Kerrostalon hybridijärjestelmä herättää kiinnostusta Hämeenlinnassa

Pyydä tarjous

Kerrostalo Hämeenlinnan keskustassa vaihtoi kaukolämmön Seneran (nykyinen Tom Allen Senera Oy) hybridijärjestelmään säästääkseen lämmityskuluissa. Seneran hybridijärjestelmässä maalämpö on yhdistetty poistoilman lämmön talteenottoon. Hanke oli ensimmäinen laatuaan Hämeenlinnassa. Naapurustossa kerrostalosta onkin tullut kiinnostuksen kohde ja muutama taloyhtiö on jo esimerkin innoittamana vaihtamassa vastaavaan järjestelmään.

Taloyhtiön hallituksen jäsen

Pari taloa on jo ottanut meistä mallia ja ovat vaihtamassa maalämpöön.

Taloyhtiön hallituksen jäsen

Kaukolämmön tilalle maalämpö ja poistoilman lämmön talteenotto

As Oy Hämeenlinna Kaivokatu 12 on viisikerroksinen kivitalo, jossa on 40 asuinhuoneistoa. Taloyhtiön lämmitysjärjestelmän vaihtoon vaikutti kaukolämmön hintakehitys. Kaukolämmön hinta oli ollut jatkuvassa nousussa. Hämeenlinnassa kaukolämmön hinta onkin koko Suomen korkeimpia.

Kerrostalossa päädyttiin hybridijärjestelmään, koska tontille ei olisi mahtunut riittävää määrää lämpökaivoja pelkän maalämmön tarpeisiin. Poistoilman lämmön talteenotosta saadaan tarvittava lisäenergia. Lisäksi LTO-järjestelmä oli järkevä asentaa maalämmön rinnalle, sillä talosta kulkeutuu ulos runsaasti lämmintä poistoilmaa, jota kannattaa hyödyntää. Talossa on 20 yksityistä saunaa, joiden lämpenemisestä, käytöstä ja jäähtymisestä syntyy huoneilmaakin kuumempaa poistoilmaa.

Lämmön talteenottoyksikkö kerrostalon katolla
Hämeenlinna maalämpö lämmön talteenotto pieni

Maalämpö ja LTO eivät maksa osakkaille mitään

Taloyhtiön hallitus sai Senerasta asiantuntevan kuvan ja valitsi sen siksi urakan toteuttajaksi. Yhtiökokouksessa hanke meni läpi yksimielisesti.

Uusi järjestelmä ei tule maksamaan osakkaille mitään, sillä investointi katetaan lämmityskulujen säästöillä. Kun laina on maksettu, tarkistetaan toteutuneiden säästöjen perusteella yhtiövastiketta. Lue lisää maalämmön hinnasta ja kustannuksista

Lämmönjakohuone kelpaa jopa esittelytilaksi

Maalämpöön ja poistoilman lämmön talteenottoon siirryttiin vuoden 2014 aikana. Tontille porattiin 5 kappaletta 260 metriä syvää lämpökaivoa. Taloyhtiön mukaan poraukset sujuivat mallikkaasti ja suunnitellussa aikataulussa.

Urakka oli Hämeenlinnan alueella pilottihanke. Taloyhtiö halusikin tulla urakassa Seneraa vastaan siten, että lämmönjakohuoneen pinnat kunnostettiin.  Näin haluttiin varautua siihen, että lämmönjakohuonetta voidaan esitellä muillekin kiinnostuneille järjestelmän valmistuttua.

Hämeenlinna Kaivokatu maalämpö LTO
Lämmön talteenotto Hämeenlinna

Uusi järjestelmä vauhdittaa huoneistojen myyntiä

Asukkaiden ei tarvinnut värjötellä kylmässä asennustöiden aikana, sillä paikalle tuodusta lämpökontista saatiin taloon lämpö ja lämmin käyttövesi. Asukkaiden näkökulmasta uuteen järjestelmään siirtyminen tapahtuikin lähes huomaamatta.

Maalämpö- ja LTO- järjestelmän laitteistoon kuuluu yksi 90 kW:n maalämpöpumppu, 1 300 litran lämpimän käyttöveden varaaja sekä katolle asennettu LTO-yksikkö. Järjestelmä on toiminut odotetulla tavalla ja lämpöä sekä lämmintä vettä on ollut riittämiin.

Taloyhtiö on jo saanut palautetta maalämpöön siirtymisen merkityksestä huoneistojen myyntiarvolle. Yksi huoneisto on myyty talosta maalämpöjärjestelmään siirryttyä, ja ostajan ratkaisuun vaikutti se, että talossa on sekä ympäristöä että rahaa säästävä uudenaikainen lämmitysjärjestelmä.

As Oy Hämeenlinnan Kaivokatu 12:n maalämpö- ja LTO-projekti

 • Kohde:  Viisikerroksinen kerrostalo, 40 asuntoa
 • Rakennusvuosi: 1980
 • Lämmitettävä pinta-ala: 2 275 m²
 • Asennetut lämpöpumput:
    90 kW:n maalämpöpumppu
 • Lämpökaivot:  5 kpl, syvyys 260 metriä
 • Ostettava lämmitysenergia kaukolämmöllä: n. 335 470 kWh/vuosi
 • Ostettava lämmitysenergia maalämmöllä ja poistoilman LTO:lla: n. 97 842 kWh/vuosi
 • Lämmityskulut kaukolämmöllä:  n. 26 838 e/vuosi (kaukolämmön hinnalla 0,08 e/kWh)
 • Lämmityskulut maalämmöllä ja poistoilman LTO:lla:  n. 11 741 e/vuosi (sähkön hinnalla 0,12 e/kWh)
 • Säästöt:  n. 15 097 e/vuosi (56 %)
Lisää asiakkaidemme kokemuksia

Lue lisää asiakkaidemme kokemuksia

Olemme asentaneet ympäristöystävällisen ja lämmityskustannuksia säästävän lämpöpumppujärjestelmän lukuisiin pientaloihin, taloyhtiöihin ja liikekiinteistöihin. Lue, miten projektit sujuivat asiakkaidemme näkökulmasta!

Lue lisää