ELYn avustus öljylämmityksestä luopumiseksi

Pyydä tarjous

ELY-keskuksen avustus öljylämmityksestä luopumiseksi

Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus ELY on kesäkuusta 2020 alkaen myöntänyt valtionavustusta pientalon öljylämmitysjärjestelmän vaihtamiseen ympäristöystävällisempään lämmitysmuotoon. Maalämpöön tai ilma-vesilämpöön siirryttäessä avustussumma on 4 000 euroa. Avustus on osoittautunut erittäin suosituksi, ja vuonna 2021 avustukselle on myönnetty jo yhteensä 9,4 miljoonaa euroa lisää määrärahaa. Lisäksi EU:n kestävän kasvun ohjelma rahoittaa avustusta 25 miljoonalla eurolla.

Muun kuin öljylämmityksen vaihtamiseen ilmastoystävällisempään lämmitysmuotoon voi hakea ARA:n energia-avustusta, jonka suuruus on 4 000 tai 6 000 euroa. Myös öljylämmittäjä voi hakea ARAn avustusta, mutta ELYn avustus tai kotitalousvähennys on öljylämmittäjälle usein paras vaihtoehto.

Myönteisen avustuspäätöksen saamisen jälkeen ELYn avustuksen maksatushakemuksen jättäminen on mahdollista 18.11.2022 asti, tai niin kauan kuin avustukseen osoitettu määräraha riittää. Avustusta voi hakea myös takautuvasti kustannuksiin, jotka ovat syntyneet 1.6.2020 jälkeen. Avustus on osa koronakriisiin liittyvää kestävää elvytystä. 

Tällä hetkellä avustushakemusten käsittely on ruuhkautunut hakemusten suuren määrän takia. ELY-keskus on lisännyt elokuun 2021 alusta lisää henkilöstöä hakemusten käsittelyyn, jotta ruuhka voidaan purkaa. Uusia hakemuksia voi joka tapauksessa lähettää edelleen ja ne käsitellään saapumisjärjestyksessä.

Tom Allen Senera Oy suunnittelee ja asentaa laadukkaat ja luotettavat maalämpö- ja ilma-vesilämpöjärjestelmät Suomen laajimmalla kokemuksella. Olemme urakoineet 25 vuoden aikana yli 10 000 lämpöpumppujärjestelmää. 

Laske säästösi maalämmöllä

Mietitkö, kannattaako sinun vaihtaa maalämpöön? Täytä laskuriin tiedot kotisi lämmityksestä, niin saat arvion siitä, paljonko maalämpöön vaihtaminen tuo sinulle säästöjä.

Laskurin oletusarvot (muuta halutessasi):


Tässä ovat säästösi, ole hyvä!

Nykyisen lämmityksen vuosikustannukset:  €
Maalämmön vuosikustannukset:  €
Säästöt vuodessa:  €
Takaisinmaksuaika:  v  kk
Investoinnin tuotto:  %
Kuukausittainen tuotto 15 vuoden ajalta:  €/kk
Chart cover

Haluatko vaihtaa maalämpöön tai ilma-vesilämpöön?

Jutellaan lisää tilanteestasi, minkä jälkeen teemme sinulle räätälöidyn tarjouksen.

Pyydä tarjous

Miten haen avustusta öljylämmityksestä luopumiseen?

ELYn avustuksen voi saada, kun ympärivuotisessa asuinkäytössä olevan pientalon öljylämmitys vaihdetaan lämmitysjärjestelmään, jossa ei käytetä fossiilisia polttoaineita, kuten hiiltä, öljyä, maakaasua tai turvetta. Avustus ei koske vapaa-ajan asuntoja eikä sellaisia pientalon kustannuksia, jotka kuuluvat asunto-osakeyhtiölain tai yhtiöjärjestyksen mukaan asunto-osakeyhtiön maksettavaksi.

