Ylikiimingin kirkko sai maalämpöön siirryttyä tasaisen lämmön

Pyydä tarjous

Tom Allen Senera ei toimi enää Oulun alueella. Suosittelemme maalämmöstä kiinnostuneille yhteydenottoa paikalliseen urakoitsijaan.

Maalämmöllä tavoitellaan säästöjä ja energiatehokkuutta.

Kunnossapitoinsinööri Seppo Saranki

Ylikiimingin kirkko on palvellut alueen asukkaita vuodesta 1786 lähtien. Kirkko rakennettiin aikoinaan paikkakuntalaisten voimilla ja varoilla. Senera Oy urakoi kirkkoon maalämpöjärjestelmän, jonka tarkoituksena on tuottaa seurakunnalle säästöjä.

Kirkko on rakenteeltaan puinen ristikirkko, joka kuuluu Museoviraston luetteloon valtakunnallisesti merkittävistä rakennetuista kulttuuriympäristöistä. Myös maalämpöjärjestelmän urakoinnissa huomioitiin Museoviraston ohjeet kunnostustyön suorittamisesta.

Ylikiimingin kirkon sisätilat
Vesikiertoiset lämmityspatterit

Eroon ylikuumenevista sähköpattereista

Kirkossa on 550 istumapaikkaa. Kirkon penkkien alla oli ennen sähkölämmittimiä, joiden ongelmana oli ajoittainen ylikuumeneminen. ”Lisäksi lämpö nousi kirkkotilassa ylöspäin ja esimerkiksi urkuparvella oli usein liiankin lämmin”, kuvailee Oulun seurakuntayhtymän kunnossapitoinsinööri Seppo Saranki aiempaa tilannetta.

Maalämpöön siirryttäessä sähkölämmittimien tilalle asennettiin vesikiertoinen lämmönjakojärjestelmä. Seiniin kiinnitettiin vesikiertoisia lämmityspattereita ja kirkkoon sijoitettiin 12 puhallinkonvektoria, jotka levittävät lämmön tasaisemmin kirkkotilaan. Kirkkosalissa on jatkuvasti 18 asteen ja sakastissa 21 asteen lämpö.

Seurakunnan tavoitteena säästöt lämmityksessä

Seurakunta harkitsi joko sähkölaitteiden päivittämistä tai lämmitysjärjestelmän vaihtamista kokonaan toiseksi. Maalämpöjärjestelmään päädyttiin, koska suoran sähkölämmityksen kulut olivat melko suuret ja haluttiin aiempaa energiatehokkaampi lämmitysjärjestelmä.

Seneran tarjous maalämpöurakasta oli edullisin. ”Senera näytti olevan aika kokenut toimija maalämpöalalla ja toimii ympäri Suomea”, kertoo Seppo Saranki muista valintaperusteista, joiden takia urakka annettiin Seneralle. Lisätietoja kysyttiin myös Mäntyharjun seurakunnasta, jonne Senera on aiemmin urakoinut maalämmön sekä kirkkoon että pappilaan.

Lämmönjakoputket sulautuvat kirkon värimaailmaan
Urkuparven vesikiertoinen patteri

Seurakuntayhtymän puolesta urakan projektipäällikkönä toiminut Saranki toteaa Seneran hoitaneen lämmitysjärjestelmän vaihdoksen asiallisesti.

Maalämpöjärjestelmä otettiin käyttöön joulukuun 2014 alussa. Urakkasopimukseen sisältyvät kahden vuoden takuuhuollot ja järjestelmä on kytketty seurakunnan etävalvontaan. Käyttöönoton jälkeen järjestelmä on toiminut ongelmitta.

Maalämpöä kannattaa kyllä harkita

Seurakuntien taloudellinen tilanne on kiristynyt viime vuosina. Sähkö- ja öljylämmityksen vaihtaminen maalämpöön on yksi ratkaisu saavuttaa säästöjä palveluista tinkimättä.

Seppo Sarangin mukaan sähkö- ja öljylämmityksestä maalämpöön siirtyminen on järkevää. ”On se sellainen asia, jota kannattaa kyllä harkita”, hän sanoo.

Lue lisää maalämmön hinnasta ja kustannuksista

Sakastiin asennettu puhallinkonvektori
Senera Oy:n Oulun seudun projektipäällikkö Olli Hintsala

Ylikiimingin kirkon maalämpöprojekti

  • Rakennusvuosi: 1786
  • Lämmitettävä pinta-ala: n. 500 m²
  • Ostettava lämmitysenergia ennen maalämpöä: n. 190 000 kWh/vuosi
  • Ostettava lämmitysenergia maalämpöön siirtymisen jälkeen: n. 48 000 kWh/vuosi
  • Lämmitysenergian säästö: n. 142 000 kWh/vuosi (75 %)
  • Asennetut lämpöpumput: 2 kpl 30 kW:n maalämpöpumppua
  • Lämpökaivot: 6 kpl, syvyys 285 metriä
Lisää asiakkaidemme kokemuksia

Lue lisää asiakkaidemme kokemuksia

Olemme asentaneet ympäristöystävällisen ja lämmityskustannuksia säästävän lämpöpumppujärjestelmän lukuisiin pientaloihin, taloyhtiöihin ja liikekiinteistöihin. Lue, miten projektit sujuivat asiakkaidemme näkökulmasta!

Lue lisää