Itä-Taimelan asukkaat päätyivät yksimielisesti maalämpöön

Pyydä tarjous

As Oy Itä-Taimela Viialan keskustassa vaihtoi öljylämmityksen Seneran (nykyinen Tom Allen Senera Oy) maalämpöön. Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Raimo Pessi suosittelee maalämpöä muillekin öljy- tai sähkölämmitteisille taloyhtiöille ja pitää sitä varteenotettavana vaihtoehtona myös kaukolämmölle. ”Vaikka kuinka varovaisesti laskee, niin kyllä se niin edullinen on, että suosittelen.” Lue lisää maalämmön hinnasta ja kustannuksista

Asennustöistä näki, että siellä on ammattimiehet asialla.

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Raimo Pessi

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Raimo Pessi
Maalämpö kerrostaloon Viiala pieni

Asukkaat viihtyvät hyvin hoidetussa taloyhtiössä

Itä-Taimelan asukkaat ovat tehneet yksimielisesti monia isoja ratkaisuja, joilla on parannettu kerrostalon kuntoa ja energiatehokkuutta. Toimintatapana on, että asiat valmistellaan hyvin ennen yhtiökokousta. Asukkaille kerrotaan, mitä on suunnitteilla ja heille annetaan aikaa miettiä asiaa rauhassa. Yhtiökokouksessa päätöksenteko sujuu sitten nopeasti.

Raimo Pessi kertoo, että kerrostalon seiniin on tehty lisäeristykset, käyttövesiputkisto on uusittu ja viemärit remontoitu, ikkunoihin asennettu kolminkertaiset lasit sekä lisätty tuulikaapit sisäänkäynteihin. Talo on hyvässä kunnossa ja asukkaat tyytyväisiä.

 

Taloyhtiön hallitus ja isännöitsijä perehtyivät huolellisesti maalämpöön ennen urakoitsijan valitsemista. Urakoitsijoiden joukosta Seneran selkeä kokonaistarjous erottui edukseen. Seneralla oli myös paljon kokemusta aiemmista urakoista ja lisäksi yksi ratkaiseva tekijä oli Seneran tarjoama laitekokonaisuus, joka vaikutti tarkoituksen mukaisimmalta.

Taloyhtiö pysyi urakan etenemisestä ajan tasalla

Taloyhtiön tontille porattiin neljä lämpökaivoa keväällä 2014. Taloyhtiö pystyi irtautumaan vanhasta lämpölaitoksesta vasta lokakuussa, ja muut asennustyöt suoritettiin loka-marraskuun vaihteessa. Raimo Pessin mukaan taloyhtiötä informoitiin hyvin urakan etenemisestä.

Maalämpöpumpun valinnassa tavoitteena oli pumppu, joka ei olisi liian pieni- mutta ei myöskään liian suuritehoinen. Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja on nyt tyytyväinen valittuun 50 kW:n maalämpöpumppuun. Alkuperäisen suunnitelman mukaisten kahden lämpimän käyttöveden varaajan tilalle asennettiin yksi 1 000 litran varaaja, joka tuli erillisiä varaajia hieman edullisemmaksi ja joka vie lämmönjakohuoneesta vähemmän lattiapinta-alaa.

Maalämpöjärjestelmän myötä taloyhtiö itsenäistyi lämmöntuotannossa ja irtautui kolmen talon yhteisestä öljylämmityskeskuksesta.

Raimo Pessi ja lämpimän käyttövedeen varaaja
Maalämpöjärjestelmän laitteet

Asennustyön jälki oli vakuuttavaa

Raimo Pessi on työuransa aikana elintarvikealalla tutustunut suurempien laitteistojen asennuksiin, minkä vuoksi hänelle on muodostunut käsitys siitä, miltä hyvän asennustyön tulee näyttää.

”Minun täytyy sanoa, että nämä laitteistot ovat asennukseltaan, siisteydeltään, sähkötöiltään niin kuin muiltakin osin napakymppi. Sen näki heti alusta alkaen, että siellä on ammattimiehet asialla.” Kokemustensa perusteella Pessi onkin valmis suosittelemaan Seneraa urakoitsijana.

Yhtiövastiketta ei tarvitse korottaa

Taloyhtiö otti maalämpöjärjestelmää varten lainaa, mutta takaisinmaksu ei ole vaikuttanut yhtiövastikkeeseen. Taloyhtiö seuraa parhaillaan maalämmöstä saatavia säästöjä ja alentaa yhtiövastiketta sitä mukaa kuin lainan lyhennys ja hoitokulut sen mahdollistavat. Lainan takaisinmaksuaika on enintään kuudesta seitsemään vuotta. ”Meillä ei ole muuta velkaa, ja tämä maksaa itsensä takaisin eli on siinä mielessä edullinen investointi”, taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja toteaa.

Raimo Pessi huomauttaa, että lämmityksen lisäksi säästöjä kertyy huoltokustannuksista: ”Kun laskee öljypoltinhuollot, öljyn tilaukset, täytöt ja muut vastaavat, ei se ole ilmaista.” Maalämpö on hänen mukaansa öljylämmitykseen verrattuna huolettomampi ja vaivattomampi. Taloyhtiö harkitsee vielä maalämpöjärjestelmän kytkemistä Seneran etävalvontaan, jonka avulla varmistetaan laitteiston toiminnan korkea hyötysuhde kaikissa tilanteissa.

As Oy Itä-Taimelan maalämpöprojekti

  • Kohde:  Kerrostalo, 18 asuntoa
  • Asennetut lämpöpumput:  50 kW:n maalämpöpumppu
  • Lämpökaivot: 4 kpl, syvyys 255 metriä
  • Öljyn kulutus:  n. 23 000 l/vuosi
  • Lämmityskulut öljylämmityksellä:  n. 22 330 e/vuosi (öljyn hinnalla 1,1 e/l)
  • Ostettava lämmitysenergia maalämpöön siirtymisen jälkeen: n. 53 460 kWh/vuosi
  • Lämmityskulut maalämmöllä:  n. 6 148 e/vuosi (sähkön hinnalla 0,115 e/kWh)
  • Kaikki säästöt maalämmöllä: n. 16 182 e/vuosi (72,5 %)
Lisää asiakkaidemme kokemuksia

Lue lisää asiakkaidemme kokemuksia

Olemme asentaneet ympäristöystävällisen ja lämmityskustannuksia säästävän lämpöpumppujärjestelmän lukuisiin pientaloihin, taloyhtiöihin ja liikekiinteistöihin. Lue, miten projektit sujuivat asiakkaidemme näkökulmasta!

Lue lisää