Avustuksen voi saada vain, mikäli hakijalle ei ole myönnetty tarkoitukseen muuta tukea (kuten ARAn energia-avustusta), eikä hän hae hankkeeseen kotitalousvähennystä. 

Halutessasi vaihtaa öljylämmityksen maalämpöön tai ilma-vesilämpöön ensimmäinen askel on pyytää alan urakoitsijalta kartoitus. Kartoituksen pohjalta energia-asiantuntija mitoittaa taloon sopivan lämmitysjärjestelmän ja laatii tarjouksen. Tarjous tarvitaan liitteeksi ELYn avustushakemukseen.

Avustushakemus tehdään ensisijaisesti sähköisesti Aluehallinnon asiointipalvelun kautta. Hakemusta pääsee tekemään, kun klikkaa asiointipalvelun sivuston välilehdellä "Palvelut" otsikkoa "Ympäristöavustukset”. Avautuvassa tekstiosiossa siirrytään kohtaan ”Avustus asuinrakennuksen öljylämmityksestä luopumiseksi”. Tekstiosion lopussa on Valitse-nappi, jonka painamisen jälkeen palveluun tunnistaudutaan esimerkiksi pankkitunnuksilla. Tämän jälkeen avautuu täytettävä hakemus. Pääset Aluehallinnon asiointipalveluun tästä.

Hakemuksen voi tehdä myös paperisella hakemuslomakkeella, jos sähköinen asiointi ei ole mahdollista. Hakemuksen voi tällöin toimittaa liitteineen Pirkanmaan ELY-keskuksen kirjaamoon tuomalla, postittamalla tai sähköpostitse. Hakemuslomakkeen voit ladata itsellesi täältä.

Pirkanmaan ELY-keskuksen kirjaamon yhteystiedot:

  • Sähköpostiosoite: kirjaamo.pirkanmaa@ely-keskus.fi
  • Puhelinnumero (vaihde): 02 950 36000
  • Käyntiosoite: Yliopistonkatu 38, 33100 Tampere
  • Postiosoite: PL 297, 33101 Tampere

Hakemukseen tarvittavat liitteet:

  • Suunnitelma (esim. tarjous tai tarjoukset, joihin on eritelty laitteiden ja työn hinta)
  • Valtakirja, jos hakemus tehdään toisen henkilön puolesta. Valtakirja tarvitaan myös muilta omistajilta, jos kohde on yhteisomistuksessa. Samoin kaikilta mahdollisen kuolinpesän osakkailta tarvitaan valtakirja.
  • Yhtiömuotoisessa pientalossa yhtiöjärjestys tai muu vastuunjakoselvitys. Yhtiömuotoisessa pientalossa lämmitysjärjestelmän on oltava osakkaan kunnossapitovastuulla.
  • Lisäksi voi liittää vapaaehtoisia liitteitä.

Avustuspäätöksen saamisen ja tarjouksen hyväksymisen jälkeen haetaan toimenpidelupaa maalämpökaivolle, mikäli tarkoituksena on siirtyä maalämpöön. Tom Allen Senera hakee toimenpideluvan asiakkaan puolesta. Luvan myöntämisen jälkeen porataan lämpökaivo, vedetään vaakaputkisto lämpökaivolta talon tekniseen tilaan, puretaan vanha järjestelmä sekä asennetaan maalämpölaitteisto. Lue lisää öljylämmityksen vaihtamisesta maalämpöön täältä.

Ilma-vesilämpöpumpun asentamiseen ei tarvitse hakea toimenpidelupaa eikä porata lämpökaivoa. Urakassa puretaan vanha lämmitysjärjestelmä ja asennetaan ilma-vesilämpölaitteisto. Lisätietoa ilma-vesilämmöstä löydät täältä.

