Ilma-vesilämpöpumput (VILP)

Pyydä tarjous

Laatu ratkaisee ilma-vesilämpöpumpun valinnan

Käytämme vain tunnettujen valmistajien laadukkaita ilma-vesilämpöpumppuja. Ammattitaitoisesti asennettu korkealaatuinen ilma-vesilämpöpumppu on pitkäikäinen ja toimii hyvällä hyötysuhteella.

Bosch Lämpömestari

Bosch on Euroopan suurimpia lämmitystuotteiden valmistajia. Boschin ilma-vesilämpöpumput suunnitellaan ja valmistetaan pohjoismaisella asiantuntemuksella.

Tutustu Boschin ilma-vesilämpöpumppuihin

Thermia

Thermian ilma-vesilämpöpumput edustavat pohjoismaista laatua. Laitteet valmistetaan Ruotsin Arvikassa.

Tutustu Thermian ilma-vesilämpöpumppuihin

Miten ilma-vesilämpöpumppu (VILP) toimii?

Ilma-vesilämpöpumppujen (VILP) suosio on kasvanut paljon viime vuosina. Perinteisiin lämmitysmuotoihin, kuten öljylämmitykseen, sähkölämmitykseen tai kaukolämpöön verrattuna ilma-vesilämmöllä voikin saavuttaa n. 40–70 % säästöt.

Ilma-vesilämpöpumpussa on tavallisesti kaksi osaa, ulko- ja sisäyksikkö. Ulkoyksikössä on puhallin, joka kierrättää ulkoilmaa höyrystimen läpi. Ulkoilman lämpö siirtyy höyrystimen kylmäaineeseen, joka muuttuu kaasuksi. Kuten maalämpöpumpussakin, ilma-vesilämpöpumpun kompressori puristaa kaasun korkeampaan paineeseen, ja se kuumenee. Kuuma kaasu lämmittää talon lämmitysveden ja lämpimän käyttöveden.

Ilma-vesilämpöjärjestelmän voi asentaa taloihin ja kiinteistöihin, joissa on vesikiertoinen lämmönjako, eli vesikiertoiset patterit, vesikiertoinen lattialämmitys tai vesikiertoinen ilmalämmitys. Ilma-vesilämmöllä voidaan lämmittää koko lämmönjakojärjestelmä ja tämän lisäksi myös käyttövesi. Siksi sillä saavutetaan huomattavasti suuremmat säästöt lämmityskustannuksissa kuin ilmalämpöpumpulla (ILP).

Ilma-vesilämpöopas omakotitaloon

Ilma-vesilämpöopas omakotitaloon

Lue oppaastamme tärkeää tietoa ilma-vesilämmön käytöstä omakotitalossa ja ilma-vesilämpöpumpun asentamisesta.

Lataa ilmainen opas

Ilma-vesilämpöpumpun hinta

Ilma-vesilämpöpumpun avulla voidaan säästää lämmityskustannuksissa huomattavia summia niin omakotitalossa kuin suuremmassa asuin- tai liikekiinteistössäkin. Lämmityskustannuksissa saavutetuilla säästöillä voidaan tavallisesti jopa kattaa ilma-vesilämpöpumppua varten otetun lainan lyhennys- ja korkokustannukset, ja rahaa jää usein myös yli.

Ilma-vesilämpöpumpun hinta asennettuna muodostuu ilma-vesilämpöpumpun ja asennustyön lisäksi muista laitteista, kuten lämpimän käyttöveden varaajasta sekä mahdollisesta puskurivaraajasta. Suuremmissa kiinteistöissä varaajia ja ilma-vesilämpöpumppuja tarvitaan mahdollisesti useita. Ilma-vesilämpöpumpun rinnalle kytketään joko sähköllä tai öljyllä toimiva lisälämmönlähde kylmimpiä pakkaspäiviä varten.

