Kokemuksia maalämmöstä, ilma-vesilämmöstä ja lämmön talteenotosta

Pyydä tarjous

Kokemuksia maalämmöstä ja ilma-vesilämmöstä omakotitalossa

Olemme koonneet tähän omakotiasiakkaidemme maalämpö- ja ilma-vesilämpökokemuksia. Tom Allen Senera asentaa maalämmön sekä omakotitaloihin, joissa lämmitysmuoto vaihdetaan, että uudisrakennuksiin. Myös ilma-vesilämpöpumppu soveltuu molempiin. Säästöt sähkö- tai öljylämmityksestä maalämpöön siirryttyä ovat olleet n. 70 %, ilma-vesilämmöllä puolestaan saavutetaan n. 60 %:n säästöt. Asiakkaamme kertovat mm. seuraavanlaisia kokemuksia maalämpö- ja ilma-vesilämpöprojekteista: Asennukset sujuivat aikataulussa. Järjestelmä on toiminut luotettavasti ja lämmityskulut ovat alittaneet ennakkoarviot.

Maalämpö omakotitaloon öljylämmityksen tilalle Eva Luttinen

Omakotitalo Helsingin Torpparinmäessä öljylämmityksestä maalämpöön

Eva Luttinen asuu perheineen Helsingin Torpparinmäessä pientalovaltaisella alueella. Vuonna 2004 valmistuneessa talossa oli öljylämmitys, jonka perhe päätti vaihtaa maalämpöön. Lämmitysmuodon vaihdoksella toivottiin saavutettavan toimintavarmuutta, huoltovapautta sekä säästöjä lämmityskuluissa. Maalämpöön siirryttyä lämmityskulut ovat pudonneet jopa 84 %, yli 3000 euroa vuodessa. Lisäksi Eva Luttinen on tyytyväinen maalämmön ekologisuuteen.

Lue lisää
Öljylämmityksen tilalle ilma-vesilämpöpumppu Karoliina Lehtonen Maanviljelysalan yrittäjä

Omakotitalo Myrskylässä öljylämmityksestä ilma-vesilämpöön

Maanviljelysalan yrittäjä Karoliina Lehtonen vaihtoi tilansa päärakennukseen öljylämmityksen tilalle ilma-vesilämpöpumpun. Hakelämmitys jätettiin rinnalle tuomaan lisäsäästöjä. Lehtosen mukaan uusi ja vanha järjestelmä toimivat hyvin yhdessä. Uusi järjestelmä on entistä huolettomampi ja ekologisempi. Lisäksi säästöjä kertyy lämmityskuluissa vuosittain yli 56 % entiseen tilanteeseen verrattuna.

Lue lisää
Rintamamiestaloon maalämpö Tommi Kallio

Omakotitalo Riihimäellä öljylämmityksestä maalämpöön

Riihimäellä asuva perhe halusi vaihtaa rintamamiestalonsa öljylämmityksen tilalle maalämmön. Nelihenkisen perheen taloudessa öljyä kului vuosittain yli 3 000 litraa. Tähän taloon maalämpö osoittautui kannattavimmaksi vaihtoehdoksi, vaikka ilma-vesilämpöäkin harkittiin. Maalämpöurakoitsijan valinnassa perhe painotti laatua.

Lue lisää
Omakotitalo Hausjärvellä öljystä ilma-vesilämpöön Outi Heikkilä

Omakotitalo Hausjärvellä öljystä ilma-vesilämpöön

Outi Heikkilän 1920-luvulla rakennettuun taloon asennettiin ilma-vesilämpöpumppu öljylämmityksen tilalle. Uusi lämmitysjärjestelmä on huoleton ja ympäristöystävällinen, ja tuottaa merkittävät säästöt lämmityskustannuksiin.

Lue lisää
Omakotitalo Helsingin Kaarelassa sähkölämmityksestä maalämpöön Elina ja Laurent Tran-Nguyen

Omakotitalo Helsingin Kaarelassa sähkölämmityksestä maalämpöön

Elina ja Laurent Tran-Nguyenin kaksikerroksiseen omakotitaloon vaihdettiin yösähkövaraajan tilalle maalämpö. Laurent Tran-Nguyen suosittelee maalämpöön vaihtamista ehdottomasti muillekin, jotka harkitsevat varaavasta sähkölämmityksestä luopumista.

Lue lisää
Pariskunta Keski-Oja Mervi ja Reijo Keski-Oja

Omakotitalo Helsingin Tapanilassa sähkölämmityksestä maalämpöön

Mervi ja Reijo Keski-Ojan perheen vuonna 1973 rakennettuun puutaloon asennettiin varaavan sähkölämmityksen tilalle maalämpö. Perheelle ovat jääneet mieleen säästyneet eurot lämmityslaskussa ja käytännön asennustyön vaivattomuus.

Lue lisää
Omakotitalo Tuusulassa suorasähkölämmityksestä maalämpöön Vuokko ja Paavo Väyrynen

Omakotitalo Tuusulassa suorasähkölämmityksestä maalämpöön

Vuokko ja Paavo Väyrysen rintamamiestalossa oli ennen suorasähkölämmitys. Sen tilalle asennettiin maalämpö. Lämmitysjärjestelmän vaihdoksen yhteydessä keittiöön asennettiin vesikiertoinen lattialämmitys. Vesikierron rakentamisen helppous ja edullisuus yllättivät pariskunnan.

Lue lisää
Omakotitalo Vantaan Päiväkummussa öljystä maalämpöön Lea ja Jorma Vuorenmaa

Omakotitalo Vantaan Päiväkummussa öljystä maalämpöön

Lea ja Jorma Vuorenmaa valitsivat kaukonäköisesti maalämmön öljylämmityksen tilalle. ”Energian ostohintojen noustessa maalämmön käyttökustannukset eivät nouse yhtä herkästi kuin öljylämmityksessä, koska ostettavan energian määrä on maalämmössä olennaisesti pienempi”, Jorma Vuorenmaa toteaa.

Lue lisää
Omakotitalo Kirkkonummen Jorvaksessa öljystä maalämpöön Matti Nieminen

Omakotitalo Kirkkonummen Jorvaksessa öljystä maalämpöön

Kirkkonummen Jorvaksessa sijaitsevan v. 1964 rakennetun omakotitalon öljylämmityksen tilalle asennettiin maalämpö. Suomen luonnonsuojeluliitossa työskentelevä Matti Nieminen on iloinen, että perheen talo lämpenee nyt maalämmöllä ympäristöä kuormittamatta.

Lue lisää
Huvila Villa Grande Vantaan Martinlaaksossa öljystä maalämpöön Henry Aflecht

Huvila Villa Grande Vantaan Martinlaaksossa öljystä maalämpöön

Erilaisten juhlatapahtumien pitopaikaksi sopivan ja osittain myös asuinkäytössä olevan Villa Granden vanhan öljylämmityksen tilalle asennettiin maalämpö- ja lattialämmitysjärjestelmä. Henry Aflecht on tyytyväinen maalämmön alhaisiin lämmityskustannuksiin ja vaivattomaan käyttöön.

Lue lisää
Maalämpö uuteen omakotitaloon Espoon Kauklahdessa Kari Tuusvuori

Maalämpö uuteen omakotitaloon Espoon Kauklahdessa

Toteutimme Johanna Sarén-Tuusvuoren ja Kari Tuusvuoren kaksikerroksisen puutalon maalämpöjärjestelmän avaimet käteen -periaatteella. Kari Tuusvuori kertoo, että urakoitsijan valinnan ratkaisi luotettavuus.

Lue lisää
Maalämpö ja maaviileä uuteen omakotitaloon Nurmijärvellä Kai ja Päivi Lempiäinen

Maalämpö ja maaviileä uuteen omakotitaloon Nurmijärvellä

Kai ja Päivi Lempiäinen rakennuttivat Nurmijärven Lepsämään hirsitalon. Perheenjäsenten monikemikaaliyliherkkyys huomioitiin koko rakennusprojektissa. Tom Allen Senera urakoi taloon maalämpö- ja maaviileäjärjestelmän, jonka M1-luokitellut materiaalit ovat allergiaystävällisiä.

