Rivitalo Helsingissä siirtyi maalämpöön kaukolämmön hinnan nousun takia

Pyydä tarjous

As Oy Koivikkotie 16 on Helsingin Maunulaan vuonna 1958 perustettu rivitaloyhtiö, joka alkoi harkita maalämpöön siirtymistä kaukolämmön hinnan noustua roimasti. Kun talon kaukolämmönvaihdin tuli käyttöikänsä päähän, koitti oikea aika investoida kestävämpään ja taloudellisempaan vaihtoehtoon.

Maalämmön energialaskut ovat kaukolämpöön verrattuna ihailtavan pieniä.

Taloyhtiön edustaja Tapani Kontiala

Tapani Kontiala

Taloyhtiön osakkaat olivat yhteistuumin maalämmön kannalla

Huolellinen perehtyminen asiaan ja laskelmat osoittivat maalämmön olevan kannattavin lämmitysvaihtoehto. Kustannuslaskelmien perusteella maalämpö oli mahdollista hankkia ilman vastikevaikutuksia. Tämän ansiosta yhtiökokouksessa oli helppo saavuttaa yhteisymmärrys kaukolämmöstä maalämpöön siirtymisen suhteen.

Luottamus lämmitysratkaisun teknisestä soveltuvuudesta kiinteistöön syntyi, kun taloyhtiö tutustui naapuriin hankittuun maalämpöjärjestelmään. ”Totesimme lopulta yhtiökokouksessa, että maalämpöhanke olisi pitänyt aloittaa jo edellisenä vuonna”, toteaa taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Tapani Kontiala.

Urakoitsijaa valitessa taloyhtiön hallitukselle oli tärkeää kääntyä alan tunnetuimpien toimijoiden puoleen. Tom Allen Senera valittiin urakan toteuttajaksi tiukan tarjouskilpailun jälkeen taloyhtiön konsultin tekemän asiantuntija-arvion perusteella.

taloyhtiön maalämpölaitteisto

Sähkön syötön uusiminen haasteena suunnitteluvaiheessa

Teknisenä haasteena urakan toteuttamisessa oli sähkön syöttö, joka oli uusittava lämmitysjärjestelmän vaihdon yhteydessä. Vanha sähköpääkeskus sijaitsi talon keskellä, eikä uusi keskus olisi mahtunut vanhaan tilaan.

Uudelle keskukselle löytyi paikka lämmönjakohuoneesta, jossa oli hyvin tilaa maalämpölaitteistosta huolimatta. Sähkökaapeli piti kuitenkin johdattaa myös vanhalle keskukselle, ja lopulta kaapeli vedettiin samaa kaivantoa pitkin taloon kuin mistä se poistuikin. Muiden asennustöiden yhteydessä saatiin tontille tehtyä myös pieni lisätyö, jossa sähkökaapelille varattiin paikka autojen sähkölämmitystä varten.

Urakka valmistui odotettua aikaisemmin

Kesän 2019 alussa allekirjoitettiin urakkasopimus, mutta lomien takia porauslupaa kaupungilta jouduttiin odottamaan useampi kuukausi. Lupien saamisen jälkeen urakka käynnistyi nopeasti.

Tontille porattiin viisi lämpökaivoa, joiden syvyydet ovat 250 metriä. Poraukset kestivät noin viikon. Kaukolämpöjärjestelmän purkaminen ja maalämpölaitteiden asennus sujuivat suunnitellusti. Maalämpöjärjestelmän käyttöönotto tapahtui yhdessä päivässä niin, etteivät asukkaat edes huomanneet lämmitysmuodon vaihtumista.

Rivitaloyhtiön maalämpöjärjestelmä saatiin käyttöön lähes kuukausi ennen luvattua aikataulua joulukuussa 2019. Työvaiheet sujuivat Kontialan mukaan kaikilta osin sutjakkaasti, ja hän onkin tyytyväinen Tom Allen Seneran hyvin organisoituun urakointiin. “Taloyhtiön kannalta on parasta, että urakka saadaan toteutettua urakan hinnalla ja annetussa aikataulussa. Tom Allen Seneran kanssa tämä toteutui sataprosenttisesti”, yhtiön puheenjohtaja kertoo.

 

 

Maalämpö on kytketty taloautomaatioon

Säästöt ovat toteutuneet ennakoidusti

Vuoden kokemuksen jälkeen taloyhtiö on ollut tyytyväinen järjestelmän toimintaan. Ensimmäinen vuosihuolto on tehty, eikä asioihin ole tarvinnut puuttua itse. Järjestelmä on kytketty taloautomaatioon, joka on osoittautunut toimivaksi palveluksi. Kontialan mukaan ennakkolaskelmat sähkön oston suhteen ovat alittuneet ja lämpökin on riittänyt erinomaisesti.

As Oy Koivikkotie 16:n osakkaat ovat huomanneet maalämmön yleistyneen lähialueella saman ikäluokan rivitaloissa huimaa vauhtia. Taloyhtiöiden siirtyminen maalämpöön helpottaa kaupungin siirtymistä hiilineutraaliuteen. “Naapureiden esimerkki kannustaa, ja yhtä lailla eurot puhuvat puolestaan”, Kontiala pohtii.

As Oy Koivikkotie 16:n maalämpöprojekti

  • Kohde: Rivitalo
  • Rakennusvuosi: 1958
  • Lämmitettävä pinta-ala: 1 000 m²
  • Asuntoja: 8
  • Asennettu lämpöpumppu: Bosch 48 kW
  • Lämpimän käyttöveden varaaja: 750 l
  • Lämpökaivot: 5 kpl, syvyydet 250 metriä
  • Lämmityskulut kaukolämmöllä: n. 15 000 e/vuosi
  • Lämmityskulut maalämmöllä: n. 6 000 e/vuosi
  • Säästöt maalämmöllä: n. 9 000 e/vuosi (60 %)
Lisää asiakkaidemme kokemuksia

Lue lisää asiakkaidemme kokemuksia

Olemme asentaneet ympäristöystävällisen ja lämmityskustannuksia säästävän lämpöpumppujärjestelmän lukuisiin pientaloihin, taloyhtiöihin ja liikekiinteistöihin. Lue, miten projektit sujuivat asiakkaidemme näkökulmasta!

Lue lisää