homegreen.png

Kokemuksia maalämmöstä ja lämmön talteenotosta

Pyydä tarjous
homee.png

Kokemuksia maalämmöstä omakotitalossa

Tran-Nguyenin pariskunta

Elina ja Laurent Tran-Nguyen

Omakotitalo Helsingin Kaarelassa sähkölämmityksestä maalämpöön

Elina ja Laurent Tran-Nguyenin kaksikerroksiseen omakotitaloon vaihdettiin yösähkövaraajan tilalle maalämpö. Laurent Tran-Nguyen suosittelee maalämpöön vaihtamista ehdottomasti muillekin, jotka harkitsevat varaavasta sähkölämmityksestä luopumista.

Lue lisää

Mervi ja Reijo Keski-Oja

Mervi ja Reijo Keski-Oja

Omakotitalo Helsingin Tapanilassa sähkölämmityksestä maalämpöön

Mervi ja Reijo Keski-Ojan perheen vuonna 1973 rakennettuun puutaloon asennettiin varaavan sähkölämmityksen tilalle maalämpö. Perheelle ovat jääneet mieleen säästyneet eurot lämmityslaskussa ja käytännön asennustyön vaivattomuus.

Lue lisää

Vuokko ja Paavo Väyrynen

Vuokko ja Paavo Väyrynen

Omakotitalo Tuusulassa suorasähkölämmityksestä maalämpöön

Vuokko ja Paavo Väyrysen rintamamiestalossa oli ennen suorasähkölämmitys, jonka tilalle asennettiin maalämpö. Lämmitysjärjestelmän vaihdoksen yhteydessä keittiöön asennettiin vesikiertoinen lattialämmitys. Vesikierron rakentamisen helppous ja edullisuus yllättivät pariskunnan.

Lue lisää

Lea ja Jorma Vuorenmaa

Lea ja Jorma Vuorenmaa

Omakotitalo Vantaan Päiväkummussa öljystä maalämpöön

Lea ja Jorma Vuorenmaa valitsivat kaukonäköisesti maalämmön öljylämmityksen tilalle. ”Energian ostohintojen noustessa maalämmön käyttökustannukset eivät nouse yhtä herkästi kuin öljylämmityksessä, koska ostettavan energian määrä on maalämmössä olennaisesti pienempi”, Jorma Vuorenmaa toteaa.

Lue lisää

Matti Nieminen ja IVT:n maalämpöpumppu

Matti Nieminen

Omakotitalo Kirkkonummen Jorvaksessa öljystä maalämpöön

Kirkkonummen Jorvaksessa v. 1964 rakennetun omakotitalon öljylämmityksen tilalle asennettiin maalämpö. Suomen luonnonsuojeluliitossa työskentelevä Matti Nieminen on iloinen, että perheen talo lämpenee nyt maalämmöllä ympäristöä kuormittamatta.

Lue lisää

Henry Aflecht

Huvila Villa Grande Vantaan Martinlaaksossa öljystä maalämpöön

Erilaisten juhlatapahtumien pitopaikaksi sopivan ja osittain myös asuinkäytössä olevan Villa Granden vanhan öljylämmityksen tilalle asennettiin maalämpö- ja lattialämmitysjärjestelmä. Henry Aflecht on tyytyväinen maalämmön alhaisiin lämmityskustannuksiin ja vaivattomaan käyttöön.

Lue lisää

Sami Hyypiä ja IVT:n maalämpöpumppu

Sami Hyypiä

Maalämpö uuteen omakotitaloon Porvoossa

Sami Hyypiän Porvoossa sijaitsevaan uuteen omakotitaloon valittiin lämmitysjärjestelmäksi ympäristöystävällinen maalämpö. Hyypiän mukaan maalämmön valintaan vaikuttivat alhaisten lämmityskustannusten lisäksi ympäristöarvot.

Lue lisää

Tanja Rautsiala ja Jan Vuorikoski

Tanja Rautsiala ja Jan Vuorikoski

Maalämpö uuteen omakotitaloon Pohjois-Vantaalla

Tanja Rautsiala ja Jan Vuorikoski rakensivat omakotitalon Vantaalle vuosina 2010–2011. Lämmitysjärjestelmän valinnassa maalämpö oli ylitse muiden. Maalämpöjärjestelmän toimivuus ja Seneran tarjoamat palvelut saivat myönteistä palautetta pariskunnalta.