Lue lisää
Maalämpö uuteen omakotitaloon Porvoossa Sami Hyypiä

Maalämpö uuteen omakotitaloon Porvoossa

Sami Hyypiän Porvoossa sijaitsevaan uuteen omakotitaloon valittiin lämmitysjärjestelmäksi ympäristöystävällinen maalämpö. Hyypiän mukaan maalämmön valintaan vaikuttivat alhaisten lämmityskustannusten lisäksi ympäristöarvot.

Lue lisää
Maalämpö uuteen omakotitaloon Pohjois-Vantaalla Tanja Rautsiala ja Jan Vuorikoski

Maalämpö uuteen omakotitaloon Pohjois-Vantaalla

Tanja Rautsiala ja Jan Vuorikoski rakensivat omakotitalon Vantaalle vuosina 2010–2011. Lämmitysjärjestelmän valinnassa maalämpö oli ylitse muiden. Maalämpöjärjestelmän toimivuus ja urakoitsijan tarjoamat palvelut saivat myönteistä palautetta pariskunnalta.

Lue lisää
Maalämpö uuteen omakotitaloon Vantaan Hämeenkylässä Mikael Pulkkinen

Maalämpö uuteen omakotitaloon Vantaan Hämeenkylässä

Tanja ja Mikael Pulkkinen valitsivat Vantaan Hämeenkylään rakentamaansa omakotitaloon maalämpö- ja maaviileäjärjestelmän. Pulkkiset tavoittelivat maalämmön valinnallaan riippumattomuutta energian hinnoista. Yli kahden vuoden kokemuksella maalämmöstä Mikael Pulkkinen ei enää edes miettisi muita lämmitysratkaisuja.

Lue lisää
mlv cover

Maalämpöopas lämmityksen vaihtajalle

Omakotitalon lämmityksen vaihtajan maalämpöopas antaa hyödyllistä tietoa maalämmöstä ja maalämpöprojektin vaiheista.

Lataa ilmainen opas

Lue pientaloasiakkaidemme kokemuksia muilla sivustoilla

Asiakkaamme haastattelu Keski-Uusimaa-lehdessä 27.9.2020: "Maalämpö on vähäpäästöinen, huoleton ja kustannustehokas"

Blogi: Eka raksaprojekti Ensimmäisen omakotitalon rakentaminen on alkamassa. Eka raksaprojekti kertoo kokonaisuuden vaiheista omin silmin. Tutustu projektiin myös YouTubessa.

Asiakkaamme kertomus Gebwellin sivuilla – Omakotitalo Tuusulan Lahelassa siirtyi öljystä maalämpöön.

Blogi: Koti Lahelaan – Kertomuksia Talo Täplän vaiheista Tuusulan Lahelassa.

Blogi: Maailmalta kotiin – Blogissa seurataan Leca-harkkotalon rakennusurakkaa Sipoossa. Tee-se-itse projektin puikoissa pyörii nelihenkinen, ulkomailta kotimaan marjapuskien äärelle palannut perhe.

Blogi: Moderni hirsitalo – Siuntion Störsvikiin rakentuu talo, jossa yhdistetään kestävät, ekologiset ja myrkyttömät materiaalit, moderni arkkitehtuuri ja uusimmat energiatehokkuusnormit.

Blogi: Rakennusprojekti – Tämä blogi kertoo hirsitalon rakennusprojektista. Denna blogg berättar om byggprojekt (timmerhus).

Blogi: Taloheinä – Kivitalon rakennusprojekti.

Blogi: Villa Blue – Taloprojektin seurantaa Etelä-Suomessa. Tarinaa rakentamisesta, sisustamisesta, puutarhan perustamisesta ja elämästä projektin keskellä.

Blogi: Villa Kivitalo – Viisihenkinen perhe ja suuri unelma kivitalosta.

Blogi: Villa Vertikaali – Erilainen ja edistyksellinen uusi koti pääkaupunkiseudulla.

Maalämpöopas uuteen kotiin

Maalämpöopas uuteen kotiin

Maalämpö on uusien talojen suosituin lämmitysmuoto. Lue oppaastamme, miten asennetaan maalämpö uuteen kotiin.

Lataa ilmainen opas

Kokemuksia maalämmöstä rivitalossa

Tom Allen Senera on asentanut maalämmön satoihin rivitaloihin. Yleensä maalämpöön päädytään, kun vanha lämmitysjärjestelmä kaipaa uusimista tai kun lämmitys on kallistunut liikaa öljyn, sähkön, kaukolämmön tai maakaasun hinnan nousun takia. Asiakkaidemme kokemuksia maalämmöstä ovat seuraavat: säästöjä on kertynyt maalämpöön siirryttyä n. 70 % vuodessa. Kiinteistöhuollon kulut ovat pudonneet, koska maalämpö on miltei huoltovapaa. Monet taloyhtiöt ovat laskeneet yhtiövastiketta maalämpöön siirryttyä tai keräävät säästöjä muihin korjauksiin. Maalämpö on myös nostanut asuntojen arvoa myyntitilanteessa.

Taloyhtiöön edullinen ja ekologinen maalämpö Miika Metsälahti Isännöitsijä

Rivitaloyhtiö Kirkkonummella vaihtoi maakaasun maalämpöön

As Oy Kirkkonummen Pekanpolku on kolmen rivitalon taloyhtiö Kirkkonummen Ravalsissa. 1990-luvulla rakennetussa taloyhtiössä oli maakaasulämmitys, jonka tilalle alettiin etsiä edullisempaa lämmitystä. Rivitaloon asennettiin 38 kW:n lämpöpumppu, jonka lämmön lähteeksi porattiin viisi energiakaivoa. Isännöitsijä Miika Metsälahti toteaa, että Tom Allen Senerasta jäi erittäin hyvä kuva urakoitsijana.

Lue lisää
Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Tapani Kontiala Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja

Rivitaloyhtiö Helsingissä kaukolämmöstä maalämpöön

As Oy Koivikkotie 16 Helsingin Maunulassa päätti vaihtaa kaukolämmön maalämpöön. Päätöksen taustalla olivat kaukolämmön hinnan raju nousu sekä kaukolämmönvaihtimen uusimistarve. Urakka toteutui sovitulla hinnalla ja annetussa aikataulussa. Asukkaat eivät edes havainneet lämmitysmuodon vaihdosta. "Ennakkolaskelmat sähkön oston suhteen ovat alittuneet", kertoo taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Tapani Kontiola.

Lue lisää
Rivitaloyhtiö Vihdissä kaukolämmöstä maalämpöön Sami Ylikarjula Taloyhtiön edustaja

Rivitaloyhtiö Vihdissä kaukolämmöstä maalämpöön

Kaukolämpö vaihtui maalämpöön, kun rivitaloyhtiö As Oy Vihdin Ritalanpuisto päätti leikata lämmityskustannuksiaan. Projekti kannatti, vaikka maaporausta oli tontilla poikkeuksellisen paljon. Maaperän laatu oli tiedossa, joten kustannukset eivät yllättäneet. Taloyhtiön edustaja Sami Ylikarjula kertoo, että maalämmöllä saatavat säästöt kattavat investoinnin.

Lue lisää
Paritalo Kauniaisissa öljystä maalämpöön As Oy Bredantie 79–81

Paritalo Kauniaisissa öljystä maalämpöön

Kauniaisissa sijaitseva paritaloyhtiö As Oy Bredantie 79–81 vaihtoi öljylämmityksen maalämpöön kevättalvella 2011. Senera (nykyinen Tom Allen Senera Oy) sai projektin vastuulleen hintatasonsa lisäksi taloyhtiön vakuututtua yrityksen edustajien teknisestä asiantuntemuksesta. ”Maalämpö on pitkällä tähtäimellä edullinen vaihtoehto”, toteaa taloyhtiön edustaja Olli Oksanen.

