Musiikkitaloon tehokas energiankierrätysjärjestelmä

Pyydä tarjous

Musiikkitalo on käyttötarkoitukseltaan ainutlaatuinen kiinteistö. Konserttitoimintaan ja musiikkikoulutukseen keskittyvässä rakennuksessa on ympärivuotinen lämmitys- ja jäähdytystarve. Tom Allen Senera urakoi kiinteistöön jäähdytyksestä saatua hukkalämpöä hyödyntävän energiankierrätysjärjestelmän.

Kyseessä on ennen kaikkea energiakustannusten säästöhanke.

Kiinteistöpäällikkö Marko Oittinen

Konserttisalin lämmitys ja jäähdytys

Energiakulut alas hukkalämpöä hyödyntämällä

Musiikkitalon julkisivu aukeaa Kansalaistorille Töölönlahden tuntumaan. Sibelius-Akatemian, Radion sinfoniaorkesterin ja Helsingin kaupunginorkesterin toimintaan keskittyvässä kiinteistössä on poikkeuksellisen paljon lämmitystä, jäähdytystä ja kosteutusta vaativia tiloja konserttisaleista soitinvarastoihin sekä ääni- ja kuvatarkkaamoihin.

Rakennuksen tilavuus vastaa noin viittäsataa keskikokoista omakotitaloa. ”Havahduimme siihen, että meillä on valtava määrä jäähdytettäviä tiloja, joissa syntyvän lämmön talteenottopotentiaali on suuri”, Musiikkitalon kiinteistöpäällikkö Marko Oittinen kertoo.

Asiantuntijoiden kanssa tehdyt laskelmat osoittivat, että hukkalämpöä hyödyntävällä energiankierrätysjärjestelmällä olisi huomattava vaikutus kiinteistön energiatalouteen.

Kuva: Musiikkitalo, Arno de la Chapelle

Rakennuttajan ja urakoitsijan näkemykset kohtasivat

Hankkeen tekninen toteutus suunniteltiin tarkasti, minkä jälkeen osaava urakoitsija laitettiin julkiseen hakuun. Tom Allen Senera valittiin hankkeen toteuttajaksi tarjouskilpailun perusteella. ”Referenssit puhuivat puolestaan ja luotimme Tom Allen Seneran kykyyn tehdä urakka laadukkaasti”, Marko Oittinen kertoo.

Musiikkitalon teknisiin tiloihin asennettiin kolme lämpöpumppua sekä useita lämminvesivaraajia. Lämmönkeruujärjestelmä integroitiin osaksi kiinteistössä olevaa automaatiota, joka ohjaa nyt koko rakennuksen lämmitystä, jäähdytystä ja kosteutusta.

“Rakennuttajan ja urakoitsijan näkemykset kohtasivat poikkeuksellisen hyvin ja toteutus oli sen mukainen”, Oittinen toteaa. Urakka valmistui suunnitelmien mukaisesti ja tavoiteajassa.

Musiikkitalon rakennusautomaatio
Thermian lämpöpumput

Järjestelmää käytetään sekä jäähdytykseen että lämmitykseen

Musiikkitaloon asennettua energiankierrätysjärjestelmää käytetään sekä tilojen jäähdytykseen että lämmitykseen. Lämpöpumpuilta lähtevä viileä lämmönkeruuneste ohjataan jäähdytysverkostoon, josta viileys siirtyy ilmanvaihtokanavia pitkin sisätiloihin. Teknisistä laitteista, valaistuksesta ja konserttiyleisöstä syntyy lämpöä, jonka lämmönkeruuneste ottaa talteen poistoilmasta. Lämmennyt lämmönkeruuneste palaa takaisin lämpöpumpuille, joista talteen otettu lämpö siirtyy talon lämmitysverkostoon ja lämpimään käyttöveteen.

Oittisen mukaan energiankierrätysjärjestelmästä on huomattavaa hyötyä varsinkin suurissa toimitiloissa, joissa tarvitaan paljon jäähdytystä. Musiikkitalossa ostettavan kaukolämmön ja kaukokylmän määrä on vähentynyt merkittävästi energiaa kierrättämällä.

Ennakoidut säästöt ovat toteutuneet

”Urakan valmistuminen osui meille hyvään saumaan, sillä kaukolämmön hinnat nousivat noin neljänneksen juuri järjestelmän käyttöönoton kynnyksellä”, kertoo Marko Oittinen. Ennakoidut säästöt ovat toteutuneet tähän mennessä ja hankinnan takaisinmaksuaika on arviolta viisi vuotta.

Oittinen on tyytyväinen urakkaan kokonaisuudessaan. ”Energiatehokkuutta edistävä järjestelmä on ympäristöajattelun aikakaudella vähintäänkin toivottu”, hän sanoo.

Tom Allen Seneran urakoiman lämpöpumppujärjestelmän rinnalle rakennettiin myös aurinkovoimala, jonka tuottama sähkö ohjataan kiinteistön sähkönjakeluun.

Jäähdytys- ja lämmityslaitteistoa
Musiikkitalolle RST-ympäristöluokitus

Yhteiskunnallisesti esimerkillinen ympäristöhanke

Musiikkitalolle myönnettiin yhtenä pilottikohteena RTS-ympäristöluokitus, joka ohjaa kiinteistön yllä- ja kunnossapitoa kestävän kehityksen suuntaan. Musiikkitalo haluaa julkisena toimijana näyttää omalta osaltaan esimerkkiä ympäristövastuullisuudesta.

”Ympäristölle suotuisat uudistukset vaativat monesti suuria investointeja, mutta pitkällä aikavälillä energiansäästöhankkeet ovat usein yhdensuuntaisia ympäristötavoitteiden kanssa”, Marko Oittinen toteaa.

Kuva: Musiikkitalo, David Jacob

Musiikkitalon energiankierrätysjärjestelmä

  • Julkishallinnollinen liikekiinteistö Helsingin keskustassa
  • Rakennuksen valmistumisvuosi: 2011
  • Toimitiloja seitsemässä kerroksessa
  • Lämmitettävä pinta-ala n. 36 000 m²
  • Asennetut lämpöpumput: 3 kpl Thermia MEGA XL
  • Lämmitys- ja jäähdytyskulut pelkällä kaukolämmöllä ja -kylmällä: n. 413 604 e/vuosi
  • Arvioidut lämmitys- ja jäähdytyskulut kaukolämmön ja -kylmän rinnalle asennetulla energiankierrätysjärjestelmällä: 350 404 e/vuosi (sisältää kiinteän maksun kaukolämmöstä, 140 000 e/v)
  • Arvioidut säästöt energiankierrätysjärjestelmällä: n. 63 200 e/vuosi
  • Energiansäästö noin 30 %
  • Takaisinmaksuaika noin viisi vuotta
Musiikkitalo säästää energiaa
Lisää asiakkaidemme kokemuksia

Lue lisää asiakkaidemme kokemuksia

Olemme asentaneet ympäristöystävällisen ja lämmityskustannuksia säästävän lämpöpumppujärjestelmän lukuisiin pientaloihin, taloyhtiöihin ja liikekiinteistöihin. Lue, miten projektit sujuivat asiakkaidemme näkökulmasta!

Lue lisää