Maalämpö on luonnon oma lämpövarasto.

Maalämmön hinta ja kustannukset

Pyydä tarjous
icon14.png

Maalämmön hinta ja kustannukset

Maalämmön hinta koostuu seuraavista osista: maalämpöjärjestelmän mitoituksesta ja suunnittelusta, lämpö- eli energiakaivon toimenpideluvasta, lämpökaivon porauksesta, lämmönkeruupiirin vaakaputkistojen kaivuutöistä, mahdollisen entisen lämmitysjärjestelmän purkamisesta, uusien laitteiden eli esimerkiksi maalämpöpumpun asentamisesta, sähkötöistä, säädöistä sekä käyttöopastuksesta. Kun koko ketju tehdään huolellisesti, lopputuloksena on huoleton ja toimiva järjestelmä.

Maalämmöllä säästöt lämmityksessä ovat sähkölämmitykseen verrattuna noin 70–75 %, öljylämmitykseen verrattuna noin 60–70 % ja kaukolämpöön verrattuna noin 50–60 %. Maalämpö valitaan edullisuutensa takia nykyään noin 60 % uusista omakotitaloista. 

Icon-2.png

Maalämmön hinta ja kustannukset, kun omakotitalon lämmitys vaihdetaan maalämpöön

Kun omakotitalon lämmitys vaihdetaan maalämpöön, maalämpöjärjestelmän hinta vaihtelee noin 15 000–35 000 euron välillä riippuen talon ominaisuuksista. Kannattaa ottaa huomioon, että kotitalousvähennys alentaa hintaa tästä vielä tuhansia euroja. Omakotitaloissa lämmitys maalämmöllä on muita lämmitysmuotoja edullisempaa. Säästöt muihin lämmitystapoihin verrattuna ovat vuosittain noin 50–75 %.
Maalämmön hinta, kun omakotitalon vanha lämmitys korvataan maalämmöllä

Maalämmön hinta, kun omakotitalon lämmitys vaihdetaan maalämpöön 

Omakotitalon maalämpöjärjestelmän asennushintaan vaikuttavat talon lämmitysenergian kulutus, lämpökaivon syvyys sekä niiden lukumäärä, lämpökaivon maaporauksen määrä, maalämpöpumpun teho ja tyyppi, erillisten varaajien tarve sekä se, puretaanko vanha lämmitysjärjestelmä pois.
 
Nyrkkisääntönä on, että mitä suurempi omakotitalon lämmitysenergian tarve on, sitä syvempi lämpökaivo ja tehokkaampi maalämpöpumppu tarvitaan. Nämä nostavat jonkin verran maalämpöasennuksen hintaa. Toisaalta maalämmöllä saatavat säästöt ovat myös sitä suuremmat, mitä enemmän omakotitalossa on aiemmin kulunut kallista energiaa lämmitykseen.

Kun omakotitalon lämmitys korvataan maalämmöllä, hinta vaihtelee n. 15 000–35 000 euron välillä. Pienessä omakotitalossa porataan n. 100 m syvä lämpökaivo ja asennetaan n. 6 kW:n maalämpöpumppu. Tuolloin maalämmön asennushinta on kokonaisuudessaan noin 15 000 euroa.

Isossa omakotitalossa, jonka pinta-ala on satoja neliömetrejä, voidaan joutua poraamaan kaksi 150–200 metriä syvää lämpökaivoa ja asentamaan suurempi, n. 17 kW:n maalämpöpumppu sekä erillinen lämpimän käyttöveden varaaja. Tuolloin maalämpöjärjestelmän hinta on lähellä 35 000 euroa.

Kannattaa huomioida, että kotitalousvähennys alentaa merkittävästi maalämmön hintaa. Kotitalousvähennys kattaa 45 % yritykselle maksetusta työn osuudesta, ja maalämmön hankinnassa työn osuus on suurin osa kaikista kustannuksista. Kotitalousvähennyksen määrä on yhden veronmaksajan osalta 2 400 euroa vuodessa ja kahden veronmaksajan taloudessa 4 800 euroa vuodessa (2017). Maalämpöprojekti voidaan myös tarvittaessa jakaa kahdelle vuodelle, jolloin voidaan hyödyntää kahden vuoden kotitalousvähennykset.