Lue lisää
Rivitalo Jokelassa öljystä maalämpöön As Oy Jokelan Asemakuja 1

Rivitalo Jokelassa öljystä maalämpöön

As Oy Jokelan Asemakuja 1, kaksikerroksinen 34 asunnon rivitaloyhtiö, vaihtoi öljylämmityksen maalämpöön kesällä 2011. Isännöitsijä Juhani Nordlundin mukaan näyttää siltä, että maalämpö on osoittautumassa arvioituakin paremmaksi järjestelmäksi. Varovaisen arvion mukaan lämmitykseen tulee kulumaan vähintään 10 000 euroa vuodessa vähemmän kuin ennen.

Lue lisää
Rivitalo Jokioisissa öljystä maalämpöön As Oy Jokioisten Mäntymetsä

Rivitalo Jokioisissa öljystä maalämpöön

As Oy Jokioisten Mäntymetsällä oli ennen sama öljykeskus toisen yhtiön kanssa. Maalämpöön siirtymisen taustalla vaikutti molempien taloyhtiöiden halukkuus itsenäistyä lämmöntuotannossa. Maalämpöjärjestelmä osoittautui taloudellisesti kannattavaksi vaihtoehdoksi sekä öljylämmityksen jatkamiseen että kaukolämpöön liittymiseen verrattuna. Isännöitsijä Mika Syrjälän mukaan myös maalämpöjärjestelmän huoltovapaus näkyy siinä, että kiinteistöhuollon kulut ovat pienentyneet.

Lue lisää
Rivitalo Espoon Rastaalassa öljystä maalämpöön As Oy Juurivaara

Rivitalo Espoon Rastaalassa öljystä maalämpöön

Asensimme maalämpöjärjestelmän 1950-luvulla rakennettuun neljän asunnon pienrivitaloon Espoon Rastaalassa. Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Paavo Åvist kertoo, että talon asukkaat halusivat vaihtaa ikääntyneen öljylämmitysjärjestelmän ympäristöystävällisempään tapaan tuottaa lämpöä. Maalämpö valittiin, koska se oli taloudellisin ja toimivuudeltaan paras vaihtoehto ympäristöystävälliseen lämmitykseen.

Lue lisää
Rivitalo Kaarinan Kesämäellä öljystä maalämpöön As Oy Kesämäenrinne

Rivitalo Kaarinan Kesämäellä öljystä maalämpöön

As Oy Kesämäenrinne on 34 asunnon rivitaloyhtiö Kaarinassa. Taloyhtiö ryhtyi etsimään öljylämmitykselle edullisempaa vaihtoehtoa öljyn hinnan jatkuvan nousun takia. Maalämpöön siirtyminen rahoitettiin kymmenen vuoden lainalla, ja kulujen jälkeen säästöä on kertynyt sen verran, että yhtiövastiketta on voitu alentaa. Isännöitsijä Jarmo Ullakonoja kertoo urakoitsijan valinnasta: "Vakuutuimme siitä, että Senera (nykyinen Tom Allen Senera Oy) on paras vaihtoehto. Hinta oli yksi tekijä, mutta kokonaistoimitus ratkaisi."

Lue lisää
Rivitaloyhtiö Kaarinan Kuusistossa öljystä maalämpöön As Oy Kotkankallio

Rivitaloyhtiö Kaarinan Kuusistossa öljystä maalämpöön

As Oy Kotkankallion rivitaloyhtiössä lämmitysjärjestelmän vaihto tuli ajankohtaiseksi, sillä yhtiön vanhat öljykattilat olisi pitänyt uusia. Taloyhtiö kilpailutti urakan ja päätyi Seneraan (nykyinen Tom Allen Senera Oy), koska yrityksen hinta-laatusuhde osui kohdalleen. "Maalämpöjärjestelmä on toiminut hyvin: lämpöä ja lämmintä vettä on riittänyt", valvoja Tapio Mäkilä kertoo.

Lue lisää
Rivitalo Vantaan Lintukalliontiellä öljystä maalämpöön As Oy Lintukalliontie 12

Rivitalo Vantaan Lintukalliontiellä öljystä maalämpöön

As Oy Lintukalliontie 12 Vantaalla on kuuden asunnon rivitaloyhtiö, joka vaihtoi öljylämmityksen maalämpöön kesällä 2010. Järjestelmän asentamisen jälkeen asukkaat ovat vakuuttuneet entisestään siitä, että maalämpöön siirtyminen oli järkevä ratkaisu. Säästöt lämmityskustannuksissa ovat kattaneet lainan hoitokulut ja lyhennyksen, ja tasaista lämpöä on riittänyt.

Lue lisää
Rivitalo Loviisassa öljystä maalämpöön As Oy Majakkaranta

Rivitalo Loviisassa öljystä maalämpöön

As Oy Majakkaranta on kuuden asuinhuoneiston rivitaloyhtiö Loviisassa. Merenrantatontilla sijaitseva rivitalo vaihtoi öljylämmityksen maalämpöön. Osakas Asko Hietalahti suosittelee maalämpöön siirtymistä muillekin taloyhtiöille: ”Lämmityskustannusten säästöissä päästään kyllä yli 60 prosenttiin.” Asennustyön sujuvuuteen ja siisteyteen Hietalahti on myös tyytyväinen.

Lue lisää
Rivitalot Mäntsälässä öljystä maalämpöön As Oy Mikkosentie 17–19 ja As Oy Mikkosenhaka 13–15

Rivitalot Mäntsälässä öljystä maalämpöön

Kaksi rivitaloyhtiötä Mäntsälässä päätti vaihtaa yhteisen öljylämmityksen edullisempaan maalämpöön. Maalämpöön siirtymällä taloyhtiöt säästävät vuosittain yli 23 000 euroa lämmityskuluissa. Taloyhtiön hallituksen jäsen Jouko Ahola pohtii: ”Jos polttoöljyn hinta on jo tänä päivänä korkea, niin mitä se on kymmenen tai kahdenkymmenen vuoden kuluttua?”

Lue lisää
Taloyhtiö Heinolassa öljystä maalämpöön As Oy Pirholankangas

Taloyhtiö Heinolassa öljystä maalämpöön

As Oy Pirholankangas on yhdentoista erillistalon muodostama taloyhtiö Heinolassa. Taloilla oli aiemmin yhteinen öljylämmitys, joka korvattiin maalämpöjärjestelmällä. Taloyhtiön edustaja Ismo Turve kertoo, että maalämmön alhaisten lämmityskustannusten ja ekologisuuden ohella asukkaiden mieltä lämmittää tietoisuus siitä, että asuntojen arvo nousee maalämpöjärjestelmän myötä.

Lue lisää
Rivitaloyhtiö Vantaalla öljystä maalämpöön As Oy Vesimylly

Rivitaloyhtiö Vantaalla öljystä maalämpöön

As Oy Vesimylly Vantaalla on 18 asunnon rivitaloyhtiö, jonka öljylämmityksen tilalle asennettiin maalämpö. Taloyhtiö päätyi vaihtamaan maalämpöön, koska öljylämmityksen kustannukset nousivat jatkuvasti. Taloyhtiön edustaja Vesa Lindfors ennakoi, että maalämpöjärjestelmällä tulee olemaan iso merkitys yhtiön taloudelle, sillä lämmityskuluissa tullaan säästämään huomattavasti.

Lue lisää
Rivitalot Kaarinassa öljystä maalämpöön Auvoinvuoren Lämpö Oy

Rivitalot Kaarinassa öljystä maalämpöön

Auvoinvuoren Lämpö Oy, kahden rivitaloyhtiön omistama lämpöyhtiö Kaarinassa, siirtyi öljystä maalämpöön. Isännöitsijä Mikko Vuoren mukaan maalämpö valittiin, koska se oli edullisin ja huolettomin vaihtoehto. Maalämpöön siirtymisellä oli myönteinen vaikutus yhtiön taloudelle. Yhtiövastiketta pystyttiin alentamaan heti järjestelmän asentamisen jälkeen, sillä lämmitykseen liittyvät kustannukset vähenivät.