Lue lisää

Mikael Pulkkinen

Mikael Pulkkinen

Maalämpö uuteen omakotitaloon Vantaan Hämeenkylässä

Tanja ja Mikael Pulkkinen valitsivat Vantaan Hämeenkylään rakentamaansa omakotitaloon maalämpö- ja maaviileäjärjestelmän. Pulkkiset tavoittelivat maalämmön valinnallaan riippumattomuutta energian hinnoista. Yli kahden vuoden kokemuksella maalämmöstä Mikael Pulkkinen ei enää edes miettisi muita lämmitysratkaisuja.

Lue lisää

Kari Tuusvuori

Kari Tuusvuori

Maalämpö uuteen omakotitaloon Espoon Kauklahdessa

Senera toteutti Johanna Sarén-Tuusvuoren ja Kari Tuusvuoren kaksikerroksisen puutalon maalämpöjärjestelmän avaimet käteen -periaatteella. Kari Tuusvuori kertoo, että urakoitsijan valinnan ratkaisi luotettavuus.

Lue lisää

LUE PIENTALOASIAKKAIDEMME KOKEMUKSIA MUILLA SIVUSTOILLA

Blogi: Koti Lahelaan – Kertomuksia Talo Täplän vaiheista Tuusulan Lahelassa.

Blogi: Maailmalta kotiin – Blogissa seurataan Leca-harkkotalon rakennusurakkaa Sipoossa. Tee-se-itse projektin puikoissa pyörii nelihenkinen, ulkomailta kotimaan marjapuskien äärelle palannut perhe.

Blogi: Moderni hirsitalo – Siuntion Störsvikiin rakentuu talo, jossa yhdistetään kestävät, ekologiset ja myrkyttömät materiaalit, moderni arkkitehtuuri ja uusimmat energiatehokkuusnormit.

Blogi: Rakennusprojekti – Tämä blogi kertoo hirsitalon rakennusprojektista. Denna blogg berättar om byggprojekt (timmerhus).

Blogi: Taloheinä – kivitalon rakennusprojekti.

Blogi: Villa Blue – Taloprojektin seurantaa Etelä-Suomessa. Tarinaa rakentamisesta, sisustamisesta, puutarhan perustamisesta ja elämästä projektin keskellä.

Blogi: Villa Kivitalo – Viisihenkinen perhe ja suuri unelma kivitalosta.

Blogi: Villa Vertikaali – Erilainen ja edistyksellinen uusi koti pääkaupunkiseudulla.

ta-rivitalo-icon.png

Kokemuksia mAAlämmöstä rivitalossa

Bredantie öljystä maalämpöön

As Oy Bredantie 79–18

Paritalo Kauniaisissa öljystä maalämpöön

Kauniaisissa sijaitseva paritaloyhtiö As Oy Bredantie 79–81 vaihtoi öljylämmityksen maalämpöön kevättalvella 2011. Senera sai projektin vastuulleen hintatasonsa lisäksi taloyhtiön vakuututtua yrityksen edustajien teknisestä asiantuntemuksesta. ”Maalämpö on pitkällä tähtäimellä edullinen vaihtoehto”, toteaa taloyhtiön edustaja Olli Oksanen.

Lue lisää

Jokela rivitalo maalämpöön

As Oy Jokelan Asemakuja 1

Rivitalo Jokelassa öljystä maalämpöön

As Oy Jokelan Asemakuja 1, kaksikerroksinen 34 asunnon rivitaloyhtiö, vaihtoi öljylämmityksen maalämpöön kesällä 2011. Isännöitsijä Juhani Nordlundin mukaan näyttää siltä, että maalämpö on osoittautumassa arvioituakin paremmaksi järjestelmäksi. Varovaisen arvion mukaan lämmitykseen tulee kulumaan vähintään 10 000 euroa vuodessa vähemmän kuin ennen.

Lue lisää

Jokioinen rivitalo maalämpöön

As Oy Jokioisten Mäntymetsä

Rivitalo Jokioisissa öljystä maalämpöön

As Oy Jokioisten Mäntymetsällä oli ennen sama öljykeskus toisen yhtiön kanssa. Maalämpöön siirtymisen taustalla vaikutti molempien taloyhtiöiden halukkuus itsenäistyä lämmöntuotannossa. Maalämpöjärjestelmä osoittautui taloudellisesti kannattavaksi vaihtoehdoksi sekä öljylämmityksen jatkamiseen että kaukolämpöön liittymiseen verrattuna. Isännöitsijä Mika Syrjälän mukaan myös maalämpöjärjestelmän huoltovapaus näkyy siinä, että kiinteistöhuollon kulut ovat pienentyneet.

