Omakotitalon sähkönkulutus putosi maalämpöön siirryttyä murto-osaan

Pyydä tarjous

Elina ja Laurent Tran-Nguyen asuvat omakotitalossa Helsingin Kaarelassa. Kaksikerroksisen omakotitalon lämmitysjärjestelmä vaihdettiin yösähkövaraajasta Seneran maalämpöön (nykyinen Tom Allen Senera Oy). ”Suosittelen maalämpöä ehdottomasti muillekin, jotka harkitsevat varaavasta sähkölämmityksestä luopumista. Siitä saa valtavat säästöt”, kertoo Laurent Tran-Nguyen muutaman vuoden kokemuksella maalämmöstä.

Senera on esimerkillinen maalämmön toimittaja.

Laurent Tran-Nguyen

Laurent Tran-Nguyen
Sähkölämmityksestä maalämpöön

Seneran tarjous sisälsi urakan kaikki osa-alueet

Omakotitalossa oli aiemmin kookas yösähkövaraaja, joka kulutti sähköä noin 40 000 kWh vuodessa. Maalämpöön siirtymällä pariskunta halusi saada omakotitalolleen taloudellisemman lämmitystavan, lisäksi järjestelmän vaihtoon vaikutti yösähkövaraajan alapuolella havaittu kosteusjälki. Kaukolämpöön liittyminen olisi ollut sekä sähkölämmityksen jatkamiseen että maalämpöön siirtymiseen verrattuna kalliimpi vaihtoehto.

Pariskunta arvosti Seneran tarjouksessa sitä, että tarjoukseen sisältyivät kaikki urakan osa-alueet. Laurent Tran-Nguyen arvioi, että halvempaa maalämpöjärjestelmän hintaa saattavat nostaa jälkikäteen erikseen laskutettavat lisätyöt. ”Me emme lähde halvan hinnan perään vaan vaadimme hyvää laatua”, hän toteaakin.

Asennustöiden huolellisuus kiinnitti huomiota

Pariskunta pyysi tarjouksia maalämpöurakasta eri yrityksiltä. ”Seneran valinta oli jo ensi kättelystä asti selvä asia. Seneran toiminta vaikutti ammattimaiselta. Yrityksellä oli selkeä käsitys siitä, miten homma tehdään”, kuvaa Laurent Tran-Nguyen.

Maalämpöjärjestelmä asennettiin taloon syksyllä 2010. Asennustöissä pariskunnan huomiota kiinnitti huolellisuus. Yösähkövaraaja purettiin polttoleikkauksilla, mitä ennen Senera huolehti ovien tiivistämisestä teipeillä niin, ettei savua päässyt leviämään asuintiloihin. Pihalle porattiin kaksi lämpökaivoa. ”Oli hauska nähdä, että Seneralta tuli iloisia kavereita hommiin”, kertoo Laurent Tran-Nguyen. ”Poraustöistä jäi pihalle hämmästyttävän vähän jälkiä. Seuraavana keväänä ei ollut huomattavissa ollenkaan, että jotain olisi tehty.”

Lämpökaivojen poraukset
Elina ja Laurent Tran-Nguyen

Maalämpöjärjestelmä maksaa itsensä takaisin muutamassa vuodessa

Sähkön kulutus on ollut maalämpöön siirryttyä huomattavasti ennakkoarvioita matalampi. Säästöä pelkän lämmitysenergian kulutuksessa on tullut varaavaan sähkölämmitykseen verrattuna noin 78–83 %. Pariskunta arvioi, että maalämpöjärjestelmä maksaa itsensä takaisin nykyään kertyvillä säästöllä noin 5–6 vuodessa.

Laurent Tran-Nguyen kertoo myös muista maalämpöjärjestelmän eduista: ”Maalämpö on edellistä järjestelmää huolettomampi erityisesti talvella, kun olemme poissa. Myös lämmityskulut laskevat, kun järjestelmä säädetään loma-asetukselle.”

Laurent Tran-Nguyen luettelee Seneran vahvuuksiksi suunnitelmallisuuden, laadun, siisteyden, luotettavuuden ja hinnan. ”Meille lupausten ja sanan pitäminen on ollut tärkeää. Senera on esimerkillinen maalämmön toimittaja”, hän tiivistää.

Omakotitalon maalämpöprojekti Helsingin Kaarelassa

  • Kohde: Kaksikerroksinen omakotitalo
  • Rakennusvuosi: 1960
  • Lämmitettävä pinta-ala: 300 m²
  • Asennettu lämpöpumppu: IVT:n Greenline HE C11 RST -maalämpöpumppu
  • Lämpökaivot: 2 kpl, syvyys 115 m
  • Lämmityskulut ennen maalämpöä: n. 4 872 e/v (40 600 kWh/v, 0,12 e/kWh)
  • Lämmityskulut maalämmöllä: n. 840–1 080 e/v (7 000–9 000 kWh)
  • Säästöt maalämmöllä: n. 3 792–4 032 e/v (78–83 %)
Lisää asiakkaidemme kokemuksia

Lue lisää asiakkaidemme kokemuksia

Olemme asentaneet ympäristöystävällisen ja lämmityskustannuksia säästävän lämpöpumppujärjestelmän lukuisiin pientaloihin, taloyhtiöihin ja liikekiinteistöihin. Lue, miten projektit sujuivat asiakkaidemme näkökulmasta!

Lue lisää