Lue lisää
Rivitalot Oulun Pateniemessä öljystä maalämpöön AVAIN Asumisoikeus Oulun Merikari I ja II

Rivitalot Oulun Pateniemessä öljystä maalämpöön

Senera asensi maalämpöjärjestelmän AVAIN Asumisoikeus Oy:n kahteen rivitaloyhtiöön Oulun Pateniemen kaupunginosassa. Oulun Merikari I ja II -taloyhtiöillä on yhteinen lämmönjakokeskus. Maalämpöön siirryttyä rivitalojen lämmityskustannukset laskivat noin 67 % verrattuna öljylämmitykseen. Kiinteistöpäällikkö Kari Pönniön mukaan Senera oli urakoitsijana positiivinen yllätys.

Lue lisää
Rivitalot Jokioisissa öljystä maalämpöön Puistometsän Lämpö Oy

Rivitalot Jokioisissa öljystä maalämpöön

Puistometsän Lämpö Oy tuottaa lämmön kahdelle rivitaloyhtiölle Jokioisissa. Jokioisten Vuokra-asuntojen isännöitsijän Markku Hakamäen mukaan maalämpöön siirtyminen oli käytännössä ainoa vaihtoehto edullisuutensa vuoksi. Vaikka ympäristötekijätkin otettiin huomioon, tässä kohteessa raha ratkaisi, vahvistaa myös isännöitsijä Mika Syrjälä Jokioisten Tilitoimistosta. Maalämpöurakka oli taloyhtiöille positiivinen kokemus.

Lue lisää
Rivitalot Oulun Palosuontiellä öljystä maalämpöön TA-Yhtiöt, Palosuontie 4 ja 6

Rivitalot Oulun Palosuontiellä öljystä maalämpöön

Senera asensi maalämpöjärjestelmän TA-Asumisoikeus Oy:n rivitalojen käyttöön Oulun Palosuontiellä. Projektipäällikkö Raimo Tero TA-Yhtiöistä kertoo, että Senera valittiin maalämpöurakan toteuttajaksi tarjouskilpailun kautta. Toimittajan valintaan vaikuttivat myös kokemukset yrityksen aiemmista projekteista. Raimo Tero kertoo, että säästöt näyttävät toteutuvan suunnitellusti.

Tom Allen Senera ei toimi enää Oulun alueella. Suosittelemme maalämmöstä kiinnostuneille yhteydenottoa paikalliseen urakoitsijaan.

Lue lisää
Rivitalo Oulun Pyrästiellä öljystä maalämpöön TA-Yhtiöt, Pyrästie 10

Rivitalo Oulun Pyrästiellä öljystä maalämpöön

TA-Asumisoikeuden rivitalo Oulun Pyrästiellä siirtyi maalämpöön syksyllä 2012. ”Asukkaat ovat olleet tyytyväisiä maalämpöjärjestelmän toimintaan”, kertoo projektipäällikkö Raimo Tero TA-Yhtiöistä. Seneran urakoinnille projektipäällikkö antaa hyvän arvosanan.

Tom Allen Senera ei toimi enää Oulun alueella. Suosittelemme maalämmöstä kiinnostuneille yhteydenottoa paikalliseen urakoitsijaan.

Lue lisää
Rivitalo Forssassa sähkölämmityksestä maalämpöön As Oy Forssan Vanamokuja 2

Rivitalo Forssassa sähkölämmityksestä maalämpöön

Forssan kaupungin Vanamokujalla sijaitseva kahdeksan asunnon rivitaloyhtiö vaihtoi sähkölämmityksen maalämpöön. Isännöitsijä Tero Rekunen Forssan Kiinteistökauppiaista kertoo, että yösähkövaraajan käytöstä johtuvat kulut olivat muodostaneet puolet yhtiövastikkeen määrästä. Siirtyminen maalämpöön oli looginen ratkaisu, sillä sen käyttökustannukset ovat alhaiset. Maalämmön myötä riippuvuus sähköyhtiöiden hinnankorotuksista väheni.

Lue lisää
Rivitalo Kangasalla maakaasusta maalämpöön Johnny Gestranius Isännöitsijä

Rivitalo Kangasalla maakaasusta maalämpöön

As Oy Kangasalan Pirkkarivi vaihtoi maakaasulämmityksen maalämpöön. Isännöitsijä Johnny Gestraniuksen mukaan ratkaisu tehtiin tarkasti harkiten. Säästöt ovat osoittautuneet jopa suuremmiksi kuin laskelmissa arvioitiin, ja asennustöihin Gestranius kertoo olevansa enemmän kuin tyytyväinen.

Lue lisää
Maalämpö uusiin taloihin Espoon Invalidintiellä As Oy Invalidintie 6–8

Maalämpö uusiin taloihin Espoon Invalidintiellä

As Oy Invalidintie 6–8 Espoossa on taloyhtiö, jossa on viisi paritaloa ja kaksi erillistaloa. Vuonna 2012 valmistuneissa taloissa on yhteensä kaksitoista omistusasuntoa. Taloyhtiön lämmitysmuodoksi valittiin maalämpö. ”Syntyi luottamus, että Senera (nykyinen Tom Allen Senera Oy) pystyy toteuttamaan järjestelmän, joka toimii. Tarjous oli selkeä ja siinä oli riittävästi informaatiota”, toimitusjohtaja Ari Kangasniemi kertoo urakoitsijan valinnasta. Maalämpö on ollut eduksi asuntojen markkinoinnissa.

Lue lisää

Lue rivitaloasiakkaidemme kokemuksia muilla sivustoilla

Kirkkonummen Sanomat: As Oy Kantopiha, 31 asunnon rivitaloyhtiö, vaihtoi kaukolämmön maalämpöön. Taloyhtiön hallituksen puheenjohtajan Pekka Oksasen mukaan remontti on sekä taloudellisesti kannattava että keventää taloyhtiön hiilijalanjälkeä.

Kiinteistöposti: Rivitaloyhtiö Espoossa siirtyi kaukolämmöstä maalämpöön. As Oy Espoon Hauenkoukku 1 säästää vuosittain maalämmöllä noin 14 000 euroa vuodessa ja hoitovastiketta on voitu sen ansiosta laskea.  Seuraavaksi taloyhtiö aikoo asentaa aurinkopaneelit, jotka tuottaisivat osan maalämpöjärjestelmän tarvitsemasta sähköstä. Lue artikkeli sivulta 18 alkaen.
Maalämpöopas kiinteistöille

Maalämpöopas kiinteistöille

Suuremmille kiinteistöille suunnattu maalämpöopas antaa hyödyllistä tietoa maalämmöstä ja maalämpöprojektin kulusta.

Lataa ilmainen opas

Kokemuksia maalämmöstä ja LTO:sta kerrostalossa

Tom Allen Senera asentaa maalämpö- ja poistoilman lämmön talteenottojärjestelmät kerrostaloihin entisen lämmitysjärjestelmän tilalle tai sen rinnalle. Asiakkaidemme kokemusten mukaan maalämmöllä ja LTO:lla saavutetaan suuret säästöt. Investointi ei ole aiheuttanut paineita korottaa yhtiövastiketta, vaan sitä on voitu jopa laskea. Monet taloyhtiöasiakkaamme keräävät maalämpöön ja LTO-järjestelmään siirtymällä varoja linjasaneerausta tai muita korjauksia varten. Kerrostaloon voidaan asentaa myös maaviileäjäähdytys kohentamaan asumismukavuutta.

Video: As Oy Lehtisaaren Salpa siirtyi kaukolämmöstä uusiutuvaan energiaan

As Oy Lehtisaaren Salpa on suuri kuuden kerrostalon taloyhtiö Helsingissä. Tom Allen Senera urakoi taloyhtiöön maalämmön, poistoilman lämmön talteenoton sekä aurinkosähkövoimalan kaukolämmön tilalle. Taloyhtiö säästää uudella lämmitysmuodolla jopa 73 % vuosittaisissa lämmityskuluissa.

Video: Taloyhtiöön Helsingissä maalämpö, aurinkovoimala ja maaviileä

Helsinkiläinen As Oy Käpylänkuja 3 teki laajan energiaremontin, johon sisältyi maalämmön, aurinkovoimalan ja maaviileäjäähdytyksen asennus. Hallituksen puheenjohtaja Riku Kujanen kertoo hyvin sujuneesta urakasta.

