Kirkkoon maalämpö

Jaalan kirkkoon maalämpö öljylämmityksen tilalle

Pyydä tarjous
Viime vuosina yhä useammissa seurakunnissa on havahduttu kirkkojen öljylämmityksen kalliisiin kustannuksiin. Ratkaisuksi on löydetty edullinen ja uusiutuva maalämpö. Myös Jaalan kauniissa puukirkossa öljylämmitys sai väistyä ympäristöystävällisemmän mallin tieltä.

”Maalämpöjärjestelmä oli erilaisista ratkaisuista se varteenotettavin, lähes itsestäänselvyys tässä tapauksessa”, toteaa Ari Hämäläinen, Kouvolan seurakuntayhtymän rakennusmestari.
Jaalan kirkko

Vuonna 1878 rakennettu Jaalan kirkko lämmitetään nykyään maalämmöllä.

Tekniset tiedot

  • Kirkon rakennusvuosi: 1878
  • Lämmitettävä pinta-ala: 829 m²
  • Asennetut maalämpöpumput: 40 kW ja 60 kW
  • Lämpökaivot: 6 x 293 m:n lämpökaivoa
  • Lämmityskulut ennen maalämpöä: n. 35 000 €/v
  • Lämmityskulut maalämmöllä: n. 10 000 €/v
  • Säästöt vuodessa: n. 25 000 €/v (n. 71 %)
Ari Hämäläinen
Ari Hämäläinen on varsin tyytyväinen siihen, miten projekti kokonaisuudessaan sujui.

Kirkonmenojen ja työmaan yhteensovittamisessa onnistuttiin

Tom Allen valikoitui kilpailutuksessa ykköseksi, sillä tarjous oli kokonaisvaltaisesti edullisin. Hämäläisen mukaan valinta oli helppo tehdä, sillä yritys on tunnettu maalämpöjärjestelmien toimittaja ja sillä on myös aikaisempaa kokemusta kirkkoihin tehdyistä maalämpöjärjestelmistä.

Hämäläinen on ollut maalämpöprojektissa mukana aina tarjouspyyntöjen laatimisesta asti, joten hänellä on ollut kattava käsitys projektista kokonaisuudessaan. Hänen mukaansa poraukset sujuivat hyvin ja ilmoitettujen aikataulujen mukaisesti.

”Vähän piti kikkailla loppuvuoden kirkollisten tapahtumien kanssa, etteivät kirkossakävijöiden autot olisi tiellä työmaa-alueella. Kaikki meni kuitenkin lopuksi juuri niin kuin pitikin, eikä porauksista ollut haittaa kirkonmenoille”, Hämäläinen kertoo.

Kirkossa puhallinkonvektorit

Kirkkosalissa on viihtyisää oleskella, sillä puhallinkonvektorit huolehtivat tasaisesta lämpötilasta.

Puhallinkonvektorit pitävät kirkkosalin tasaisen lämpimänä ympäri vuoden

Vanha lämmönjakokeskus oli 50 metrin päässä kirkkorakennuksesta. Sen siirtäminen kirkon kellaritiloihin vähensi hukkaenergiaa. Lämmönjakohuoneessa on nykyään kaksi maalämpöpumppua sekä automatiikkaa, jolla lämmitys saadaan optimoitua parhaalle mahdolliselle tasolle.

Kirkkosalin puolella pattereita vaihdettiin puhallinkonvektoreihin, jotta lämpötilasta saataisiin tasaisempi. Rakennusmestarin mukaan kirkonkävijätkin ovat pitäneet miellyttävästä ja tasaisesta lämmöstä.

Seurakuntayhtymässä on oltu tyytyväisiä päätökseen siirtyä öljystä maalämpöön. ”Järjestelmä on ollut nyt kolme vuosineljännestä käynnissä ja säästöjä on kertynyt jo 20 000 euroa”, Hämäläinen mainitsee. Takaisinmaksuaikakin jää tällä menolla lyhyeksi. ”Suunnittelijan mukaan järjestelmä maksaa itsensä takaisin 6–7 vuodessa”, Hämäläinen jatkaa.