Lue lisää

Rivitalo maalämpöön Espoo Rastaala

As Oy Juurivaara

Rivitalo Espoon Rastaalassa öljystä maalämpöön

Senera asensi maalämpöjärjestelmän 1950-luvulla rakennettuun neljän asunnon pienrivitaloon Espoon Rastaalassa. Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Paavo Åvist kertoo, että talon asukkaat halusivat vaihtaa ikääntyneen öljylämmitysjärjestelmän ympäristöystävällisempään tapaan tuottaa lämpöä. Maalämpö valittiin, koska se oli taloudellisin ja toimivuudeltaan paras vaihtoehto ympäristöystävälliseen lämmitykseen.

Lue lisää

Kaarina rivitalo maalämpö

As Oy Kesämäenrinne

Rivitalo Kaarinan Kesämäellä öljystä maalämpöön

As Oy Kesämäenrinne on 34 asunnon rivitaloyhtiö Kaarinassa. Taloyhtiö ryhtyi etsimään öljylämmitykselle edullisempaa vaihtoehtoa öljyn hinnan jatkuvan nousun takia. Maalämpöön siirtyminen rahoitettiin kymmenen vuoden lainalla, ja kulujen jälkeen säästöä on kertynyt sen verran, että yhtiövastiketta on voitu alentaa. Isännöitsijä Jarmo Ullakonoja kertoo urakoitsijan valinnasta: "Vakuutuimme siitä, että Senera on paras vaihtoehto. Hinta oli yksi tekijä, mutta kokonaistoimitus ratkaisi."

Lue lisää

Taloyhtiö Kaarina öljylämmitys maalämpöön

As Oy Kotkankallio

Rivitaloyhtiö Kaarinan Kuusistossa öljystä maalämpöön

As Oy Kotkankallion rivitaloyhtiössä lämmitysjärjestelmän vaihto tuli ajankohtaiseksi, sillä yhtiön vanhat öljykattilat olisi pitänyt uusia. Taloyhtiö kilpailutti urakan ja päätyi Seneraan, koska yrityksen hinta-laatusuhde osui kohdalleen. "Maalämpöjärjestelmä on toiminut hyvin: lämpöä ja lämmintä vettä on riittänyt", valvoja Tapio Mäkilä kertoo.

Lue lisää

Rivitalo maalämpöön Vantaa

As Oy Lintukalliontie 12

Rivitalo Vantaan Lintukalliontiellä öljystä maalämpöön

As Oy Lintukalliontie 12 Vantaalla on kuuden asunnon rivitaloyhtiö, joka vaihtoi öljylämmityksen maalämpöön kesällä 2010. Järjestelmän asentamisen jälkeen asukkaat ovat vakuuttuneet entisestään siitä, että maalämpöön siirtyminen oli järkevä ratkaisu. Säästöt lämmityskustannuksissa ovat kattaneet lainan hoitokulut ja lyhennyksen, ja tasaista lämpöä on riittänyt.

Lue lisää

Loviisa rivitalo maalämpö

As Oy Majakkaranta

Rivitalo Loviisassa öljystä maalämpöön

As Oy Majakkaranta on kuuden asuinhuoneiston rivitaloyhtiö Loviisassa. Merenrantatontilla sijaitseva rivitalo vaihtoi öljylämmityksen Seneran maalämpöön. Osakas Asko Hietalahti suosittelee maalämpöön siirtymistä muillekin taloyhtiöille: ”Lämmityskustannusten säästöissä päästään kyllä yli 60 prosenttiin.” Asennustyön sujuvuuteen ja siisteyteen Hietalahti on myös tyytyväinen.

Lue lisää

Mäntsälä rivitalo maalämpöön

As Oy Mikkosentie 17–19 ja As Oy Mikkosenhaka 13–15

Rivitalot Mäntsälässä öljystä maalämpöön

Kaksi rivitaloyhtiötä Mäntsälässä päätti vaihtaa yhteisen öljylämmityksen edullisempaan maalämpöön. Maalämpöön siirtymällä taloyhtiöt säästävät vuosittain yli 23 000 euroa lämmityskuluissa. Taloyhtiön hallituksen jäsen Jouko Ahola pohtii: ”Jos polttoöljyn hinta on jo tänä päivänä korkea, niin mitä se on kymmenen tai kahdenkymmenen vuoden kuluttua?”

