Lämmön talteenotto toi joustoa kerrostaloyhtiön talouteen

Pyydä tarjous

As Oy Sulkapolku 6 on kolmen kerrostalon taloyhtiö Helsingin Pitäjänmäessä. Taloyhtiössä on tehty useita energiatehokkuutta parantavia toimia. Viimeisimpänä hankkeena on ollut poistoilman lämmön talteenoton asentaminen kaukolämmön rinnalle.

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Markus Tuukkanen kertoo, että LTO-järjestelmällä tavoitellaan energiatehokkuuden ohella kustannussäästöjä. ”Mielestäni lämmön talteenotto on luonnollinen ykkönen, kun halutaan puuttua isoon osaan budjettia eli lämmityskustannuksiin. En oikein ymmärrä, millä muulla tavalla olisi järkevä lähteä liikkeelle.” Taustalla vaikutti myös kaukolämmön hintakehitys. ”Näimme, että on ihan selvä asia, että kaukolämmön hinta tulee nousemaan.” 

Myös ympäristökysymykset olivat taloyhtiössä tiedossa. ”Energiatehokkuuden parantaminen ja asumisen CO2-päästöjen vähentäminen ovat kytkeytyneet toisiinsa”, toteaa Tuukkanen.

Tom Allen Seneran vahvuutena on asiantuntijuus.

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Markus Tuukkanen

Säästöillä rahoitetaan tulevia hankkeita

Taloyhtiöön kuuluvissa kerrostaloissa on kahdeksan asuinkerrosta. Lämmitysenergiaa kului kaukolämmöllä noin 1 500 MWh vuodessa. Lämmön talteenoton myötä kaukolämmön kulutus vähenee arviolta 600 MWh vuodessa.

Taloyhtiössä on jatkuva ylläpidon ja kunnostusten kulttuuri. Lämmön talteenoton tuottamat säästöt aiotaankin käyttää tuleviin korjaushankkeisiin. Säästöt tuovat myös joustoa taloyhtiön talouteen, sillä nyt jää enemmän pelivaraa ennakoimattomiinkin kustannuksiin. Yhtiövastiketta ei ole investoinnin takia tarpeen korottaa, vaan korotuspaine on vähentynyt, sanoo taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja.

kaukolämpö ja poistoilmalämpöpumppu
Kojan lämmöntalteenottoyksikkö

Vahva tahtotila tehdä yhteistyötä urakoitsijan kanssa

Tom Allen Senera tuli taloyhtiölle tutuksi jo aivan urakan alkuvaiheessa, kun taloyhtiön hallitus etsi lisätietoa poistoilman lämmön talteenotosta. Tom Allen Seneran asiantuntemus vakuutti taloyhtiön siitä, että se haluaa tehdä yhteistyötä tämän urakoitsijan kanssa. Myös urakan hinta oli muihin tarjouksiin verrattuna oikealla tasolla. ”Yhdessä viedään urakkaa eteenpäin ja tehdään järkevät ratkaisut”, kuvaa Markus Tuukkanen taloyhtiön tahtotilaa.

Taloyhtiön hallituksen esitys lämmön talteenottoon siirtymisestä meni yhtiökokouksessa läpi lyhyen keskustelun jälkeen ilman äänestystä.

Tulevaisuudessa energiaa jäteveden lämmöstä?

Urakassa tuli vastaan muutamia haasteita, jotka saatiin ratkaistua. Lämmönkeruulinjat aiottiin ensin vetää rakennusten ulkoseinälle, mutta lopulta ne asennettiin porraskäytävään. Yhteistyön hengessä taloyhtiö esitti urakoitsijalle myös muutamia järkeviä kehitysehdotuksia.

LTO-järjestelmä käynnistettiin syksyllä 2018 ennen lämmityskauden alkua ja on siitä lähtien toiminut hyvin. Lämmön talteenotto on kytketty Tom Allen Seneran etävalvontaan. Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja on valmis suosittelemaan Tom Allen Seneraa urakoitsijana.

Taloyhtiön ja Tom Allen Seneran yhteistyö jatkuu vielä jäteveden lämmön talteenoton osalta. Jätevedessä on runsaasti hyödynnettävää lämpöenergiaa. Tulevaisuudessa taloyhtiön energiatehokkuus voi siis parantua vielä entisestään.

lämmönkeruulinja

Helsingin kaupunki uutisoi vuonna 2022 As Oy Sulkapolku 6:n LTO-projektista. Taloyhtiö on saavuttanut ennakkoon arvioitua enemmän säästöjä lämmityskuluissa, sillä lämmön hinta on noussut. Säästöt ovat yli 30 000 euroa vuodessa. Lue lisää taloyhtiön tuoreimmista kuulumisista täältä!

poistoilmalämpöpumppu

As Oy Sulkapolku 6:n poistoilman LTO-projekti

  • Kohde: Kolme kahdeksankerroksista kerrostaloa
  • Rakennusvuosi: 1973
  • Lämmitettävä pinta-ala: 8 000 m²
  • Asuntoja: 144
  • Asennetut lämpöpumput: 2 kpl Thermian Mega XL -lämpöpumppua
  • Lämpimän käyttöveden varaaja: 1300 l
  • Lämmitysenergian kulutus kaukolämmöllä: 1 500 MWh/v  
  • Lämmitysenergian kulutus poistoilman lämmön talteenotolla: kaukolämpö n. 900 MWh/v, sähkö n. 140 MWh/v
  • Lämmitysenergian säästöt: n. 460 MWh/v
Lisää asiakkaidemme kokemuksia

Lue lisää asiakkaidemme kokemuksia

Olemme asentaneet ympäristöystävällisen ja lämmityskustannuksia säästävän lämpöpumppujärjestelmän lukuisiin pientaloihin, taloyhtiöihin ja liikekiinteistöihin. Lue, miten projektit sujuivat asiakkaidemme näkökulmasta!

Lue lisää