Video: As Oy Nuottapolku 9 siirtyi maalämpöön

Helsinkiläinen As Oy Nuottapolku 9 vaihtoi kaukolämmön maalämpöön. Tyylikkään 30-luvun kerrostalon lämmityskustannukset putosivat lämmitysremontin ansiosta puoleen. Taloyhtiön hallituksen puheenjohtajan Henri Molanderin mukaan tavoitteena oli edullinen ja ekologisesti kestävämpi lämmitystapa.

Video: Hämeenlinnan Asunnot Oy säästää maalämmöllä

Hämeenlinnan Asunnot Oy:n kerrostalot  osoitteessa Parolantie 13-17 siirtyivät kaukolämmöstä maalämpöön. Toimitusjohtaja Matti Riekkola kertoo, että taustalla oli sekä halu vakauttaa asumiskustannuksia että tehdä ympäristöteko.

Taloyhtiöön maalämpö, lämmön talteenotto ja aurinkosähkövoimala As Oy Lehtisaaren Salpa

Kerrostaloyhtiö Helsingissä vaihtoi kaukolämmön maalämpöön, lämmön talteenottoon ja aurinkovoimalaan

As Oy Lehtisaaren Salpa päivitti kaukolämmön tilalle hybridijärjestelmän, joka tuottaa taloyhtiölle yli 70 % säästöt lämmityksessä. Hybridijärjestelmässä yhdistyvät maalämpö, poistoilman lämmön talteenotto sekä aurinkosähkövoimala. Järjestelmää ohjaa älykäs rakennusautomaatiosovellus, joka optimoi järjestelmän toimintaa ja lisää energiatehokkuutta.

Lue lisää
Taloyhtiöön maalämpö ja PILP Seija-Riitta Kuitunen Hallituksen puheenjohtaja

Kerrostaloyhtiö Helsingin Kannelmäessä asennutti maalämmön ja poistoilman lämmön talteenoton kaukolämmön tilalle

As Oy Urkupillintie 7 on viiden kerrostalon taloyhtiö, joka vaihtoi kaukolämmön maalämpöön ja lämmön talteenottoon. Kaukolämpöön verrattuna lämmityskulut ovat pudonneet noin 65 % eli 63 000 euroa vuodessa. Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja on tyytyväinen Tom Allen Seneraan urakoitsijana ja suosittelee yritystä muillekin.

Lue lisää
Rakennuttajapäällikkö Ilkka Saari Ilkka Saari Rakennuttajapäällikkö

Aurinko- ja geoenergiaa uuteen kerrostaloon Helsingissä

Urakoimme uuteen kerrostaloon Helsingin Pasilassa lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmän, joka hyödyntää uusiutuvaa energiaa. Kerrostalo lämpenee maalämmöllä, jonka ohella käyttöveden lämmitykseen käytetään aurinkoenergiaa. Lisäksi asunnot jäähtyvät energiakaivoista saatavalla maaviileällä. Rakennuttajapäällikkö Ilkka Saari toteaa, että talon energiakulut ovat noin puolet kaukolämpöön verrattuna. 

Lue lisää
Kolme kerrostaloa Kirkkonummella kaukolämmöstä maalämpöön As Oy Gesterbyntie 3

Kolme kerrostaloa Kirkkonummella kaukolämmöstä maalämpöön

As Oy Gesterbyntie 3 Kirkkonummella vaihtoi kaukolämmön maalämpöön ja saavutti merkittävät säästöt. ”Maalämpö ei rasita osakkeenomistajan kukkaroa ollenkaan”, kertoo taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Aki Välimäki. ”Sillä rahalla, mikä ennen meni lämmitykseen, hoidetaan nyt sekä lisääntynyt sähkön menekki, että lainaa pois.”

Lue lisää
Kerrostalo Helsingin Töölössä kaukolämmöstä maalämpöön Jari Kajas Hallituksen puheenjohtaja

Kerrostalo Helsingin Töölössä kaukolämmöstä maalämpöön

As Oy Kivelänkatu 1 b muuttui maalämpöön siirtymisen myötä Helsingin kantakaupungin ensimmäiseksi matalaenergiakerrostaloksi. Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Jari Kajas kertoo, että maalämpö valittiin tarkkojen säästölaskelmien perusteella. Urakoitsijan valinnan ratkaisi edullisin, tarkin ja kokonaisvaltaisin suunnitelma. Taloon on asennettu myös maaviileäjäähdytys.

Lue lisää
Kerrostalo Kauniaisissa kaukolämmöstä maalämpöön Bengt Gustafsson Hallituksen puheenjohtaja

Kerrostalo Kauniaisissa kaukolämmöstä maalämpöön

As Oy Laaksotie 9 Kauniaisissa kevensi putkiremontin taloudellista taakkaa siirtymällä kaukolämmöstä edullisempaan lämmitysmuotoon, maalämpöön. Hallituksen puheenjohtaja Bengt Gustafsson on tyytyväinen ratkaisuun.

Lue lisää
Kerrostalo Lohjalla kaukolämmöstä maalämpöön Christer Isaksson Hallituksen puheenjohtaja

Kerrostalo Lohjalla kaukolämmöstä maalämpöön

Lohjalainen As Oy Stallbacken säästi lämmityskustannuksissa 65 % siirtymällä kaukolämmöstä maalämpöön. ”Paremmin ei olisi voinut mennä!”, tuumaa hallituksen puheenjohtaja Christer Isaksson projektista.

Lue lisää
Pj Jesse Ehtamo Myyrinaapa Jesse Ehtamo Hallituksen puheenjohtaja

Kerrostaloyhtiöön Vantaalla poistoilman lämmön talteenotto

Suuri kahden kerrostalon taloyhtiö Vantaan Myyrmäessä asennutti poistoilman lämmön talteenoton kaukolämmön rinnalle. Hallituksen puheenjohtaja Jesse Ehtamo kertoo, että tavoitteena oli parantaa rakennusten energiatehokkuutta sekä asuntojen sisäilman laatua. Taloyhtiö säästää uuden järjestelmän myötä lämmityskuluissa noin 50 000 euroa vuodessa..

Lue lisää
Kerrostaloyhtiöön Helsingissä poistoilman lämmön talteenotto kaukolämmön rinnalle Markus Tuukkanen Hallituksen puheenjohtaja

Kerrostaloyhtiöön Helsingissä poistoilman lämmön talteenotto kaukolämmön rinnalle

As Oy Sulkapolku 6 Helsingin Pitäjänmäessä on kolmen kerrostalon taloyhtiö. Poistoilman lämmön talteenotto tuo taloyhtiölle säästöjä, jotka käytetään muihin korjauksiin. ”Lämmön talteenotto on ykkönen, kun halutaan puuttua isoon osaan budjettia eli lämmityskustannuksiin”, toteaa taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Markus Tuukkanen. LTO:n hankintaan vaikutti myös kaukolämmön hinnan nousukehitys.

Lue lisää
Poistoilman LTO kerrostaloon Espoon Viherlaaksossa Lars Räihä Hallituksen puheenjohtaja

Poistoilman LTO kerrostaloon Espoon Viherlaaksossa

As Oy Vihermäki asennutti poistoilman lämmön talteenottojärjestelmän kaukolämmön rinnalle samaan aikaan kuin yhtiössä tehtiin linjasaneeraus. Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Lars Räihä kertoo, että Senera (nykyinen Tom Allen Senera Oy) sai urakan aiempien näyttöjensä, mutta myös asiantuntijoidensa lähestymistavan ja uskottavuuden ansiosta. ”Ilman muuta olemme tyytyväisiä”, Lars Räihä toteaa urakan valmistuttua.

Lue lisää
Poistoilman lto kerrostaloon Valkeakoskella Mikko Fredriksson ja Olavi Waljakka Isännöitsijä ja hallituksen puheenjohtaja

Poistoilman lto kerrostaloon Valkeakoskella

As Oy Rinnekoivuun asennettiin poistoilman lämmön talteenottojärjestelmä. Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Olavi Waljakan mukaan näin haluttiin saada kallis hukkalämpö talteen. Taloyhtiön asukkaat kannattivat hanketta yksimielisesti. Urakka suunniteltiin mittatilaustyönä ja se toteutettiin avaimet käteen -periaatteella. Asukkaat olivat erityisen tyytyväisiä asentajien palvelualttiuteen. Säästöt ovat myös toteutumassa ennakoidusti.