Lue lisää

Taloyhtiö Heinola öljylämmitys maalämpöön

As Oy Pirholankangas

Taloyhtiö Heinolassa öljystä maalämpöön

As Oy Pirholankangas on yhdentoista erillistalon muodostama taloyhtiö Heinolassa. Taloilla oli aiemmin yhteinen öljylämmitys, joka korvattiin maalämpöjärjestelmällä. Taloyhtiön edustaja Ismo Turve kertoo, että maalämmön alhaisten lämmityskustannusten ja ekologisuuden ohella asukkaiden mieltä lämmittää tietoisuus siitä, että asuntojen arvo nousee maalämpöjärjestelmän myötä.

Lue lisää

Rivitalo Vantaa maalämpö

As Oy Vesimylly

Rivitaloyhtiö Vantaalla öljystä maalämpöön

As Oy Vesimylly Vantaalla on 18 asunnon rivitaloyhtiö, jonka öljylämmityksen tilalle asennettiin maalämpö. Taloyhtiö päätyi vaihtamaan maalämpöön, koska öljylämmityksen kustannukset nousivat jatkuvasti. Taloyhtiön edustaja Vesa Lindfors ennakoi, että maalämpöjärjestelmällä tulee olemaan iso merkitys yhtiön taloudelle, sillä lämmityskuluissa tullaan säästämään huomattavasti.

Lue lisää

Kaarina taloyhtiö öljylämmitys maalämpöön

Auvoinvuoren Lämpö Oy

Rivitalot Kaarinassa öljystä maalämpöön

Auvoinvuoren Lämpö Oy, kahden rivitaloyhtiön omistama lämpöyhtiö Kaarinassa, siirtyi öljystä maalämpöön. Isännöitsijä Mikko Vuoren mukaan maalämpö valittiin, koska se oli edullisin ja huolettomin vaihtoehto. Maalämpöön siirtymisellä oli myönteinen vaikutus yhtiön taloudelle. Yhtiövastiketta pystyttiin alentamaan heti järjestelmän asentamisen jälkeen, sillä lämmitykseen liittyvät kustannukset vähenivät.

Lue lisää

Taloyhtiö Oulussa öljylämmityksestä maalämpöön

AVAIN Asumisoikeus Oulun Merikari I ja II

Rivitalot Oulun Pateniemessä öljystä maalämpöön

Senera asensi maalämpöjärjestelmän AVAIN Asumisoikeus Oy:n kahteen rivitaloyhtiöön Oulun Pateniemen kaupunginosassa. Oulun Merikari I ja II -taloyhtiöillä on yhteinen lämmönjakokeskus. Maalämpöön siirryttyä rivitalojen lämmityskustannukset laskivat noin 67 % verrattuna öljylämmitykseen. Kiinteistöpäällikkö Kari Pönniön mukaan Senera oli urakoitsijana positiivinen yllätys.

Lue lisää

Jokioinen taloyhtiö öljylämmitys maalämpöön

Puistometsän Lämpö Oy

Rivitalot Jokioisissa öljystä maalämpöön

Puistometsän Lämpö Oy tuottaa lämmön kahdelle rivitaloyhtiölle Jokioisissa. Jokioisten Vuokra-asuntojen isännöitsijän Markku Hakamäen mukaan maalämpöön siirtyminen oli käytännössä ainoa vaihtoehto edullisuutensa vuoksi. Vaikka ympäristötekijätkin otettiin huomioon, tässä kohteessa raha ratkaisi, vahvistaa myös isännöitsijä Mika Syrjälä Jokioisten Tilitoimistosta. Yhteistyö Seneran kanssa oli taloyhtiöille positiivinen kokemus.

Lue lisää

Oulu taloyhtiö öljystä maalämpöön

TA-Yhtiöt, Palosuontie 4 ja 6

Rivitalot Oulun Palosuontiellä öljystä maalämpöön

Senera asensi maalämpöjärjestelmän TA-Asumisoikeus Oy:n rivitalojen käyttöön Oulun Palosuontiellä. Projektipäällikkö Raimo Tero TA-Yhtiöistä kertoo, että Senera valittiin maalämpöurakan toteuttajaksi tarjouskilpailun kautta. Toimittajan valintaan vaikuttivat myös kokemukset yrityksen aiemmista projekteista. Raimo Tero kertoo, että säästöt näyttävät toteutuvan suunnitellusti.

