Vuokko ja Paavo Väyrynen valitsivat Tuusulan kotiinsa maalämmön

Pyydä tarjous

Vuokko ja Paavo Väyrynen hankkivat Seneralta (nykyinen Tom Allen Senera Oy) maalämmön Tuusulan asuntoonsa talvikaudella 2012–13. Jo muutamaa vuotta aikaisemmin he olivat asennuttaneet taloonsa ilmalämpöpumpun. Paavo Väyrynen kertoo epäilleensä maalämmön soveltuvuutta vuonna 1989 remontoituun rintamamiestaloon, jossa oli suora sähkölämmitys.

"Ajattelin, että maalämpö on hankala ja kallis asentaa, kun joudutaan rakentamaan sitä varten vesikiertojärjestelmä. Kävi kuitenkin ilmi, että lämpö nousee kellarikerroksen puhaltimesta avoimien porraskäytävien kautta yläkertaan saakka."

Paavo Väyrynen

Suoran sähkölämmityksen korvaajana maalämpö on luontevin vaihtoehto.

Paavo Väyrynen

Puhallinpatteri jakaa lämmön rakennuksen sisätiloihin

Maalämpöjärjestelmän laitteet saatiin sovitettua kellaritiloissa olevaan pieneen vaatehuoneeseen. Porraskäytävän alimmalle tasanteelle sijoitettiin puhallinpatteri, joka levittää maalämpöpumpun tuottaman lämmön edelleen ylempiin kerroksiin. Entisestä boilerihuoneesta tehtiin varastotilaa.

Kotitalouden hoidon kannalta maalämpöön siirryttyä saavutettiin myös sellainen etu, että pyykit kuivuvat nopeammin aiempaa lämpimämmissä kellaritiloissa.

Vuokko ja Paavo Väyrynen
Puhallinkonvektori

Muutostöiden vaivattomuus yllätti

Keittiöön asennettiin keittiöremontin yhteydessä lattialämmitys. "Keittiössä ikkunan alla olleet sähköpatterit saatiin pois ja niiden tilalle vapautui enemmän säilytystilaa", kertoo Vuokko Väyrynen. Lisäksi alakerran olohuoneeseen asennettiin kaksi vesipatteria. Yläkertaan ei tässä vaiheessa lämmitysputkistoa vedetty, mutta siihenkin on varauduttu. "Tarvittavan vesikierron rakentaminen oli yllättävän helppoa ja hinnaltaan edullista", Paavo Väyrynen toteaa.

Suorasähkölämmitykseen kuuluneet patterit jätettiin remontissa paikoilleen. Niistä lämpöä saadaan tarvittaessa lisää. Käytettävissä on edelleen myös ilmalämpöpumppu. Lisäksi Senera asensi ilmalämpöpumpun suorasähkölämmityksen rinnalle pihapiirissä olevaan saunarakennukseen.

Tavoitteena säästöt sähkön kulutuksessa

Paavo Väyrynen kertoo, että maalämpöön siirtymisen tavoitteena oli säästää sähköä, mikä on myös ympäristön kannalta hyväksi. "Suoran sähkölämmityksen korvaajana maalämpö on luontevin vaihtoehto", hän jatkaa.

Muut ratkaisut eivät tulleet kysymykseen, sillä paljon poissa olevan pariskunnan asunnon lämmitystavan on oltava mahdollisimman vaivaton. "Olen tyytyväinen, kun saimme toimivan järjestelmän", Vuokko Väyrynen sanoo urakan valmistuttua.

Omakotitalon maalämpöprojekti Tuusulassa

  • Kohde: Rintamamiestalo
  • Rakennusvuosi: 1948, remontoitu 1989
  • Lämmitettävä pinta-ala: 150 m²
  • Asennettu lämpöpumppu: IVT:n Greenline HE C7 RST
  • Lämpökaivot: 1 kpl, syvyys 145 metriä
  • Ostettava lämmitysenergia ennen maalämpöä: noin 24 500 kWh/vuosi
  • Ostettava lämmitysenergia maalämpöön siirtymisen jälkeen arviolta: 7 750 kWh/vuosi
  • Vuosittainen lämmitysenergian säästö arviolta: 16 750 kWh (68 %)
  • Säästöt maalämmöllä: 2 261 e/vuosi (68 %, sähkön hinnalla 0,135 e/kWh)
Maalämpöpumppu
Lisää asiakkaidemme kokemuksista

Lue lisää asiakkaidemme kokemuksista

Olemme asentaneet ympäristöystävällisen ja lämmityskustannuksia säästävän lämpöpumppujärjestelmän lukuisiin pientaloihin, taloyhtiöihin ja liikekiinteistöihin. Lue, miten projektit sujuivat asiakkaidemme näkökulmasta!

Lue lisää