Yksi rakentajan ensimmäisistä päätöksistä on, mikä lämmitysmuoto omakotitaloon valitaan. Suurin osa uuden kodin rakentajista, n. 60 %, valitsee tällä hetkellä talonsa lämmitysmuodoksi maalämmön. Maalämmön suosio perustuu sen edullisiin käyttökustannuksiin sekä sen ilmastoystävällisyyteen. Maalämpö on sijoitus, joka maksaa itsensä nopeasti takaisin.
Lue lisää maalämmön hinnasta uudessa talossa täältä. Maalämpö sopii uuden omakotitalon lisäksi muiden rakennusten lämmitysmuodoksi. Sivustoltamme löydät tietoa myös maalämmöstä saneerattavassa omakotitalossa, rivitalossa, kerrostalossa ja liikekiinteistössä.
Maalämpö on taloudellisuutensa ja ympäristöystävällisyytensä vuoksi suosituin uusien omakotitalojen lämmitysmuoto.
Uuden talon maalämpöjärjestelmään voi yhdistää myös edullisen ja ympäristöystävällisen viilennyksen maaviileällä. Suomessakin on kesäisin yhä useammin pitkiä hellejaksoja, jolloin talon sisälämpötila nousee tukalan kuumaksi. Uudessa talossa, jossa on hyvä lämmöneristys, sisälämpötila voi nousta helteellä jopa yli +30 asteen.
Maaperän viileys eli maaviileä on edullinen jäähdytysenergian lähde, jonka käyttöönotto vaatii vain puhallinkonvektorin ja kytkennän lämmönkeruupiiriin. Viilennystä voi ohjata esimerkiksi seinään asennettavalla käyttöpaneelilla tai kaukosäätimellä.
Maalämmön lisäetuna on mahdollisuus maaviileäjäähdytykseen. Maaviileä kannattaa ottaa huomioon jo talon rakennusvaiheessa.
Maalämpö on auringon lämpöä, joka on varastoitunut kallioperään. Sitä hyödynnetään talon lämmityksessä maalämpöpumpun avulla.
Miten lämmittäminen maalämmöllä ja jäähdytys maaviileällä toimivat omakotitalossa? Katso animaatio!
Maalämmön vaihtoehtona uuteen omakotitaloon harkitaan toisinaan sähkölämmitystä. Suoran sähkölämmityksen asentaminen omakotitaloon on halpa ratkaisu. Sähkökaapelit lattiaan maksavat suunnilleen saman verran kuin vesikiertoinen lattialämmitys, eikä erillistä lämmöntuottolaitetta tarvita. Sähkölämmityksen yhteydessä tarvitaan tosin erillinen lämminvesivaraaja, joka asennettuna maksaa tavallisesti joitakin tuhansia euroja.
Maalämmön asentaminen on huomattavasti suurempi investointi kuin suoran sähkölämmityksen asennus. Lämmityskustannukset ovat kuitenkin maalämmöllä noin 75 % alhaisemmat kuin sähkölämmityksellä. Maalämmön hyödyntämiseen tarvittava maalämpöpumppu toimii sähköllä, mutta maalämpöpumppu käyttää vain murto-osan siitä sähkömäärästä, joka kuluisi, jos taloa lämmitettäisiin sähkölämmityksellä.
Uusiin omakotitaloihin tulee tavallisesti vesikiertoinen lattialämmitys, jonka rinnalla maalämpöpumppu toimii tavallisesti noin vuosihyötysuhteella 4–5. Tämä tarkoittaa, että yhtä ostettua sähkökilowattituntia kohden maalämpöpumppu tuottaa 4–5 kWh lämpöä.
Kalliiden käyttökustannusten lisäksi suoran sähkölämmityksen haittapuoli on, että lämmitysmuotoa on vaikeaa vaihtaa myöhemmin. Suorassa sähkölämmityksessä ei nimittäin ole vesikiertoista lämmönjakoa, jota useimmat muut lämmitysmuodot hyödyntävät. Lattiaan valettuja sähkökaapeleita on hankalaa vaihtaa myöhemmin vesikiertoiseen lattialämmitykseen.
Uuden omakotitalon lämmitykseksi harkitaan usein myös kaukolämpöä. Maalämpö on kuitenkin kaukolämpöä taloudellisempi ratkaisu.
Kaukolämmön hankintakustannukset, jotka muodostuvat liittymismaksusta, liittymisputkien ja lämmönvaihdinpaketin hinnasta sekä asennustöiden ja tarvikkeiden kustannuksista, ovat vähintään n. 10 000 euroa, useimmiten enemmän.
Maalämmön alkuinvestointi on uudessa omakotitalossa n. 20 000 euroa. Lämmityskustannukset maalämmöllä ovat keskimäärin 50–60 % pienemmät kuin kaukolämmöllä, joten maalämpö maksaa hintaeron takaisin käyttökustannusten säästöinä.
Kaukolämmön hintaan kohdistuu suuria korotuspaineita. Kaukolämpö tuotetaan lähes täysin polttoaineilla, joista fossiiliset polttoaineet ja turve muodostavat lähes kolmasosan. Fossiilisten polttoaineiden hinta on ollut nousujohteinen jo pitkään, eikä kaukolämmön hinnan laskua ole odotettavissa. Maalämpö on uusiutuvana luonnonvarana sekä ilmaston kannalta että taloudellisesti järkevämpi ratkaisu.