Lue lisää

Oulu taloyhtiö öljystä maalämpöön

TA-Yhtiöt, Pyrästie 10

Rivitalo Oulun Pyrästiellä öljystä maalämpöön

TA-Asumisoikeuden rivitalo Oulun Pyrästiellä siirtyi maalämpöön syksyllä 2012. ”Asukkaat ovat olleet tyytyväisiä maalämpöjärjestelmän toimintaan”, kertoo projektipäällikkö Raimo Tero TA-Yhtiöistä. Seneran urakoinnille projektipäällikkö antaa hyvän arvosanan.

Lue lisää

Forssan Vanamokuja sähkölämmitys maalämpöön

As Oy Forssan Vanamokuja 2

Rivitalo Forssassa sähkölämmityksestä maalämpöön

Forssan kaupungin Vanamokujalla sijaitseva kahdeksan asunnon rivitaloyhtiö vaihtoi sähkölämmityksen maalämpöön. Isännöitsijä Tero Rekunen Forssan Kiinteistökauppiaista kertoo, että yösähkövaraajan käytöstä johtuvat kulut olivat muodostaneet puolet yhtiövastikkeen määrästä. Siirtyminen maalämpöön oli looginen ratkaisu, sillä sen käyttökustannukset ovat alhaiset. Maalämmön myötä riippuvuus sähköyhtiöiden hinnankorotuksista väheni.

Lue lisää

Rivitalo maakaasusta maalämpöön

Johnny Gestranius

Isännöitsijä

Rivitalo Kangasalla maakaasusta maalämpöön

As Oy Kangasalan Pirkkarivi vaihtoi maakaasulämmityksen maalämpöön. Isännöitsijä Johnny Gestraniuksen mukaan ratkaisu tehtiin tarkasti harkiten. Säästöt ovat osoittautuneet jopa suuremmiksi kuin laskelmissa arvioitiin, ja asennustöihin Gestranius kertoo olevansa enemmän kuin tyytyväinen.

Lue lisää

Maalämpö uuteen taloon

As Oy Invalidintie 6–8

Maalämpö uusiin taloihin Espoon Invalidintiellä

As Oy Invalidintie 6–8 Espoossa on uusi taloyhtiö, jossa on viisi paritaloa ja kaksi erillistaloa. Vuonna 2012 valmistuneissa taloissa on yhteensä kaksitoista omistusasuntoa. Taloyhtiön lämmitysmuodoksi valittiin maalämpö. ”Syntyi luottamus, että Senera pystyy toteuttamaan järjestelmän, joka toimii. Tarjous oli selkeä ja siinä oli riittävästi informaatiota”, toimitusjohtaja Ari Kangasniemi kertoo urakoitsijan valinnasta. Maalämpö on ollut eduksi asuntojen markkinoinnissa.

Lue lisää

Icon5.png

Kokemuksia maalämmöstä ja LTO:sta KERROSTALOSSA

Maalämpö kerrostaloon Gesterbyntie

As Oy Gesterbyntie 3

Kolme kerrostaloa Kirkkonummella kaukolämmöstä maalämpöön

As Oy Gesterbyntie 3 Kirkkonummella vaihtoi kaukolämmön maalämpöön ja saavutti merkittävät säästöt. ”Maalämpö ei rasita osakkeenomistajan kukkaroa ollenkaan”, kertoo taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Aki Välimäki. ”Sillä rahalla, mikä ennen meni lämmitykseen, hoidetaan nyt sekä lisääntynyt sähkön menekki, että lainaa pois.”

Lue lisää

Taloyhtiö maalämpöön Helsinki

Jari Kajas

Hallituksen puheenjohtaja

Kerrostalo Helsingin Töölössä kaukolämmöstä maalämpöön

As Oy Kivelänkatu 1 b muuttui maalämpöön siirtymisen myötä Helsingin kantakaupungin ensimmäiseksi matalaenergiakerrostaloksi. Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Jari Kajas kertoo, että maalämpö valittiin tarkkojen säästölaskelmien perusteella. Urakoitsijan valinnan ratkaisi edullisin, tarkin ja kokonaisvaltaisin suunnitelma. Taloon on asennettu myös maaviileäjäähdytys.

