Rivitalo maalämpöön Espoo Rastaala

Juurivaaran asukkaat päätyivät ympäristöystävälliseen maalämpöön

Pyydä tarjous

Taloyhtiön edustaja Paavo Åvist: ”Maalämpö oli ympäristöä säästävistä lämmitysmuodoista taloudellisin”

Senera (nykyinen Tom Allen Senera Oy) asensi maalämpöjärjestelmän 1950-luvulla rakennettuun neljän asunnon pienrivitaloon Espoon Rastaalassa. As Oy Juurivaaran hallituksen puheenjohtaja Paavo Åvist kertoo, että talon asukkaat halusivat vaihtaa ikääntyneen öljylämmitysjärjestelmän ympäristöystävällisempään tapaan tuottaa lämpöä.

Maalämpö taloudellisin vaihtoehto

Asukkaat vertailivat ennakkoluulottomasti eri lämmitysmuotoja toisiinsa. ”Maalämmön ohella harkittiin muun muassa kaukolämpöä ja aurinkoenergiankin hyödyntämistä, koska taloyhtiö sijaitsee aurinkoisella paikalla”, kertoo Åvist.

Erilaisista vaihtoehdoista maalämpö veti kuitenkin pisimmän korren, koska se oli taloudellisin ja vaikutti toimivimmalta ratkaisulta. Esimerkiksi kaukolämpöön liittyminen olisi maksanut taloyhtiölle jopa 60 000-70 000 euroa.

Rivitalo maalämpöön Espoo Rastaala

As Oy Juurivaara on belgialaistyyliin rakennettu pienrivitalo. Talon nykyisille asukkaille ympäristöarvot ovat tärkeitä.
Lämmönjakohuone maalämpö

As Oy Juurivaaran lämmön ja lämpimän käyttöveden tuottavat nykyään IVT:n Greenline HT E21 -lämpöpumppu, lämminvesivaraaja ja puskurivaraaja.

Uusien patterien myötä tasaisempi lämpö

Taloyhtiö pyysi maalämmön asentamisesta tarjouksia useilta eri yrityksiltä. Senera teki juurivaaralaisiin vaikutuksen aktiivisuudellaan, sillä Seneran edustaja tuli paikan päälle ja kävi perusteellisesti läpi maalämpöprojektin eri vaiheet asukkaiden kanssa. ”Senera ei ollut halvin, mutta vaikutti luotettavimmalta”, toteaa Åvist perusteista, joiden takia työ annettiin Seneran vastuulle.

Maalämmön asentaminen alkoi lämpökaivojen porauksilla. Pihapiiriin porattiin yhteensä kolme 115 metriä syvää lämpökaivoa. Senera purki pois pannuhuoneesta vanhan öljylämmitysjärjestelmän ja lisäksi asbestia. Purkutöiden jälkeen tilaan asennettiin IVT:n Greenline HT E21 -lämpöpumppu, lämminvesivaraaja ja puskurivaraaja. Senera vaihtoi myös rivitalon patterit uusiksi. ”Ennen patterit hohkasivat liikaa, koska ei ollut mahdollista tehdä säätöjä. Nyt on tasaisempi lämpö, kun on termostaatit ja asukkaat voivat säätää lämpötilaa mieleisekseen”, toteaa Åvist.

Maalämpöjärjestelmän toimivuudessa ei ole ollut ongelmia. Taloyhtiöstä on otettu yhteyttä Seneraan kerran, jolloin tilanne tultiin heti tarkistamaan ja korjaamaan.

Säästöillä suoritetaan muita kustannuksia

Odotettavissa olevat kustannussäästöt olivat taloyhtiön asukkaille yksi tärkeä syy vaihtaa maalämpöön. ”Öljyn kulutus oli lähes hirvittävää ja lisäksi öljyn hinta oli nousussa”, kuvaa Paavo Åvist aikaisempaa tilannetta.

Åvist kertoo, että maalämmön asentamisen myötä taloyhtiölle on tulossa säästöjä, mutta yhtiövastiketta ei ole laskettu, koska vanhassa talossa on tehtävä muitakin korjauksia. Yhtiövastike on voitu kuitenkin pitää entisellä tasolla.

Vanha järjestelmä

Pannuhuoneessa on säilytetty vanha koksiuuni muistona menneistä ajoista.

 

 

As Oy Juurivaaran maalämpöprojekti

  • Kohde: Neljän asunnon kaksikerroksinen rivitalo
  • Rakennusvuosi: 1954
  • Lämmitettävä pinta-ala:  364 m²
  • Asennetut lämpöpumput: IVT:n Greenline HT E21
  • Lämpökaivot: 3 kpl, syvyys 115 metriä
  • Öljyn kulutus: n. 9000 l/vuosi
  • Ostettava lämmitysenergia ennen maalämpöä: n. 89 640 kWh/vuosi
  • Ostettava lämmitysenergia maalämpöön siirtymisen jälkeen: n. 25 580 kWh/vuosi
  • Vuosittainen säästö:  n. 64 060 kWh/vuosi (71 %)
  • Kaikki säästöt maalämmöllä: n. 4192 e/vuosi (2012, öljyn hinnalla 0,75 e/l)