Jaalan kirkkoon maalämpö öljylämmityksen tilalle

Pyydä tarjous

Viime vuosina yhä useammissa seurakunnissa on havahduttu kirkkojen öljylämmityksen kalliisiin kustannuksiin. Ratkaisuksi on löydetty edullinen ja uusiutuva maalämpö. Myös Jaalan kauniissa puukirkossa öljylämmitys sai väistyä ympäristöystävällisemmän mallin tieltä.

Ari Hämäläinen, Kouvolan seurakuntayhtymän rakennusmestari

Maalämpöjärjestelmä oli erilaisista ratkaisuista se varteenotettavin, lähes itsestäänselvyys tässä tapauksessa.

Ari Hämäläinen, Kouvolan seurakuntayhtymän rakennusmestari

Kirkonmenojen ja työmaan yhteensovittamisessa onnistuttiin

Tom Allen Oy (nykyinen Tom Allen Senera) valikoitui kilpailutuksessa ykköseksi, sillä tarjous oli kokonaisvaltaisesti edullisin. Ari Hämäläisen mukaan valinta oli helppo tehdä, sillä yritys on tunnettu maalämpöjärjestelmien toimittaja ja sillä on myös aikaisempaa kokemusta kirkkoihin tehdyistä maalämpöjärjestelmistä.

Hämäläinen on ollut maalämpöprojektissa mukana aina tarjouspyyntöjen laatimisesta asti, joten hänellä on ollut kattava käsitys projektista kokonaisuudessaan. Hänen mukaansa poraukset sujuivat hyvin ja ilmoitettujen aikataulujen mukaisesti.

”Vähän piti kikkailla loppuvuoden kirkollisten tapahtumien kanssa, etteivät kirkossakävijöiden autot olisi tiellä työmaa-alueella. Kaikki meni kuitenkin lopuksi juuri niin kuin pitikin, eikä porauksista ollut haittaa kirkonmenoille”, Hämäläinen kertoo.

Puhallinkonvektorit pitävät kirkkosalin tasaisen lämpimänä ympäri vuoden

Vanha lämmönjakokeskus oli 50 metrin päässä kirkkorakennuksesta. Sen siirtäminen kirkon kellaritiloihin vähensi hukkaenergiaa. Lämmönjakohuoneessa on nykyään kaksi maalämpöpumppua sekä automatiikkaa, jolla lämmitys saadaan optimoitua parhaalle mahdolliselle tasolle.

Kirkkosalin puolella pattereita vaihdettiin puhallinkonvektoreihin, jotta lämpötilasta saataisiin tasaisempi. Rakennusmestarin mukaan kirkonkävijätkin ovat pitäneet miellyttävästä ja tasaisesta lämmöstä.

Seurakuntayhtymässä on oltu tyytyväisiä päätökseen siirtyä öljystä maalämpöön. ”Järjestelmä on ollut nyt kolme vuosineljännestä käynnissä ja säästöjä on kertynyt jo 20 000 euroa”, Hämäläinen mainitsee. Takaisinmaksuaikakin jää tällä menolla lyhyeksi. ”Suunnittelijan mukaan järjestelmä maksaa itsensä takaisin 6–7 vuodessa”, Hämäläinen jatkaa.

Lue lisää maalämmön hinnasta ja kustannuksista

Kirkkosalin puhallinkonvektori
Jaalan kirkko

Jaalan kirkko maalämpöön

  • Kohde: Puukirkko
  • Rakennusvuosi: 1878
  • Lämmitettävä pinta-ala: 829 m2
  • Asennetut lämpöpumput: 40 kW ja 60 kW
  • Lämpökaivot: 6 kpl, syvyydet 293 m
  • Lämmityskulut ennen maalämpöä: n. 35 000 e/vuosi
  • Lämmityskulut maalämmöllä: n. 10 000 e/vuosi
  • Säästöt: 25 000 e/vuosi (n. 71 %)
Lisää asiakkaidemme kokemuksia

Lue lisää asiakkaidemme kokemuksia

Olemme asentaneet ympäristöystävällisen ja lämmityskustannuksia säästävän lämpöpumppujärjestelmän lukuisiin pientaloihin, taloyhtiöihin ja liikekiinteistöihin. Lue, miten projektit sujuivat asiakkaidemme näkökulmasta!

Lue lisää