Lue lisää

Bengt Gustafsson

Bengt Gustafsson

Hallituksen puheenjohtaja

Kerrostalo Kauniaisissa kaukolämmöstä maalämpöön

As Oy Laaksotie 9 Kauniaisissa kevensi putkiremontin taloudellista taakkaa siirtymällä kaukolämmöstä edullisempaan lämmitysmuotoon, maalämpöön. Hallituksen puheenjohtaja Bengt Gustafsson on tyytyväinen ratkaisuun.

Lue lisää

Christer Isaksson

Christer Isaksson

Hallituksen puheenjohtaja

Kerrostalo Lohjalla kaukolämmöstä maalämpöön

Lohjalainen As Oy Stallbacken säästi lämmityskustannuksissa 65 % siirtymällä kaukolämmöstä maalämpöön. ”Paremmin ei olisi voinut mennä!”, tuumaa hallituksen puheenjohtaja Christer Isaksson projektista.

Lue lisää

Taloyhtiö Espoo lämmön talteenotto

Lars Räihä

Hallituksen puheenjohtaja

Poistoilman LTO kerrostaloon Espoon Viherlaaksossa

As Oy Vihermäki asennutti poistoilman lämmön talteenottojärjestelmän kaukolämmön rinnalle samaan aikaan kuin yhtiössä tehtiin linjasaneeraus. Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Lars Räihä kertoo, että Senera sai urakan aiempien näyttöjensä, mutta myös asiantuntijoidensa lähestymistavan ja uskottavuuden ansiosta. ”Ilman muuta olemme tyytyväisiä”, Lars Räihä toteaa urakan valmistuttua.

Lue lisää

Espoo kaukolämpö lämmön talteenotto

Martti Kivi

Asukastoimikunnan puheenjohtaja

Poistoilman LTO kerrostaloon Espoon Soukassa

Espoon Asunnot Oy Soukanahde 6 saavutti poistoilman lämmön talteenotolla merkittävät säästöt. Talon asukastoimikunnan puheenjohtaja Martti Kivi kertoo, että järjestelmän asennustyöt tapahtuivat sujuvasti. ”Seneralla on erinomaiset asentajat, eikä heidän työssään ollut mitään huomauttamista”, Martti Kivi toteaa.

Lue lisää

Espoo lämmön talteenotto

Pertti Törmä

Hallituksen puheenjohtaja

Maalämpö ja LTO kaukolämmön rinnalle espoolaisiin kerrostaloihin

Espoon Pohjois-Tapiolassa sijaitsevan As Oy Koivunvesan kaksi kerrostaloa minimoivat kaukolämmön käytön maalämmön ja poistoilman lämmöntalteenoton avulla. Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Pertti Törmä kertoo, että osakkaat halusivat hyödyntää hukkalämmön ja päästä lämmöntuotannossa mahdollisimman omavaraisiksi. Seneraan päädyttiin taloudellisuus- ja kannattavuusvertailun perusteella.

Lue lisää

Hämeenlinna Kaivokatu maalämpö LTO

Martti Koljonen

Hallituksen jäsen

Kerrostalo Hämeenlinnassa kaukolämmöstä maalämpöön ja poistoilman LTO:on

Hämeenlinnan keskustassa sijaitseva As Oy Hämeenlinnan Kaivokatu 12 vaihtoi kaukolämmön maalämmön ja poistoilman LTO:n hybridijärjestelmään säästääkseen lämmityskustannuksissa. ”Systeemi on toiminut odotetulla tavalla”, kertoo taloyhtiön hallituksen jäsen Martti Koljonen. ”Lämpöä ja lämmintä vettä on ollut riittämiin.”

Lue lisää

Pirjo-Riitta-Ekman.jpg

Pirjo-Riitta Ekman

Isännöitsijä

Haminalaiset kerrostalot maakaasusta maalämpöön ja LTO:on

Kolme haminalaista taloyhtiötä, As Oy Summan Torni I, As Oy Vehkalahden Summan Torni II ja As Oy Summan torni III, säästivät lämmityskuluissa 65 % vaihtamalla maakaasun maalämpöjärjestelmään ja poistoilman lämmön talteenottoon. Isännöitsijä Pirjo-Riitta Ekmanin mukaan maalämpöjärjestelmään siirtymisen vaivattomuus yllätti asukkaat. Hän suosittelee maalämpöä lämpimästi myös muille taloyhtiöille.

