Senera urakoi maalämmön kahteen rivitaloyhtiöön Oulussa

Pyydä tarjous

Senera (nykyinen Tom Allen Senera Oy) asensi maalämpöjärjestelmän AVAIN Asumisoikeus Oy:n kahteen rivitaloyhtiöön Oulun Pateniemen kaupunginosassa. Oulun Merikari I ja II -taloyhtiöillä on yhteinen lämmönjakokeskus. Maalämpöön siirryttyä rivitalojen lämmityskustannukset ovat pudonneet noin 67 %. Lue lisää maalämmön hinnasta ja kustannuksista

Tom Allen Senera ei toimi enää Oulun alueella. Suosittelemme maalämmöstä kiinnostuneille yhteydenottoa paikalliseen urakoitsijaan.

Senera oli urakoitsijana positiivinen yllätys.

Kiinteistöpäällikkö Kari Pönniö

Oulun Merikari I ja II

Öljylämmityksen tilalle edullisempi vaihtoehto

Kiinteistöpäällikkö Kari Pönniö kertoo maalämpöön siirtymisen vaiheista. Yhtiö teki esiselvityksiä löytääkseen öljylämmityksen tilalle edullisemman vaihtoehdon. Öljyä kului rivitalojen lämmittämiseen yli 100 000 litraa vuodessa, lisäksi lämmitysjärjestelmä oli käyttöikänsä päässä ja vaati myös paljon huoltotoimia.

Selvitysten jälkeen päädyttiin maalämpöön. Maalämpöjärjestelmän rinnalle päätettiin jättää pienempi öljykattila tuottamaan lisälämpöä huippupakkasilla.

Lämpökaivojen poraus

Yhteistyö Seneran kanssa sujui urakan aikana

AVAIN Asumisoikeus Oy järjesti urakan toteuttamisesta kilpailun, jonka perusteella kaksi urakoitsijaa valittiin neuvotteluihin. Seneran eduksi neuvottelut ratkaisivat yrityksen kokemus ja ammattitaito. Urakan suunnitteluvaiheessa tuli ilmi muutos- ja kehitystarpeita, joihin saatiin Senerasta toteuttamiskelpoisia ratkaisuja.

Maalämpöjärjestelmän asennustyöt suoritettiin loppukesällä 2012. Rivitalojen tontille porattiin 21 lämpökaivoa 300 metrin syvyyteen. Tontilla on peruskallion päällä 70 metriä syvä ja tiivis hiekkapatja, jonka läpi porattiin teräsputkiporauksella. Paksu maakerros ei siis estänyt lämpökaivojen porauksia. Piha ja pihatiet saatiin porausten jälkeen samaan kuntoon kuin ennen projektin alkua. ”Nykyään ei huomaa, että pihalla on toimittu”, kertoo Kari Pönniö.

Työmaakokouksia pidettiin tontilla kahden–kolmen viikon välein. ”Niissä tarkistettiin työn jälkiä ja poistettiin havaittuja ongelmia. Kaikki tuli lopulta kuntoon.” Kiinteistöpäällikön mukaan maalämpöön siirtyminen on vaivatonta, kun työ on suunniteltu hyvin, valvonta toimii ja urakoitsijan kanssa on helppo toimia. ”Urakoitsijana Senera on ollut positiivinen yllätys”, Pönniö toteaakin.

Etävalvonta nopeuttaa mahdollisten ongelmien ratkaisua

Maalämpöjärjestelmään tehtiin käynnistämisen jälkeen jonkin aikaa säätöjä asetusten saamiseksi kohdalleen. Asukkailta ei ole tullut säätöjen jälkeen ilmoituksia lämmön tai lämpimän käyttöveden riittämättömyydestä. ”Mitään vikoja ei ole ollut, jotta Seneran huollosta olisi pitänyt käydä paikalla”, Pönniö sanoo. Toisaalta hän näkee hyväksi, että Seneralla on jatkuva huoltopäivystys: ”On tiedossa, että huolto on tavoitettavissa milloin vain.”

Senera voi myös etäyhteyden kautta valvoa järjestelmän toimintaa. ”Etäyhteys on avainasemassa nopeiden korjaustoimenpiteiden aloittamiseksi ja vian paikallistamiseksi”, Pönniö sanoo. Toisinaan paikan päällä käynti on tarpeetonta, koska etäyhteyden kautta järjestelmää voi myös ohjata ja säätää.

Investointi kannatti maaporauksen suuresta määrästä huolimatta

Rivitalojen maalämpöjärjestelmä on osoittautunut maaporauksen suuresta määrästä huolimatta erittäin kannattavaksi investoinniksi. Lämmityskustannukset ovat pudonneet arviolta 67 %. ”Sähkön hinnalle on saatu kilpailutuksella aika edullinen kolmivuotinen sopimus. Sillä on suuressa yhtiössä merkitystä”, kiinteistöpäällikkö toteaa.

Taloyhtiön uusi lämmitysjärjestelmä

Asukkaissa on ollut pieni vaihtuvuus

Taloudellisuuden lisäksi Kari Pönniö näkee maalämpöjärjestelmän eduksi huoltovapauden. Vaikka öljylämmitys jätettiin rivitaloissa maalämmön rinnalle, huoltokulut ovat nykyään puolittuneet. Kiinteistöpäällikkö arvioi myös, että maalämpöön siirtymisen myötä kiinnostus yhtiöiden asuntoihin kasvaa. Nykyisetkin asukkaat ovat viihtyneet rivitaloissa, sillä asukkaissa on ollut pieni vaihtuvuus.

Pönniön mukaan maalämpö on varteenotettava vaihtoehto suurillekin taloyhtiöille. Suunnitelmat ja etukäteisselvitykset hän suosittelee tekemään perusteellisesti.

Oulun Merikari I ja II:n maalämpöprojekti

  • Kohde: Yhdeksän kaksikerroksista rivitaloa
  • Rakennusvuosi: 1998
  • Asennetut lämpöpumput: 4 kpl IVT:n Greenline HE D43
  • Lämpökaivot: 21 kpl, syvyys 300 m
  • Öljyn kulutus: 118 000 l/vuosi
  • Lämmityskulut ennen maalämpöä: 135 700 e/v (öljyn hinnalla 1,150 e/l)
  • Lämmityskulut maalämpöön siirryttyä: 45 125 e/v (sähkön hinnalla 0,12 e/kWh)
  • Säästöt maalämmöllä: 90 575 e/v (67 %)
Lisää asiakkaidemme kokemuksia

Lue lisää asiakkaidemme kokemuksia

Olemme asentaneet ympäristöystävällisen ja lämmityskustannuksia säästävän lämpöpumppujärjestelmän lukuisiin pientaloihin, taloyhtiöihin ja liikekiinteistöihin. Lue, miten projektit sujuivat asiakkaidemme näkökulmasta!

Lue lisää