Ilma-vesilämpöpumppu (VILP)

Pyydä tarjous

Mikä on ilma-vesilämpöpumppu (VILP)?

Ilma-vesilämpöpumpusta (VILP) on tullut viime vuosina yhä suositumpi ratkaisu lämmitykseen ja lämpimän käyttöveden tuottamiseen. Syynä ovat huomattavat säästöt lämmityskustannuksissa perinteisiin lämmitysmuotoihin verrattuna. Talosta riippuen ilma-vesilämpöpumpulla voidaan saavuttaa lämmityskustannuksissa n. 40–70 prosentin säästöt.

Ilma-vesilämpöpumpun toimintaperiaate on yksinkertainen. Ulkoyksikön puhallin kierrättää höyrystimen läpi ulkoilmaa, ja ulkoilman lämpö saa höyrystimen kylmäaineen muuttumaan kaasuksi. Kaasuksi muuttunut kylmäaine puristetaan ilma-vesilämpöpumpun kompressorissa korkeampaan paineeseen, ja kaasu kuumenee entisestään. Kuuman kaasun avulla lämmitetään talon lämmönjakojärjestelmän vesi sekä lämmin käyttövesi. Ilma-vesilämpöpumppu sopii siis talon päälämmitysjärjestelmäksi, toisin kuin ilmalämpöpumppu (ILP).

Ulkoilmassa on useimmiten riittävästi lämpöä ilma-vesilämpöpumpun toimintaan. Kovilla pakkasilla ilma-vesilämpöpumppu siirtyy käyttämään lisälämmitystä. Se, missä lämpötilassa lisälämmitys sähköllä alkaa, riippuu kyseisen ilma-vesilämpöpumpun ominaisuuksista.

Ilma-vesilämpöpumppu vaatii vesikiertoisen lämmönjakojärjestelmän. Jos suorasähkölämmitystä käyttävään taloon halutaan asentaa ilma-vesilämpöpumppu, eikä taloon haluta asentaa vesikiertoista lattialämmitystä tai vesikiertoisia pattereita, lämmönjako voidaan hoitaa puhallinkonvektorien avulla.

Ilma-vesilämpöopas omakotitaloon

Ilma-vesilämpöopas omakotitaloon

Lue oppaastamme tärkeää tietoa ilma-vesilämmön käytöstä omakotitalossa ja ilma-vesilämpöpumpun asentamisesta.

Lataa ilmainen opas

Suomen oloihin sopiva ilma-vesilämpöpumppu (VILP)

Ilma-vesilämpöpumppua (IVLP tai VILP) hankittaessa on tärkeää valita laadukas laite, joka toimii hyvin myös Suomen talvessa. Pohjoisiin olosuhteisiin sopiva ilma-vesilämpöpumppu on suunniteltu niin, että ulkoyksikön sulatusvesi johdetaan pois hallitusti. Näin vältetään jään kertyminen ilma-vesilämpöpumpun alle. Jos veden tai jään poistoa ei ole suunniteltu huolellisesti, jää voi kasvaa kiinni ulkoyksikköön. Jos sulatusvettä ei ole johdettu pois oikein, jäätä voi kertyä myös ulkoyksikön sisälle, mikä tavallisesti estää lämpöpumpun puhaltimen pyörimisen.

Ilma-vesilämpöpumpun avulla saavutetaan sitä suuremmat lämmitysenergian ja lämmityskustannusten säästöt, mitä paremmalla hyötysuhteella laite toimii. Suomen oloissa on erityisen tärkeää valita ilma-vesilämpöpumppu, joka toimii hyvällä hyötysuhteella myös pakkasella, jolloin rakennus tarvitsee eniten lämmitysenergiaa.

AdobeStock_96310916_web
Pohjoisiin olosuhteisiin suunnitellun ilma-vesilämpöpumpun jään ja sulatusveden poisto on suunniteltu huolellisesti. Laadukas laite toimii hyvällä hyötysuhteella Suomen talvessa. 

Ilma-vesilämpöpumppujen tyypit

Ilma-vesilämpöpumput jaetaan pääasiassa kahteen ryhmään sen mukaan, millä tavoin ne lämmittävät talon ja lämpimän käyttöveden.

Split-tekniikalla toimivissa ilma-vesilämpöpumpuissa sisä- ja ulkoyksikön välillä kiertää lämpöpumpun kylmäaine. Kylmäaine menee sisäyksiköltä ulkoyksikölle nestemäisenä, ja palaa ulkoyksiköltä takaisin sisäyksikölle kuumana kaasuna, joka lämmittää veden. Split-tekniikan etuna on se, että kylmäaine ei voi missään olosuhteissa jäätyä, joten toteutustapa on erittäin turvallinen. Koska kylmäainepiiriin tehdään liitoksia työmaalla, asentajalla tulee olla TUKES:in kylmäaineluvat.

Monoblock-tekniikalla toimivissa ilma-vesilämpöpumpuissa sisä- ja ulkoyksikön välillä kiertää vesi. Vesi virtaa sisäyksiköltä ulkoyksikölle, ja ulkoyksikön lämpöpumppu lämmittää veden, joka palaa takaisin sisäyksikölle lämmenneenä. Tällä tekniikalla voidaan saavuttaa korkea hyötysuhde, ja suurin osa ruotsalaisista valmistajista käyttää tätä tekniikkaa omissa ilma-vesilämpöpumpuissaan.

Outi Heikkilä

Asiakkaamme kokemus: Ilma-vesilämpöpumppu omakotitaloon Hausjärvellä

Outi Heikkilä vaihtoi 1920-luvulla rakennetun omakotitalonsa öljylämmityksen ilma-vesilämpöpumppuun. Huoleton ja ympäristöystävällinen ilma-vesilämpöjärjestelmä tuottaa merkittävät säästöt lämmityskustannuksiin. Ilma-vesilämpöpumpun asennustyöt sujuivat Heikkilän mukaan erinomaisesti.

Lue lisää