Maalämpö ja lämmön talteenotto oli kerrostaloyhtiölle energiatehokkain vaihtoehto

Pyydä tarjous

Kerrostaloyhtiö As Oy Urkupillintie 7 Helsingin Kannelmäessä päivitti kaukolämmön tilalle maalämmön ja poistoilman lämmön talteenoton. Hukkalämpöä hyödyntävä ekologinen järjestelmä osoittautui taloyhtiölle tehokkaimmaksi keinoksi saada tuntuvia säästöjä lämmityksessä. Urakan toteutti Tom Allen Senera.

Yhteistyö Tom Allen Seneran kanssa oli miellyttävää ja joustavaa.

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Seija-Riitta Kuitunen

Taloyhtiö oli tyytyväinen Tom Allen Seneraan urakoitsijana
Maalämpö ja LTO tuottivat suurimmat säästöt lämmityksessä

Maalämmöllä ja LTO:lla suurimmat säästöt

Taloyhtiön viittä kerrostaloa lämmitti ennen kaukolämpö. Kun vanhassa järjestelmässä ilmeni korjaustarpeita ja lisäksi kaukolämmön hinta oli nousussa, tuli aika vaihtaa kaukolämpö enemmän taloyhtiön etujen mukaiseen lämmitysjärjestelmään.

Aluksi suunnitelmissa oli hankkia pelkästään poistoilman lämmön talteenottojärjestelmä, mutta nopeasti selvisi, että suurimman hyödyn sai yhdistämällä LTO:n maalämpöön.

Hankkeen suunnittelussa oli taloyhtiön tukena maalämpöjärjestelmiin perehtynyt isännöitsijä Petri Kukkonen. ”Oli tietysti järkevintä yhdistää lämmön talteenottoon maalämpö, koska niiden tuottama säästö taloyhtiölle on huomattavin”, kertoo Petri Kukkonen.

Projekti polkaistiin vauhtiin neuvotteluilla sekä hyvällä suunnittelulla. Urakoitsijaksi valittiin Tom Allen Senera, jonka tarjoama järjestelmä sopi parhaiten taloyhtiön tarpeisiin.

”Yhteistyö Tom Allen Seneran kanssa oli alusta lähtien hyvin miellyttävää, välitöntä ja joustavaa”, taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Seija-Riitta Kuitunen kertoo.

Tiedotus sujui hyvin koko urakan ajan

Urakka alkoi energiakaivojen poraustöillä. Tontille porattiin kymmenen 320 metriä syvää energiakaivoa. Porausten ajaksi tontille rakennettiin kulkusillat.

Kerrostalojen katoille asennettiin lämmön talteenottoyksiköt. Lämpöpumput asennettiin vanhaan kaukolämpökeskukseen, jonne koko uusi laitteisto saatiin sopimaan pienen laajennuksen jälkeen.

Hallituksen puheenjohtaja Seija-Riitta Kuitunen on tyytyväinen urakkaan. ”Voisin lämpimästi suositella Tom Allen Seneraa urakoitsijana”, hän kertoo. Hän kiittää erityisesti tiedonkulkua, tiedotusta sekä asukkaiden huomioimista koko hankkeen keston ajan.

Poistoilman lämmön talteenotto kerrostalon katolla
Järjestelmää ohjataan rakennusautomaation avulla

Automaation avulla parempi hyötysuhde

Koko maalämpö- ja LTO-järjestelmä on kytketty etävalvontaan, mikä on koettu hyödylliseksi taloyhtiön hallituksessa.  ”Etävalvonnan avulla voimme seurata huonelämpötiloja etänä ja tarvittaessa välittää tietoa eteenpäin, jos säätelyn tarvetta ilmenee”, kertoo Seija-Riitta Kuitunen.

Automaatio optimoi rakennusten lämpötilaa jatkuvasti kulutuksen ja tarpeiden mukaisesti, joten lämmityksessä saavutetaan mahdollisimman hyvä hyötysuhde kaikkina vuodenaikoina.

Asukkaat ovat olleet uuteen järjestelmään tyytyväisiä, eikä valituksia ole tullut. Asuinmukavuus on kaikilla parantunut. Ilmanvaihto on nykyisin tehokkaampaa ja huoneilma pysyy raikkaana.

Eroon kaukolämmöstä ilman vastikkeen nousua

Kun As Oy Urkupillintie 7:n maalämpö- ja LTO-järjestelmä oli ollut vajaan vuoden verran käytössä, se oli toiminut jopa ennakoitua paremmin. ”Sähköä ei ole kulunut ollenkaan niin paljon, kuin odotettiin”, isännöitsijä Petri Kukkonen mainitsee.
 
Energiasaneerauksen suurimpana hyötynä isännöitsijä pitää sitä, että siirtymällä maalämpöön ja lämmön talteenottoon saatiin vältettyä yhtiövastikkeen korotus. Kaukolämmöstä irtautumisesta säästyvällä rahalla voidaan maksaa hanketta varten otettu laina pois alle kymmenessä vuodessa. ”Säästöt tulevat olemaan jopa odotettua suuremmat”, hän Petri Kukkonen toteaa. Takaisinmaksuajan jälkeen säästöt tulevat olemaan nykytilannettakin suuremmat.
 
Järjestelmän etuna on myös ekologisuus. ”Tulevaisuudessa omavaraisuutta voidaan tehostaa myös aurinkovoimalla”, pohtii Kukkonen.
Yhtiövastikkeet voitiin pitää ennallaan
As Oy Urkupillintie siirtyi uusiutuvaan energiaan

As Oy Urkupillintie 7:n maalämpö- ja LTO-projekt

  • Kohde: viisi kolmikerroksista kerrostaloa
  • Rakennusvuosi: 1977
  • Huoneistoala: 5 539 m²
  • Asennetut lämpöpumput: 2 kpl Gebwell Taurus 110 EVI
  • Energiakaivot: 10 kpl, syvyydet 320 m
  • Lämmityskulut kaukolämmöllä: n. 97 000 e/vuosi (vuoden 2022 toteutuma)
  • Lämmityskulut maalämmöllä ja LTO:lla: n. 34 000 e/v
  • Säästöt lämmityskuluissa: n. 63 000 e/v (65 %)
Lue asiakkaidemme kokemuksia

Lue lisää asiakkaidemme kokemuksia

Olemme asentaneet ympäristöystävällisen ja lämmityskustannuksia säästävän lämpöpumppujärjestelmän lukuisiin pientaloihin, taloyhtiöihin ja liikekiinteistöihin. Lue, miten projektit sujuivat asiakkaidemme näkökulmasta!

Lue lisää