Lue lisää
Poistoilman LTO kerrostaloon Espoon Soukassa Martti Kivi Asukastoimikunnan puheenjohtaja

Poistoilman LTO kerrostaloon Espoon Soukassa

Espoon Asunnot Oy Soukanahde 6 saavutti poistoilman lämmön talteenotolla merkittävät säästöt. Talon asukastoimikunnan puheenjohtaja Martti Kivi kertoo, että järjestelmän asennustyöt tapahtuivat sujuvasti. ”Seneralla (nykyinen Tom Allen Senera Oy) on erinomaiset asentajat, eikä heidän työssään ollut mitään huomauttamista”, Martti Kivi toteaa.

Lue lisää
Isännöitsijä Juha Kangasniemi Juha Kangasniemi Isännöitsijä

Seitsemän kerrostaloa KAarinassa kaukolämmöstä maalämpöön ja poistoilman lämmön talteenottoon

Kaarinan Piispanristissä seitsemän kerrostaloa siirtyi yhteishankkeena kaukolämmöstä maalämpöön ja poistoilman lämmön talteenottoon. Tavoitteena oli turvata edullinen lämpöenergia myös tulevaisuudessa. Taloyhtiö perehtyi erilaisiin vaihtoehtoihin, ja maalämpö ja LTO osoittautuivat taloudellisimmaksi vaihtoehdoksi. Taloyhtiöiden edellytyksenä oli saada luotettava urakoitsija, ja he päätyivät alueen tuntevaan Tom Allen Seneraan. Uusi järjestelmä tuottaa säästöjä lämmityksessä yli 60 %.

Lue lisää
Maalämpö ja LTO kaukolämmön rinnalle espoolaisiin kerrostaloihin Pertti Törmä Hallituksen puheenjohtaja

Maalämpö ja LTO kaukolämmön rinnalle espoolaisiin kerrostaloihin

Espoon Pohjois-Tapiolassa sijaitsevan As Oy Koivunvesan kaksi kerrostaloa minimoivat kaukolämmön käytön maalämmön ja poistoilman lämmöntalteenoton avulla. Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Pertti Törmä kertoo, että osakkaat halusivat hyödyntää hukkalämmön ja päästä lämmöntuotannossa mahdollisimman omavaraisiksi. Urakoitsija valittiin taloudellisuus- ja kannattavuusvertailun perusteella.

Lue lisää
Kerrostalo Järvenpäässä kaukolämmöstä maalämpöön ja poistoilman lämmön talteenottoon Simo Tolkki Hallituksen puheenjohtaja

Kerrostalo Järvenpäässä kaukolämmöstä maalämpöön ja poistoilman lämmön talteenottoon

As Oy Järvenpään Haltianpolku 11:n 29 asuntoa lämpenevät nyt kaukolämmön sijaan maalämmöllä ja poistoilman lämmöllä.  Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Simo Tolkki on työn jälkeen tyytyväinen, ja antaa vahvan suosituksen maalämmölle ja lämmön talteenotolle. Tulevaisuuden näkymissä on myös viilennys maaviileällä.

Lue lisää
Kerrostalo Hämeenlinnassa kaukolämmöstä maalämpöön ja poistoilman LTO:on As Oy Hämeenlinnan Kaivokatu 12

Kerrostalo Hämeenlinnassa kaukolämmöstä maalämpöön ja poistoilman LTO:on

Hämeenlinnan keskustassa sijaitseva As Oy Hämeenlinnan Kaivokatu 12 vaihtoi kaukolämmön maalämmön ja poistoilman LTO:n hybridijärjestelmään säästääkseen lämmityskustannuksissa. Taloyhtiön mukaan järjestelmä on toiminut odotetulla tavalla, ja lämpöä sekä lämmintä vettä on ollut riittämiin.

Lue lisää
Kerrostalo Kauniaisissa vaihtoi kaukolämmön maalämpöön ja poistoilman lämmön talteenottoon Tom Sundell Taloyhtiön osakas

Kerrostalo Kauniaisissa vaihtoi kaukolämmön maalämpöön ja poistoilman lämmön talteenottoon

Kerrostaloyhtiö As Oy Maisterinkulma Kauniaisissa siirtyi kaukolämmöstä maalämpöön ja poistoilman lämmön talteenottoon. Taloyhtiön osakas Tom Sundell on tyytyväinen urakkaan: ”Työ oli todella sutjakkaa ja asukkaille täysin vaivatonta.” Taloyhtiö säästää lämmityksessä noin 30 000 euroa ja tuottaa 75 tonnia vähemmän CO2-päästöjä vuodessa. Edullinen ja ekologinen lämmitys nostaa myös asuntojen arvoa.

Lue lisää
Kerrostalo Naantalissa kaukolämmöstä maalämpöön ja poistoilman lämmön talteenottoon Markku Leivo Hallituksen puheenjohtaja

Kerrostalo Naantalissa kaukolämmöstä maalämpöön ja poistoilman lämmön talteenottoon

As Oy Prikitta vaihtoi lämmityksen kaukolämmöstä maalämpöön ja lämmön talteenottoon ensimmäisenä kerrostalona Naantalissa. Taloyhtiön lämmityskulut ovat pudonneet sen jälkeen noin 69 %. Tulevaisuuden suunnitelmissa on asentaa aurinkokennot tuottamaan sähköä lämpöpumpun kompressorille, kertoo taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Markku Leivo.

Lue lisää
As Oy Puntarpää maalämpöön Jouko Tonteri Hallituksen puheenjohtaja

Kerrostalo Espoossa kaukolämmöstä maalämpöön ja poistoilman lämmön talteenottoon

As Oy Puntarpää sijaitsee merellisessä Espoon Soukassa. 1970-luvun kerrostaloyhtiö vaihtoi lämmitysjärjestelmän kaukolämmöstä maalämpöön ja asennutti sen rinnalle myös poistoilman lämmön talteenoton. Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Jouko Tonteri kertoo, että päätökseen vaikutti kaukolämmön hinnan jatkuva nousu. Tonteri on työskennellyt isännöitsijänä, ja tunsi maalämmön entuudestaan. Tälläkään kertaa päätökseen ei tarvinnut pettyä, sillä taloyhtiö tienaa lämmitysmuodon vaihdoksen ansiosta vuosittain 30 000–35 000 euroa.

Lue lisää
Haminalaiset kerrostalot maakaasusta maalämpöön ja LTO:on Pirjo-Riitta Ekman Isännöitsijä

Haminalaiset kerrostalot maakaasusta maalämpöön ja LTO:on

Kolme haminalaista taloyhtiötä, As Oy Summan Torni I, As Oy Vehkalahden Summan Torni II ja As Oy Summan torni III, säästivät lämmityskuluissa 65 % vaihtamalla maakaasun maalämpöjärjestelmään ja poistoilman lämmön talteenottoon. Isännöitsijä Pirjo-Riitta Ekmanin mukaan maalämpöjärjestelmään siirtymisen vaivattomuus yllätti asukkaat. Hän suosittelee maalämpöä lämpimästi myös muille taloyhtiöille.

Lue lisää
Kerrostalo Jokelassa öljystä maalämpöön As Oy Jokelan Pankkitalo

Kerrostalo Jokelassa öljystä maalämpöön

Jokelan keskustassa sijaitsevan As Oy Jokelan Pankkitalon öljylämmitysjärjestelmä oli tullut käyttöikänsä päähän, ja taloyhtiö pyrki löytämään sen tilalle varman ja edullisen lämmitysmuodon. Isännöitsijä Juhani Nordlundin mukaan maalämpö osoittautui taloudellisimmaksi ratkaisuksi. Päätöksen taustalla vaikuttivat myös ympäristöarvot. Projektin sujumiseen ja työn jälkeen isännöitsijä on tyytyväinen.

