Rivitaloyhtiö Nummelassa panosti energiansäästöön vaihtamalla kaukolämmön maalämpöön

Pyydä tarjous

As Oy Vihdin Ritalanpuisto on Nummelan Naaranpajuntielle vuonna 2007 rakennettu rivitaloyhtiö. Taloyhtiössä on monenlaisia asukkaita eläkeläisistä lapsiperheisiin. Uudistusmielisessä taloyhtiössä energiansäästö on ollut aina tärkeää: vanhat lamputkin on vaihdettu LED-valoihin. Kaukolämmön jatkuva hinnannousu herätti taloyhtiön asukkaissa ajatuksen myös lämmitysjärjestelmän uusimisesta.

Sami Ylikarjula

Projektiin investoidut varat saadaan säästöinä takaisin.

Taloyhtiön edustaja Sami Ylikarjula

Taloyhtiön edustaja Sami Ylikarjula kertoo, että aluksi ratkaisuksi harkittiin kaasulämmityksen ja maalämmön yhdistämistä. Päätös oli jo tehty yhtiökokouksessa, kunnes selvisi, että paikallinen kaasun toimittaja myi liiketoimintansa ja kaasun hinta nousi huomattavasti. Ideasta luovuttiin ja lähdettiin selvittämään, soveltuisiko rivitalon lämmitykseksi pelkkä maalämpö.

Taloyhtiö otti yhteyttä Seneraan (nykyisin Tom Allen Senera Oy) ja yhteistyö alkoi hyvin. Lopullinen päätös urakoitsijasta tehtiin tarjousten hintavertailuvaiheessa.

Haasteena maaporauksen suuri määrä

Taloyhtiö sijaitsee alueella, joka on vanhaa järvenpohjaa. Maa-ainesta on sen takia peruskallion päällä jopa 60–70 metriä. ”Porari kommentoi, ettei ollut aiemmin porannut yhtä syvää maaporausta kuin tällä tontilla”, kertoo Sami Ylikarjula. Maaporauksen suuri määrä osattiin kuitenkin huomioida jo alkuvaiheessa lähialueiden pohjatutkimusten perusteella, eivätkä kustannukset tulleet yllätyksenä.

Maalämpöjärjestelmän toimintaa voi seurata kotisohvalta

Entisessä lämmönjakohuoneessa oli vähän tilaa. Osa maalämpölaitteistosta sijoitettiinkin sähköpääkeskuksen puolelle. Yhtään seinää ei kuitenkaan tarvinnut purkaa eikä ovia poistaa. ”Osoittaa asentajien ammattitaitoa, että järjestelmä saatiin mahtumaan näihin tiloihin”, toteaakin Sami Ylikarjula.

Maalämpöjärjestelmä kytkettiin etävalvontaan, jonka ansiosta järjestelmän toimintaa ja sen energiankulutusta voi seurata reaaliajassa. Asialle omistautuneet taloyhtiön hallituksen jäsenet seuraavat tietoja aktiivisesti ja pitävät muut asukkaat tietoisina lukemista.

Maalämpöjärjestelmän etävalvonta
Gebwell Gemini 90 kW

Hoitovastiketta ei tarvitse nostaa

Laskelmien mukaan maalämpö säästää lämmityskustannuksissa sen verran, että taloyhtiön hoitovastiketta ei tarvitse nostaa uuden järjestelmän takia. ”Kaikki projektiin investoidut varat saadaan takaisin maalämmön tuottamilla säästöillä, jolloin vastike pysyy ennallaan ja säästöt käytetään lainan lyhennyksiin”, Sami Ylikarjula kertoo.

As Oy Vihdin Ritalanpuiston maalämpöprojekti

  • Kohde: Rivitaloyhtiö, 37 asuntoa
  • Rakennusvuosi: 2007
  • Lämmitettävä pinta-ala: 2 321 m²
  • Asennettu lämpöpumppu: Gebwell Taurus 90 kW:n maalämpöpumppu
  • Varaajat: 4 kpl 300 litran lämpimän käyttöveden varaajaa
  • Lämpökaivot: 8 kpl, syvyydet 280 metriä
  • Lämmityskulut kaukolämmöllä: n. 48 000 e/vuosi
  • Lämmityskulut maalämmöllä: n. 20 290 e/vuosi (sähkön hinnalla 0,12 e/kWh)
  • Säästöt maalämmöllä: n. 27 710 e/vuosi (n. 58 %)
Säästöjä maalämmöllä
Lisää asiakkaidemme kokemuksia

Lue lisää asiakkaidemme kokemuksia

Olemme asentaneet ympäristöystävällisen ja lämmityskustannuksia säästävän lämpöpumppujärjestelmän lukuisiin pientaloihin, taloyhtiöihin ja liikekiinteistöihin. Lue, miten projektit sujuivat asiakkaidemme näkökulmasta!

Lue lisää