ELY:n avustus öljylämmityksestä luopumiseksi

Pyydä tarjous

ELY:n avustus öljylämmityksestä luopumiseksi

Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus ELY myöntää valtionavustusta pientalon öljylämmitysjärjestelmän vaihtamiseen ympäristöystävällisempään lämmitysmuotoon, kuten maalämpöön, ilma-vesilämpöön tai kaukolämpöön. Avustus on osa koronakriisiin liittyvää kestävää elvytystä. Avustusta voi hakea myös takautuvasti kustannuksiin, jotka ovat syntyneet 1.6.2020 jälkeen. Myönteisen avustuspäätöksen saamisen jälkeen maksatushakemuksen jättäminen on mahdollista 18.11.2022 asti, tai niin kauan kuin avustukseen määrätty 29 miljoonan euron määräraha riittää. Avustussumma on 4 000 euroa.

Avustuksen voi saada vain pientalon kustannuksiin, jotka eivät kuulu asunto-osakeyhtiölain tai yhtiöjärjestyksen mukaan asunto-osakeyhtiön maksettavaksi. Avustuksen voi saada vain, mikäli hakijalle ei ole myönnetty tarkoitukseen muuta tukea (kuten energia-avustusta), eikä hän hae hankkeeseen kotitalousvähennystä.

Tom Allen Senera Oy suunnittelee ja asentaa laadukkaat ja luotettavat maalämpö- ja ilma-vesilämpöjärjestelmät Suomen laajimmalla kokemuksella. Olemme urakoineet 25 vuoden aikana yli 10 000 lämpöpumppujärjestelmää. 

Chart cover

Haluatko vaihtaa maalämpöön tai ilma-vesilämpöön?

Jutellaan lisää tilanteestasi, minkä jälkeen teemme sinulle räätälöidyn tarjouksen.

Pyydä tarjous

Miten haen avustusta öljylämmityksestä luopumiseen?

Ensimmäinen askel avustuksen hakemisessa on pyytää alan urakoitsijalta kartoitus öljylämmityksen vaihtamisesta maalämpöön tai ilma-vesilämpöön. Kartoituksen pohjalta energia-asiantuntija mitoittaa taloon sopivan lämmitysjärjestelmän ja laatii tarjouksen. Tarjous tarvitaan liitteeksi avustushakemukseen.

Avustushakemus tehdään ensisijaisesti sähköisesti Aluehallinnon asiointipalvelun kautta. Hakemusta pääset tekemään, kun valitset asiointipalvelun sivuston välilehdeltä "Palvelut" osion "Ympäristön, kulttuuriympäristön, vesistön ja vesien- ja merenhoidon avustukset", ja sieltä taas "Avustus asuinrakennuksen öljylämmityksestä luopumiseksi". Valitse-napin painamisen jälkeen palveluun on tunnistauduttava esimerkiksi pankkitunnuksilla. Pääset Aluehallinnon asiointipalveluun tästä.

Hakemuksen voi tehdä myös hakemuslomakkeella, jos sähköinen asiointi ei ole mahdollista. Hakemuksen voi tällöin toimittaa liitteineen Pirkanmaan ELY-keskuksen kirjaamoon tuomalla, postittamalla tai sähköpostitse. Hakemuslomakkeen voit ladata itsellesi täältä.

 

Pirkanmaan ELY-keskuksen kirjaamon yhteystiedot:

  • Sähköpostiosoite: kirjaamo.pirkanmaa@ely-keskus.fi
  • Puhelinnumero (vaihde): 02 950 36000
  • Käyntiosoite: Yliopistonkatu 38, 33100 Tampere
  • Postiosoite: PL 297 33101 Tampere

Hakemukseen tarvittavat liitteet:

  • Suunnitelma (esim. tarjous tai tarjoukset, joihin on eritelty laitteiden ja työn hinta)
  • Valtakirja, jos hakemus tehdään toisen henkilön puolesta. Valtakirja tarvitaan myös muilta omistajilta, jos kohde on yhteisomistuksessa. Samoin kaikilta mahdollisen kuolinpesän osakkailta tarvitaan valtakirja.
  • Yhtiöjärjestys tai muu vastuunjakoselvitys. Yhtiömuotoisessa pientalossa lämmitysjärjestelmän on oltava osakkaan kunnossapitovastuulla.
  • Lisäksi voi liittää vapaaehtoisia liitteitä.

Avustuspäätöksen saamisen ja tarjouksen hyväksymisen jälkeen haetaan toimenpidelupaa maalämpökaivolle, mikäli tarkoituksena on siirtyä maalämpöön. Tom Allen Senera hakee toimenpideluvan asiakkaan puolesta. Luvan myöntämisen jälkeen porataan lämpökaivo, vedetään vaakaputkisto lämpökaivolta talon tekniseen tilaan, puretaan vanha järjestelmä sekä asennetaan maalämpölaitteisto. Ilma-vesilämpöjärjestelmän asentamiseen ei tarvitse hakea toimenpidelupaa eikä porata lämpökaivoa. Lue lisää öljylämmityksen vaihtamisesta maalämpöön täältä. Lisätietoa ilma-vesilämmöstä löydät täältä.

