Maalämpö kohotti asukkaiden elämänlaatua Vantaalla

Pyydä tarjous

Vantaan Lintukalliontiellä on kuuden asunnon rivitaloyhtiö, joka vaihtoi öljylämmityksen maalämpöön kesällä 2010. Taloyhtiö lähti etsimään öljylämmitykselle korvaavaa järjestelmää öljyn hinnan nousun takia. Lisäksi rivitalon öljykattilat olivat tulossa käyttöikänsä päähän. Kun sähkölämmitystä ei voitu edes harkita sen korkean hinnan takia, tuli maalämmöstä varteenotettavin vaihtoehto. Maalämmön puolesta puhui myös sen ympäristöystävällisyys.

On kivaa mennä kellariin, kun siellä ei enää haise öljy ja siellä on tosi puhdasta.

Talon asukas

As Oy Lintukalliontie 12

Asukkaat perehdytettiin maalämpöön

Taloyhtiön hallituksen jäsen kertoo maalämpöön siirtymisestä asukkaiden näkökulmasta. Taloyhtiö pyysi tarjouksia useilta eri urakoitsijoilta ja päätyi Seneraan (nykyinen Tom Allen Senera Oy) tarkan harkinnan jälkeen. Talon asukkaille maalämpö oli uusi asia ja projekti herätti jopa pelkoja. Seneran edustaja kertoi asukkaille maalämmöstä ymmärrettävästi ja kuvasi, mistä projektissa on kysymys. Lisäksi Senera varmisti, että maalämpöön kytkeminen on sähköliittymän osalta mahdollista ja että yksi lämminvesivaraaja riittäisi talon tarpeisiin.

Taloyhtiön hallituksen edustaja kertoo, että maalämpöön siirtyminen toteutui sovitulla tavalla ja aikataulun suhteen jopa etuajassa. Asukkaat pidettiin hyvin ajan tasalla ja heitä informoitiin riittävästi. Maalämmön asennuksen aikana lämmin käyttövesi oli pois päältä vain muutaman tunnin.

Kuntoiluhuone öljysäiliön tilalle

Öljysäiliön tilalle kuntoiluhuone

Taloyhtiön piha-alueelle porattiin kolme lämpökaivoa. Lämpökaivojen kannet piilotettiin niin, etteivät ne vaikuttaneet pihan ulkonäköön.

Yhtiön pannuhuoneen vierestä poistettiin vanha öljysäiliö ja tilaan sisustettiin uusi kuntoiluhuone asukkaiden yhteiseen käyttöön. ”On kivaa mennä kellariin, kun siellä ei enää haise öljy ja siellä on tosi puhdasta”, kuvaa talon asukas.

Yhtiövastiketta voitiin alentaa

Nykyään rivitalon lämmöntuotannosta huolehtivat IVT:n Greenline HT E21 -maalämpöpumppu sekä lämminvesivaraaja. Järjestelmän asentamisen jälkeen asukkaat ovat vakuuttuneet entisestään siitä, että maalämpöön siirtyminen oli järkevä ratkaisu. Lämpöä on riittänyt ja se on ollut tasaista.

Maalämpö on koettu myös öljylämmitystä vaivattomammaksi ratkaisuksi, sillä öljylämmitysjärjestelmä vaati jatkuvaa huoltoa. Taloyhtiöstä on jouduttu ottamaan Seneran huoltoon yhteyttä vain kerran, jolloin huolto tuli välittömästi paikalle.

Taloyhtiö rahoitti maalämpöjärjestelmän lainalla. Lainan lyhennys ja sen hoitokulut on pystytty kattamaan lämmityksestä syntyneillä säästöillä. Yhtiö on voinut laskea yhtiövastiketta maalämpöön siirtymisen jälkeen. Lue lisää maalämmöllä saavutettavista säästöistä.

Taloyhtiön maalämpöjärjestelmä
Säästöjä maalämmöllä

As Oy Lintukalliontie 12:n maalämpöprojekti

  • Kohde: Kuuden asunnon yksikerroksinen rivitalo
  • Rakennusvuosi: 1976
  • Asennetut lämpöpumput: IVT:n Greenline HT Plus E21
  • Lämpökaivot: 3 kpl, syvyys 125 metriä
  • Öljyn kulutus: n. 9 252 l/vuosi
  • Ostettava lämmitysenergia ennen maalämpöä: n. 92 149 kWh/vuosi
  • Ostettava lämmitysenergia maalämpöön siirtymisen jälkeen: n. 25 100 kWh/vuosi
  • Vuosittainen säästö: n. 67 049 kWh/vuosi (73 %)
  • Kaikki säästöt maalämmöllä: n. 4892 e/vuosi (2011, öljyn hinnalla 0,80 e/l)
Lisää asiakkaidemme kokemuksia

Lue lisää asiakkaidemme kokemuksia

Olemme asentaneet ympäristöystävällisen ja lämmityskustannuksia säästävän lämpöpumppujärjestelmän lukuisiin pientaloihin, taloyhtiöihin ja liikekiinteistöihin. Lue, miten projektit sujuivat asiakkaidemme näkökulmasta!

Lue lisää