Maalämpö on vaivatonta asentaa vanhaankin taloon.

Maalämpöön vaihtaminen
omakotitalossa

Pyydä tarjous

Asiakkaidemme kokemuksia: Maalämpöön vaihtaminen omakotitalossa

Lue, millaisia kokemuksia asiakkaillamme on kodin lämmityksen vaihtamisesta maalämpöön! Asiakkaillemme on kertynyt säästöjä lämmityskustannuksissa jopa yli 70 %, ja huoleton lämmitysmuoto on tuonut lisää vapaa-aikaa.

Icon-11.png

MIKÄ LÄMMITYSMUOTO VANHAAN OMAKOTITALOON?

Lämmityskustannusten säästöjen lisäksi tärkeä syy maalämmön asentamiselle vanhaan taloon on vaivattomuus.
Lämmityskustannusten jatkuva kasvu on saanut yhä useammat omakotiasujat pohtimaan uusia vaihtoehtoja perinteisten öljy- ja sähkölämmityksen tai kaukolämmön tilalle. Fossiilisten polttoaineiden hinnat ovat jatkaneet nousuaan koko 2000–luvun ajan. Maalämpöön siirtyminen pudottaa lämmityskustannuksia tavallisesti noin 60 % öljylämmitykseen verrattuna ja 70 % sähkölämmitykseen verrattuna. Uusissa omakotitaloissa maalämpö onkin jo ylivoimaisesti suosituin lämmitysmuoto, mutta monet omakotiasujat kaipaavat tietoa siitä, onko maalämmön asentaminen jälkikäteen ylipäätään mahdollista, ja onko maalämmön asentaminen vanhaan taloon järkevää.
 
On hyvä tietää, että maalämmön asentaminen onnistuu lähes mihin tahansa taloon, ja että maalämpöjärjestelmä on lähes aina myös edullisin lämmitysmuoto. Yhteiskunta antaa tukea maalämmön asentamiselle vanhaan taloon kotitalousvähennyksen muodossa. Kaikki maalämmön asentamisen työvaiheet lämpökaivon porausta myöten ovat kotitalousvähennyskelpoisia. Vähennyksen määrä on 2250 euroa vuodessa veronmaksajaa kohden (vuonna 2020). Lue lisää linkin takaa maalämmön asennushinnasta omakotitaloon sekä maalämmön tuottamista säästöistä verrattuna eri lämmitysmuotoihin.
 
Lämmityskustannusten säästöjen lisäksi tärkeä syy maalämmön asentamiselle vanhaan taloon on maalämpöjärjestelmän vaivattomuus. Erityisesti öljylämmittäjälle on helpotus päästä eroon öljytilauksista, öljykattilan huollosta ja vuosittaisesta puhdistamisesta sekä öljysäiliön kunnon valvomisesta. Usein maalämpöön siirtyminen vapauttaa myös rakennuksen pinta-alaa muuhun käyttöön, koska maalämpöjärjestelmä vie huomattavasti vähemmän tilaa kuin öljysäiliö tai yösähkövaraaja.
 
Painava peruste maalämpöön vaihtamiselle on myös maalämmön ympäristöystävällisyys. Maalämpö on puhdasta, uusiutuvaa energiaa, jonka hyödyntäminen maalämpöpumpun avulla vaatii vain pienen osan siitä sähkömäärästä, joka tarvittaisiin esimerkiksi talon lämmittämiseen suoralla sähkölämmityksellä. Investointi maalämpöön nostaa rakennuksen arvoa merkittävästi, ja jos kodin vaihtaminen tulee ajankohtaiseksi, maalämmöllä lämpenevä talo on etulyöntiasemassa ostajien silmissä.
Lataa Maalämpöopas lämmityksen vaihtajalle
Maalämpöopas lämmityksen vaihtajalle kansi

Maalämpöopas lämmityksen vaihtajalle

 

Omakotitalon lämmityksen vaihtajan maalämpöopas antaa hyödyllistä tietoa maalämmöstä ja maalämpöprojektin vaiheista.

