Kärkölä liikekiinteistö maalämpö ja öljylämmitys

Järvelän Säästökulma saavutti ennakoidut säästöt maalämmöllä

Pyydä tarjous

Isännöitsijä Harri Seppä: "Näkemykseni on, että öljylämmityskiinteistöjen kannattaisi siirtyä välittömästi maalämpöön, mikäli vain mahdollista"

Senera (nykyinen Tom Allen Senera Oy) asensi maalämpöjärjestelmän Kärkölän keskustassa sijaitsevaan liike- ja asuinkiinteistöön. Kiinteistö Oy Järvelän Säästökulmassa on yhdeksän liiketilaa sekä yksitoista asuinhuoneistoa.

Senera suunnitteli kiinteistölle optimoidun järjestelmän

Isännöitsijä Harri Seppä kertoo, että maalämpöön päädyttiin taloudellisista syistä. Tavoitteena olivat säästöt lämmityskustannuksissa. Liittyminen kaukolämpöverkkoon olisi ollut myös mahdollista, mutta isännöitsijä piti maalämpöä parempana vaihtoehtona siksikin, että se mahdollistaa suuremman riippumattomuuden energian tuottajasta.

Senera valittiin maalämpöjärjestelmän urakoitsijaksi tarjouskilpailussa. Seneran vahvuudeksi nähtiin valinnassa myös tarjouksen sisältö ja kokonaisuus. Seneran suunnitelma sisälsi kohteelle optimoidun järjestelmän, jossa oli mahdollisuus säilyttää öljylämmitys varajärjestelmänä sekä huipputehojen tuottajana maalämmön rinnalla.

Maalämpöjärjestelmä asennettiin kiinteistöön keväällä 2012. Lämpökaivojen poraukset sekä muut asennustyöt tapahtuivat isännöitsijän mukaan aikataulussa ja ne sujuivat hyvin. ”Lämmityksessä ei ollut huomattavaa katkoa. Olemme tyytyväisiä myös asennustöiden jälkeen”, hän toteaa.

Maalämpöpumput ja öljykattila

Kiinteistön lämmönjakohuoneessa on kaksi IVT:n Greenline HE D43 -maalämpöpumppua, jotka on kytketty öljylämmitysjärjestelmän rinnalle.
Kiinteistö Oy Järvelän Säästökulma Kärkölä

Senera asensi Järvelän Säästökulmaan maalämpöjärjestelmän öljylämmityksen rinnalle, minkä seurauksena kiinteistön lämmityskustannukset putosivat 63 %. Lämpökaivot porattiin piha-alueen alle.

Yhtiövastiketta voidaan laskea säästöjen ansioista

Järvelän Säästökulmassa on tällä hetkellä kokemusta maalämpöjärjestelmästä vuoden ajalta. Tuona aikana järjestelmä on toiminut ongelmitta.

Harri Seppä arvioi, että ennakko-arviot lämmityskuluissa saavutettavista säästöistä tulevat pitämään paikkansa. ”Investoinnin lainakulut ja lämmitys pystytään hoitamaan lämmityksestä kertyneillä säästöillä”, hän sanoo. "Yhtiövastiketta voidaan erittäin mahdollisesti laskea säästöjen ansioista.”

”Pidän maalämpöä entistä varteenotettavampana vaihtoehtona”

Kokemus projektista rohkaisi Seppää pitämään maalämpöä entistä varteenotettavampana vaihtoehtona. Isännöitsijä voi myös suositella Seneraa urakoitsijana. Henkilökohtaisena näkemyksenään hän toteaa, että muidenkin öljylämmityskiinteistöjen kannattaisi välittömästi siirtyä maalämpöön, mikäli vain mahdollista.

 

 

 

Kiinteistö Oy Järvelän Säästökulman maalämpöprojekti

 

Kohde: Liike- ja asuinkiinteistö, jossa on 9 liiketilaa ja 11 asuinhuoneistoa

Öljyn kulutus: 70 000 l/vuosi

Lämmityskulut ennen maalämpöä: 73 500 e/v (öljyn hinnalla 1,05 e/l)

Ostettava lämmitysenergia maalämpöön siirryttyä: Lämpöpumput 146 370 kWh/v, öljy 9 800 l

Lämmityskulut maalämmöllä: 26 391 e/v (lämpöpumput 16 101 e/v, öljy 10 290 e/v; sähkön hinnalla 0,11 e/kWh, öljyn hinnalla 1,05 e/l)

Säästöt maalämmöllä: 47 109 e/v (64 %)

Asennetut lämpöpumput: 2 kpl IVT:n Greenline HE D43

Lämpökaivot: 10 kpl, syvyys 236 m