Kesällä maalämpöjärjestelmää voidaan hyödyntää myös rakennusten jäähdyttämisessä. Maaviileäksi kutsutussa viilennysmenetelmässä hyödynnetään maaperän matalana pysyttelevää lämpötilaa. Lämpökaivosta kerättävä maaviileä on ympäristöystävällinen ja käyttökustannuksiltaan huomattavan edullinen tapa sisäilman jäähdyttämiseen. Maaviileälaitteisto voidaan asentaa, mikäli maalämpöjärjestelmän lämmönlähde on energiakaivo. Vesistö- ja maapiiri lämmönlähteinä eivät sovellu maaviileän käyttöön, sillä niistä ei saada kesällä tarpeeksi jäähdytysenergiaa.
Maaviileää voidaan käyttää sekä asemakaava- että haja-asutusalueella. Kaukojäähdytykseen verrattuna tämä on huomattava etu, sillä jakeluverkoston ulottaminen haja-asutusalueelle tai paksujen putkien ja suurien vesivirtojen asentaminen tiiviisti rakennetuille alueille saattavat asettaa sekä taloudellisia että käytännöllisiä haasteita.
Omakotitalojen lisäksi maaviileää voidaan hyödyntää myös suurissa kiinteistöissä. Liikekiinteistöissä jäähdytysenergian ja -tehon tarve voi olla jopa verrattavissa kiinteistön lämmitysenergian ja -tehon tarpeeseen. Tämän takia lämmityksen ja jäähdytyksen yhdistäminen maalämmöllä on liikekiinteistöissä ylivoimainen ratkaisu. Lue lisää maalämmöstä liikekiinteistön lämmitys- ja jäähdytysratkaisuna täältä.
Lauttasaaren pienteollisuustalo vaihtoi lämmitysjärjestelmänsä kaukolämmöstä maalämpöön. Maalämmön lisäksi rakennukseen asennettiin poistoilman lämmöntalteenotto sekä maaviileäjäähdytys.
Lue lisääKäytännössä maaviileää kerätään lämpökaivossa kiertävästä viileästä lämmönkeruunesteestä, joka johdetaan erillisellä kiertovesipumpulla rakennuksen sisätiloihin asennettuun, käyntiääneltään hiljaiseen puhallinkonvektoriin. Puhallinkonvektorin lämmönsiirtimessä kulkeva viileä lämmönkeruuneste jäähdyttää huoneilmaa ja puhallin puhaltaa sen jäähtyneenä ulos. Lämmönsiirtimessä lämmönkeruunesteeseen siirtyy huoneilmasta lämpöä, joka voidaan ohjata maaperään tai hyödyntää käyttöveden lämmityksessä. Huoneilmasta maaperään johdettu ylijäämälämpö parantaa pakkasilla maalämpöpumpun hyötysuhdetta ja sitä kautta myös vähentää talvikauden sähkönkulutusta ja lämmityskustannuksia.
Maaviileän käyttöönoton yhteydessä rakennuksen sisätiloihin asennetaan yksi tai useampi puhallinkonvektori, jossa on puhallin ja lämmönsiirrin.
Kai ja Päivi Lempiäisen rakennuttamaan uuteen hirsitaloon asennettiin maalämpö- ja maaviileäjärjestelmä. Lempiäiset ovat kokeneet maaviileän korvaamattomana investointina helteisinä kesäpäivinä.
Lue lisääMaaviileälaitteisto on pitkäikäinen, sillä siinä on vain vähän liikkuvia osia. Puhallinkonvektori ei myöskään juuri vaadi huoltoa ja sen voi puhdistaa itse. Viilennyksestä aiheutuvat käyttökustannukset koostuvat puhallinkonvektorin ja kiertovesipumpun sähkönkulutuksesta. Yksi puhallinkonvektori kuluttaa sähköä suurin piirtein yhden pöytätuulettimen verran. Vähäisen sähkönkulutuksen ansiosta maaviileän käytöstä ei koidu juurikaan ylimääräisiä kuluja tai hiilidioksidipäästöjä.
Jäähdyttäessään huoneilmaa puhallinkonvektori kerää talteen lämpöä huoneilmasta ja ohjaa sen takaisin maaperään. Seuraavalla lämmityskaudella maaperään kertynyttä lämpöä voidaan hyödyntää jälleen lämmityksessä, jolloin lämmitys on entistäkin energiatehokkaampaa.
Edullisimmaksi maaviileäjärjestelmän asentaminen tulee maalämpöasennuksen yhteydessä, mutta myös maaviileän käyttöönotto jälkikäteen on mahdollista. Maaviileälaitteiston asentaminen vanhan maalämpöjärjestelmän rinnalle vaatii aina energia-asiantuntijan kartoituksen. Puhallinkonvektorin ja kiertovesipumpun lisäksi maaviileä edellyttää kaksi kappaletta liuosputkia sekä viemäröinnin kondenssivedelle. Maaviileäjärjestelmän asennus kestää yleensä 1-3 päivää kohteesta riippuen.
As Oy Kivelänkatu 1 b vaihtoi lämmitysjärjestelmänsä kaukolämmöstä maalämpöön. Tarkat säästölaskelmat osoittivat maalämmön olevan kaukolämpöä edullisempi vaihtoehto. Urakoitsijan valintaan vaikuttivat Tom Allen Seneran edulliset ja kokonaisvaltaiset suunnitelmat. Taloon on asennettu myös jälkikäteen maaviileäjäähdytys.
Lue lisää