Valvoja Anton Donner: ”Maalämpö valittiin energiatehokkuuden ja edullisuuden takia”
Senera Oy (nykyinen Tom Allen Senera) asensi maalämpöjärjestelmän Espoonkartanon siipirakennukseen kesällä 2011. Asuinkäytössä oleva rakennus on peräisin 1800-luvun alusta, ja lämmitysjärjestelmä uusittiin osana sen monivaiheista kunnostustyötä.
Projektin valvojana toiminut Anton Donner kertoo, että maalämpö valittiin lämmitysmuodoksi lähinnä energiatehokkuuden mutta myös edullisuuden takia. Siipirakennuksessa on yhteensä 362 neliötä, eikä näin kookkaan talon lämmittäminen olisi järkevää esimerkiksi öljyllä. Senera sai urakan tarjouskilpailun perusteella. Kilpailutuksessa huomioitiin myös Seneran aiemmat kokemukset vastaavista hankkeista.
Maalämpöjärjestelmän asentamisen aikataulu toteutui sovitulla tavalla. Rakennuksen pihapiiriin porattiin kaksi 185 metriä syvää lämpökaivoa ja uudistettuun lämmöntuotantokeskukseen asennettiin IVT:n Greenline HE E21 -lämpöpumppu.
Toinen urakoitsija vaihtoi rakennukseen uudet vesikiertoiset patterit, jotka tehtiin ulkoasultaan entisen kaltaisiksi. Maalämpöä varten ei siis tarvinnut asentaa lattialämmitystä. Anton Donnerin mukaan projektin eri vaiheet sujuivat ongelmitta. Maalämpöjärjestelmä on myös toiminut asentamisen jälkeen hyvin.
Kuvassa on siipirakennuksen päätyä. Kartanon rakennuksissa käytettyjä tiiliä tehtiin kartanon omassa tiiliruukissa Brinkinmäellä.
Menneisyys ja nykyisyys kohtaavat uudistetussa lämmöntuotantokeskuksessa. Tilaan asennettiin IVT:n Greenline HE E21 -lämpöpumppu.
Espoonkartanon siipirakennuksen maalämpöprojekti
Rakennusvuosi: 1800-luvun alussa
Lämmitettävä pinta-ala yhteensä: 362 m²
Ostettava lämmitysenergia maalämmöllä: n. 20 130 kWh/vuosi
Vuotuiset kulut maalämmöllä: n. 2 214 e (2011, sähkön hinnalla 0,11 e/kWh))
Asennetut lämpöpumput: IVT:n Greenline HE E21
Lämpökaivot: 2 kpl, syvyys 185 metriä