Kerrostaloyhtiö asennutti lämmön talteenottojärjestelmän

Pyydä tarjous

As Oy Rinnekoivu Valkeakoskella halusi minimoida kahdeksankerroksisen kerrostalonsa lämpöhävikin ja asennutti kaukolämmön rinnalle poistoilman lämmön talteenottojärjestelmän. Taloyhtiössä oli huomattu pari vuotta aiemmin, että kaukolämpöjärjestelmä oli tulossa käyttöikänsä päähän. Lämmönjakohuone ja lämmönsiirtimet olivat uusimisen tarpeessa, ja samalla taloyhtiö halusi kartoittaa myös muita lämmitysvaihtoehtoja kaukolämmön rinnalle.

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Olavi Waljakka kertoo, että taloyhtiön hallituksessa pohdittiin maalämmön ja poistoilman lämmön talteenottojärjestelmän välillä ja lopulta todettiin, että hinnan ja hyötysuhteen osalta LTO-järjestelmä olisi tähän taloyhtiöön sopivampi ratkaisu. Taloyhtiössä oli aikaisemmin mitattu katolta poistuvan lämpimän sisäilman määrä ja saatu tulokseksi noin 30 %. ”Siinä oli juuri yksi syy lämmön talteenottojärjestelmän valintaan, että saadaan sillä tavalla tätä kallista hukkalämpöä talteen.” Projekti sai täyden kannatuksen hallitukselta. Waljakan mukaan As Oy Rinnekoivu on taloyhtiö, jossa kaikki puhaltavat yhteen hiileen. Talon asukkaat keskustelevat tulevista hankkeista ”pihaparlamenteissa”, jonka takia päätökset tulevat ikään kuin valmisteltua etukäteen ja taloyhtiön sisäinen viestintä samalla hoidettua.

LTO-järjestelmällä saadaan kallista hukkalämpöä talteen.

Taloyhtiön edustaja Olavi Waljakka

Kilpailutuksen ratkaisi mittatilaustyönä suunniteltu järjestelmä

Urakan kilpailutuksessa Senera (nykyinen Tom Allen Senera Oy) vakuutti taloyhtiön hallituksen ja isännöitsijän asiantuntevuudellaan ja ammattitaidollaan. Tärkeintä Olavi Waljakan mukaan oli se, että Senera suunnitteli järjestelmän mittatilaustyönä ja avaimet käteen -periaatteella. ”Senera teki hyvin luotettavan ja jämptin vaikutelman, joka myöskin asennusvaiheessa tuli esille. Emme odottaneet mitään turhaa, vaan Senera toimi odotusten mukaisesti.” Taloyhtiön isännöitsijä Mikko Fredriksson Valkeakosken Kiinteistöpisteestä kertoo valintaa helpottaneen sen, että Seneralla oli kokemusta muistakin vastaavanlaisista urakoista.

Taloyhtiön Thermia lämpöpumppu
Lämmön talteenotto ja kaukolämpö kerrostalossa

Asentajien palvelualttius miellytti taloyhtiön asukkaita

Urakan aikana Senera asensi LTO-laitteistoja sekä
kerrostalon katolle että lämmönjakohuoneeseen. Taloyhtiön hallituksen puheenjohtajan mukaan asentajat olivat iloisia, ulospäinsuuntautuneita sekä ystävällisiä talon asukkaille, jotka kävivät kyselemässä projektista. ”Asentajat neuvoivat ja kertoivat hyvin projektista ja antoivat siten hyvin myönteisen kuvan isännästään eli Senerasta. Kaikki tässä talossa ovat yhtä mieltä siitä, että asentajat olivat reippaita ja mukavia”, Waljakka toteaa tyytyväisenä.

Säästöt lämmön talteenotolla toteutuvat laskelmien mukaan

Taloyhtiön tekemien laskelmien mukaan LTO- järjestelmän tuottamat säästöt ovat sen verran tuntuvat, että se maksaa itse itsensä takaisin, eikä yhtiövastiketta tarvitse tämän takia nostaa. Fredrikssonin mukaan LTO-järjestelmän energiansäästöt ovat huomattavat. Isännöitsijän mukaan säästöt näyttävät toteutuvan ihan laskelmien mukaisesti.

Kiinnostus lämmön talteenottoa kohtaan herännyt myös lähistön muissa taloyhtiöissä. ”Lämmön talteenotto on tätä päivää ja useissa taloyhtiöissä on puheissa, että lähdettäisiin vastaaviin hankkeisiin”, kertoo Fredriksson.

Valkeakoski poistoilman lämmön talteenotto
Kerrostalo kaukolämpö ja lämmön talteenotto

As Oy Rinnekoivun poistoilman LTO-projekti

  • Kohde: Kahdeksankerroksinen kerrostalo 
  • Rakennusvuosi: 1970
  • Lämmitettävä pinta-ala: 3 050 m²
  • Asuntoja: 40
  • Asennettu lämpöpumppu: Thermian Mega HGW -lämpöpumppu
  • Lämpimän käyttöveden varaaja: 1 080 l
  • Lämmityskulut ennen poistoilman lämmön talteenottoa: 44 543 e/v (kaukolämmön hinnalla 0,092 e/kWh)
  • Lämmityskulut poistoilman lämmön talteenotolla: n. 30 582 e/v (sähkön hinnalla 0,11 e/kWh)
  • Säästöt poistoilman lämmön talteenotolla: n. 13 961 e/v (31 %)
Lue asiakkaidemme kokemuksia

Lue lisää asiakkaidemme kokemuksia

Olemme asentaneet ympäristöystävällisen ja lämmityskustannuksia säästävän lämpöpumppujärjestelmän lukuisiin pientaloihin, taloyhtiöihin ja liikekiinteistöihin. Lue, miten projektit sujuivat asiakkaidemme näkökulmasta!

Lue lisää