As Oy Vihermäki säästää poistoilman lämmön talteenotolla

Pyydä tarjous

As Oy Vihermäki on taloyhtiö Espoon Viherlaaksossa. Taloyhtiö päätti asennuttaa poistoilman lämmöntalteenottojärjestelmän kaukolämmön rinnalle samalla, kun yhtiössä tehtiin linjasaneeraus. Nykyisen kokemuksensa perusteella taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Lars Räihä suosittelee poistoilman LTO-järjestelmää muillekin taloyhtiöille kalliin kaukolämmön alueilla. Taloyhtiö pyysi tarjouksia urakasta useammalta eri yritykseltä. Tarjouksien vertailussa taloyhtiö hyödynsi teknisen isännöitsijänsä asiantuntemusta, jolla oli aiempia kokemuksia Senerasta (nykyinen Tom Allen Senera Oy). Lars Räihä kertoo, että Senera sai urakan aiempien näyttöjensä mutta myös asiantuntijoidensa lähestymistavan ja uskottavuuden ansiosta. Luottamus pääsi rakentumaan alusta saakka.

Ilman muuta olemme tyytyväisiä Seneraan.

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Lars Räihä

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Lars Räihä

Kahden urakan yhdistäminen vähensi taloyhtiön työmäärää

Taloyhtiön selvityksissä ilmeni, että LTO-järjestelmän asennus oli järkevää tehdä samaan aikaan kuin linjasaneeraus. Lämmönjakohuoneen yläpuolelta lähtevä kylpyhuoneiden hormi oli avattu linjasaneerausta varten, ja sitä pystyttiin avaamaan vielä sen verran lisää, että lämmönkeruuliuosputket saatiin sovitettua siihen.

Urakoiden yhdistäminen vähensi taloyhtiölle lankeavaa työkuormaa. Valmisteleva dokumentaatio oli jo tehty ja myös lupakäsittely tapahtui vaivattomammin. ”Molemmat urakoitsijat sopivat keskenään aikatauluista hyvinkin joustavasti”, Räihä toteaa. Asukkaisiin LTO-järjestelmän asennus ei vaikuttanut, sillä kerrostalon huoneistot olivat käytännössä tyhjillään linjasaneerauksen aikana.

Viherlaakso poistoilman LTO

Tehostettu ilmanvaihto parantaa asumismukavuutta

Senera asensi kerrostalon katolle kolme uutta huippuimuria ja jokaisen yhteyteen oman lämmöntalteenottoyksikkönsä.

LTO-järjestelmän käyttöönoton myötä kerrostalon ilmanvaihto tulee olemaan jatkuvasti päällä tasaisella virtauksella. ”Sen pitäisi parantaa asumismukavuutta, kun ilma kiertää tasaisemmin ja tehokkaammin”, Lars Räihä ennakoi.

Säästöjä odotetaan maltilla

Taloyhtiö aikoo seurata vähintään vuoden ajan energiankulutusta, ennen kuin harkitaan LTO-järjestelmän mahdollista vaikutusta yhtiövastikkeeseen. ”Laskennallisesti etu on varsin merkittävä. Investoinnin takaisinmaksuaika on yhdeksän vuotta ja laitteiston ennakoitu käyttöikä 20 vuotta, joten vahvasti uskoisin, että järjestelmästä saadaan luvattu hyöty irti.”

Lars Räihä antaa urakan valmistuttua tunnustusta Seneralle: ”Ilman muuta olemme tyytyväisiä. Aineistot tulivat ajallaan, henkilöt olivat tavoitettavissa, kun oli tarvetta ja vastauksia saatiin vähintäänkin asiantuntevasti.”

As Oy Vihermäki Espoo lämmön talteenotto pieni
As Oy Vihermäki IVT lämpöpumppu

As Oy Vihermäen poistoilman LTO-projekti

  • Kohde: Kolmikerroksinen kerrostalo sekä rivitalo  
  • Rakennusvuosi: 1964
  • Lämmitettävä pinta-ala: 1 718 m²
  • Asuntoja: 30
  • Asennettu lämpöpumppu: IVT:n Greenline HE E21 -lämpöpumppu
  • Lämpimän käyttöveden varaaja: 1300 l
  • Lämmityskulut ennen poistoilman lämmön talteenottoa: 34 483 e/v (kaukolämmön hinnalla 0,088 e/kWh)
  • Lämmityskulut poistoilman lämmön talteenotolla: n. 26 024 e/v (sähkön hinnalla 0,11 e/kWh)
  • Säästöt poistoilman lämmön talteenotolla: n. 8 459 e/v
Lisää asiakkaidemme kokemuksia

Lue lisää asiakkaidemme kokemuksia

Olemme asentaneet ympäristöystävällisen ja lämmityskustannuksia säästävän lämpöpumppujärjestelmän lukuisiin pientaloihin, taloyhtiöihin ja liikekiinteistöihin. Lue, miten projektit sujuivat asiakkaidemme näkökulmasta!

Lue lisää