Tutustumassa kiinteistön automaatioasennukseen

Olen Ella Leskelä ja opiskelen energia- ja ympäristötekniikkaa Aalto-yliopistossa. Olen tällä hetkellä kesätöissä Tom Allen Seneralla. Tarkoituksenani on oppia kesän aikana enemmän yrityksen toiminnasta, kiinteistöjen energiaratkaisuista sekä työelämästä.

Ensimmäisellä työviikollani pääsin näkemään ensimmäistä kertaa maalämpöjärjestelmän. Vierailin rakennustyömaalla ja pääsin tutkimaan tarkemmin, miltä maalämpöjärjestelmä näyttää, ja miten automaatioasennus siihen toteutetaan. Saavuin työmaalle, josta lähdin automaatioasiantuntija Markku Mannerin matkaan. Rakennustyömaalta siirryimme kellariin, jossa oli paikalla toinenkin automaatioasiantuntija, Kari Pynnönen. He Markun kanssa asensivat automaatiojärjestelmää ja samalla näyttivät minulle vähän paikkoja. Kiertelin rakennuksen tiloissa ja näin kohta valmistuvaa kohdetta.

kuva10

Astuessani lämmönjakohuoneeseen näin järjestelmän ylhäältäpäin. Kokonaisuutta oli vaikea hahmottaa sieltä katsottuna, koska en ollut ennen nähnyt maalämpöjärjestelmää. Portaat alas mentyäni huone oli jo paljon selkeämpi, ja osasin jo itse tunnistaa joitain järjestelmän osia. Huomasin, että sinne oli asennettu kokonaisuudessaan neljä maalämpöpumppua. Maan tasalta ylös katsoessani näin selvästi lämpökaivon keruuputket, jotka huoneesta sitten matkasivat maan alle.

Rakennukseen oli myös asennettu maaviilennys, joka ei ole yhtä yleinen järjestelmä kuin maalämpö. Viilennys toimii saman energiakaivon avulla kuin mistä maalämpö kerää energiansa. Energiakaivossa lämmönkeruuneste, joka on veden ja bioetanolin seosta, kerää tarvittavan energian ja kuljettaa sen putkien avulla rakennukseen. Maaviileän käyttöön ei tarvita lämpöpumppuja. Järjestelmä ohjelmoidaan lopuksi ammattilaisten toimesta ja näin se talvella lämmittää rakennusta ja kesällä taas viilentää sen.

Markku Manner kertoi, että rakennuksessa oli perinteisen maaviileän lisäksi mahdollisuus aktiivijäähdytykseen. Suurten kiinteistöjen viilennyksen tarve on joskus niin suuri, ettei maaviileä riitä. Silloin lämpöpumppuja voidaan käyttää jäähdytykseen. Kuten maaviileää eli passiivijäähdytystä käytettäessä, aktiivijäähdytyksessäkin talteen otettu lämpö voidaan viedä energiakaivoihin ja käyttää seuraavana talvena lämmitykseen. Mitä lämpimämmät energiakaivot ovat ennen talvea, sitä paremmalla hyötysuhteella maalämpöpumput toimivat.

Ella Leskelä

Kirjoittanut Ella Leskelä

Olen energia- ja ympäristötekniikan opiskelija Aalto-yliopistossa. Olen kesätöissä Tom Allen Seneralla.

Viimeisimmät Blogit