Omakotitalo, jonka öljylämmitys vaihdettiin maalämpöön

Esimerkki

 
 
 
  • Pienessä omakotitalossa maalämmön työn osuus on noin 5 000 euroa. Kotitalousvähennys on tästä 45 % eli n. 2 250 euroa. Maalämmön hinnaksi jää n. 12 750 euroa.
  • Suuressa omakotitalossa työn osuus on noin 10 000 euroa. Kotitalousvähennys on tuolloin n. 4 500 euroa. Maalämmön hinnaksi jää n. 31 500 euroa.

 

Kotitalousvähennyksen voi hyödyntää heti, kun lasku maalämpöjärjestelmästä on maksettu. Jo saman tai seuraavien kuukausien palkasta maksettavista veroista voi vähentää kotitalousvähennyksen osuuden. Kotitalousvähennyksen saa, kun täyttää kotitalousvähennyslomakkeen. Kotitalousvähennyksen voi saada vain silloin, kun entinen lämmitysjärjestelmä vaihdetaan maalämpöön.

 

Tom Allen Senera tarjoaa omakotitalon lämmitysjärjestelmän vaihtajalle rahoituksen. Voit valita itse haluamasi maksuajan ja sopivan kuukausierän. Rahoituksen voi myös maksaa kerralla pois milloin tahansa aikaisemminkin.

Lämpökaivon eli energiakaivon poraushinta määrittyy sen mukaan, miten syvällä peruskallio on maan pinnasta

Lämpökaivon poraushinta 

 
Lämpökaivon poraushintaan vaikuttaa se, kuinka syvällä peruskallio on tontilla maan pinnasta. Maakerroksen läpi porataan teräsputkiporauksella. Teräsputki upotetaan lisäksi noin 2 metriä kiintokallion sisään. Maalämpöjärjestelmän hintaan kuuluu 3 metriä teräsputkiporausta. Yhden teräsputkiporausmetrin hinta on n. 60–70 euroa.
 
Jos peruskallio on 10 metrin syvyydessä, tarvitaan 12 metriä teräsputkea, jolloin maaporauksen lisähinnaksi tulee noin 540–630 euroa. Mikäli peruskallio on 20 metriä syvällä, tulee poraustyölle lisähintaa n. 1 140–1 330 euroa. Yli 20 metrin maaporaukset ovat kuitenkin harvinaisia. Joka tapauksessa maaporauksen mahdolliset lisäkustannukset ovat  varsin kohtuulliset. Jos peruskallio on poikkeuksellisen syvällä (yli 40 m), on maapiiriin vaakatasoon upotettavan lämmönkeruuputkiston asentaminen hyvä vaihtoehto lämpökaivolle. Tuolloin kannattaa harkita myös ilma-vesilämpöpumpun asennusta maalämmön sijaan.

Maalämpöön vaihtava säästää lämmityslaskussa

Maalämmön lämmityskustannukset, kun omakotitalon lämmitys vaihdetaan maalämpöön

 

 
 
 
Maalämpöön siirtyminen on kannattavaa omakotitalossa, jossa on sähkö- tai öljylämmitys tai kaukolämpö. Kun talossa on varaava sähkölämmitys, maalämpö säästää lämmityksessä n. 70–75 % vuodessa. Kun öljylämmitys vaihdetaan maalämpöön, säästöt ovat noin 60 %. Kaukolämpöön verrattuna säästöjä kertyy noin 50–60 %. Maalämmön edulliset lämmityskustannukset perustuvat siihen, että noin 70 % lämmitysenergiasta on omalta tontilta saatavaa ilmaista maalämpöä.
 
Kun vanha lämmitys vaihdetaan maalämpöön, maalämpöä varten mahdollisesti otetun lainan lyhennys- ja korkokulut voidaan kattaa lämmityskulujen säästöillä ja usein rahaa jää vielä yli. Maalämpö parantaa myös lämmityskulujen ennakoitavuutta. Maalämmön valinnut on muita riippumattomampi energian hintojen vaihteluista ja nousuista, koska suurin osa lämmöstä on ilmaista maalämpöä. Tutustu tästä asiakkaamme kertomukseen maalämpöön siirtymisestä seuranneista lämmityskulujen säästöistä.
kapio-bg.png
Laskuri.png

TOM ALLEN SENERA RAHOITUS YKSITYISHENKILÖILLE

 

Tom Allen Seneran rahoituksella saat joustavasti maksuaikaa hankinnallesi. Hakemus on helppo tehdä sähköisesti. Rahoitusta hakemalla et sitoudu mihinkään.

