Rivitaloyhtiöt Mäntsälässä päätyivät yhteiseen maalämpöön

Pyydä tarjous

Kaksi rivitaloyhtiötä Mäntsälässä päättivät vaihtaa yhteisen öljylämmityksen edullisempaan maalämpöön. Sysäyksenä muutokselle oli monien 1970-luvulla rakennettujen rivitalojen tavoin se, että öljykattiloiden uusiminen tuli ajankohtaiseksi. Maalämpöön siirtymällä taloyhtiöt säästävät vuosittain yli 23 000 euroa lämmityskuluissa. Taloyhtiöt päättivät jättää yhden uusitun öljykattilan maalämmön rinnalle lisälämmön tuottamista varten.

Jos polttoöljyn hinta on jo tänä päivänä korkea, niin mitä se on kymmenen tai kahdenkymmenen vuoden kuluttua?

Taloyhtiön hallituksen jäsen Jouko Ahola

Maalämpö oli edullisempi ratkaisu kuin öljylämmityksen jatkaminen tai kaukolämpö

Taloyhtiön hallituksen jäsen Jouko Ahola kertoo, että taloyhtiössä oli ensin tarkoituksena vaihtaa öljykattilat nykyaikaisempiin ja energiatehokkaampiin. Osakkaat päättivät kuitenkin selvittää myös muita ratkaisuja, joista vaihtoehdoiksi nousivat lähinnä kaukolämpö ja maalämpö. ”Kaukolämpö hylättiin melko kalliin laite- ja liittymisinvestoinnin sekä vuosittain kallistuvan energian hinnan takia”, toteaa Ahola. Päälämmitysjärjestelmäksi valittiinkin maalämpö, jota täydennettiin yhdellä uudella 75 kW:n öljylämmityskattilalla.

Maalämpöön siirtyminen nähtiin taloyhtiöissä edullisemmaksi ratkaisuksi kuin öljylämmityksen jatkaminen polttoöljyn hinnan jatkuvan nousun takia. Toiseksi syyksi Ahola kertoo, että kiinteistöjen arvon oletettiin myös säilyvän paremmin maalämpökohteessa.

Taloyhtiöt maalämpöön Mäntsälässä

Seneran laitteiden mitoitus ja koko olivat tarkoituksenmukaisimmat

Rivitaloyhtiöt vertailivat eri maalämpöurakoitsijoiden tarjouksia keskenään. ”Tarjouksia toimittaneiden välillä oli suuria eroja laitteiden tehon ja koon osalta”, kertoo Jouko Ahola.

Seneran (nykyinen Tom Allen Senera Oy) tarjoama maalämpöjärjestelmän laitteisto sopi kokonsa puolesta entiseen lämmönjakohuoneeseen, eikä lisätilaa tarvinnut ottaa käyttöön esimerkiksi viereisestä pesutuvasta. Myös urakan hinta vaikutti omalta osaltaan siihen, että työ annettiin Seneran vastuulle.

Pakkaset eivät haitanneet järjestelmän asentamista

Asuntojen lämpötila ei laskenut asennustöiden aikana

Maalämpöön siirryttiin taloyhtiössä kevättalvella. As Oy Mikkosentien pihapiiriin porattiin viisi 230 metriä syvää lämpökaivoa. ”Poraukset onnistuivat suunnitellusti, vaikka pakkasta oli yli kaksikymmentä astetta lähes koko porausten ajan”, kertoo taloyhtiön edustaja.

Laitteiston asennustyöt sujuivat asukkaiden näkökulmasta lähes huomaamatta. ”Asuntojen lämpötilassa ei havainnut muutosta, vaikka työ tehtiin talvella”, Ahola toteaa. Lämpimän veden käyttökatko kesti vain muutaman tunnin. Järjestelmässä hyödynnettiin myös olemassa olevaa 2 500 litran lämminvesivaraajaa maalämpöpumpun häiriöttömän toiminnan varmistavana ja patteriverkoston lämpötiloja tasaavana puskurivaraajana sekä käyttöveden esilämmittimenä.

Asennustyöt valmistuivat aikatauluun nähden etuajassa ja niiden jälki oli siistiä. Pihatöiden viimeistely, kuten nurmikolle tilatun multakuorman levitys ja tasoittaminen, tapahtui kesäkuussa.

Säästöillä katetaan sekä lämmitys- että investointikulut

Taloyhtiöt eivät ole laskeneet maalämpöön siirtymisen jälkeen yhtiövastiketta, sillä lämmityksestä kertyneillä säästöillä rahoitetaan investointia varten otettua lainaa. Maalämpöön siirtymisestä ei ole kuitenkaan tullut asukkaille lisäkuluja, vaan nyt sekä lämmitys että investointikulut voidaan hoitaa niillä varoilla, jotka kuluivat aiemmin pelkkään lämmitykseen.

Haastatteluhetkellä maalämpöön siirtymisestä oli kulunut lähes vuosi. ”Maalämpöjärjestelmä on toiminut täysin moitteettomasti”, kertoo Ahola. Seneran huoltoon ei ole siten tarvinnut ottaa yhteyttä.

As Oy Mikkosentie 17–19 ja As Oy Mikkosenhaka 13–15:n maalämpöprojekti

  • Kohde: Neljä rivitaloa, joissa yhteensä 22 asuntoa
  • Rakennusvuosi: 1976
  • Lämmitettävä pinta-ala: n. 1 780 m²
  • Asennetut lämpöpumput: IVT:n Greenline HE D43
  • Lämpökaivot: 5 kpl, syvyys 230 m
  • Öljyn kulutus: n. 35 000 l/vuosi
  • Lämmityskulut ennen maalämpöä: n. 36 750 e/v (öljyn hinnalla 1,05 e/l)
  • Ostettava lämmitysenergia maalämpöön siirryttyä yhteensä: n. 119 900 kWh/v, josta sähköä n. 90 000 kWh ja öljyä n. 29 900 kWh (3 500 l)
  • Lämmityskulut: n. 13 575 e/vuosi (sähkön hinnalla 0,11 e/kWh, öljyn hinnalla 1,05 e/l)
  • Säästöt: n. 23 175 e/vuosi (63 %)
Taloyhtiön lämmitysjärjestelmä
Lisää asiakkaidemme kokemuksia

Lue lisää asiakkaidemme kokemuksia

Olemme asentaneet ympäristöystävällisen ja lämmityskustannuksia säästävän lämpöpumppujärjestelmän lukuisiin pientaloihin, taloyhtiöihin ja liikekiinteistöihin. Lue, miten projektit sujuivat asiakkaidemme näkökulmasta!

Lue lisää