Kotitalousvähennys tukee maalämpöön siirtymistä – säästöt tuhansia euroja

Monet omakotitalojen asukkaat ovat huolissaan lämmityskulujen jatkuvasta noususta. Yhä useampi haluaisi tehdä osuutensa myös ilmaston hyväksi. Talossa on esimerkiksi ikääntynyt öljykattila, mutta investointi uuteen ja ekologisempaan lämmitysmuotoon, kuten maalämpöön, voi huolettaa.

Verottaja tukee lämmityksen vaihtamista kotitalousvähennyksen avulla. Vuoden 2022 alusta kotitalousvähennys nousee erityisesti niillä, jotka siirtyvät pois öljylämmityksestä.

Kotitalousvähennys tukee etenkin maalämpöön siirtymistä, sillä maalämpöremonttiin kuuluu paljon vähennyskelpoisia töitä. Näitä ovat esimerkiksi entisen lämmitysjärjestelmän purku, lämpökaivon poraus sekä uusien laitteiden asennustyöt. Kotitalousvähennys pienentää urakan kustannuksia jopa tuhansia euroja.

Kotitalousvähennys tukee maalämpöön siirtymistä

Kotitalousvähennys tuo jopa tuhansien eurojen säästöt maalämpöurakkaan.

 

Kuinka paljon saan tukea?

Tällä hetkellä (2021) kotitalousvähennyksenä voi saada takaisin 40 % yritykselle maksettavista työkorvauksista. Kotitalousvähennyksen enimmäismäärä henkilöä kohti on 2 250 euroa vuodessa, ja kahden veronmaksajan taloudessa yhteensä 4 500 euroa. Vähennyksessä on huomioitu hakijakohtainen 100 euron omavastuuosuus.

Ensi vuoden 2022 alusta lähtien kotitalousvähennyksen määrä on aiempaa suurempi niillä, jotka luopuvat öljylämmityksestä. Kotitalousvähennyksenä voi tuolloin saada takaisin 60 % maalämpöurakan työkorvauksista. Yhden hakijan osalta tuki nousee 3 500 euroon vuodessa, ja kahden hakijan yhteenlaskettu tuki nousee 7 000 euroon.

Pyydä meiltä tarjous maalämpöön siirtymisestä jo etukäteen vuoden 2022 korotusta ennakoiden! Pyydä tarjous tästä.

Kotitalousvähennystä saa työkorvauksista

Kaikista maalämpöurakan töistä saa kotitalousvähennystä.

 

Mikä tuki sopii minulle parhaiten?

Myös ELY tukee omakotitalon öljylämmityksestä luopumista. Kun öljylämmitys vaihdetaan maalämpöön tai ilmavesilämpöön, avustuksen määrä on 4 000 euroa. Jos öljylämmittäjä hakee tukea yksin, hänen kannattaa hakea ELY:n avustusta, sillä yhden henkilön kotitalousvähennyksen enimmäismäärä on hieman pienempi, 3 500 euroa. Tutustu ELYn avustukseen tästä.

Jos kotitaloudessa on kaksi veronmaksajaa, kannattaa ELYn tuen sijaan harkita kotitalousvähennyksen hyödyntämistä. Tuolloin maalämpöurakan työn osuudesta voi saada vähennystä jopa 7 000 euroa.

Öljylämmittäjä voi saada lämmitysmuodon muutokseen myös ARAn energia-avustusta. Avustuksen määrä on enintään 4 000 euroa, kun talon E-luku paranee vähintään 44 % rakentamisajankohtaan verrattuna. Avustus on enintään 6 000 euroa, kun talon energiatehokkuus paranee lähes nollatasolle. Mikäli tavoitteena ei ole lähes nollaenergiatalo, on kotitalousvähennyksen tai ELYn avustuksen hakeminen helpompaa, koska niihin ei tarvita E-lukulaskelmia.

Kaksi veronmaksajaa voi saada tukea 7000 euroa

Kotitalousvähennyksen käyttö lämmitysmuodon vaihtoon on järkevää erityisesti silloin, kun taloudessa asuu kaksi veronmaksajaa.

 

Miten haen kotitalousvähennystä?

Kotitalousvähennyksen hakemista helpottaa, että maalämmön tilaaja pyytää urakoitsijalta tarjouksen, jossa on eritelty työn sekä laitteiden ja muiden tarvikkeiden osuus. Vähennystä kun voi saada vain työn osuudesta.

Urakan tilaaja ilmoittaa kaikki urakoitsijalle maksamansa työkorvaukset esitäytetyssä veroilmoituksessa. Verottaja tekee ilmoituksen perusteella vähennyksen maksettavan veron määrästä, ja tuki maksetaan työn teettäjälle veronpalautuksena. Tuen voi saada myös etukäteen hakemalla muutosta ennakonpidätysprosenttiinsa.

Jos maalämpö asennetaan esimerkiksi pariskunnan taloon, kummankin kannattaa merkitä omaan veroilmoitukseensa puolet maalämmön asentamisen työkorvauksista. Jos työkorvauksia on kuitenkin tasan tai vähemmän kuin 6 000 euroa eikä kotitalousvähennystä haeta muihin töihin, kannattaa vain toisen hakijan merkitä kaikki työkorvaukset omaan veroilmoitukseensa. Näin vältytään maksamasta kahteen kertaan 100 euron omavastuuosuus. Kotitalousvähennyksen määrän henkilöä kohti voi laskea tällä kaavalla: (0,60 x työkorvaukset euroina) – 100 €.

Kotitalousvähennystä voi saada myös hakijan tai hänen puolisonsa vanhempien tai isovanhempien kotona tehtävästä remontista. Tuolloin hakijan on maksettava itse remontin kustannukset.

Kotitalousvähennys nousee öljylämmityksestä luopujilla

Urakoitsijalta kannattaa pyytää tarjous, jossa on eritelty laitteiden ja työn osuus.

 

Tom Allen Senera Oy suunnittelee ja asentaa laadukkaat maalämpö-, ilmavesilämpö- ja lämmöntalteenottojärjestelmät Suomen laajimmalla kokemuksella. Pyydä meiltä maksuton kartoitus ja tarjous!

Pyydä tarjous

Katja Manner

Kirjoittanut Katja Manner

Viimeisimmät Blogit