Kerrostaloyhtiö Helsingin Lehtisaaressa vaihtoi kaukolämmön uusiutuvaan energiaan

Pyydä tarjous

Kerrostaloyhtiö As Oy Lehtisaaren Salpa siirtyi kaukolämmöstä uusiutuvaa energiaa hyödyntävään hybridijärjestelmään. Maalämmön, lämmön talteenoton ja aurinkosähkön yhdistävä innovatiivinen järjestelmä tuo taloyhtiölle tuntuvia säästöjä ja omavaraisuutta. Urakan toteutti Tom Allen Senera ja laitteet toimitti Gebwell.

Tämä on se kokonaisuus, jolla tehdään säästöjä.

Isännöitsijä Petri Kukkonen

Taloyhtiö Helsingissä vaihtoi kaukolämmön edullisempaan maalämpöön

Hybridijärjestelmällä suurimmat säästöt

Kuuden kerrostalon taloyhtiön energiasaneeraus käynnistyi isännöitsijä Petri Kukkosen ehdotuksesta. Tavoitteena oli saada säästöjä lämmityskustannuksissa ja päästä eroon kaukolämmöstä, jonka hinta oli nousemassa rajusti.

Paavo Viitamäki toimi hankkeen aikana taloyhtiön hallituksen puheenjohtajana. ”Halusimme lämmittää tehokkaammin kehittyneen maalämpötekniikan avulla ja hyödyntää poistoilman hukkalämmön”, hän kertoo.

Laskelmat osoittivat, että parhaat säästöt saataisiin hybridijärjestelmällä, jossa maalämpöä ja poistoilman lämmön talteenottoa täydentää aurinkosähkövoimala. ”Eurothan ne mielessä vilkkuu, ja tämä on se kokonaisuus, jolla tehdään säästöjä”, Petri Kukkonen toteaa. Ennakkoarvioiden mukaan uudella järjestelmällä saadaan pois kaksi kolmasosaa lämmityskuluista.

Gebwellin maalämpöpumput ovat kotimaiset

Tarjouksessa huomioitiin taloyhtiön toiveet

Taloyhtiö kilpailutti kaksi urakoitsijaa, joista Tom Allen Seneran tarjous voitti. ”Tom Allen Seneran tarjous oli omaa luokkaansa ja siinä oli huomioitu kaikki, mitä olimme toivoneet, rakennusautomaatiota myöten”, kertoo Paavo Viitamäki.
 
Uuteen järjestelmään valittiin Gebwellin lämpöpumput sekä lämminvesivaraajat. ”Luotimme siihen, että urakoitsijan ehdottamat laitteet ovat hyviä, lisäksi valmistajan kotimaisuus oli selkeä plussa”, Viitamäki toteaa.

Energiatehokkuutta rakennusautomaatiolla

Hybridijärjestelmän osat toimivat yhdessä rakennusautomaatiosovellus Oumanin ohjaamana. Kun aurinkovoimala tuottaa sähköä yli kiinteistön kokonaiskulutuksen, automaatio ohjaa ylijäämäsähkön lämpimän käyttöveden lämmitykseen.
 
Kerrostalojen katoilla olevat lämmön talteenottoyksiköt keräävät talteen poistoilman lämmön, joka ohjataan takaisin lämpöpumpuille. Lämpimillä säillä hukkalämpöä voi varastoida maanalaisiin energiakaivoihin. ”Ei huono idea, että lämpöä pumpataan maan alle talteen”, Paavo Viitamäki toteaa.
Rakennusautomaatio lisää energiatehokkuutta
Lämmönkeruulijasto suunniteltiin taloyhtiön julkisivuun sopivaksi

Isännöitsijä: ”Tom Allen Senera pitää sen, mitä sovitaan”

Hankkeen aluksi tehtiin tarkat suunnitelmat, joiden laatimisessa oli mukana taloyhtiön oma maalämpöprojektipäällikkö. 
 
Lämmönkeruuputkien ulkonäkö ja sijoittelu suunniteltiin huolellisesti yhdessä arkkitehdin kanssa. ”Päädyttiin hyvään ratkaisuun, joka ei huononna taloyhtiön julkisivua”, Paavo Viitamäki kertoo.
 
Poraustöissä tuli vastaan haasteita, jotka saatiin kuitenkin ratkottua. Voimakkaan vedentuoton takia osaa kaivoista ei voitu esimerkiksi porata niin syviksi kuin oli suunniteltu. Tämän vuoksi haettiin toimenpidelupa vielä kahdelle varalisäkaivolle suunniteltujen varakaivojen lisäksi.
 
Gebwellin maalämpöpumput sekä varaajat asennettiin vanhaan kaukolämmön jakohuoneeseen, jota kunnostettiin, jotta laitteet sopivat paikoilleen.
 
Isännöitsijä Petri Kukkoselle jäi oikein hyvä käsitys urakoitsijasta. ”Tom Allen Senera pitää sen, mitä sovitaan”, hän toteaa.

Omavaraisuutta uusiutuvasta energiasta

Järjestelmä on toiminut käynnistämisen jälkeen odotetusti. ”Lämpöä riittää, eikä eroa edelliseen järjestelmään huomaa”, Paavo Viitamäki toteaa. Viitamäen mukaan järjestelmän etuna on myös energiaomavaraisuus.
 
Petri Kukkonen ja Paavo Viitamäki ovat tyytyväisiä urakkaan ja voivat suositella vastaavaa järjestelmää laitteineen muillekin.
 
Kuvateksti: Lämmitysjärjestelmän vaihdon yhteydessä taloyhtiöön asennettiin myös sähköautojen latauspisteitä.
Urakan yhteydessä asennettiin sähköautojen latauspisteitä
Kerrostalon maalämpö, lämmön talteenotto sekä aurinkovoimala tuottavat suuret säästöt

As Oy Lehtisaaren Salvan hybridijärjestelmä

  • Kohde: kuuden kerrostalon taloyhtiö
  • Rakennusvuodet: 1967–1968
  • Asuntoja: 168 kpl
  • Asennetut lämpöpumput: 8 kpl Gebwell Taurus 110 EVI 
  • Energiakaivot: 36 kpl, syvyydet 300 m
  • Lämmityskulut kaukolämmöllä: n. 305 400 e/vuosi
  • Lämmityskulut maalämmöllä, LTO:lla ja aurinkosähköllä: n. 82 710 e/vuosi
  • Säästöt lämmityskuluissa: n. 222 690 e/vuosi (73 %)
Lue asiakkaidemme kokemuksia

Lue lisää asiakkaidemme kokemuksia

Olemme asentaneet ympäristöystävällisen ja lämmityskustannuksia säästävän lämpöpumppujärjestelmän lukuisiin pientaloihin, taloyhtiöihin ja liikekiinteistöihin. Lue, miten projektit sujuivat asiakkaidemme näkökulmasta!

Lue lisää