Maalämpö tuottaa ilmalämpöpumppua suuremmat säästöt

Sekä maalämpö että ilmalämpöpumppu tuovat kaivattuja säästöjä lämmityskustannuksiin. Tässä blogissa vertailen näiden kahden lämmitysratkaisun taloudellisuutta keskenään.


Maalämpö tuottaa tasaisesti lämpöä ympäri vuoden

Maalämpöpumppu hyödyntää lämmöntuotannossa maahan tai kallioperään varastoitunutta aurinkoenergiaa. Maaperä on tasalämpöinen ympäri vuoden. Viidentoista metrin syvyydessä lämpötila on noin +5 astetta ja tätä syvemmällä lämpötila vielä nousee hieman geotermisen lämmön vaikutuksesta. Maalämpöpumppu saa käyttöönsä saman määrän lämpöä maaperästä niin kesällä kuin talvellakin.

Ilmalämpöpumppu puolestaan hyödyntää lämmöntuotannossa ulkoilman sisältämää lämpöenergiaa. Tämän vuoksi ilmalämpöpumpun hyötysuhde laskee ilmojen kylmetessä eli juuri silloin, kun rakennus alkaa tarvita enemmän lämmitystä. Tästä seuraa, että ilmalämpöpumppu tuottaa vähemmän säästöjä lämmityskustannuksissa kuin maalämpöjärjestelmä.

 

Maalämpöpumppu lämmittää myös käyttöveden

Maalämpöjärjestelmä on talon kokonaisvaltainen lämmitysjärjestelmä, sillä maalämpöpumppu huolehtii sekä rakennuksen että lämpimän käyttöveden lämmityksestä. Ilmalämpöpumppu tarvitsee rinnalleen toisen lämmitysjärjestelmän. Kun kaikki kulut lasketaan yhteen, tulee maalämpö vuosien myötä edullisemmaksi lämmitysratkaisuksi.

Mikäli maalämpöä ei syystä tai toisesta voi asentaa rakennukseen, on ilmalämpöpumppu joka tapauksessa järkevä keino leikata lämmityskuluja esimerkiksi pelkkään sähkö- tai öljylämmitykseen verrattuna.

 

Tutkittua tietoa säästöistä maalämmöllä ja ilmalämpöpumpulla

Maalämpöjärjestelmän ja ilmalämpöpumpun tuomista säästöistä on tehty kaksi tutkimusta. VTT:n ja Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen mukaan sähkölämmitteisissä taloissa sähkönkulutus pieneni yli 60 prosenttia maalämpöön siirtymisen jälkeen.

Motiva on tehnyt tutkimuksen ilmalämpöpumpun asentamisesta seuraavista säästöistä sähkölämmitystaloissa. Tulosten mukaan säästöt vaihtelivat suuresti ja olivat noin 5–25 prosenttia rakennuksen kokonaisenergiankulutuksesta.

Katja Manner

Kirjoittanut Katja Manner

Viimeisimmät Blogit