Kotitalousvähennys tukee maalämpöön siirtymistä – säästöt tuhansia euroja

Monet omakotitalojen asukkaat ovat huolissaan lämmityskulujen jatkuvasta noususta. Yhä useampi haluaisi tehdä osuutensa myös ilmaston hyväksi. Talossa on esimerkiksi ikääntynyt öljykattila, mutta investointi uuteen ja ekologisempaan lämmitysmuotoon, kuten maalämpöön, voi huolettaa.

Verottaja tukee lämmityksen vaihtamista kotitalousvähennyksen avulla. Vuoden 2022 alusta alkaen kotitalousvähennys on ollut suurempi erityisesti niillä, jotka siirtyvät pois öljylämmityksestä. Korotettu tuki on voimassa vuoteen 2027 asti.

Kotitalousvähennys tukee etenkin maalämpöön siirtymistä, sillä maalämpöremonttiin kuuluu paljon vähennyskelpoisia töitä. Näitä ovat esimerkiksi entisen lämmitysjärjestelmän purku, lämpökaivon poraus sekä uusien laitteiden asennustyöt. Kotitalousvähennys pienentää urakan kustannuksia jopa tuhansia euroja. Kotitalousvähennys kannattaa toki hyödyntää myös silloin, kun öljylämmitys vaihdetaan ilmavesilämpöön.

Kotitalousvähennys tukee maalämpöön siirtymistä

Kotitalousvähennys tuo jopa tuhansien eurojen säästöt maalämpöurakkaan.

 

Kuinka paljon saan tukea?

Kun öljylämmitys vaihdetaan lämmitysmuotoon, jossa ei käytetä fossiilisia polttoaineita, kotitalousvähennyksen määrä on 60 % urakoivalle yritykselle maksettavista työkorvauksista. Yhden hakijan osalta tuki on enintään 3 500 euroa vuodessa, ja kahden hakijan yhteenlaskettu tuki on enintään 7 000 euroa.

Tuesta on hyötyä  sekä siirryttäessä maalämpöön että ilmavesilämpöön, ja kumpaan tahansa ratkaisuun päätynyt hyötyy jatkossa myös huomattavasti edullisemmista lämmityskuluista.

Pyydä meiltä tarjous maalämpöön tai ilmavesilämpöön siirtymisestä! Pyydä tarjous tästä.

Normaalisti kotitalousvähennyksen määrä on 40 % yritykselle maksettavista työkorvauksista. Vähennyksen enimmäismäärä henkilö kohti on 2 250 euroa vuodessa, ja kahden veronmaksajan taloudessa yhteensä 4 500 euroa. Vähennyksen enimmäismäärässä on huomioitu hakijakohtainen 100 euron omavastuuosuus.Kotitalousvähennystä saa työkorvauksista

Kaikista maalämpöurakan töistä saa kotitalousvähennystä.

 

Mikä tuki sopii minulle parhaiten?

Myös ELY tukee omakotitalon öljylämmityksestä luopumista. Kun öljylämmitys vaihdetaan maalämpöön tai ilmavesilämpöön, avustuksen määrä on 4 000 euroa. Jos öljylämmittäjä hakee tukea yksin, hänen kannattaa hakea ELY:n avustusta, sillä yhden henkilön kotitalousvähennyksen enimmäismäärä on hieman pienempi, 3 500 euroa. Tutustu ELYn avustukseen tästä.

Jos kotitaloudessa on kaksi veronmaksajaa, kannattaa ELYn tuen sijaan harkita kotitalousvähennyksen hyödyntämistä. Tuolloin urakan työn osuudesta voi saada vähennystä jopa 7 000 euroa. Tämä vaihtoehto on hyvä erityisesti maalämpöön siirryttäessä. Ilmavesilämpöurakkaan kuuluu harvoin niin paljon työsuorituksia, että hakijat saisivat täyden 7 000 euron korvauksen.

Öljylämmittäjä voi saada lämmitysmuodon muutokseen myös ARAn energia-avustusta. Avustuksen määrä on enintään 4 000 euroa, kun talon E-luku paranee vähintään 44 % rakentamisajankohtaan verrattuna. Avustus on enintään 6 000 euroa, kun talon energiatehokkuus paranee lähes nollatasolle. Mikäli tavoitteena ei ole lähes nollaenergiatalo, on kotitalousvähennyksen tai ELYn avustuksen hakeminen helpompaa, koska niihin ei tarvita E-lukulaskelmia.

Kaksi veronmaksajaa voi saada tukea 7000 euroa

Kotitalousvähennyksen käyttö lämmitysmuodon vaihtoon on järkevää erityisesti silloin, kun taloudessa asuu kaksi veronmaksajaa.

 

Miten haen kotitalousvähennystä?

Kotitalousvähennyksen hakemista helpottaa, että maalämmön tai ilmavesilämmön tilaaja pyytää urakoitsijalta tarjouksen ja laskut, joissa on eritelty työn sekä laitteiden ja muiden tarvikkeiden osuus. Vähennystä kun voi saada vain työn osuudesta.

Urakan tilaaja ilmoittaa kaikki urakoitsijalle maksamansa työkorvaukset esitäytetyssä veroilmoituksessa. Verottaja tekee ilmoituksen perusteella vähennyksen maksettavan veron määrästä, ja tuki maksetaan työn teettäjälle veronpalautuksena. Tuen voi saada myös etukäteen hakemalla muutosta ennakonpidätysprosenttiinsa.

Jos maalämpö tai ilmavesilämpö asennetaan esimerkiksi pariskunnan taloon, kummankin kannattaa merkitä omaan veroilmoitukseensa puolet asennnusurakan työkorvauksista. Jos työkorvauksia on kuitenkin tasan tai vähemmän kuin 6 000 euroa eikä kotitalousvähennystä haeta muihin töihin, kannattaa vain toisen hakijan merkitä kaikki työkorvaukset omaan veroilmoitukseensa. Näin vältytään maksamasta kahteen kertaan 100 euron omavastuuosuus. Kotitalousvähennyksen määrän henkilöä kohti voi laskea tällä kaavalla: (0,60 x työkorvaukset euroina) – 100 €.

Kotitalousvähennystä voi saada myös hakijan tai hänen puolisonsa vanhempien tai isovanhempien kotona tehtävästä remontista. Tuolloin hakijan on maksettava itse remontin kustannukset.

Kotitalousvähennys nousee öljylämmityksestä luopujilla

Urakoitsijalta kannattaa pyytää tarjous, jossa on eritelty laitteiden ja työn osuus.

 

Tom Allen Senera Oy suunnittelee ja asentaa laadukkaat maalämpö-, ilmavesilämpö- ja lämmöntalteenottojärjestelmät Suomen laajimmalla kokemuksella. Pyydä meiltä maksuton kartoitus ja tarjous!

Pyydä tarjous

Katja Manner

Kirjoittanut Katja Manner

Viimeisimmät Blogit