 

Hae rahoitusta

Icon-3.png

Maalämmön hinta ja kustannukset uudessa omakotitalossa

Kun maalämpö asennetaan uuteen omakotitaloon, hinta vaihtelee yleensä välillä 12 000–15 000 euroa. Maalämmön asennushinta on hyvin lähellä esimerkiksi kaukolämmön asennushintaa, mutta maalämmöllä lämmitys on merkittävästi edullisempaa. Säästöt verrattuna muihin lämmitystapoihin ovat noin 50–75 % vuodessa.

Maalämmön asennushinta uudessa omakotitalossa

maalämmön hinta uudessa omakotitalossa

 
 
 
Maalämmön hintaan uudessa omakotitalossa vaikuttavat talon koko ja lämmitysenergian tarve, maalämpöpumpun teho, lämpökaivon syvyys, erillisen lämpimän käyttöveden varaajan tarve sekä asukkaiden mahdolliset erityistoiveet, kuten maaviileäjäähdytys.
 
Pienessä omakotitalossa (80–120 m²) maalämmön asennushinta noin 12 000–15 000 euroa. Lämpökaivon syvyys on tuolloin noin 100 metriä ja maalämpöpumpun teho noin 6 kW. Maalämpöpumpussa on sisäänrakennettu lämpimän käyttöveden varaaja, minkä takia maalämpölaitteet eivät vaadi paljon tilaa, vaan ne voidaan sijoittaa vaikkapa kodinhoitohuoneeseen. Rakennuskustannuksia nostavaa teknistä tilaa ei siis välttämättä tarvita.
 
Omakotitalossa, jonka pinta-ala on n. 160–200 m², maalämmön hinta noin 15 000–18 000 euroa. Tuolloin lämpökaivo porataan noin 150–180 m syväksi ja maalämpöpumpun teho on noin 7–9 kW. Lämpökaivon syvyyteen ja maalämpöpumpulta vaadittuun tehoon vaikuttavat, onko talossa korkeita tiloja tai suuria ikkunoita. Jos talossa on kylpyamme tai poreallas, tarvitaan erillinen käyttöveden varaaja.
 
Kun omakotitalon pinta-ala on noin 250–350 m², maalämmön hinta on noin 18 000–25 000 euroa. Jos omakotitalossa on suuria ikkunoita, talossa voi olla kesäaikana korkea sisälämpötila. Maalämpöön voidaankin tarvittaessa kytkeä maaviileä, joka on lähes ilmainen jäähdytystapa kesällä.
 
Kaukolämmön hankintakulut uuteen omakotitaloon ovat hyvin lähellä maalämmön hankintakustannuksia. Maalämmöllä lämmityskulut ovat kuitenkin noin 50–60 % halvemmat. Lue uudisrakentaja-asiakkaamme kertomus maalämpöhankinnan kustannuksista sekä kustannusarviomme pitävyydestä täältä.
Uuden omakotitalon lämmitys maalämmöllä on edullista

MAALÄMMÖN lämmityskustannukset uudessa omakotitalossa

 
 
Maalämmön kustannukset ovat edullisimmat verrattuna muihin lämmitysmuotoihin. Uusissa omakotitaloissa on yleensä vesikiertoinen lattialämmitys, mikä tuottaa maalämpöpumpulle parhaan hyötysuhteen. Lattialämmityksen yhteydessä jopa 4/5 omakotitalon lämmitykseen kuluvasta energiasta saadaan lämpökaivosta ja ainoastaan 1/5 on maalämpöpumpun käyttämää sähköä.
 
Käyttövesi joudutaan lämmittämään kuumemmaksi kuin lattialämmitys- tai patteriverkostossa kiertävä vesi. Uusissa omakotitaloissa maalämpöpumpun hyötysuhde käyttöveden lämmityksessä on noin neljä. Tämä tarkoittaa sitä, että maalämmöllä käyttöveden lämmittäminen tulee noin neljä kertaa edullisemmaksi kuin sen lämmittäminen sähköllä. Kaukolämpöön verrattuna maalämmön kustannukset ovat tyypillisesti noin puolet tai vain kolmasosa riippuen kaukolämmön hinnasta.
 
