Sami Hyypiän uuteen kotiin asennettiin Seneran maalämpö

Pyydä tarjous

Sami Hyypiän perheen juuri valmistuneesta kodista avautuvat avarat näköalat porvoolaiseen maaseutumaisemaan. Senera (nykyinen Tom Allen Senera Oy) urakoi omakotitaloon maalämpöjärjestelmän. Hyypiän mukaan maalämmön valintaan vaikuttivat taloudellisten seikkojen ohella ympäristöarvot.

”Se, mitä voin itse tehdä ympäristön suojelemiseksi, on kuitenkin aika pientä. Mutta jos me jokainen teemme sitä, sillä on merkitystä. On ollut usein mielessä, miten voisin tehdä asioita niin, että näyttäisin ikään kuin esimerkkiä. Jos joku sitten huomaa, että meillä on maalämpö ja haluaa itsekin sen, niin se on ihan loistavaa”, Hyypiä sanoo.

Maalämmön lisäksi harkittiin tuulivoimankin hyödyntämistä, mutta se jäi mahdolliseksi tulevaisuuden hankkeeksi toteutuksen hankaluuden takia. ”Lämmityshän on tosi tärkeä juttu, ja maalämmöllä sen pystyy hoitamaan hyvin”, Sami Hyypiä toteaa.

Sami Hyypiä

Haluaisin toimia niin, että näyttäisin esimerkkiä. Jos joku sitten huomaa, että meillä on maalämpö ja haluaa itsekin sen, niin se on ihan loistavaa.

Sami Hyypiä

Perhe halusi kodistaan juuri omanlaisensa

Sami Hyypiä kävi rakennustöiden aikana aina ehtiessään katsomassa, miten työt edistyvät. Ulkomailla asuvalla perheellä ei ollut aikapaineita sen suhteen, milloin talon pitäisi valmistua. Hyypiälle oli tärkeintä saada kodista omanlaisensa.

”Kun on asunut vuosia ulkomailla ja erilaisissa kämpissä, on tullut käsitys siitä, mikä on oma tyyli ja mitä haluaa. Pidän avaruudesta ja siitä, että huoneet ovat yhteyksissä toisiinsa ilman väliseiniä.” Taloon tulee myös pieni uima-allas, jossa on vastavirtaus.

Seneran mitoitus sopi kohteeseen

Seneraan päädyttiin urakkapäällikkö Pekka Huhdan vertailtua eri yrityksiä. ”Seneran myynnissä oli sen verran paljon osaamista, että energialaskelmat sopivat kohteeseen parhaiten eikä tullut maalämpöpumppujen ylimitoitusta. Kun pyysin tarjousta muilta yrityksiltä oikealla mitoituksella, kävi ilmi, että hintakin oli Seneralla kilpailukykyinen”, Huhta kertoo.

Omakotitalo sijaitsee pohjavesialueella, minkä takia lämmönkeruujärjestelmä asennettiin lämpökaivon sijaan vaakatasossa olevaan maapiiriin. Maaputkisto sijoitettiin pohjavesialueen ulkopuolelle suojatussa siirtoputkistossa. Putkistolla on pituutta yli kaksi kilometriä. ”Hyvä, että pystyttiin tuolla tavoin ratkaisemaan asia. Pitää tehdä se, mitä tilanne vaatii”, Hyypiä sanoo.

Sami Hyypiä pitää etuna myös sitä, että Seneralla on 24/7 toimiva huoltopalvelu. ”Jos ilmenee jotain vikoja, on tärkeää, että ne pystytään korjaamaan nopeasti.”

Sami Hyypiä ja maalämpöpumppu
Lämmönjakohuone

Asennukset sujuivat suunnitellusti

Omakotitaloon asennettiin IVT:n Greenline HE E28 -maalämpöpumppu, 750 litran erillinen lämpimän käyttöveden varaaja sekä 750 litran puskurivaraaja. ”Koko ajan olimme tilanteen tasalla, ja asennus tapahtui niin pian kuin oli mahdollista”, Huhta kertoo.

Laitteiden toiminnassa ei ole ilmennyt käynnistämisen jälkeen häiriöitä. ”Sehän on tärkeintä, että laitteet toimivat moitteetta. Kyllä kaikki on mennyt niin kuin on pitänytkin ja aikataulun mukaisesti. Se on näissä rakennushommissa sellaista, että jos joku asia viivästyy, niin sitten viivästyy kaikki muukin”, Sami Hyypiä toteaa.

Lattialämmityksen suunnittelijana ja valmistajana toimi MuoviTech. Taloon asennettiin 3 800 metriä lämmitysputkea pitämään omakotitalo tasaisen lämpimänä. Pekka Huhdan mukaan yhteistyö sujui myös lattialämmityksen osalta hyvin eikä asennustyössä ollut huomauttamista.

"Totta kai maalämpö kannattaa"

Projektia valvonut Pekka Huhta on valmis suosittelemaan Seneraa. Entä kannattaako Sami Hyypiän mielestä muidenkin uudisrakentajien harkita maalämpöä? ”No totta kai kannattaa. Siinä on omat etunsa, etenkin tuo ympäristöasia”, hän sanoo.

Omakotitalon maalämpöprojekti Porvoossa

  • Kohde: Kaksikerroksinen omakotitalo kellarilla
  • Rakennusvuodet: 2012–2013
  • Asennettu lämpöpumppu: IVT:n Greenline HE E28 -maalämpöpumppu
  • Maaputkiston pituus: 2 200 m sekä 2 x 250 m:n siirtoputkistot
Sami Hyypiä ja IVT:n maalämpöpumppu
Asiakkaidemme kokemuksia

Lue lisää asiakkaidemme kokemuksia

Olemme asentaneet ympäristöystävällisen ja lämmityskustannuksia säästävän lämpöpumppujärjestelmän lukuisiin pientaloihin, taloyhtiöihin ja liikekiinteistöihin. Lue, miten projektit sujuivat asiakkaidemme näkökulmasta!

Lue lisää