Lue lisää
Kerrostalo Viialassa öljystä maalämpöön Raimo Pessi Hallituksen puheenjohtaja

Kerrostalo Viialassa öljystä maalämpöön

Viialan keskustassa sijaitseva As Oy Itä-Taimela siirtyi öljylämmityksestä edullisempaan ja vaivattomampaan maalämpöön. Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Raimo Pessi toteaa asennustyön olleen kaikilta osin napakymppi. Hän suosittelee maalämpöä muillekin öljyllä tai sähköllä lämpiäville taloyhtiöille ja pitää sitä hyvänä vaihtoehtona kaukolämmöllekin.

Lue lisää

Lue kerrostaloasiakkaidemme kokemuksia muilla sivustoilla

Helsingin kaupunki: Tom Allen Senera asensi maalämmön kaukolämmön tilalle Herttoniemessä sijaitsevaan taloyhtiöön, Bostads AB Lönegropeniin. 1950-luvulla rakennetun, arkkitehtonisesti merkittävän mutta aiemmin energiasyöpön kerrostalon ostoenergian kulutus on vähentynyt maalämmön ja muiden energiaremonttien ansiosta yli 60 %. Taloyhtiö on tällä hetkellä lämmityksen osalta hiilineutraali, koska myös ostettava sähkö on uusiutuvaa.

Kiinteistöposti: Neljä turkulaista taloyhtiötä siirtyi yhteishankkeena maalämpöön ja poistoilman lämmöntalteenottoon. Artikkeli projektista alkaa sivulta 22.

Rakennuslehti: Kolmen kerrostalon As Oy Sorolaisenmäki vaihtoi kaukolämmön maalämpöön ja lämmön talteenottoon ensimmäisenä taloyhtiönä Raisiossa. Hyvät kokemukset rohkaisivat myös naapuritaloyhtiöt energiaremonttiin.

Kiinteistöposti: Espoolainen As Oy Merensini vaihtoi kaukolämmöstä maalämpöön - energiakulut putosivat neljännekseen. Artikkeli projektista alkaa sivulta 26.

Helsingin Uutiset: Herttoniemen Hiihtomäentiellä sijaitseva Bostads AB Lönegropen siirtyi maalämpöön, kun laskelmat osoittivat sen taloudellisesti kannattavaksi. Kaukolämpöön verrattuna lämmityskulut ovat puolittuneet. Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Simo Kyllönen pitää tärkeinä myös ilmastosyitä, ja toivoo, että kaupungin energiayhtiö suhtautuisi maalämpöhankkeisiin myönteisemmin.

Hämeen Sanomat: Hämeenlinnan Asunnot Oy korvasi kaukolämmön maalämmöllä ja poistoilman lämmön talteenotolla kolmessa kerrostalossa. Parolantie 13, 15 ja 17 ovat vuokrataloja, ja maalämmön uskotaan tuovan vakautta asuntojen vuokriin. Hämeenlinnan Asunnot Oy:n toimitusjohtaja Matti Riekkola kertoo, että kaikissa muissakin iinteistöissä tullaan jatkossa harkitsemaan maalämpöä, kun lämmitysjärjestelmiä uusitaan.

Kiinteistö & Energia 2/2019 (tilaajille): As Oy Järvenpään Haltianpolku 11 siirtyi kaukolämmöstä maalämpöön ja poistoilman lämmön talteenottoon. Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Simo Tolkin mukaan taloyhtiö säästää ostoenergian kulutuksessa noin 65−75 %. Putkiremontin yhteydessä harkitaan myös maaviileäjäähdytyksen asentamista huoneistoihin.

Poistoilman lämmön talteenotto-opas

Poistoilman lämmön talteenotto-opas

Lue oppaastamme, miten poistoilman lämmön talteenottoa hyödynnetään kerrostalossa tai muussa kiinteistössä, ja kuinka laitteisto asennetaan.

Lataa ilmainen opas

Kokemuksia energiaratkaisusta liikekiinteistössä tai julkisessa rakennuksessa

Tom Allen Senera suunnittelee ja asentaa maalämpö-, LTO- ja energiankierrätysjärjestelmät erilaisiin liike- ja teollisuuskiinteistöihin sekä julkisiin rakennuksiin. Asiakkaidemme kokemusten mukaan suunnittelemme järjestelmät huomioiden kunkin kiinteistön erityisominaisuudet, sen haasteet ja mahdollisuudet. Kokemuksien perusteella myös maaviileäjäähdytys on tärkeä osa liike- tai teollisuuskiinteistön energiaratkaisua. Liikekiinteistöjen lämmitys- ja jäähdytyskulut ovat pudonneet keskimäärin useita kymmeniä tuhansia euroja vuodessa. Asiakkaamme mukaan Tom Allen Senera hallitsee energianlaskennan kokonaisvaikutukset ja tarjoaa asiantuntija-apua myös taloteknisiin ratkaisuihin.

Video: Break Sokos Hotel Koliin maalämpö, ilma-vesilämpö ja maaviileä

Break Sokos Hotel Koli ja Luontokeskus Ukko vaihtoivat öljylämmityksen ympäristöystävälliseen maalämpöön, ilmavesilämpöön ja maaviileään. Hotellinjohtaja Marko Riikkinen kertoo urakasta.

Video: Aalto-yliopistoon maalämpö

Toimitimme SRV:lle yhdeksän lämpöpumpun maalämpöjärjestelmän Aalto-yliopiston päärakennuksen lämmitykseen. Lämpökaivot sijaitsevat poikkeuksellisesti rakennuksen sisällä. Petri Johnsson SRV:ltä kertoo, että yhteistyö Tom Allen Seneran kanssa sujui hyvin.

ABBn tehdas käyttää uusiutuvaa energiaa ABBn tehdas Porvoo

ABB:n tehtaassa hyödynnetään uusiutuvaa energiaa

Tom Allen Senera asensi ABB:n tehtaaseen Porvoossa innovatiivisen lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmän, jonka myötä tehtaan tuotannosta tuli lähes hiilineutraalia. Järjestelmässä maalämpö ja maaviileä, aurinkovoima, lämmön talteenotto ja energiankierrätys tuottavat tehtaalle lämmön ja jäähdytyksen. Investointi on ollut taloudellisesti kannattava. Ympäristöarvot ja taloudellinen tuottavuus yhdistyivät siis hankkeessa saumattomasti.

Lue lisää
Konserttisali kuvaaja Musiikkitalo, Arno de la Chapelle Musiikkitalo Helsinki

Musiikkitaloon edistyksellinen energiankierrätys

Musiikkitalon tiloissa tarvitaan ympäri vuoden tarkkaan ohjattua lämmitystä, jäähdytystä sekä kosteutusta. Tom Allen Senera asensi Musiikkitaloon energiankierrätysjärjestelmän, joka hyödyntää rakennuksessa syntyvää hukkaenergiaa. Musiikkitalon kiinteistöpäällikkö Marko Oittisen mukaan  ennakoidut energiankulutuksen säästöt ovat toteutuneet ja urakka valmistui sekä suunnitelmien että aikataulun mukaisesti.

Lue lisää
Teollisuuskiinteistö maalämpöön T&M Kiinteistö Oy Helsinki

Teollisuuskiinteistö Helsingissä kaukolämmöstä maalämpöön

T&M Kiinteistö Oy Helsingin Vuosaaressa tarjoaa toimitiloja noin kymmenelle kuljetusalan yritykselle. Kiinteistön kaukolämpö vaihdettiin maalämpöön, sillä uudeksi lämmitysmuodoksi haluttiin järjestelmä, jonka kulut ovat kohtuulliset ja ennakoitavissa. Hoitokustannusten ennakoitavuus on tärkeää kiinteistössä vuokralla oleville yrityksille. Uusiutuvaan energiaan siirtymisellä haluttiin myös ryhtyä sanoista tekoihin ja tukea Helsingin sataman pyrkimystä hiilineutraaliuteen, kertoo toimitusjohtaja Tuomo Hämäläinen.