Uusi omakotitalo voidaan pitää kesällä miellyttävän viileänä lähes ilmaiseksi hyödyntämällä maaviileäjäähdytystä. Maaviileä on esimerkiksi ilmalämpöpumppua edullisempi tapa jäähdyttää, koska maaviileä hyödyntää lämpökaivon viileyttä eikä erillistä sähkökäyttöistä kompressoria tarvita jäähdytysenergian tuottamiseen.
Maalämpöpotentiaali
energiakaivo-opas

Opas maalämpöön

 

Energiakaivo-oppaasta saat hyvää tietoa maalämmöstä sekä maalämpöjärjestelmistä keskittyen erityisesti energiakaivoihin eli lämpökaivoihin.

 

Lataa ilmainen opas

ta-rivitalo-icon.png

MAALÄMMÖN HINTA JA KUSTANNUKSET RIVITALOSSA

Rivitalossa maalämpöön siirtyminen on ratkaisu sekä vanhan lämmitysjärjestelmän uusimistarpeeseen että taloyhtiön jatkuvasti nouseviin lämmityskuluihin.

Maalämpöjärjestelmän hinta rivitalossa

maalämmön hinta rivitalossa

Rivitalon maalämpöjärjestelmän hinta riippuu siitä, miten laaja järjestelmä tarvitaan. Jos lämmitysenergian tarve on suuri, voidaan tarvita useampia lämpökaivoja, maalämpöpumppuja ja varaajia. Rivitalossa jo olemassa olevaa vesikiertoista patteri- tai lattialämmitystä voidaan hyödyntää lähes poikkeuksetta maalämpöön siirryttäessä.
 
Kun maalämpö asennetaan pieneen rivitaloon, hinta voi olla n. 35 000 euroa, kun taas hyvin suuressa, noin sadan huoneiston rivitaloyhtiössä, maalämpöön siirtyminen voi maksaa jopa 600 000 euroa. Kannattaa kuitenkin huomioida, että kun lämmityskulut ovat suuret, ovat myös säästöt maalämmöllä suuremmat.
 
Yleensä maalämpöhankintaa varten otetaan laina, jolla investointi maksetaan. Lainan lyhennys- ja korkokulut voidaan kattaa lämmityskuluista saatavilla säästöillä ja useimmiten rahaa jää vielä yli. Tämä tarkoittaa, että asumiskustannukset laskevat heti maalämmön käyttöönoton jälkeen. Taloyhtiön ei siis tarvitse odottaa koko maalämpöjärjestelmän takaisinmaksuaikaa ennen säästöjen saamista.
 
Maalämmön asennus ei aiheuta yhtiövastikkeeseen korotuspainetta. Monet taloyhtiöt ovat sen sijaan laskeneet yhtiövastiketta pian maalämpöön siirtymisen jälkeen. Yhtiövastike voidaan toki pitää entisellä tasolla ja kerryttää säästöjä esimerkiksi muihin korjauksiin. Lisäksi maalämpötaloyhtiöissä asuntojen arvo nousee ja niiden myyntiajat ovat lyhempiä.
Taloyhtiö säästää maalämpöön vaihtamalla 54-70 % lämmityskustannuksissa

maalämmön lämmityskustannukset rivitalossa

Tällä hetkellä maalämmön käyttö rivitaloissa on noin 65–70 % edullisempaa kuin öljy- tai sähkölämmitys ja noin 50-55 % edullisempaa kuin kaukolämpö. Maalämmöllä saavutetaan myös suurempi riippumattomuus energian hintojen vaihteluista.

 

Maalämpöjärjestelmän huoltokustannukset ovat tyypillisesti samalla tasolla verrattuna muihin lämmitysmuotoihin tai ne voivat pienentyä. Lue asiakkaamme haastattelu aiheesta täältä. Taloyhtiöiden kannattaa maalämpöön siirtymisen jälkeen kilpailuttaa sähkösopimus ja saada siten sähkölle edullisin mahdollinen hinta.

 
Maalämpöjärjestelmän hinta ja lämmityskustannukset kerrostaloissa

Maalämmön hinta ja kustannukset kerrostalossa

Maalämmöllä voidaan korvata kerrostalon aiempi lämmitysjärjestelmä, olipa se sitten kaukolämpö, öljy- tai sähkölämmitys. Maalämpö ja sen rinnalle asennettava poistoilman lämmön talteenotto voivat pudottaa ostoenergian kulutusta jopa 75 %.