Lue lisää

Jokela kerrostalo öljylämmitys maalämpöön

As Oy Jokelan Pankkitalo

Kerrostalo Jokelassa öljystä maalämpöön

Jokelan keskustassa sijaitsevan As Oy Jokelan Pankkitalon öljylämmitysjärjestelmä oli tullut käyttöikänsä päähän, ja taloyhtiö pyrki löytämään sen tilalle varman ja edullisen lämmitysmuodon. Isännöitsijä Juhani Nordlundin mukaan maalämpö osoittautui taloudellisimmaksi ratkaisuksi. Päätöksen taustalla vaikuttivat myös ympäristöarvot. Projektin sujumiseen ja työn jälkeen isännöitsijä on tyytyväinen.

Lue lisää

Raimo Pessi ja maalämpöpumppu

Raimo Pessi

Hallituksen puheenjohtaja

Kerrostalo Viialassa öljystä maalämpöön

Viialan keskustassa sijaitseva As Oy Itä-Taimela siirtyi öljylämmityksestä edullisempaan ja vaivattomampaan maalämpöön. Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Raimo Pessi toteaa asennustyön olleen kaikilta osin napakymppi. Hän suosittelee maalämpöä muillekin öljyllä tai sähköllä lämpiäville taloyhtiöille ja pitää sitä hyvänä vaihtoehtona kaukolämmöllekin.

Lue lisää

Home-Icon-1.png

Kokemuksia maalämmöstä liikekiinteistössä

Lauttasaaren pienteollisuustalo Helsinki kaukolämpö maalämpö

Lauttasaaren pienteollisuustalo

Liikekiinteistö Helsingissä kaukolämmöstä maalämpöön

Lauttasaaren Pienteollisuustalo Oy:n vuonna 1956 valmistuneeseen kiinteistöön valittiin lämmityskustannusten säästämiseksi kaukolämmön tilalle maalämpö. Järjestelmään liitettiin poistoilman lämmön talteenotto sekä jäähdytys maaviileällä. Isännöitsijä Tuomo Tahkolan mukaan projekti sujui moitteettomasti ja sovitussa aikataulussa.

Lue lisää

Teollisuuskiinteistön IVT-maalämpöpumput

Kari Eljos

Hallituksen puheenjohtaja

Liikekiinteistö Vantaalla öljystä maalämpöön

Vantaan Ylästöntiellä sijaitsevassa teollisuuskiinteistössä on lämmitettävää pinta-alaa yli 3 000 neliömetriä, joka on osittain omistajien omassa tuotantokäytössä, osittain taas vuokrattuna varasto- ja muiksi toimitiloiksi. Kari Eljoksen mukaan maalämmön etuina liikekiinteistössä ovat olleet säästöt sekä järjestelmän toimintavarmuus. Hän on ollut erittäin tyytyväinen urakoitsijan valintaan.

Lue lisää

Kärkölä liikekiinteistö maalämpö ja öljylämmitys

Kiinteistö Oy Järvelän Säästökulma

Liike- ja asuinkiinteistö Kärkölässä öljystä maalämpöön

Kärkölän keskustassa sijaitsevaan liike- ja asuinkiinteistöön asennettiin maalämpöjärjestelmä öljylämmityksen tilalle. Isännöitsijä Harri Sepän mukaan maalämpöön päädyttiin taloudellisista syistä. Maalämpöjärjestelmällä kiinteistön lämmityskustannukset putosivat noin 63 %.

Lue lisää

Gisela Andersson

Gisela Andersson

Isännöitsijä

Liikekiinteistö Porvoossa maakaasusta maalämpöön

Porvoon Yrityskiinteistöt Oy / Porvoon Kruunu vaihtoi Porvoon Urakoitsijantiellä sijaitsevan laajan teollisuushallialueen lämmitysmuodoksi maalämmön. Isännöitsijä Gisela Anderssonin mukaan ero lämmityskuluissa on ollut todella suuri. Säästöjen lisäksi valintaan vaikutti maalämmön ympäristöystävällisyys ja vaivattomuus.

