Uudisrakentaja valitsi maalämpöurakoitsijan luotettavuuden perusteella

Pyydä tarjous

Uuden omakotitalon rakentajat joutuvat tekemään pitkälle tulevaisuuteen vaikuttavia päätöksiä jo hyvissä ajoin ennen rakennustöiden aloittamista. Yksi suurimmista päätöksistä on, mikä lämmitysjärjestelmä taloon valitaan. Lämmitysjärjestelmän valinnan lisäksi on ratkaistava, minkä urakoitsijan vastuulle asennustyöt annetaan. Kari Tuusvuori ja Johanna Sarén-Tuusvuori olivat tällaisen tilanteen edessä suunnitellessaan uuden kodin rakentamista. Pariskunnan vaihtoehtoina olivat sekä maalämpö että kaukolämpö. Hankintakustannusten ero maalämmön ja kaukolämmön välillä ei ollut merkittävä. Vähitellen pariskunnalle vahvistui käsitys siitä, että kodin lämmitysjärjestelmäksi tulee maalämpö.

Seneran tarjous oli realistinen ja perustui todellisiin kustannuksiin.

Kari Tuusvuori

Tuusvuori Kari

Maalämmöllä voi lämmittää huoletta myös talousrakennuksia

”Emme kadu yhtään maalämmön valitsemista. Maalämmöllä lämmityskustannukset ovat edullisemmat ja lisäksi maalämpö on omavaraisempi ”, kertoo Kari Tuusvuori. ”Maalämmöllä voi ottaa huoletta mukaan lämmityksen piiriin myös talousrakennuksia, koska lämmityskustannukset ovat edullisemmat,” hän jatkaa. ”Nyt on turvallinen olo siitä, että olemme tehneet hyvän ratkaisun.”

Perheen kaksikerroksisen puutalon rakennustyöt tehtiin vuoden 2011 aikana. Talossa on lämmitettävää pinta-alaa noin 168 neliömetriä, lisäksi on noin 30 neliön lämmin talousrakennus, jossa ovat muun muassa varasto ja autotalli. Lämpökeskus sijoitettiin tähän talousrakennukseen. Senera (nykyinen Tom Allen Senera Oy) vastasi kokonaisuudessaan maalämpöjärjestelmän asennustöistä.

Tuusvuorien uudessa kodissa on vesikiertoinen lattialämmitys ja lankkulattia. Lämpö on riittänyt tällä ratkaisulla hyvin kovillakin pakkasilla.

Urakoitsijan valinnan ratkaisi luotettavuus

”Omakotirakentajat ovat yleensä amatöörejä, mutta kyllä he ottavat selvää asioista. Hankintahinta ei ratkaise, jos tulee muutoin epäilys urakoitsijan tarjouksen luotettavuudesta. Tämä vaikuttaa erityisesti maalämpöyrittäjän valintaan”, kuvaa Kari Tuusvuori.

Tuusvuorille syntyi Senerasta luotettava ja varma käsitys. ”Tähän vaikutti se, kuinka meitä kohdeltiin ja miten pyyntöihimme vastattiin Seneran taholta. Seneran energia-asiantuntija teki pyydettäessä useamman tarjouksen maalämpöurakasta eri maaporausmetrimäärien perustella, joten saimme Seneralta realistisen ja todellisiin kustannuksiin perustuvan tarjouksen.”

IVT:n Greenline HE E7 -maalämpöpumppu

Maalämpöpumpun toimintavarmuus on tärkeää

Tuusvuorille oli tärkeää vakuuttua maalämpöpumpun toimintavarmuudesta: ”Maalämpöpumppu on maalämpöjärjestelmän suurin yksittäinen investointi, ja sen pitää toimia.” Tämä periaate vaikutti osaltaan myös siihen, että pariskunta valitsi Seneran ja IVT:n maalämpölaitteet. ”IVT on hyvä merkki, se on ollut markkinoilla kauan ja pärjännyt."

Maalämpöjärjestelmän asennus tehtiin elokuun 2011 alussa. Taloa lämmitettiin maalämmöllä jo jonkin aikaa ennen seuraavan vuoden helmikuussa tapahtunutta muuttoa. ”Asennustöiden aikataulut pitivät ihan hyvin – emme joutuneet odottelemaan, vaan kaikki tuli ajallaan. Seneran logistiikkapuoli siis toimi”, kertoo Kari Tuusvuori.

Omakotitalon lämpökeskus sijaitsee lämmitetyssä talousrakennuksessa. Lämpökeskuksessa on IVT:n Greenline HE E7 -maalämpöpumppu.

Lämpöä on riittänyt lankkulattioista riippumatta

Pariskunta lämmittää uutta kotiaan maalämmön lisäksi osittain myös varaavalla takalla, jossa on mahdollisuus käyttää leivinuunia takan polton jälkeen. Rakennustöistä jäi yli paljon ylimääräistä puuta, jota voi hyödyntää takan lämmityksessä. Tuusvuoret halusivat taloonsa lankkulattian, ja ratkaisu on toiminut hyvin vesikiertoisen lattialämmityksen kanssa. Osa lattiapinta-alasta on luonnonkiveä. Joulun lähestyessä kodikkuutta lisäävät joulutähdet, jotka saavat virtansa ikkunoiden yläkarmeihin asennetuista sähköpistokkeista. Joulutähdet voi sytyttää ja sammuttaa yhdestä katkaisimesta.

Tuusvuori kertoo, että maalämpöjärjestelmä on projektina helppo ja kätevä rakentajalle. ”Senera hoiti omalta osaltaan projektin, eikä siihen tarvinnut juurikaan puuttua. Saimme kokonaisuuden kuntoon yhdeltä toimittajalta. Senerasta ei olekaan muuta kuin hyvää sanottavaa”, Tuusvuori arvioi jälkikäteen maalämpöjärjestelmän toimittajaa.

Omakotitalon maalämpöprojekti Espoon Kauklahdessa

  • Kohde: Kaksikerroksinen omakotitalo
  • Rakennusvuosi: 2011
  • Lämmitettävä pinta-ala: n. 198 m²
  • Asennettu lämpöpumppu: IVT:n Greenline HE E7 -maalämpöpumppu
  • Lämpökaivon syvyys: 160 m
  • Ostettava lämmitysenergia maalämmöllä: n. 6 170 kWh/vuosi
  • Lämmityskulut maalämmöllä: n. 740 e/vuosi (sähkön hinnalla 0,12 e/kWh)
Maalämpö kaksikerroksiseen omakotitaloon
Lisää asiakkaidemme kokemuksia

Lue lisää asiakkaidemme kokemuksia

Olemme asentaneet ympäristöystävällisen ja lämmityskustannuksia säästävän lämpöpumppujärjestelmän lukuisiin pientaloihin, taloyhtiöihin ja liikekiinteistöihin. Lue, miten projektit sujuivat asiakkaidemme näkökulmasta!

Lue lisää