Ilma-vesilämpöpumpun hinta ja kustannukset

Pyydä tarjous

Ilma-vesilämpöpumpun hinta

Ilma-vesilämpöpumpun (VILP tai IVLP) avulla voidaan säästää lämmityskustannuksissa huomattavia summia niin omakotitalossa kuin suuremmassa asuin- tai liikekiinteistössäkin. Lämmityskustannuksissa saavutetuilla säästöillä voidaan tavallisesti jopa kattaa ilma-vesilämpöpumppua varten mahdollisesti otetun lainan lyhennys- ja korkokustannukset, ja rahaa jää usein myös yli. Säästöt öljy- tai sähkölämmitykseen tai kaukolämpöön verrattuna ovat tavallisesti n. 40-70 %.

Ilma-vesilämpöpumpun hinta asennettuna muodostuu ilma-vesilämpöpumpun ja asennustyön lisäksi muista laitteista, kuten lämpimän käyttöveden varaajasta sekä mahdollisesta puskurivaraajasta. Suuremmissa kiinteistöissä varaajia ja ilma-vesilämpöpumppuja tarvitaan mahdollisesti useita. Ilma-vesilämpöpumpun rinnalle kytketään joko sähköllä tai öljyllä toimiva lisälämmönlähde kylmimpiä pakkaspäiviä varten.

Ilma-vesilämpöjärjestelmän hinta vaihtelee pientalossa n. 7 500-14 000 euron välillä. Kun kyseessä on lämmitysjärjestelmän vaihtaminen, voidaan hyödyntää kotitalousvähennys, mikä pienentää ilma-vesilämpöpumpun hintaa huomattavastikin. Vähennyskelpoisia töitä ovat sekä vanhan lämmitysjärjestelmän purkaminen että ilma-vesilämpöpumpun asentaminen. Vähennyksen määrä vuodessa on 2 250 euroa talouden jokaista veronmaksajaa kohden (vuonna 2020).

Kun kotitalousvähennys halutaan säästää talouden muihin remontteihin, lämmitysjärjestelmän vaihtoon kannattaa hakea ARA:n energia-avustusta. Avustussumma vaihtelee 4 000 eurosta jopa 6 000 euroon.

Vuoden 2020 aikana ELY-keskus myönsi öljylämmittäjille suunnattua lämmitysjärjestelmän vaihtoon tarkoitettua 4 000 euron avustusta, joka kuitenkin osoittautui niin suosituksi, että ELY-keskus ilmoitti joulukuussa 2020 määrärahan olevan loppumassa. On mahdollista, että tulevaisuudessa avustukseen saadaan lisää määrärahaa.

Rivitaloissa, kerrostaloissa ja liikekiinteistöissä ilma-vesilämpöpumpun hinta asennuksineen ja asennusmateriaaleineen vaihtelee n. 30 000 eurosta suurten liikekiinteistöjen 300 000 euroon. Hintaerot ovat suuret, koska eri rakennusten lämmitystehon ja lämmitysenergian tarpeet vaihtelevat paljon, samoin lämpimän käyttöveden tarve.

Ilma-vesioppaan kansi

Ilma-vesilämpöopas omakotitaloon

Lue oppaastamme tärkeää tietoa ilma-vesilämmön käytöstä omakotitalossa ja ilma-vesilämpöpumpun asentamisesta.

Lataa ilmainen opas