Omakotitalo maalämpöön Vantaa

Omakotitalon lämmitysenergian kulutus alitti ennakkoarviot Vantaalla

Pyydä tarjous

Mikael Pulkkinen: ”Kannattaa arvioida lämmitystavan valinnasta seuraavia kustannuksia pidemmällä aikavälillä”

Tanja ja Mikael Pulkkinen asuvat perheineen Vantaan Hämeenkylään rakentamassaan omakotitalossa. Senera (nykyinen Tom Allen Senera Oy) asensi perheen kaksikerroksiseen kivitaloon maalämpö- ja maaviileäjärjestelmän. Omakotitalon lämmitysenergian kulutus on alittanut ennakkoon tehdyt arviot ja on ollut vain noin 10 600 kWh vuodessa, vaikka rakennuksessa on lämmitettävää pinta-alaa yhteensä 496 neliömetriä.

Maalämpö tulee kaukolämpöä edullisemmaksi ratkaisuksi

Mikael Pulkkinen kertoo, että perhe tavoitteli maalämmön valinnallaan riippumattomuutta energian hinnoista. Perhe harkitsi monien muiden uudisrakentajien tavoin kaukolämmön ja maalämmön välillä. Yli kahden vuoden kokemuksella maalämmöstä Mikael Pulkkinen ei enää edes miettisi muita ratkaisuja. ”Maalämmön pienemmät käyttökustannukset tasaavat hankintakustannuksissa syntyneen eron”, hän sanoo. ”Kannattaa arvioida kustannuksia koko talon eliniän kannalta”, hän jatkaa.

Senera valittiin maalämpöjärjestelmän toimittajaksi muun muassa siksi, että Seneralla oli tarjota invertteriohjattu maalämpöpumppu, joka toimii vain tarpeen mukaan ja kesällä pienemmällä teholla. Perhe huomioi myös tuttaviensa suositukset Senerasta.

Mikael Pulkkisen mukaan Seneralla oli asiantunteva ja ystävällinen palvelu. ”Asiakkaan tarpeita kuunneltiin ja niihin esitettiin sopiva ratkaisu.”

Mikael Pulkkinen

Mikael Pulkkinen suosittelee muillekin uudisrakentajille maalämpöä sen edullisten käyttökustannusten takia.

Puhallinkonvektori

Olohuoneeseen asennettu puhallin jäähdyttää tehokkaasti sisäilman tarvittaessa.

Puhallin jäähdyttää huoneilman tarvittaessa

Omakotitalon jäähdytys toimii maaviileällä. Olohuoneeseen asennettiin puhallinkonvektori, jonka läpi kiertävä lämmönkeruuneste jäähdyttää huoneilman tarvittaessa.

Hyvin eristetyssä kivitalossa on ollut käyttöä jäähdytykselle toistaiseksi pääasiassa vieraiden aikana. ”Jos on paljon porukkaa paikalla, on kätevää, kun tilan saa puhallinkonvektorilla viileäksi”, kertoo Mikael Pulkkinen.

Energian kulutus tulee vähenemään jatkossa

Maalämpöpumppuun on asennettu energiamittari, joka on seurannut energiankulutusta haastatteluhetkellä reilut kaksi vuotta. Energiankulutus on ollut seuranta-aikana noin 10 600 kWh vuodessa.

Mikael Pulkkinen arvioi, että kulutus tulee olemaan todennäköisesti tätäkin pienempi jatkossa, sillä rakennuksen valmistumisen jälkeisenä vuotena seinien ja muiden rakenteiden kuivuminen vei enemmän energiaa. Talon sisälämpötila on pysynyt tasaisena ulkolämpötilojen vaihteluista huolimatta.

Vantaa omakotitalon maalämpölaitteet

Omakotitalon lämmityksestä vastaa invertteriohjattu maalämpöpumppu, jonka toiminta on energiataloudellista. Maalämpöpumpun vierellä on erillinen lämminvesivaraaja.

Omakotitalo maalämpöön Vantaa pieni.jpg 

Tanja ja Mikael Pulkkisen omakotitalossa on lähes 500 neliömetriä lämmitettävää pinta-alaa. Kaksikerroksisen kivitalon energiankulutus on ollut etukäteisarvioita pienempi.

Omakotitalon maalämpöprojekti Vantaan Hämeenkylässä

  • Kohde:  Kaksikerroksinen omakotitalo 
  • Rakennusvuosi: 2010
  • Lämmitettävä asuinpinta-ala: 370 m², muu lämmitettävä pinta-ala 126 m²
  • Asennettu lämpöpumppu: IVT:n PremiumLine X-15 -lämpöpumppu  
  • Lämpökaivot:  2 kpl, syvyys 175 m
  • Ostettava lämmitysenergia maalämmöllä enintään: 10 615 kWh/vuosi
  • Lämmityskulut maalämmöllä:  n. 1 062 e/vuosi (sähkön hinnalla 0,10 e/kWh, 2010 )