As Oy Puntarpää vaihtoi kaukolämmön maalämpöön Espoossa

Merellisen Espoon Soukan kallioilla kohoaa komea 70-luvun kerrostalo, professori Aulis Blomstedtin suunnittelema As Oy Puntarpää. Perinteikäs taloyhtiö päätti astua uuteen aikaan, ja ottaa kaukolämmön sijaan lämmitysenergiansa suoraan kallioperän uumenista. Maalämpöjärjestelmän lisäksi taloon asennettiin poistoilman lämmöntalteenotto, ja kesällä talo pysyy vilpoisena maaviileän avulla.

Maan sisältä ei ehdy energia.

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Jouko Tonteri

Puntarpää taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja

Säästöt ja aiemmat kokemukset maalämmöstä ratkaisivat

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Jouko Tonteri kertoo, että kaukolämmön hinnankorotukset saivat taloyhtiön päätymään lämmitysmuodon vaihtamiseen. ”Päätökseen vaikutti se, mikä kaikkialla muuallakin näköjään, että kaukolämmön hinta nousi jatkuvasti. Ja kun ei voi kilpailuttaa, vaan täytyy niellä vain ne hinnankorotukset aina, niin lähdettiin miettimään, olisiko muita vaihtoehtoja.”

Jouko Tonteri tunsi maalämmön entuudestaan, sillä hän oli aiemmin työskennellyt isännöitsijänä toisessa taloyhtiössä, johon oli hankittu maalämpöjärjestelmä. Hänen esityksensä pohjalta taloyhtiö hyväksyi maalämpöhankkeen. Kahdeksan urakoitsijan kilpailutuksen voitti Tom Allen Oy (nykyinen Tom Allen Senera Oy) tunnettuna yrityksenä sekä kokonaisvaltaisesti edullisimmalla tarjouksellaan.

Lämmön talteenottoyksiköt kerrostalon katolla

Laitteisto asennettiin ammattitaitoisesti

Koska taloon asennettiin myös poistoilman lämmöntalteenotto, lämpökaivojen määrä voitiin mitoittaa pienemmäksi. Tontille porattiin joulukuussa 2015 kymmenen 305 metrin lämpökaivoa. ”Kaivo ja päivä, niin se oli tehty”, kuvailee Jouko Tonteri vaivattomasti sujunutta poraustyötä.

Myös laitteisto asennettiin Jouko Tonterin mukaan sujuvasti. Maalämpöjärjestelmä ja lämmöntalteenotto otettiin käyttöön maaliskuussa 2016.

Järjestelmän käyttöönoton jälkeen huomattiin, että lämpöpumppujen ääni resonoi vaimeasti joihinkin huoneistoihin, mutta kumieristeiden avulla äänet saatiin vaimennettua kokonaan. Ongelman nopea ratkaiseminen saa Jouko Tonterilta erityisen kiitoksen.

”Avun sai kyllä varsin äkkiä. Minä kun olen isännöintihommiakin tehnyt 25 vuotta ja kilpailuttanut monia urakoita, niin tykkään ainakin henkilökohtaisesti siitä, että urakoitsija, joka valitaan, myös vastaa tekemisistään. Eikä niin, että heti kun lakkaavat perävalot näkymästä, ei ole enää mitään takuita olemassa. Tom Allen tuntuu olevan ammattitaitoinen yritys, ja teki sen mitä lupasi.”

Tulevaisuuden lämmitysmuoto

Maalämpö ja lämmöntalteenotto tuovat taloyhtiölle huomattavat säästöt lämmityskustannuksiin. ”Puhdasta voittoa tulee suurin piirtein 30 000–35 000 euroa joka vuosi. Kyllähän sillä rahalla jo korjailee yhtä ja toista yhtiössä”, Jouko Tonteri kertoo. Investoinnin takaisinmaksuajaksi on laskettu kymmenen vuotta. Tähänastisten säästöjen perusteella aika saattaa jäädä Tonterin mukaan lyhyemmäksikin.

Kustannussäästöjen lisäksi taloyhtiössä ollaan tyytyväisiä maalämmön ympäristöystävällisyyteen. ”Hiilidioksidipäästöt tietysti vähenevät aika lailla, kun ei enää tarvitse fossiilisia polttoaineita käyttää. Maan sisältä ei ehdy energia”, toteaa Jouko Tonteri. Viimeaikaisten ilmastosopimusten myötä asumisen päästörajoitukset ovat kiristyneet, ja kiristyvät Tonterin arvion mukaan todennäköisesti edelleen. ”Onhan se hyvä, että ollaan näin ainakin taloyhtiössä edelläkävijöitä tässä asiassa. Tämä on tulevaisuuden lämmitys- ja energiamuoto varmasti.”

Hyvien kokemusten perusteella Jouko Tonteri kertoo suositelleensa maalämpöä muillekin, ja ajatus onkin saanut tuulta siipiensä alle muissakin taloyhtiöissä.

As Oy Puntarpää kerrostalo ulkoa
Kojan LTO-yksikkö

As Oy Puntarpään maalämpö- ja LTO-projekti

  • Kohde: kerrostalo
  • Rakennusvuosi: 1974
  • Asuntoja: 84
  • Asennetut lämpöpumput: 3 kpl Danfoss Mega XL 21–84 kW invertteripumppua
  • Asennetut lämmöntalteenottoyksiköt: 4 kpl Koja-lämmöntalteenottoyksikköä
  • Lämpökaivot: 10 kpl, syvyydet 350 metriä
  • Säästöt maalämmöllä ja poistoilman LTO:lla: n. 30 000–35 00 e/vuosi (60 %)
Lisää asiakkaidemme kokemuksia

Lue lisää asiakkaidemme kokemuksia

Olemme asentaneet ympäristöystävällisen ja lämmityskustannuksia säästävän lämpöpumppujärjestelmän lukuisiin pientaloihin, taloyhtiöihin ja liikekiinteistöihin. Lue, miten projektit sujuivat asiakkaidemme näkökulmasta!

Lue lisää