Kun urakka on valmis ja maksettu, maksatusta haetaan erillisellä hakemuksella. Jos avustushakemus on tehty Aluehallinnon asiointipalvelun kautta, myös maksatushakemus liitteineen jätetään asiointipalvelussa. Jos taas avustusta haettiin tulostetulla lomakkeella, maksatushakemuskin voidaan toimittaa tulostetulla lomakkeella suoraan ELY-keskuksen kirjaamoon tai postittaa oman alueen maksatusyksikön toimipaikkaan. Maksatushakemuslomakkeen voit ladata itsellesi täältä. Toimipaikkojen yhteystiedot löytyvät täältä.

ELY-keskuksen avustuksen hakeminen

1. Kartoitus ja tarjous maalämmön tai ilma-vesilämmön hankkimisesta.

2. Avustushakemuksen jättäminen.

3. Sopimus urakasta ja urakan suorittaminen.

4. Valmiin ja maksetun urakan maksatushakemuksen jättäminen viimeistään 18.11.2022.

ELY-keskuksen avustuksen hakeminen
Maalämpöopas lämmityksen vaihtajalle

Maalämpöopas lämmityksen vaihtajalle

Omakotitalon lämmityksen vaihtajan maalämpöopas antaa hyödyllistä tietoa maalämmöstä ja maalämpöprojektin vaiheista.

Lataa ilmainen opas

Mitä tukea hakisin?

Pientalon öljylämmityksen vaihtamiseen maalämpöön tai ilma-vesilämpöön on mahdollista saada tukea joko kotitalousvähennyksestä, ARA:n energia-avustuksesta tai ELY-keskuksen öljylämmittäjille suunnatusta avustuksesta. Nämä tuet ovat keskenään vaihtoehtoisia, ja kannattaakin harkita, minkä niistä hyödyntäminen sopii parhaiten omaan tilanteeseen.

Maalämpö- tai ilma-vesilämpöurakka kuuluu kotitalousvähennyksen piiriin, ja kahden veronmaksajan taloudessa onkin mahdollista säästää 4 500 euroa urakan hinnasta kotitalousvähennyksen avulla. Jos tähän enimmäissummaan päästään, eikä kotitalousvähennystä haluta hyödyntää muihin remontteihin, kotitalousvähennys saattaa olla järkevin vaihtoehto. Lue lisää kotitalousvähennyksestä sivustomme blogikirjoituksesta Maalämpö ja kotitalousvähennys sekä sivultamme Maalämmön hinta.

ARA on myöntänyt vuoden 2020 alusta lähtien energia-avustusta hankkeisiin, jotka parantavat asuinrakennusten energiatehokkuutta. Energia-avustuksen suuruus pientalossa on 4 000 €, kun energiatehokkuus parantuu vähintään 44 % rakennusajankohdan E-luvusta, tai jopa 6 000 €, jos energiatehokkuus paranee lähes nollaenergiatasolle. Energia-avustuksesta voit lukea lisää sivultamme Energia-avustus. Mikäli tarkoituksena on remontoida talo lähes nollaenergiatasolle, energia-avustuksen hakeminen voi olla järkevin vaihtoehto. Jos taas 6 000 euron energia-avustus ei ole tavoitteena, öljylämmittäjän on todennäköisesti yksinkertaisinta hakea energia-avustuksen sijaan ELY-keskuksen öljylämmittäjille suunnattua tukea.

Avustusvaihtoehdot omakotitalon lämmitysremonttiin

1. Kotitalousvähennys

2. ELY-keskuksen avustus öljylämmityksestä luopumiseksi

3. ARA:n energia-avustus

Öljystä luopuminen omakotitalossa
Ilma-vesilämpöopas omakotitaloon

Ilma-vesilämpöopas omakotitaloon

Lue oppaastamme tärkeää tietoa ilma-vesilämmön käytöstä omakotitalossa ja ilma-vesilämpöpumpun asentamisesta.

Lataa ilmainen opas

Laske säästösi maalämmöllä

Mietitkö, kannattaako sinun vaihtaa maalämpöön? Täytä laskuriin tiedot kotisi lämmityksestä, niin saat arvion siitä, paljonko maalämpöön vaihtaminen tuo sinulle säästöjä.

Laskurin oletusarvot (muuta halutessasi):


Tässä ovat säästösi, ole hyvä!

Nykyisen lämmityksen vuosikustannukset:  €
Maalämmön vuosikustannukset:  €
Säästöt vuodessa:  €
Takaisinmaksuaika:  v  kk
Investoinnin tuotto:  %
Kuukausittainen tuotto 15 vuoden ajalta:  €/kk