Ilma-vesilämpöpumppu (VILP)

Pyydä tarjous

Mikä on ilma-vesilämpöpumppu (IVLP)?

Ilma-vesilämpöpumpusta (IVLP) on tullut viime vuosina yhä suositumpi ratkaisu lämmitykseen ja lämpimän käyttöveden tuottamiseen. Syynä ovat huomattavat säästöt lämmityskustannuksissa perinteisiin lämmitysmuotoihin verrattuna. Talosta riippuen ilma-vesilämpöpumpulla, jota kutsutaan usein myös vesi-ilmalämpöpumpuksi (VILP), voidaan saavuttaa lämmityskustannuksissa noin 40–70 prosentin säästöt. Ilma-vesilämpöpumpun hinta asennettuna vaihtelee mm. talon koosta riippuen. Lue lisää ilma-vesilämpöpumpun hinnasta täältä.

HubSpot Video

Video: Miten ilma-vesilämpöpumppu toimii?

Ilma-vesilämpöpumppu on taloudellinen ja ympäristöystävällinen omakotitalon lämmitysmuoto. Katso videolta, miten ilma-vesilämpöpumppu toimii omakotitalossa!

Ilma-vesilämpöpumpun toiminta

Ilma-vesilämpöpumpun toimintaperiaate on yksinkertainen. Ulkoyksikön puhallin kierrättää höyrystimensä läpi ulkoilmaa, ja ulkoilman lämpö saa höyrystimen kylmäaineen muuttumaan kaasuksi. Kaasuksi muuttunut kylmäaine puristetaan ilma-vesilämpöpumpun kompressorissa korkeampaan paineeseen, ja kaasu kuumenee entisestään. Kuuman kaasun avulla lämmitetään talon lämmönjakojärjestelmän vesi sekä lämmin käyttövesi. Ilma-vesilämpöpumppu sopii siis talon päälämmitysjärjestelmäksi, toisin kuin ilmalämpöpumppu (ILP).

Ulkoilmassa on useimmiten riittävästi lämpöä ilma-vesilämpöpumpun toimintaan. Kovilla pakkasilla ilma-vesilämpöpumppu siirtyy käyttämään lisälämmitystä. Se, missä lämpötilassa lisälämmitys sähköllä alkaa, riippuu kyseisen ilma-vesilämpöpumpun ominaisuuksista.

Ilma-vesilämpöpumppu vaatii vesikiertoisen lämmönjakojärjestelmän, eli vesikiertoisen patteriverkoston tai vesikiertoisen lattialämmityksen. Jos suorasähkölämmitystä käyttävään taloon halutaan asentaa ilma-vesilämpöpumppu, eikä taloon haluta asentaa vesikiertoista lämmönjakoa, voidaan lämmönjako hoitaa myös puhallinkonvektorien avulla.

Ilma-vesilämpöopas omakotitaloon

Ilma-vesilämpöopas omakotitaloon

Lue oppaastamme tärkeää tietoa ilma-vesilämmön käytöstä omakotitalossa ja ilma-vesilämpöpumpun asentamisesta.

Lataa ilmainen opas

Suomen oloihin sopiva ilma-vesilämpöpumppu (IVLP)

Ilma-vesilämpöpumppua (IVLP) hankittaessa on tärkeää valita laadukas laite, joka toimii hyvin myös Suomen talvessa. Pohjoisiin olosuhteisiin sopiva ilma-vesilämpöpumppu on suunniteltu niin, että ulkoyksikön sulatusvesi johdetaan pois hallitusti. Näin vältetään jään kertyminen ilma-vesilämpöpumpun alle. Jos veden tai jään poistoa ei ole suunniteltu huolellisesti, jää voi kasvaa kiinni ulkoyksikköön. Jos sulatusvettä ei ole johdettu pois oikein, jäätä voi kertyä myös ulkoyksikön sisälle, mikä tavallisesti estää lämpöpumpun puhaltimen pyörimisen. Tom Allen Seneran asennustiimi huolehtii sulatusveden pois johtamisesta niin, ettei tätä jäätymistä tapahdu.

Ilma-vesilämpöpumpun avulla saavutetaan sitä suuremmat lämmitysenergian ja lämmityskustannusten säästöt, mitä paremmalla hyötysuhteella laite toimii. Suomen oloissa on erityisen tärkeää valita ilma-vesilämpöpumppu, joka toimii hyvällä hyötysuhteella myös pakkasella, jolloin rakennus tarvitsee eniten lämmitysenergiaa. Huomioi, että kun tarkoitetaan ilma-vesilämpöpumppua, käytetään usein myös termiä vesi-ilmalämpöpumppu.

Millainen on Suomen oloihin sopiva vesi-ilmalämpöpumppu?

Pohjoisiin olosuhteisiin suunnitellun ilma-vesilämpöpumpun jään ja sulatusveden poisto on suunniteltu huolellisesti. Laadukas laite toimii hyvällä hyötysuhteella Suomen talvessa.

Ilma-vesilämpöpumput voidaan jakaa kahteen ryhmään sen mukaan, millä tavoin ne lämmittävät talon ja lämpimän käyttöveden. Sekä split- että monoblock-tekniikalla toimivat laadukkaat ja ammattitaitoisesti asennetut ilma-vesilämpöpumput sopivat Suomen olosuhteisiin.

Split-tekniikalla toimivan ilma-vesilämpöpumpun sisä- ja ulkoyksikön välillä kiertää kylmäaine. Kylmäaine johdetaan nestemäisenä sisäyksiköltä ulkoyksikölle, ja se palaa ulkoyksiköltä sisäyksikölle kuumana kaasuna, jonka avulla veden lämmittäminen tapahtuu. Kylmäaine ei voi koskaan jäätyä, joten split-tekniikan hyvä puoli on sen turvallisuus olosuhteissa, joissa voi esiintyä pitkiä sähkökatkoja. Koska kylmäainepiiriin tehdään liitoksia työmaalla, asentajalla tulee olla TUKES:in kylmäaineluvat.

Monoblock-laitteiksi nimitetään ilma-vesilämpöpumppuja, joiden sisä- ja ulkoyksikön välillä kiertää kylmäaineen sijaan vesi. Ulkoyksikössä sijaitseva lämpöpumppu lämmittää veden, joka palaa lämpimänä takaisin sisäyksikölle. Tällä tekniikalla voidaan saavuttaa korkea hyötysuhde ja huomattavat säästöt lämmityskustannuksiin.

Outi Heikkilä

Asiakkaamme kokemus: Ilma-vesilämpöpumppu omakotitaloon Hausjärvellä

Vaihdoimme Outi Heikkilän satavuotiaan omakotitalon öljylämmityksen ilma-vesilämpöpumppuun. Heikkilän mukaan urakka sujui oikein hyvin, ja uusi lämmitysmuoto on edellistä hiljaisempi, huolettomampi ja ympäristöystävällisempi.

 

Lue lisää

Laadukkaat ilma-vesilämpöpumput tunnetuilta valmistajilta

Käytämme asennuksissamme ainoastaan tunnettujen valmistajien korkealaatuisia ilma-vesilämpöpumppuja. Tom Allen Seneran asentamana ilma-vesilämpöpumppujen tehdastakuu on paras mahdollinen.

Boschin ilma-vesilämpöpumput
Thermian ilma-vesilämpöpumput
Mitsubishi Electricin ilma-vesilämpöpumput