Maalämpö kerrostaloon

As Oy Stallbacken – Maalämpö kaukolämmön tilalle kerrostaloon

Pyydä tarjous
Idea maalämpöprojektista lähti käyntiin, kun 70-luvulla rakennetun kerrostalon lämmityskustannukset olivat nousseet liian korkeiksi. Tarkan seurannan tuloksena taloyhtiössä oli havaittu kaukolämmön hinnan nousseen viimeisen viiden vuoden aikana huomattavasti. Arviot kaukolämmön hintakehityksestä eivät myöskään näyttäneet kovin ruusuisilta. Jotain oli siis tehtävä.
Lohjalaisessa As Oy Stallbackenissa päädyttiin vaihtamaan lämmitysjärjestelmä kaukolämmöstä maalämpöön.

Lohjalaisessa As Oy Stallbackenissa päädyttiin vaihtamaan lämmitysjärjestelmä kaukolämmöstä maalämpöön.

Tekniset tiedot

  • Talon rakennusvuosi: 1974
  • Asuntoja: 25 kpl
  • Lämmitettävä pinta-ala: 1 875 m²
  • Asennetut lämpöpumput: 2 x 60 kW
  • Lämpökaivot: 10 x 214 m:n lämpökaivoa
  • Lämmityskulut ennen maalämpöä: n. 43 000 €/v
  • Lämmityskulut maalämmöllä: n. 14 900 €/v
  • Säästöt vuodessa: n. 28 100 €/v (n. 65 %)
Christer Isaksson
Hallituksen puheenjohtaja Christer Isaksson on tyytyväinen taloyhtiönsä maalämpöprojektiin.

Kilpailutus ratkesi tarkimman laskelman ja suunnitelman tarjonneelle

Erilaisten ratkaisujen vertailussa maalämmön puoleen käännyttiin erityisesti sen tuomien taloudellisten säästöjen vuoksi. Myös nykyaikaiset säätölaitteet ja kulutuksen seurantaan vaadittava tekniikka saivat taloyhtiön kallistumaan maalämpöjärjestelmän puolelle – niiden tiedettiin tuovan lisäsäästöjä lämmityskuluihin.

Viiden eri tarjouksen kilpailutuksessa hintaluokka pysyi kaikissa suhteellisen samalla tasolla, mutta Tom Allen Oy erottui edukseen tarkoilla laskelmillaan ja suunnitelmillaan. ”Saatiin yksityiskohtainen tarjous, missä oli kaikki tarkasti eritelty, jotta projektivalvonta onnistuisi helpommin”, kiteyttää taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Christer Isaksson valinnan perusteita.

Maalämpölaitteisto

Lämpöpumppujen valvonta- ja hallintalaitteilla voi seurata kulutusta paremmin, ja säätöjäkin on helpompi tehdä.

Maalämpöprojektin eteneminen sujui yli odotusten

As Oy Stallbackenin asukkaat olivat oikein tyytyväisiä maalämpöprojektinsa etenemiseen. Toukokuun 2014 alussa laitettiin toimenpidelupahakemus Lohjan kaupunkiin vireille, ja lupa porauksille saatiin lausuntokierroksen jälkeen heinäkuun alussa.

Lämpökaivojen poraukset alkoivat heti luvan saamisen jälkeen ja ne sujuivat asukkaiden mielestä oikein mukavasti. Lämmityskatkoksilta ja suuremmilta meluhaitoilta vältyttiin, kun poraukset suoritettiin kesälomakaudella.

Porausten jälkeinen asennus eteni rivakasti ja asiantuntevasti johtaen siihen, että koko projekti valmistui jo ennen sovittua deadlinea. Järjestelmä hurahti käyntiin syyskuun puolivälissä, sopivasti ennen lämmityskauden alkua.

”Paremmin ei olisi voinut mennä!”, myhäilee hallituksen puheenjohtaja, joka on valvonut projektin etenemistä tarkasti koko sen toteutuksen ajan.