As Oy Laaksotie 9 maalampoon

Maalämpö kerrostaloon putkiremontin yhteydessä

Pyydä tarjous

Kauniaisissa sijaitseva As Oy Laaksotie 9 päätti päivittää lämmitysjärjestelmänsä kaukolämmöstä maalämpöön putkiremontin yhteydessä. Kolmikerroksisen kerrostalon kaukolämmön vaihdin oli tullut parikymmenvuotisen käyttöikänsä päähän, ja vaihtimen uusimisen kustannukset olisivat olleet 10–15 % maalämpöön siirtymisen hinnasta. Yhtiökokous päätti yksimielisesti investoida maalämpöjärjestelmään. Päätöstä siivittivät kaukolämmön hinnan jatkuvan nousun lisäksi tuttavien ja naapuruston hyvät kokemukset maalämmöstä.

Putkiremontin kustannuksiin kevennystä maalämmöllä

Taloyhtiön osakkaiden tuttavapiirissä on maalämmön käyttäjiä, joiden kokemusten perusteella maalämpö tiedettiin huolettomaksi ja käyttökustannuksiltaan edulliseksi. ”Minulla on ystäviä, joilla on maalämpö, ja he ovat olleet erittäin tyytyväisiä”, hallituksen puheenjohtaja Bengt Gustafsson kertoo.

Taloyhtiöön oli tulossa myös putkiremontti, ja remontin kustannuksia päätettiin keventää säästämällä lämmityskustannuksissa maalämpöjärjestelmän avulla.

Bengt Gustafsson

Hallituksen puheenjohtaja Bengt Gustafsson on tyytyväinen taloyhtiön ratkaisuun hankkia maalämpö uuden kaukolämmön vaihtimen sijaan. Hän suosittelee samaa muille taloyhtiöille.
Kerrostalon maalampolaitteisto

Tekniseen tilaan asennettiin 60 kW maalämpöpumppu, 2 kpl 750 litran lämminvesivaraajia sekä 500 litran puskurisäiliö.

Maalämpö on vastannut odotuksia

Luotettavuus oli taloyhtiölle tärkeä peruste maalämpöjärjestelmän toimittajan valinnassa. Asiakkaiden myötämielisten lausuntojen perusteella projektin toteuttajaksi valittiin Tom Allen Oy (nykyinen Tom Allen Senera), joka on toteuttanut Kauniaisissa useita kohteita.

Lämpökaivoja päästiin poraamaan kesällä 2014. Porauksista ei koitunut asukkaille juuri haittaa, sillä ne ajoitettiin keskikesään, jolloin suurin osa asukkaista oli mökkeilemässä. Maalämpöjärjestelmä käynnistettiin syyskuussa, sopivasti ilmojen alettua viilentyä. Kaiken kaikkiaan projekti sujui Gustafssonin mukaan mukavasti.

Maalämpöjärjestelmän ensimmäisen kokonaisen käyttövuoden aikana lämmityskustannukset olivat odotetusti n. 60 % pienemmät kuin ennen maalämpöä. Kustannussäästöjen lisäksi taloyhtiössä pidetään tärkeänä sitä, että maalämpö tuottaa huomattavasti vähemmän ilmastopäästöjä kuin kaukolämpö, ja säästää näin luontoa.

Lämmityksen lisäksi maalämpöjärjestelmällä hoidetaan talon lämpimän käyttöveden tarve, ja Laaksotie 9:ssä myös uima-allas lämpenee maalämmöllä. Maalämpö on vastannut asukkaiden odotuksia, ja Bengt Gustafsson onkin suositellut maalämpöä myös muille taloyhtiöille. Naapurissa innostuttiinkin jo ryhtymään vastaavaan projektiin.

Maalämpö kerrostalossa

Kauniaisten Laaksotie 9 uima-altaineen lämpenee nykyään ympäristöystävällisesti maalämmöllä.

As Oy Laaksotie 9:n maalämpöprojekti

  • Kohde:  Kolmikerroksinen kerrostalo 
  • Rakennusvuosi: 1971
  • Asuntoja: 13
  • Lämmitettävä pinta-ala: n. 900 m²
  • Asennettu lämpöpumppu: 60 kW 
  • Lämpökaivot: 4 kpl, syvyys 305 m
  • Lämmityskulut ennen maalämpöä:  n. 17 000 e/v
  • Lämmityskulut maalämmöllä:  n. 7 000 e/v
  • Säästöt maalämmöllä: n. 10 000 e/v (n. 60 %)