Lue lisää
Liikekiinteistö Helsingissä kaukolämmöstä maalämpöön Lauttasaaren pienteollisuustalo

Liikekiinteistö Helsingissä kaukolämmöstä maalämpöön

Lauttasaaren Pienteollisuustalo Oy:n vuonna 1956 valmistuneeseen kiinteistöön valittiin lämmityskustannusten säästämiseksi kaukolämmön tilalle maalämpö. Järjestelmään liitettiin poistoilman lämmön talteenotto sekä jäähdytys maaviileällä. Isännöitsijä Tuomo Tahkolan mukaan projekti sujui moitteettomasti ja sovitussa aikataulussa.

Lue lisää
Liikekiinteistö Vantaalla öljystä maalämpöön Kari Eljos Hallituksen puheenjohtaja

Liikekiinteistö Vantaalla öljystä maalämpöön

Vantaan Ylästöntiellä sijaitsevassa teollisuuskiinteistössä on lämmitettävää pinta-alaa yli 3 000 neliömetriä, joka on osittain omistajien omassa tuotantokäytössä, osittain taas vuokrattuna varasto- ja muiksi toimitiloiksi. Kari Eljoksen mukaan maalämmön etuina liikekiinteistössä ovat olleet säästöt sekä järjestelmän toimintavarmuus. Hän on ollut erittäin tyytyväinen urakoitsijan valintaan.

Lue lisää
Liike- ja asuinkiinteistö Kärkölässä öljystä maalämpöön Kiinteistö Oy Järvelän Säästökulma

Liike- ja asuinkiinteistö Kärkölässä öljystä maalämpöön

Kärkölän keskustassa sijaitsevaan liike- ja asuinkiinteistöön asennettiin maalämpöjärjestelmä öljylämmityksen tilalle. Isännöitsijä Harri Sepän mukaan maalämpöön päädyttiin taloudellisista syistä. Maalämpöjärjestelmällä kiinteistön lämmityskustannukset putosivat noin 63 %.

Lue lisää
Gisela Andersson Gisela Andersson Isännöitsijä

Liikekiinteistö Porvoossa maakaasusta maalämpöön

Porvoon Yrityskiinteistöt Oy / Porvoon Kruunu vaihtoi Porvoon Urakoitsijantiellä sijaitsevan laajan teollisuushallialueen lämmitysmuodoksi maalämmön. Isännöitsijä Gisela Anderssonin mukaan ero lämmityskuluissa on ollut todella suuri. Säästöjen lisäksi valintaan vaikutti maalämmön ympäristöystävällisyys ja vaivattomuus.

Lue lisää
Maalämpö uuteen liikekiinteistöön Helsingissä Kenneth Olenius Toimitusjohtaja

Maalämpö uuteen liikekiinteistöön Helsingissä

Koneliike Olenius Oy rakensi uudet toimitilat Helsingin Pihlajamäkeen. Lämmitysjärjestelmäksi valittiin maalämpö- ja maaviileäjärjestelmä. Lisäksi liikekiinteistöön asennettiin rakennusautomaatiojärjestelmä, jonka avulla lämmityksen ja jäähdytyksen valvominen ja ohjaaminen onnistuvat vaivattomasti. Kenneth Olenius kertoo, että urakan laajuuden vuoksi sen suorittajaksi haluttiin tunnettu ja luotettava kumppani.

Lue lisää
Ylikiimingin kirkko sähkö- ja öljylämmityksestä maalämpöön Ylikiimingin kirkko

Ylikiimingin kirkko sähkö- ja öljylämmityksestä maalämpöön

Ylikiimingin kirkkoon valittiin Seneran maalämpö, jonka avulla kirkon tasainen lämmitys toteutetaan alhaisilla kustannuksilla. Kunnossapitoinsinööri Seppo Sarangin mukaan sähkö- ja öljylämmityksestä maalämpöön siirtyminen on järkevää. ”On se sellainen asia, jota kannattaa kyllä harkita”, hän toteaa.

Tom Allen Senera ei toimi enää Oulun alueella. Suosittelemme maalämmöstä kiinnostuneille yhteydenottoa paikalliseen urakoitsijaan.

Lue lisää
Maalämpö Kouvola Jaalan kirkko Ari Hämäläinen Rakennusmestari

Jaalan kirkko öljystä maalämpöön

Kouvolan seurakuntayhtymä vaihtoi Jaalan kirkon öljylämmityksen maalämpöön. Rakennusmestari Ari Hämäläisen mukaan maalämpö oli erilaisista ratkaisuista varteenotettavin, lähes itsestäänselvyys.

Lue lisää
Mäntyharjun kirkko öljystä maalämpöön Mäntyharjun kirkko

Mäntyharjun kirkko öljystä maalämpöön

Mäntyharjun vuonna 1822 valmistunut kirkko on Suomen toiseksi suurin puukirkko. Kirkossa oli aiemmin öljylämmitys, jonka tilalle asensimme maalämpöjärjestelmän. Maalämmöllä saadaan merkittävät säästöt lämmityskustannuksiin, ja lämpö voidaan pitää huomattavasti tasaisempana kuin ennen. Mäntyharjun seurakunnan talouspäällikön Risto Jaakolan mukaan maalämpöön siirtyminen on lisäksi ympäristöteko.

Lue lisää

Kokemuksia maalämmöstä muussa kohteessa

Tom Allen Senera kehittää jatkuvasti maalämpö- ja LTO-järjestelmiään soveltumaan erilaisten rakennusten energiatehokkaaseen lämmittämiseen. Kokemuksia asennuksista on mm. hiihtokeskuksista, luotsiasemilta, maatiloilta sekä kulttuurihistoriallisesti arvokkaista kohteista. Asiakkaidemme kokemusten mukaan maalämpöön siirtyminen on tuonut lämmityskulujen säästöjen lisäksi muitakin etuja, kuten tilojen tasaisemman lämmön sekä sisäilman laadun ja paloturvallisuuden paranemisen. Kulttuurihistoriallisissa rakennuksissa on huomioitu Museoviraston ohjeet.

Kartanon siipirakennus Espoossa maalämpöön Espoonkartanon siipirakennus

Kartanon siipirakennus Espoossa maalämpöön

Asensimme maalämpöjärjestelmän Espoonkartanon siipirakennukseen kesällä 2011. Lämmitysjärjestelmä uusittiin osana monivaiheista kunnostustyötä. Valvoja Anton Donnerin mukaan maalämpöprojektin eri vaiheet sujuivat ongelmitta, ja maalämpöjärjestelmä on myös toiminut asentamisen jälkeen hyvin. ”Maalämpö valittiin energiatehokkuuden ja edullisuuden takia”, Donner kertoo.

Lue lisää
Hevostila Nurmijärvellä suorasähkölämmityksestä maalämpöön Mari Helenius Hevostilan omistaja

Hevostila Nurmijärvellä suorasähkölämmityksestä maalämpöön

Nurmijärveläisen hevostilan suora sähkölämmitys vaihdettiin maalämpöön talvella 2012–2013. Samalla myös tilan vanhaan päärakennukseen asennettiin maalämpö öljylämmityksen tilalle. Omistaja Mari Heleniuksen mukaan maalämpö on osoittautunut sekä tallissa että päärakennuksessa toimivaksi ratkaisuksi. Hänen mukaansa tiloissa on huomattavasti lämpimämpää, ja varusteiden kuivuminen on nopeutunut.

Lue lisää
Maalämpö uusiin luhtitaloihin Espoon Muuralassa As Oy Espoon Stradivari ja Saxofoni

Maalämpö uusiin luhtitaloihin Espoon Muuralassa

Urakoimme maalämmön Basso Kivitalojen kahteen uudiskohteeseen Espoon Muuralassa. ”Maalämpötaloissa hoitovastike jää kohtuullisen pieneksi lämmityskustannusten mataluuden takia”, kertoo Ilkka Rainio, joka hankki kohteesta yksiön sijoitusasunnoksi. Basso Kivitalojen toimitusjohtaja Markus Wirtanen toteaa: ”Investointi maalämpöön tulee ehdottomasti edullisimmaksi, kun lasketaan energian säästöistä tuleva tuotto.”

Lue lisää