Omakotitalon rakentajan on järkevää varmistua siitä, ettei lämmitysmuodosta tule talon arvoa alentavaa tekijää tai mahdollisen myynnin estettä. Maalämpötalot käyvät kaupaksi korkeammalla hinnalla kuin muilla lämmitysmuodoilla lämpenevät talot, ja tavallisesti hintaero on korkeampi kuin maalämmön hankintakustannus.
Kun talon lämmönlähteeksi on valittu maalämpö, pääsuunnittelija tai arkkitehti merkitsee sen asemapiirrokseen. Näin tieto maalämmöstä kulkeutuu myös talon LVI-suunnittelijalle.
LVI-suunnittelija on syytä valita mahdollisimman nopeasti, koska hänet on nimettävä rakentamislupahakemuksessa. Hänen asiantuntemustaan tarvitaan myös, kun suunnitellaan kodin teknistä tilaa. Hänen kanssaan kodin rakentaja voi myös alustavasti suunnitella lattialämmityksen jakotukkien paikat.
Maalämpöurakoitsija aloittaa maalämmön asentamisen mitoituksella, joka perustuu uuden talon laskennalliseen lämmitysenergian ja -tehon tarpeeseen sekä lämpimän käyttöveden kulutukseen. Maalämpöjärjestelmän suunnittelussa otetaan huomioon myös se, halutaanko talon jäähdytyksessä hyödyntää maaviileää.
Mitoitus on tärkeää tehdä huolellisesti. Toisinaan maalämpöjärjestelmiä myydään poikkeuksellisen halvalla. Silloin kannattaa tutkia, onko matalan hinnan syynä järjestelmän alimitoitus eli liian pienitehoinen lämpöpumppu tai liian matala lämpökaivo. Alimitoitus voi aiheuttaa jälkeenpäin suuria lisäkustannuksia, koska kulutuspiikkien hoitamiseen tarkoitetut sähkövastukset käynnistyvät liian herkästi, kun maalämpöjärjestelmä ei pysty tuottamaan tarpeeksi lämpöä. Ylimitoittaminen eli tarpeettoman kalliin järjestelmän hankkiminen ei sekään ole taloudellisesti järkevää.
Maalämpöjärjestelmä on mitoitettava huolellisesti, ja vältettävä sekä ali- että ylimitoitusta. Lämpimän käyttöveden tarve vaikuttaa voimakkaasti mitoitukseen.
Mitoituksen perusteella energia-asiantuntija laatii maalämpöjärjestelmästä tarjouksen. Tarjouksen hyväksymisen jälkeen maalämpöprojekti alkaa energiakaivon poraamisella. Energiakaivon eli lämpökaivon poraamiseen tarvittava rakentamislupa on tavallisesti haettu jo rakennusluvan yhteydessä kunnan rakennusvalvonnasta.
Poraamisen jälkeen energiakaivolta viedään vaakaputkisto kodin tekniseen tilaan ja asennetaan maalämpölaitteisto ja lattialämmitys sekä mahdollinen maaviileän putkisto ja puhallinkonvektori.
Uuteen maalämpötaloon asennetaan lämmönjakoa varten lähes aina lattialämmitys. Lattialämmitysputkistossa kiertävän veden lämpötilaksi riittää n. +35 astetta kovimmillakin pakkasilla, ja suurimman osan vuodesta riittää noin +30 astetta. Maalämpöpumppu suoriutuu näistä lämpötiloista helposti ja hyvällä hyötysuhteella, mutta käyttöveden lämmittäminen vaatii korkeampia lämpötiloja.
Onkin tärkeää valita sellainen maalämpöpumppu, joka pystyy tuottamaan tehokkaasti myös käyttöveden lämmittämiseen tarvittavia lämpötiloja. Käyttöveden lämpötilan tulee olla yli +55 astetta, ja käyttöveden lämmityksen tehokkuudessa on eroja maalämpöpumppujen välillä.
Mitoituksessa ja maalämpöpumpun valinnassa on huomioitava myös lämpimän käyttöveden tarve. Maalämpöpumpun sisäänrakennettu lämpimän käyttöveden varaaja on tilavuudeltaan n. 185 litraa, mikä riittää noin neli-viisihenkisen perheen käymiseen suihkussa. Jos taloon on suunnitteilla poreallas tai kylpyamme, tarvitaan erillinen, suurempi lämpimän käyttöveden varaaja.
Maalämpöpumppu voidaan asentaa lähes mihin tahansa tilaan, mutta jos se halutaan sijoittaa makuuhuoneen tai oleskelutilan viereen, käyntiääneen kannattaa kiinnittää huomiota. Eri maalämpöpumppujen käyntiäänessä on huomattavia eroja. Lue lisää maalämpöpumpun valinnasta sivulta Maalämpöpumput.
Lue asiakkaidemme kokemuksia maalämmöstä uudessa omakotitalossa! Maalämpö on ympäristöystävällisenä ja kustannuksiltaan edullisimpana lämmitysmuotona uusien omakotitalojen suosituin lämmitysmuoto.
Lue lisää