Kun urakka on valmis ja maksettu, ELYn avustuksen maksatusta haetaan erillisellä hakemuksella. Jos avustushakemus on tehty Aluehallinnon asiointipalvelun kautta, myös maksatushakemus liitteineen jätetään asiointipalvelussa. Jos taas avustusta haettiin paperisella lomakkeella, maksatushakemuskin voidaan toimittaa paperilomakkeella suoraan ELY-keskuksen kirjaamoon tai postittaa oman alueen maksatusyksikön toimipaikkaan. Maksatushakemuslomakkeen voit ladata itsellesi täältä. Toimipaikkojen yhteystiedot löytyvät täältä.

ELY-keskuksen avustuksen hakeminen

1. Kartoitus ja tarjous maalämmön tai ilma-vesilämmön hankkimisesta.

2. Avustushakemuksen jättäminen.

3. Sopimus urakasta ja urakan suorittaminen.

4. Valmiin ja maksetun urakan maksatushakemuksen jättäminen viimeistään 18.11.2022.

ELY-keskuksen avustuksen hakeminen
Maalämpöopas lämmityksen vaihtajalle

Maalämpöopas lämmityksen vaihtajalle

Omakotitalon lämmityksen vaihtajan maalämpöopas antaa hyödyllistä tietoa maalämmöstä ja maalämpöprojektin vaiheista.

Lataa ilmainen opas

Mitä tukea hakisin?

Pientalon öljylämmityksen vaihtamiseen maalämpöön tai ilma-vesilämpöön on mahdollista saada tukea joko kotitalousvähennyksestä, ARA:n energia-avustuksesta tai ELY-keskuksen öljylämmittäjille suunnatusta avustuksesta. Nämä tuet ovat keskenään vaihtoehtoisia, ja kannattaakin harkita, minkä niistä hyödyntäminen sopii parhaiten omaan tilanteeseen.

Maalämpö- tai ilma-vesilämpöurakka kuuluu kotitalousvähennyksen piiriin, ja kahden veronmaksajan taloudessa onkin mahdollista säästää 4 500 euroa urakan hinnasta kotitalousvähennyksen avulla (vuonna 2021). Jos tähän enimmäissummaan päästään, eikä kotitalousvähennystä haluta hyödyntää muihin remontteihin, kotitalousvähennys saattaa olla järkevin vaihtoehto. Kotitalousvähennyksen määrä nousee vuoden 2022 alusta niillä, jotka luopuvat öljylämmityksestä ja vaihtavat sen esimerkiksi maalämpöön: henkilökohtainen tuki nousee enintään 3 500 euroon vuodessa ja kahden veronmaksajan osalta tuki nousee yhteensä jopa 7 000 euroon. Lue lisää kotitalousvähennyksestä sivustomme blogikirjoituksesta Kotitalousvähennys tukee maalämpöön siirtymistä sekä sivultamme Maalämmön hinta.

ARA on myöntänyt vuoden 2020 alusta lähtien energia-avustusta hankkeisiin, jotka parantavat asuinrakennusten energiatehokkuutta. Energia-avustuksen suuruus pientalossa on 4 000 €, kun energiatehokkuus parantuu vähintään 44 % rakennusajankohdan E-luvusta, tai jopa 6 000 €, jos energiatehokkuus paranee lähes nollaenergiatasolle. Energia-avustuksesta voit lukea lisää sivultamme ARAn energia-avustus. Mikäli tavoitteena ei kuitenkaan ole lähes nollaenergiatasoinen talo, öljylämmittäjän on järkevintä hakea ARAn avustuksen sijaan ELYn avustusta, koska ELYn avustuksen hakemiseen ei tarvita rakennuksen E-lukulaskelmia.

Avustusvaihtoehdot omakotitalon lämmitysremonttiin

1. Kotitalousvähennys

2. ELY-keskuksen avustus öljylämmityksestä luopumiseksi

3. ARA:n energia-avustus

AdobeStock_36973994 web
Ilma-vesilämpöopas omakotitaloon

Ilma-vesilämpöopas omakotitaloon

Lue oppaastamme tärkeää tietoa ilma-vesilämmön käytöstä omakotitalossa ja ilma-vesilämpöpumpun asentamisesta.

Lataa ilmainen opas