Kerrostalossa maalämpö on järkevä yhdistää lämmön talteenottoon

MAALÄMMÖN ja lämmön talteenoton HINTA kerrostALOSSA

Maalämpö kerrostaloon on järkevä vaihtoehto etenkin silloin, kun kerrostalon vanha lämmitysjärjestelmä on uusimisen tarpeessa tai silloin, kun lämmityskustannukset ovat nousseet liian korkeiksi.
 
Kerrostaloissa maalämpöön kannattaa usein yhdistää poistoilman lämmön talteenotto (LTO), sillä se tuottaa lisäsäästöjä lämmityksessä. LTO-järjestelmä soveltuu kerrostaloihin, joissa on huippuimuri.
 
Pienemmissä kerrostaloyhtiöissä maalämpö- ja LTO-järjestelmän asennushinta on yhteensä noin 100 000 euroa. Suurissa, usean kerrostalon taloyhtiöissä järjestelmän kokonaishinta voi olla noin 600 000 euroa.
Lämmön talteenotto tuottaa lisäsäästöjä lämmityksessä

MAALÄMMÖN ja Lämmön talteenoton LÄMMITYSKUSTANNUKSET kerrosTALOSSA 

 

 

Maalämmöllä ja mahdollisesti sen rinnalle asennettavalla poistoilman lämmön talteenotolla voidaan kerrostaloissa säästää jopa 75 % ostettavasta lämmitysenergiasta, sillä suurin osa lämmitysenergiasta saadaan oman tontin kallioperästä tai muuten hukkaan menevästä poistoilman lämmöstä. Säästöillä voidaan tyypillisesti kattaa maalämpöä ja/tai LTO:ta varten otetun lainan lyhennykset ja korot. Usein rahaa jää vielä yli, ja säästöjä alkaa kertyä taloyhtiölle heti maalämmön asennuksen jälkeen. Maalämpö ei siis aiheuta painetta korottaa yhtiövastiketta, vaan sitä voidaan laskea tai taloyhtiö voi rahoittaa säästöillä muita korjauksia. Maalämpö- ja/tai LTO-järjestelmän takaisinmaksuaika on kerrostaloissa tällä hetkellä alle 10 vuotta.
 

Maalämmön ja/tai LTO:n valinnut taloyhtiö ei ole muihin taloyhtiöihin verrattuna yhtä riippuvainen energiayhtiöiden hinnankorotuksista. Taloyhtiön kannattaa myös kilpailuttaa sähkösopimus, jolloin saadaan edullisempi hinta järjestelmän tarvitsemalle sähkölle. Maalämpöön ja/tai LTO-järjestelmään siirtyminen heijastuu suoraan taloyhtiön asuntojen arvoon ja kasvattaa vuokraamisesta saatua tuottoa.

Asuntojen jäähdytys maaviileällä

                                                                                                                        maaviileäjäähdytys ja energiatehokas käyttöveden lämmitys

Kerrostaloissa maalämpöön voidaan kytkeä maaviileäjäähdytys, jolloin asuntojen viilennys voidaan hoitaa lämpökaivoista saatavalla lähes ilmaisella jäähdytysenergialla. Maalämpö- ja LTO-järjestelmään voidaan mahdollisesti yhdistää myös energiaa säästävä lämpimän käyttöveden lämmitys. Kerrostaloissa lämmintä vettä kulutetaan paljon, minkä takia on tärkeää lämmittää käyttövesikin mahdollisimman taloudellisesti. Tästä vaihtoehdosta saat lisätietoa Tom Allen Seneran kiinteistöjen energia-asiantuntijoilta.
 
 
 
 
 
Opas maalämpöön
Alueesi maalämpöpotentiaali

Alueesi maalämpöpotentiaali

 

Maalämpö toimii Suomessa erinomaisesti, mutta eri alueiden välillä on kuitenkin pieniä eroja. Tarkista kuinka hyvin maalämpö soveltuu alueellesi!

 

Katso oman alueesi sopivuus maalämpöön

ta-liikekiinteisto-icon.png

Maalämmön hinta ja kustannukset liikekiinteistössä

Liikekiinteistön maalämpöjärjestelmän hinta määrittyy liikekiinteistön todellisen lämmitys- ja jäähdytystehon tarpeen perusteella. Maalämpö tuottaa liikekiinteistöön sekä edullisen lämmityksen että tarvittaessa lähes ilmaisen jäähdytyksen.

