Lauttasaaren Pienteollisuustalo Helsinki kaukolämpö maalämpö

Lauttasaaren Pienteollisuustalo hyödyntää maalämmön lisäksi maaviileää

Pyydä tarjous

Isännöitsijä Tuomo Tahkola: ”Senera osoitti projektissa LVI-teknistä osaamista”

Helsingin Lauttasaaren eteläkärjessä sijaitseva Lauttasaaren Pienteollisuustalo Oy tarjoaa toimisto-, pientuotanto- ja varastotilaa kymmenille erilaisille yrityksille. Vuonna 1956 valmistuneessa kiinteistössä on yhteensä noin 10 000 kerrosneliötä. Senera Oy (nykyinen Tom Allen Senera) asensi kiinteistöön maalämpöjärjestelmän.

Maalämpö kaukolämpöä edullisempaa

Pienteollisuustalossa oli aiemmin kaukolämpö. Isännöitsijä Tuomo Tahkola kertoo, että lämmitysjärjestelmä vaihdettiin maalämpöön, jotta lämmityskustannuksissa voitaisiin säästää. Senera valittiin maalämpöprojektin toteuttajaksi sekä hintatasonsa että ammatillisen osaamisensa ansiosta.

Isännöitsijän mukaan maalämpöjärjestelmän asentaminen sujui Seneralta moitteettomasti ja sovitussa aikataulussa. Pienteollisuustalon alueelle porattiin 17 lämpökaivoa, joiden syvyys on 200 metriä. ”Teoriassa lämpökaivot eivät olisi mahtuneet tontille, mutta Senera ratkaisi asian niin, että ne mahtuivat”, kertoo Tahkola. Lämpökaivojen lämmönkeruukyky varmistettiin poraamalla kaivot vinoon.

Projektin aikana Senera uudisti perusteellisesti myös Pienteollisuustalon lämmönjakohuoneen. Lämmöntuotantokeskukseen asennettiin kuusi IVT:n Greenline HE D43 -lämpöpumppua.

60-kW.jpg

Seneran maalämpöjärjestelmän huoltoasiantuntija Ville Niskanen suorittaa kylmäainetarkastusta uudessa lämmöntuotantokeskuksessa.

Poistoilman lämmön talteenotto Helsinki

Kuvassa on kokoomakammio, joka ottaa talteen poistoilman lämmön.

Senera kehitti ratkaisun poistoilman lämmön talteenottoon

Pienteollisuustalossa oli aiemmin 13 huippuimuria, jotka puhalsivat poistoilman katolle sellaisenaan. Senera suunnitteli kiinteistöön edistyksellisen järjestelmän lämmön talteenottoa varten. Nykyään poistoilma johdetaan kokoomakammioihin, jotka keräävät lämmön edelleen hyödynnettäväksi.

Senera toteutti kiinteistöön myös toimistotilojen jäähdytyksen maaviileällä. Jäähdytysmenetelmä perustuu lämpökaivoihin, joista saadaan kesällä ilmaiseksi jäähdytysenergiaa. Maalämpöputkiston lämmönkeruuneste nostaa maaviileän ylös maaperästä. Tämä niin kutsuttu vapaajäähdytys ei kuluta energiaa käytännössä lainkaan.

Pienteollisuustalon maalämpöjärjestelmä otettiin käyttöön vuoden 2011 lopulla ja järjestelmä on toiminut siitä lähtien hyvin. Isännöitsijä Tahkola on tyytyväinen lopputulokseen. ”Senera osoitti projektissa LVI-teknistä osaamista”, hän sanoo. Isännöitsijä ennakoi, että maalämpöjärjestelmä tulee maksamaan itsensä takaisin noin seitsemässä vuodessa.

Lauttasaaren Pienteollisuustalo kaukolämmöstä maalämpöön

Senera Oy:n Mika Manner ja Ville Niskanen tarkastavat poistoilman lämmöntalteenottoyksikköä Pienteollisuustalon katolla.

Liikekiinteistö maalämpö maaviileä.jpg 

Kiinteistön lämmöntuotannosta vastaa nykyään kuusi IVT:n Greenline HE D43 -lämpöpumppua.

 

 

 Lauttasaaren Pienteollisuustalo Oy:n maalämpöprojekti

 • Kohde: Liikekiinteistö

  Rakennusvuosi: 1956

  Lämmitettävä pinta-ala: n. 10 000 m²

  Ostettava lämmitysenergia ennen maalämpöä: n. 1 000 000 kWh/vuosi

  Ostettava lämmitysenergia maalämpöön siirtymisen jälkeen: n. 321 840 kWh/vuosi

  Vuosittainen säästö: n. 678 160 kWh/vuosi (68 %)

  Kaikki säästöt maalämmöllä:  n. 37 816 e/vuosi

  Asennetut lämpöpumput: 6 kpl IVT:n Greenline HE D43 

  Lämpökaivot: 17 kpl, syvyys 200 metriä