Kerrostalo Herttoniemessä kaukolämmöstä maalämpöön – perusteena säästöt ja uusiutuvan energian hyödyntäminen

Helsingin Herttoniemessä sijaitseva Bostads AB Lönegropen irtautui kaukolämmöstä ja siirtyi maalämpöön heinäkuun 2018 puolivälissä.  Päätös maalämpöön siirtymisestä tehtiin taloyhtiössä mutkattomasti. ”Ei se ollut vaikeaa, kun osakkaat näkivät laskelmat”, toteaa Simo Kyllönen, taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja. Taloyhtiön isännöitsijällä oli kokemusta muistakin taloyhtiöistä, jotka olivat vaihtaneet lämmityksen maalämpöön, ja urakka oli todettu näissäkin hankkeissa kannattavaksi.

Bostads AB Lönegropenin taloyhtiö on tarkka taloudenpidossaan. Tulossa on ikkunaremontti ja kaupunki nostaa asteittain tontin vuokraa. Siksi kaikki mahdollisuudet kustannussäästöjen saamiseksi oli käytävä läpi.

Laskelmat osoittivat, että maalämmöllä lämmityskulut puolittuvat kaukolämpöön verrattuna. Säästöä kertyy vuosittain yli 22 000 euroa. Investoinnin takaisinmaksuajaksi taloyhtiö arvioi noin 15 vuotta, mutta tänäkin aikana taloyhtiö jää taloudellisesti plussan puolelle, kun lainan hoitokulut on huomioitu.

Kimmokkeena siirtyä maalämpöön oli myös tietoisuus siitä, että maalämmöllä voi hyödyntää kallionperään varastoitunutta uusiutuvaa energiaa, jonka ansiosta lämmityksestä syntyvät CO2-päästöt pienenevät huomattavasti.

Helsingin Energia on esittänyt huolen, että maalämpöyrittäjät eivät kertoisi maalämpöön siirtyville taloyhtiöille laitteiston huoltokuluista, valvonnan järjestämisestä tai rahoituskuluista. Maalämpöjärjestelmä ei vaadi enempää huoltoa kuin kaukolämpöjärjestelmäkään, järjestelmä voidaan kytkeä Tom Allen Seneran etävalvontaan ja lisäksi investointilaskelmassamme on esitetty tarkat tiedot kustannuksista lainakulut huomioiden. Näiltä osin Helenin huoli on siis aiheeton.

Lue lisää Helsingin Uutisista.

Kuva: Jukka Hämäläinen/Helsingin Uutiset

Taloyhtiö Herttoniemessä maalämpöön

Katja Manner

Kirjoittanut Katja Manner

Viimeisimmät Blogit