Rivitaloyhtiö Loviisassa suosittelee maalämpöä muillekin pienille taloyhtiöille

Pyydä tarjous

As Oy Majakkaranta on kuuden asuinhuoneiston rivitaloyhtiö Loviisassa. Merenrantatontilla sijaitseva rivitalo vaihtoi öljylämmityksen maalämpöön. Taloyhtiön asukas Asko Hietalahti suosittelee ratkaisua muillekin pienille taloyhtiöille. Maalämpöön siirryttyä lämmityskuluissa on tullut säästöä yli 60 %, lisäksi öljylämmityksen vaatimat huoltotyöt ovat jääneet kokonaan pois.

Senera on ammattilaisten hallussa.

Taloyhtiön osakas Asko Hietalahti

Asko Hietalahti
As Oy Majakkaranta

Turvallisuuden tunne on lisääntynyt

Rivitalon öljylämmitysjärjestelmä oli peräisin vuodelta 1975. Sen öljypoltin oli vaihdettu kerran, mutta öljysäiliön ja öljykattilan kunto oli kyseenalainen. 7 000 litran öljysäiliön seinämien paksuudesta ei ollut varmuutta, lisäksi öljykattilan kestävyys kovilla pakkasilla huolestutti. ”Nyt turvallisuuden tunne on lisääntynyt”, kertoo Asko Hietalahti. ”Nykyään ei tarvitse huolehtia öljytankin vuodoista eikä myöskään öljyn tilauksesta”, hän jatkaa.

Realistisia vaihtoehtoja maalämmölle ei oikeastaan ollut. Kaukolämpöön oli maalämpöön siirtymisen aikoihin noin kaksi kilometriä matkaa. Nyt kahden vuoden kokemuksella maalämmöstä Hietalahti on kuitenkin sitä mieltä, että oli onni, ettei kaukolämpöön tullut liityttyä. Pelletistä puolestaan olisi ollut maalämpöön verrattuna enemmän vaivaa.

Taloyhtiö sai tukea toimenpideluvan hakemiseen Senerasta

Yksi talon asukkaista tutustui Seneraan (nykyinen Tom Allen Senera Oy) alueella järjestetyssä esittelytilaisuudessa. Paikallisilla asukkailla ei ollut tuolloin vielä juurikaan kokemuksia maalämmöstä. Esittelytilaisuudessa Seneran edustajaa pyydettiin paikan päälle tutustumaan Majakkarantaan. Tuolloin maalämpöön siirtymisestä tehtiin selkeät paperit. ”Tuli tunne, että Seneralla on muutenkin homma hoidossa”, kuvailee Asko Hietalahti saamaansa ensivaikutelmaa.

Toukokuussa 2011 lämpökaivojen poraaminen tuli luvanvaraiseksi. Asko Hietalahti vastasi asiakirjojen kokoamisesta ja toimittamisesta Loviisan kaupungin rakennusvalvontaan. Tarvittavien papereiden kokoamisessa Hietalahti kertoo kuitenkin saaneensa Senerasta arvokasta apua.

Asennustyöt tapahtuivat ammattimaisesti

Lämpökaivojen poraukset sujuivat Asko Hietalahden mukaan loistavasti. Taloyhtiön pihapiiriin porattiin kaksi lämpökaivoa, joista toinen porattiin 220 metriin ja toinen 160 metriin. Porauksissa kesti yhteensä puolitoista työpäivää.

Maalämpölaitteiden asennustöissä oli mukana Seneran harjoittelija, joka seurasi kokeneemman asentajan työtä. Asentaja suoriutui töistään ilman ohjekirjoja jutellen samalla, kertoo Hietalahti. ”Asennukset sujuivat nopeasti, määrätietoisesti ja siististi”, hän sanoo.

Rivitalon maalämpöjärjestelmä on mitoitettu siten, ettei maalämpöpumppu käy jatkuvasti kovimmillakaan pakkasilla. Rivitalossa on vesikiertoiset patterit. Hietalahden mukaan maalämpöjärjestelmän toiminnassa ei ole ollut häiriötilanteita eikä huollolle siten ole ollut tarvetta.

Näkymä katon harjanteelta

Säästöissä on päästy tavoitteisiin

Senera hyvitti maalämpöurakan hinnasta öljysäiliön puhdistuksen, koska taloyhtiö suoriutui siitä itse. ”Ei tarvinnut maksaa siitä, mitä tehdään itse”, toteaa Asko Hietalahti.

Rivitalon lämmityskustannukset maalämmöllä ovat olleet noin 4 000 euroa vuodessa. Asko Hietalahti kertookin, että rivitalon lämmityskuluissa on päästy yli 60 prosentin säästöihin. Lämmityskuluja pienentää edelleen se, että taloyhtiölle tuli mahdollisuus hieman edullisemman yösähkön käyttöön kaukoluettavien mittarien vaihdon yhteydessä.

Asko Hietalahti on tyytyväinen Seneran toimintaan. ”Senera on ammattilaisten hallussa”, hän toteaa lopuksi.

Taloyhtiön lämmönjakohuone

As Oy Majakkarannan maalämpöprojekti

  • Kohde: Kuuden asuinhuoneiston rivitaloyhtiö
  • Rakennusvuosi: 1975
  • Lämmitettävä pinta-ala: 540 m²
  • Asennetut lämpöpumput: IVT Greenline HE E21
  • Lämpökaivot: 2 kpl, syvyys 220 m ja 160 m
  • Öljyn kulutus: n. 10 000–12 000 l/vuosi
  • Ostettava lämmitysenergia maalämpöön siirtymisen jälkeen: n. 26 280 kWh/vuosi
  • Lämmityskulut öljylämmityksellä: n. 12 000–14 400 e/v (öljyn hinnalla 1,2 e/l, 2013)
  • Lämmityskulut maalämmöllä enintään: n. 4 000 e/v (2013)
  • Säästöt maalämmöllä: n. 8 000–10 400 e/v (67–72 %)
Lisää asiakkaidemme kokemuksia

Lue lisää asiakkaidemme kokemuksia

Olemme asentaneet ympäristöystävällisen ja lämmityskustannuksia säästävän lämpöpumppujärjestelmän lukuisiin pientaloihin, taloyhtiöihin ja liikekiinteistöihin. Lue, miten projektit sujuivat asiakkaidemme näkökulmasta!

Lue lisää