Lue lisää

Kenneth Olenius liikekiinteistö maalämpöön

Kenneth Olenius

Toimitusjohtaja

Maalämpö uuteen liikekiinteistöön Helsingissä

Koneliike Olenius Oy rakensi uudet toimitilat Helsingin Pihlajamäkeen. Lämmitysjärjestelmäksi valittiin Seneran asentama maalämpö- ja maaviileäjärjestelmä. Lisäksi liikekiinteistöön asennettiin rakennusautomaatiojärjestelmä, jonka avulla lämmityksen ja jäähdytyksen valvominen ja ohjaaminen onnistuvat vaivattomasti. Kenneth Olenius kertoo, että urakan laajuuden vuoksi sen suorittajaksi haluttiin tunnettu ja luotettava kumppani.

Lue lisää

Plus-Icon.png

Kokemuksia maalämmöstä muussa kohteessa

Maatila hevostalli maalämpöön

Mari Helenius

Hevostilan omistaja

Hevostila Nurmijärvellä suorasähkölämmityksestä maalämpöön

Nurmijärveläisen hevostilan suora sähkölämmitys vaihdettiin maalämpöön talvella 2012–2013. Samalla myös tilan vanhaan päärakennukseen asennettiin maalämpö öljylämmityksen tilalle. Omistaja Mari Heleniuksen mukaan maalämpö on osoittautunut sekä tallissa että päärakennuksessa toimivaksi ratkaisuksi. Hänen mukaansa tiloissa on huomattavasti lämpimämpää, ja varusteiden kuivuminen on nopeutunut.

Lue lisää

Ylikiimingin kirkko maalämpöön

Ylikiimingin kirkko

Ylikiimingin kirkko sähkö- ja öljylämmityksestä maalämpöön

Ylikiimingin kirkkoon valittiin Seneran maalämpö, jonka avulla kirkon tasainen lämmitys toteutetaan alhaisilla kustannuksilla. Kunnossapitoinsinööri Seppo Sarangin mukaan sähkö- ja öljylämmityksestä maalämpöön siirtyminen on järkevää. ”On se sellainen asia, jota kannattaa kyllä harkita”, hän toteaa.

Lue lisää

Espoonkartanon siipirakennus maalämpö

Espoonkartanon siipirakennus

Kartanon siipirakennus Espoossa maalämpöön

Senera asensi maalämpöjärjestelmän Espoonkartanon siipirakennukseen kesällä 2011. Lämmitysjärjestelmä uusittiin osana monivaiheista kunnostustyötä. Valvoja Anton Donnerin mukaan maalämpöprojektin eri vaiheet sujuivat ongelmitta, ja maalämpöjärjestelmä on myös toiminut asentamisen jälkeen hyvin. ”Maalämpö valittiin energiatehokkuuden ja edullisuuden takia”, Donner kertoo.

Lue lisää

Ari Hämäläinen

Ari Hämäläinen

Rakennusmestari

Jaalan kirkko öljystä maalämpöön

Kouvolan seurakuntayhtymä vaihtoi Jaalan kirkon öljylämmityksen maalämpöön. Rakennusmestari Ari Hämäläisen mukaan maalämpö oli erilaisista ratkaisuista varteenotettavin, lähes itsestäänselvyys.

Lue lisää

Mäntyharjun kirkko öljylämmitys maalämpö

Mäntyharjun kirkko

Mäntyharjun kirkko öljystä maalämpöön

Mäntyharjun vuonna 1822 valmistunut kirkko on Suomen toiseksi suurin puukirkko. Kirkossa oli aiemmin öljylämmitys, jonka tilalle Senera asensi maalämpöjärjestelmän. Maalämmöllä saadaan merkittävät säästöt lämmityskustannuksiin, ja lämpö voidaan pitää huomattavasti tasaisempana kuin ennen. Mäntyharjun seurakunnan talouspäällikön Risto Jaakolan mukaan maalämpöön siirtyminen on lisäksi ympäristöteko.

Lue lisää

As Oy Espoon Stradivari ja Saxofoni maalämpö

As Oy Espoon Stradivari ja Saxofoni

Maalämpö uusiin luhtitaloihin Espoon Muuralassa

Senera urakoi maalämmön Basso Kivitalojen kahteen uudiskohteeseen Espoon Muuralassa. ”Maalämpötaloissa hoitovastike jää kohtuullisen pieneksi lämmityskustannusten mataluuden takia”, kertoo Ilkka Rainio, joka hankki kohteesta yksiön sijoitusasunnoksi. Basso Kivitalojen toimitusjohtaja Markus Wirtanen toteaa: ”Investointi maalämpöön tulee ehdottomasti edullisimmaksi, kun lasketaan energian säästöistä tuleva tuotto.”

Lue lisää