Lauttasaaren pienteollisuustalo hyödyntää maalämmön lisäksi maaviileää

Pyydä tarjous

Helsingin Lauttasaaren eteläkärjessä sijaitseva Lauttasaaren Pienteollisuustalo Oy tarjoaa toimisto-, pientuotanto- ja varastotilaa kymmenille erilaisille yrityksille. Vuonna 1956 valmistuneessa kiinteistössä on yhteensä noin 10 000 kerrosneliötä. Senera Oy (nykyinen Tom Allen Senera) asensi kiinteistöön maalämpöjärjestelmän.

Senera osoitti projektissa LVI-teknistä osaamista.

Isännöitsijä Tuomo Tahkola

Maalämpö kaukolämpöä edullisempaa

Pienteollisuustalossa oli aiemmin kaukolämpö. Isännöitsijä Tuomo Tahkola kertoo, että lämmitysjärjestelmä vaihdettiin maalämpöön, jotta lämmityskustannuksissa voitaisiin säästää. Senera valittiin maalämpöprojektin toteuttajaksi sekä hintatasonsa että ammatillisen osaamisensa ansiosta.

Isännöitsijän mukaan maalämpöjärjestelmän asentaminen sujui Seneralta moitteettomasti ja sovitussa aikataulussa. Pienteollisuustalon alueelle porattiin 17 lämpökaivoa, joiden syvyys on 200 metriä. ”Teoriassa lämpökaivot eivät olisi mahtuneet tontille, mutta Senera ratkaisi asian niin, että ne mahtuivat”, kertoo Tahkola. Lämpökaivojen lämmönkeruukyky varmistettiin poraamalla kaivot vinoon.

Projektin aikana Senera uudisti perusteellisesti myös Pienteollisuustalon lämmönjakohuoneen. Lämmöntuotantokeskukseen asennettiin kuusi IVT:n Greenline HE D43 -lämpöpumppua.

Kylmäainetarkastus uudessa lämmöntuotantokeskuksessa
LTO:n kokoomakammio

Senera kehitti ratkaisun poistoilman lämmön talteenottoon

Pienteollisuustalossa oli aiemmin 13 huippuimuria, jotka puhalsivat poistoilman katolle sellaisenaan. Senera suunnitteli kiinteistöön edistyksellisen järjestelmän lämmön talteenottoa varten. Nykyään poistoilma johdetaan kokoomakammioihin, jotka keräävät lämmön edelleen hyödynnettäväksi.

Senera toteutti kiinteistöön myös toimistotilojen jäähdytyksen maaviileällä. Jäähdytysmenetelmä perustuu lämpökaivoihin, joista saadaan kesällä ilmaiseksi jäähdytysenergiaa. Maalämpöputkiston lämmönkeruuneste nostaa maaviileän ylös maaperästä. Tämä niin kutsuttu vapaajäähdytys ei kuluta energiaa käytännössä lainkaan.

Pienteollisuustalon maalämpöjärjestelmä otettiin käyttöön vuoden 2011 lopulla ja järjestelmä on toiminut siitä lähtien hyvin. Isännöitsijä Tahkola on tyytyväinen lopputulokseen. ”Senera osoitti projektissa LVI-teknistä osaamista”, hän sanoo. Isännöitsijä ennakoi, että maalämpöjärjestelmä tulee maksamaan itsensä takaisin noin seitsemässä vuodessa.

Poistoilman lämmöntalteenottoyksikkö
Lauttasaaren Pienteollisuustalon lämmönjakohuone

Lauttasaaren Pienteollisuustalo Oy:n maalämpöprojekti

  • Kohde: Liikekiinteistö
  • Rakennusvuosi: 1956
  • Lämmitettävä pinta-ala: n. 10 000 m²
  • Ostettava lämmitysenergia ennen maalämpöä: n. 1 000 000 kWh/vuosi
  • Ostettava lämmitysenergia maalämpöön siirtymisen jälkeen: n. 321 840 kWh/vuosi
  • Vuosittainen säästö: n. 678 160 kWh/vuosi (68 %)
  • Kaikki säästöt maalämmöllä: 37 816 e/vuosi
  • Asennetut lämpöpumput: 6 kpl IVT:n Greenline HE D43
  • Lämpökaivot: 17 kpl, syvyys 200 metriä
Lisää asiakkaidemme kokemuksia

Lue lisää asiakkaidemme kokemuksia

Olemme asentaneet ympäristöystävällisen ja lämmityskustannuksia säästävän lämpöpumppujärjestelmän lukuisiin pientaloihin, taloyhtiöihin ja liikekiinteistöihin. Lue, miten projektit sujuivat asiakkaidemme näkökulmasta!

Lue lisää