Ilma-vesilämpöjärjestelmän hinta vaihtelee pientalossa n. 7 500-14 000 euron välillä. Kun kyseessä on lämmitysjärjestelmän vaihtaminen, voidaan hyödyntää kotitalousvähennys, mikä pienentää ilma-vesilämpöpumpun hintaa huomattavastikin. Vähennyskelpoisia töitä ovat sekä vanhan lämmitysjärjestelmän purkaminen että ilma-vesilämpöpumpun asentaminen. Vähennyksen määrä vuodessa on 2 250 euroa talouden jokaista veronmaksajaa kohden (vuonna 2020).

Rivitaloissa, kerrostaloissa ja liikekiinteistöissä ilma-vesilämpöpumpun hinta asennuksineen ja asennusmateriaaleineen vaihtelee n. 30 000 eurosta suurten liikekiinteistöjen n. 300 000 euroon. Hintaerot ovat suuret, koska eri rakennusten lämmitystehon ja lämmitysenergian tarpeet vaihtelevat paljon, samoin lämpimän käyttöveden tarve.

Outi Heikkilä

Asiakkaamme kokemus: Ilma-vesilämpöpumppu omakotitaloon Hausjärvellä

Outi Heikkilä vaihtoi 1920-luvulla rakennetun omakotitalonsa öljylämmityksen ilma-vesilämpöpumppuun. Huoleton ja ympäristöystävällinen ilma-vesilämpöjärjestelmä tuottaa merkittävät säästöt lämmityskustannuksiin. Ilma-vesilämpöpumpun asennustyöt sujuivat Heikkilän mukaan erinomaisesti.

Lue lisää

Suomen oloihin sopiva ilma-vesilämpöpumppu (vilp)

Ilma-vesilämpöpumppua (IVLP tai VILP) hankittaessa on tärkeää valita laadukas laite, joka toimii hyvin myös Suomen talvessa. Pohjoisiin olosuhteisiin sopiva ilma-vesilämpöpumppu on suunniteltu niin, että ulkoyksikön sulatusvesi johdetaan pois hallitusti. Näin vältetään jään kertyminen ilma-vesilämpöpumpun alle. Jos veden tai jään poistoa ei ole suunniteltu huolellisesti, jää voi kasvaa kiinni ulkoyksikköön. Pohjoisiin oloihin sopimattomassa laitteessa jäätä voi kertyä myös ulkoyksikön sisälle, mikä voi estää lämpöpumpun puhaltimen pyörimisen.

Ilma-vesilämpöpumpun avulla saavutetaan sitä suuremmat lämmitysenergian ja lämmityskustannusten säästöt, mitä paremmalla hyötysuhteella laite toimii. Suomen oloissa on erityisen tärkeää valita ilma-vesilämpöpumppu, joka toimii hyvällä hyötysuhteella myös pakkasella, jolloin rakennus tarvitsee eniten lämmitysenergiaa.

Ilma-vesilämpöpumppujen tyypit

Ilma-vesilämpöpumput jakautuvat pääasiassa kahteen ryhmään sen mukaan, millä tavoin ne lämmittävät talon ja lämpimän käyttöveden. Split-tekniikalla toimivissa ilma-vesilämpöpumpuissa sisä- ja ulkoyksikön välillä kiertää lämpöpumpun kylmäaine. Kylmäaine menee sisäyksiköltä ulkoyksikölle nestemäisenä, ja palaa ulkoyksiköltä takaisin sisäyksikölle kuumana kaasuna, joka lämmittää veden. Monoblock-tekniikalla toimivissa ilma-vesilämpöpumpuissa sisä- ja ulkoyksikön välillä kiertää vesi. Vesi virtaa sisäyksiköltä ulkoyksikölle, ja ulkoyksikön lämpöpumppu lämmittää veden, joka palaa takaisin sisäyksikölle lämmenneenä.

Split-tekniikan etuna on se, että kylmäaine ei voi missään olosuhteissa jäätyä, joten toteutustapa on erittäin turvallinen. Koska kylmäainepiiriin tehdään liitoksia työmaalla, asentajalla tulee olla TUKES:in kylmäaineluvat. Monoblock-tekniikalla voidaan puolestaan saavuttaa korkea hyötysuhde, ja suurin osa ruotsalaisista valmistajista käyttää tätä tekniikkaa omissa ilma-vesilämpöpumpuissaan.