Lataa ilmainen opas

Icon-2.png

MAALÄMMÖN ASENTAMINEN VANHAAN TALOON

Maalämpöjärjestelmä voidaan asentaa yhtä hyvin talvella kuin kesälläkin, koska lämmityskatko on varsin lyhyt.
Lämmitysjärjestelmän vaihtaminen maalämpöön kannattaa aloittaa pyytämällä luotettavalta asiantuntijayritykseltä kartoitus. Jokainen talo asukkaineen on erilainen, joten kartoitus on tehtävä huolellisesti huomioiden talon lämmitysenergian ja -tehon tarve sekä asukkaiden tavat ja tarpeet, erityisesti lämpimän käyttöveden kulutus. Mitoituksessa määritellään, miten syvä energiakaivo ja millainen maalämpöpumppu sopivat järjestelmään parhaiten. Jos talossa on patteriverkosto, on järkevää asentaa myös erillinen puskurivaraaja, joka tasaa maalämpöpumpun ja patteriverkoston välisen lämpötilan. Jos lämmintä käyttövettä kuluu paljon, kuten silloin, kun talossa on kylpyamme tai poreallas, tarvitaan erillinen lämpimän käyttöveden varaaja.
 
Kartoituksen ja mitoituslaskelman perusteella asiantuntija laatii maalämpöjärjestelmästä tarjouksen. Tarjouksen hyväksymisen jälkeen haetaan kunnan rakennusvalvonnasta toimenpidelupa maalämpökaivolle. Yrityksemme hoitaa toimenpideluvan hakemisen asiakkaan puolesta, koska luvan hakeminen voi olla ensikertalaiselle monimutkaista. Kun toimenpidelupa on kunnossa, lämpökaivon poraus voidaan aloittaa.
 
Maalämpöjärjestelmän asentaminen aloitetaan välittömästi, kun vanha lämmitysjärjestelmä on purettu, jotta siirtyminen uuteen lämmitysmuotoon tapahtuisi mahdollisimman saumattomasti. Maalämpöjärjestelmä voidaan asentaa yhtä hyvin talvella kuin kesälläkin, koska lämmityskatko on varsin lyhyt. Tarvittaessa lämmityskatkon aikana talon sisälle voidaan tuoda väliaikaisia sähkölämmittimiä. Se, miten vanhan lämmitysjärjestelmän purkaminen ja maalämmön asentaminen käytännössä tapahtuu, riippuu siitä, mikä on nykyinen lämmönlähde ja millä tavoin lämpö jaetaan rakennukseen.
Katso alueesi sopivuus maalämpöön
Maalämpösäästölaskuri

Maalämpösäästölaskuri

Kuinka paljon säästät, jos vaihdat omakotitalosi lämmityksen öljystä tai sähköstä maalämpöön? Tarkista laskurilla!

Avaa laskuri

Maalämpöjärjestelmä ei rajoita lämpimän veden käyttöä millään tavoin, jos käyttöveden tarve otetaan huomioon maalämpöjärjestelmän mitoituksessa.
Maalämpöpumppu on syytä valita huolellisesti. Lämmitysjärjestelmän vaihtajan on tärkeintä valita maalämpöpumppu, joka tuottaa oikean lämpöistä vettä lämmönjakojärjestelmään. Jos nykyisessä lämmitysjärjestelmässä lämpö jaetaan taloon vesikiertoisilla pattereilla, niitä voi oikein hyvin käyttää myös maalämpöjärjestelmässä. Koska patterien lämpöä luovuttava pinta-ala on pienempi kuin lattialämmityksen, niissä kiertävän veden on oltava kuumempaa kuin lattialämmitysputkistossa kiertävän veden. Maalämpöjärjestelmään, jossa lämmönjako tapahtuu pattereilla, valitaankin korkean lämpötila-alueen maalämpöpumppu, joka pystyy tuottamaan +65-asteista lämmitysvettä hyvällä hyötysuhteella.
 
Maalämpöpumpuissa on sisäänrakennettu lämpimän käyttöveden varaaja, jonka tilavuus on n. 185 litraa. Tämä riittää siihen, että noin neli- tai viisihenkinen perhe voi käydä perätysten suihkussa, jos vettä käytetään tavalliseen tapaan. Jos talossa on kylpyamme tai poreallas, maalämpöpumpun oma lämpimän käyttöveden varaaja ei riitä, vaan tarvitaan sopivan kokoinen erillinen varaaja. Maalämpöjärjestelmä ei siis rajoita lämpimän veden käyttöä millään tavoin, jos käyttöveden tarve otetaan huomioon maalämpöjärjestelmän mitoituksessa.
 
Asumismukavuuden kannalta tärkeä maalämpöpumpun ominaisuus on hiljainen käyntiääni. Jos lämmönjakohuone on makuuhuoneen tai olohuoneen vieressä, maalämpöpumpun käyntiääni ei saa kuulua läpi häiritsevästi. Maalämpöpumppujen käyntiäänessä on merkittäviä eroja, jotka kannattaa ottaa huomioon valinnassa. Lisää tietoa maalämpöpumpun valinnasta löydät sivulta Maalämpöpumput.
Icon-10.png

Usein kysyttyjä kysymyksiä