Omakotitalon öljylämmitys vaihtui ekologiseen maalämpöön Helsingissä

Pyydä tarjous

Tom Allen Senera asensi Pohjois-Helsingissä sijaitsevaan omakotitaloon maalämmön öljylämmityksen tilalle. Lämmitysmuodon vaihtamisen myötä lämmityskulut ovat merkittävästi pienentyneet ja asuinmukavuus on parantunut. Omakotitalon omistajalle Eva Luttiselle maalämmön ekologisuus oli yksi projektin ajureista. 

Thermian maalämpöpumppu

Säästöjen lisäksi arvostan toimintavarmuutta ja asumisen huolettomuutta.

Eva Luttinen

Toimintavarmempi ja huoltovapaampi maalämpö

Pohjois-Helsingissä sijaitseva Torpparinmäen pientalovaltainen asuinalue on ollut Eva Luttisen ja hänen perheensä koti melkein 20 vuoden ajan. Taloustehtävissä työskentelevä Luttinen halusi parantaa kotinsa lämmityksen toimintavarmuutta ja huoltovapautta vaihtamalla öljylämmityksen tilalle energiatehokkaamman ja käyttökustannuksiltaan edullisemman maalämmön.

Lämmitysjärjestelmän saneeraus nousi ajankohtaiseksi talon lähestyessä kahdenkymmenen vuoden ikää. Luttinen kilpailutti eri vaihtoehtoja ja valitsi Tom Allen Seneran kartoituskäynnille. Tom Allen Seneran energia-asiantuntijan kanssa tehdyt laskelmat osoittivat, että öljylämmityksen vaihtaminen maalämpöön olisi kustannustehokkain vaihtoehto sekä lyhyellä että pidemmällä aikavälillä.

Maalämpö on toimintavarma ja huoltovapaa
Maalämpö lisäsi energiatehokkuutta

Säästöt lämmityskuluissa merkittäviä

Energian hintojen heilahtelu on vaikuttanut myös polttoöljyn hintaan. Korkeimmillaan öljyn litrahinta on kivunnut yli kahteen euroon. Luttisen kodin lämmitykseen sekä lämpimän käyttöveden tuottamiseen tarvittiin vuosittain 25 600 kWh lämmitysenergiaa, ja öljyä kului tämän energiamäärän tuottamiseen noin 2 500 litraa vuodessa.

Lokakuussa 2023, sopivasti juuri ennen pakkaskauden alkua valmistunut ja käyttöönotettu maalämpö on pienentänyt ostettavan lämmitysenergian määrää yli 20 000 kWh vuodessa. ”Ekologiset arvot ja uusiutuva energia ovat itselleni tärkeitä. Tällä hetkellä yksi suurimmista ilonaiheista on myös lämmityskustannusten pienentyminen”, toteaa Eva Luttinen.

Omakotitalo oli jo ennen lämmitysjärjestelmän vaihtoa varsin energiatehokas. Tavallisesti, kun omakotitalon öljylämmitys vaihdetaan maalämpöön, säästöt lämmityskuluissa ovat vieläkin suuremmat.

Työn jälki oli siistiä

Melkein jokaisessa laajemmassa projektissa herää paljon kysymyksiä ja myös huolenaiheita. Maalämpöön siirtyminen sujui kuitenkin jouhevasti. ”Aikataulussa pysyttiin ja asennus toteutettiin sovitun mukaisesti ilman yllätyksiä”, Luttinen kehuu.

Myös pihalle porattujen lämpökaivojen toteutusjälki oli siistiä. ”Mietiskelin alkuvaiheessa, että mahtaako piha jäädä perunapelloksi. Onneksi huoleni oli turha. Työn jälki oli siistiä ja lopputulos vastasi lähes lähtötilannetta”, hän jatkaa. 

Maalämpöpumppu ja puskurivaraaja
Tasainen lämpö lattialämmityksen avulla

Tasaisempi lämpö kaikissa tiloissa

Luttinen on jo muutaman kuukauden aikana huomannut selkeitä parannuksia verrattuna entiseen lämmitysmuotoon. Maalämpöön siirtymisen myötä talon lämpötila on pysynyt tasaisempana kuin ennen. ”Kodin lattialämmitys lämpenee nyt tasaisesti kaikissa huoneissa, ei ole enää viileämpiä kohtia ja lämpötilaeroja. Myös hanasta valutettu vesi on nopeammin lämmintä, joten vettä säästyy, koska sitä ei tarvitse valuttaa turhaan.”

Myös vaivattomuus ja huolettomuus nousevat esiin, ”Arvostan ennen kaikkea laitteiston toimintavarmuutta, mahdollisuutta huoltoon ja tekniseen tukeen, helppoa käytettävyyttä sekä asumisen huolettomuutta. Juuri näiden syiden vuoksi lämmitysmuodoksi valikoitui maalämpö ja urakoitsijaksi Tom Allen Senera”, Luttinen toteaa.

Maalämpö öljylämmityksen tilalle omakotitaloon Helsingissä

  • 1,5-kerroksinen omakotitalo ja kellari
  • Rakennusvuosi 2004
  • Pinta-ala: 235 m²
  • Asennettu maalämpöpumppu: Thermia Calibra 3–12 kW
  • Lämmityskulut öljylämmityksellä n. 3 750 e/vuosi (öljyn hinnalla 1,5 e/l)
  • Lämmityskulut maalämmöllä n. 615 e/vuosi (sähkön hinnalla 0,11 e/kWh)
  • Säästöt lämmityskuluissa n. 3 135 e/vuosi (n. 84 %)
Säästöt maalämmöllä
Asiakkaiden kokemuksia

Lue lisää asiakkaidemme kokemuksia

Olemme asentaneet ympäristöystävällisen ja lämmityskustannuksia säästävän lämpöpumppujärjestelmän lukuisiin pientaloihin, taloyhtiöihin ja liikekiinteistöihin. Lue, miten projektit sujuivat asiakkaidemme näkökulmasta!

Lue lisää