Maalämpö oli kannattavin vaihtoehto öljyn tilalle

Pyydä tarjous

Tom Allen Senera urakoi omakotitaloon Riihimäellä öljylämmityksen tilalle maalämmön. Kaksikerroksisessa omakotitalossa on lämmitettävää pinta-alaa liki 150 neliömetriä. Lämmityskulut öljyllä olivat korkeat, sillä nelihenkisen perheen taloudessa öljyä paloi jopa 3 000–3 500 litraa vuodessa. Maalämmön myötä lämmityskulut ovat pienentyneet reilusti yli puoleen entisestä.

Öljynkulutus oli yli 3000 litraa vuodessa

Urakoitsijan valinnassa halusimme sijoittaa laatuun.

Tommi Kallio

Ilma-vesilämpöä harkittiin, mutta maalämpöön päädyttiin

Perheessä oli mietitty taloudellisempia ja kestävämpiä lämmitysvaihtoehtoja jo useita vuosia öljyn korkean hinnan ja kulutuksen suuren määrän vuoksi. Tiedossa oli, että öljyn hinta oli nousemassa entisestään, ja jos öljylämmityksellä olisi jatkettu, olisi pian ollut edessä myös hintava remontti, jossa hormiin olisi asennettu rosteriputket. Harkinnassa öljylämmityksen tilalle olivat vesikiertoisiin pattereihin yhdistettävät aurinkopaneelit ja ilma-vesilämpöpumppu.

Omakotitaloon tehtiin ilma-vesilämpöjärjestelmän suunnittelua varten energiakartoitus. Yhdessä energia-asiantuntijan kanssa tultiin kuitenkin siihen lopputulokseen, että maalämpö olisi pitkällä tähtäimellä ilma-vesilämpöä kannattavampi korkeammasta investointihinnasta huolimatta.

Taloon harkittiin myös ilma-vesilämpöpumppua
Tom Allen Senera valittiin laadun takia

”Halusimme sijoittaa laatuun”

Kodin lämmityssaneeraukselle ilmaantui sopiva hetki, kun suunnitteilla olleen ulkoverhousremontin aikataulu yllättäen lykkääntyi. Omakotitalon saneeraus aloitettiinkin maalämpöurakalla, jonka yhteydessä oli mahdollista tehdä muutakin pientä remonttia.

Tarjouksia pyydettiin eri maalämpöurakoitsijoilta. Tom Allen Seneraan päädyttiin, koska se oli ennalta tuttu yritys. ”Aina halvin ei välttämättä ole paras – halusimme sijoittaa laatuun”, Kallio perustelee urakoitsijan valintaa.

Vaihto maalämpöön onnistui juuri ennen energiakriisiä

Urakka sujui pääosin suunnitelmien mukaisesti. Ensin haettiin toimenpidelupa, minkä jälkeen tontilla aloitettiin lämpökaivon poraus. Porausvaiheessa oikeaa paikkaa lämpökaivolle jouduttiin hieman hakemaan, mutta lopulta sopiva paikka löytyi. Tontille porattiin 220 metriä syvä lämpökaivo. Poraustöiden jälkeen vanha öljylämmitysjärjestelmä purettiin ja sen tilalle asennettiin maalämpölaitteisto.

Ekologista lämpöä ja säästöjä tuottava maalämpöjärjestelmä saatiin toteutettua ja otettua käyttöön kreivin aikaan ennen energiakriisiä ja öljyn hinnan nousua.

”Alkuun jännitti, että varattu budjetti räjähtäisi urakan aikana. Kulut kuitenkin pysyivät lähellä suunniteltua ilman yllätyksiä”, Kallio kertoo.

Maalämpöurakka sujui suunnitelmien mukaan
Säästöt maalämmöllä jopa 83 %

Maalämpö on tuonut merkittäviä säästöjä

Tommi Kallio on ollut tyytyväinen maalämpöjärjestelmään, jonka eduiksi hän laskee taloudellisuuden lisäksi pitkäikäisyyden ja ympäristöystävällisyyden. Lämmöt ovat riittäneet nelihenkisen perheen käytössä mainiosti vuodenajasta riippumatta. ”Lämmin vesi on riittänyt hyvin myös talvipakkasilla, vaikka perheen teinit viihtyvät suihkussa luvattoman kauan”, naurahtaa Tommi Kallio.

Myös lämmityskustannukset ovat pienentyneet huomattavasti. Öljyn hinnan nousu huomioon ottaen järjestelmä maksaa itsensä takaisin jopa arvioitua nopeammin.  ”Voin suositella maalämpöä erityisesti öljy- tai sähkölämmityksen tilalle. Lämmityslaskut näyttävät paljon mukavammilta”, Tommi Kallio kehuu.

Omakotitalon maalämpösaneeraus Riihimäellä

  • Kaksikerroksinen omakotitalo ja kellari
  • Rakennusvuosi: 1949
  • Pinta-ala: 155 m²
  • Asennettu maalämpöpumppu: Bosch Compress 7001i LWM 3–12kW
  • Lämpökaivon syvyys: 220 m
  • Lämmityskulut öljylämmityksellä: n. 3 296 e/vuosi (öljyn hinnalla 1,01 e/l, ennen öljyn hinnan nousua)
  • Ostettava lämmitysenergia maalämpöön siirtymisen jälkeen: n. 6 188 kWh/vuosi
  • Lämmityskulut maalämmöllä: n. 576 e/v (sähkön hinnalla 0,093 e/kWh)
  • Säästöt lämmityskuluissa maalämmöllä: n. 2 720 e/v (83 %) 
Öljylämmityksen vaihto maalämpöön Riihimäellä
Asiakkaiden kokemuksia

Lue lisää asiakkaidemme kokemuksia

Olemme asentaneet ympäristöystävällisen ja lämmityskustannuksia säästävän lämpöpumppujärjestelmän lukuisiin pientaloihin, taloyhtiöihin ja liikekiinteistöihin. Lue, miten projektit sujuivat asiakkaidemme näkökulmasta!

Lue lisää