Maalämmön hinta asennettuna liikekiinteistöön

MAALÄMMÖN hinta liikekiinteistössä

Liikekiinteistöissä käytetään runsaasti sekä lämpö- että jäähdytysenergiaa. Lämmitys- ja jäähdytystehojen tarpeet vaihtelevat voimakkaasti riippuen ulkolämpötilasta sekä ilmanvaihdon tehostusjaksoista.
 
Lämmitystehon tarve vaihtelee tavallisesti 50–100 W:n välillä lämmitettävää neliömetriä kohti. Esimerkiksi 1 000 m²:n liikekiinteistössä lämmitystehoa tarvitaan 50–100 kW. Tyypillisen 50 kW:n maalämpöjärjestelmän hinta on noin 100 000 euroa. Suuremman, noin 2 000 m²:n liikekiinteistön maalämpöjärjestelmä on hieman edullisempi suhteessa lämmitystehoon ja hankintahinta on noin 160 000–180 000 euroa. Mikäli lämmitettävää ja jäähdytettävää pinta-alaa on noin 10 000 m², tarvitaan yleensä maalämpöjärjestelmä, jonka teho on noin 500 kW. Tämän hinta on noin 700 000 euroa.

Liikekiinteistöissä voidaan harkita aiemman lämmitysjärjestelmän jättämistä maalämmön rinnalle esimerkiksi silloin, kun öljykattila on hyvässä kunnossa. Tuolloin maalämpöjärjestelmää ei tarvitse mitoittaa huipputeholle, ja maalämmön hankintahinta on pienempi.

Jäähdytys maaviileällä on edullista

maaviileällä edullinen liiketilojen jäähdytys

 

Lämmityskaudella lämpökaivoista saadaan uusiutuvaa lämpöenergiaa, ja kesäkaudella, kun jäähdytystä tarvitaan eniten, voidaan lämpö- eli energiakaivoja käyttää jäähdytysenergian lähteenä ilman merkittävää sähkönkulutusta. Sähköä tarvitaan pelkästään viileän lämmönkeruunesteen kierrätykseen sisätiloissa kiertovesipumpun avulla. Esimerkiksi 100 kW:n jäähdytystehon tuottamiseksi tarvitaan vain 2 kW:n kiertovesipumppu. Erillisiä jäähdytyskoneita ei tarvita, mikä laskee kustannuksia.

 

 

 

 

 


Maalämpö- ja maaviileäjärjestelmän kustannukset

                                                                                                                    maalämmön ja maaviileän käyttökustannukset liikekiinteistössä

Ammattitaitoisesti suunniteltu ja asennettu maalämpöjärjestelmä tuottaa vuosittain merkittävät säästöt liikekiinteistön lämmitys- ja jäähdytyskustannuksissa. Öljy- tai sähkölämmitykseen verrattuna säästöt ovat noin 70 % ja kaukolämpöön verrattuna noin 50–60 %. Kun maaviileää käytetään tilojen jäähdytykseen, säästyy jäähdytyskuluissa esimerkiksi vedenjäähdytyskoneeseen verrattuna noin 90–95 %. Säästöt ovat samaa luokkaa verrattuna kaukokylmään.
Toimistotilojen jäähdytys maaviileällä
Maalämmön ja maaviileän tuottamilla ostoenergian säästöillä voidaan tyypillisesti kattaa hankintaa varten otetun lainan lyhennys- ja korkokulut. Usein säästöt ovat vielä näitä kuluja suuremmat, jolloin uusi järjestelmä alkaa tuottaa positiivista kassavirtaa heti käyttöönoton jälkeen. Ylläpitokulujen leikkaaminen parantaa lisäksi merkittävästi liikekiinteistöön sijoitetun pääoman tuottoa.
 
Jos liikekiinteistön tontilla on vähän tilaa, voidaan tilanpuutetta kompensoida hyödyntämällä maalämmön rinnalla poistoilman lämmön talteenottoa. Tämä tehostaa maalämpöjärjestelmän toimintaa ja tuottaa lisäsäästöjä. Mikäli kiinteistössä kulutetaan paljon lämmintä käyttövettä, on jäteveden lämmön talteenotto varteenotettava ratkaisu lämmitysenergian säästämiseksi.