Päivä työmaalla

Pääsin ensimmäistä kertaa rakennustyömaalle katsomaan tarkemmin, miten yrityksen tarjoamat palvelut toteutetaan. Saavuin aamulla varastolle, josta minut ohjattiin haalaaja Väinö Hyryn matkaan. Varastolla oli vastassa myös muita asentajia, jotka kävivät läpi päivän ohjelmaansa keskenään. Osallistuin päivään, jonka ohjelmassa oli purkutyöt eli haalaus. Kohteessa oli yösähkövaraaja, jonka tarkoitus on lämmittää vettä yöaikaan, sillä ennen sähkönkäyttö oli halvempaa hiljaisilla yönpikkutunneilla. Kohteessa oli samanaikaisesti käynnissä maalämpöpumpun asennus.

Matkalla kohteeseen keskustelimme Väinön kokemuksista yrityksessä sekä siitä, miten hän on viihtynyt töissä. Väinöllä on takanaan muutaman vuoden kesätyöt yrityksessä. Viime vuoden marraskuusta lähtien hän aloitti kokopäiväisen työskentelyn. Hänestä on ollut mukavaa työskennellä yrityksessä, joka ottaa huomioon yksilölliset tarpeet sekä hyvän tiimihengen.

Saapuessamme rakennustyömaalle, paikalla oli jo sähköasentaja sekä putkimies. He asensivat samaan aikaan maalämpöpumppujärjestelmää, kun aloitimme vanhan yösähkövaraajajärjestelmän purkua. Tämä onnistui samanaikaisesti, sillä maalämpöpumpun asentaminen tapahtui sähköhuoneen tiloissa ja purku taas saunan vieressä. Vastassamme oli myös haalaaja Lauri Hyry, joka toimi Väinön työparina. Laurilla on pidempi työhistoria yrityksessä takanaan.  

Ennen työn aloitusta kävimme läpi päivän kulun, työnjaon, -suunnitelman ja -vaiheet sekä suojavarustuksen. Puimme päällemme suojavarusteet ja suojasimme lattiat. Väinö totesi, että parempi pistää kunnon suojaimet, kuin kärsiä myöhemmin mahdollisista haitoista. Työtehtäväkseni sain purkumateriaalin kuljettamisen kuorma-autoon, myöhempää lajittelua varten.

Aloitimme työt tyhjentämällä yösähkövaraajan eristeet eli lasivillan, joka siirrettiin erillisiin jätesäkkeihin. Varaaja oli tyhjennetty jo valmiiksi kollegoiden puolesta, joten pystyimme aloittamaan heti purun. Yösähkövaraajan purku aloitettiin sahaamalla sitä pienemmiksi paloiksi niin, että sitä oli helpompi käsitellä. Varaajan paino oli noin 200-300kg, materialtaan terästettyä metallia. Kattilan sahaaminen on tarkkaa ja huolellista työtä. Työnsuunnitelmallisuuden tärkeys korostuu, varsinkin haalauksen loppupuolella. Huolellisen työsuunnitelman avulla vältytään myös työtapaturmilta.

 Yllätyksenä tuli se, että kattilaan oli päässyt hapellista vettä, joka oli haurastuttanut ja ruostuttanut sen sisäpinnan. Tämä teki purusta haasteellisempaa, sillä kattilan pohjalla oli lietteen tyylistä ruostemassaa. Kun jäljellä oli enää kattilan hattu, muutama tukiseinä ja pohja, ongelmaksi tuli lietteen tyhjentäminen. Ruosteista nestettä ei voinut kaataa viemäriin, vaan se piti kaapia erilliseen imeytyspintaa sisältävään säkkiin. Tyhjennyksen jälkeen viimeiset palat sahattiin, ja huone tyhjeni.

Kun purku oli tehty ja materiaalit kannettu autoon, oli loppusiivouksen aika. Huolellinen siivous takaa myös sen, että asiakas ei löydä yllättäviä sotkuja asunnostaan. Yösähkövaraajan viemä tila oli yllättävän suuri. Tila oli tyhjää ammottava, ja näin jo silmissäni, kuinka siitä saadaan remontoitua viihtyisä tila esimerkiksi työhuoneeksi. Ennen poistumista työmaalta kävin katsomassa, miltä maalämpöpumppu näytti. Kohteessa se mahtui sähköhuoneeseen ja vei vain jääkaapin kokoisen tilan.

Päivän päätteeksi kävimme syömässä, johon Lauri totesi sen olevan ’’päivän paras’’. Ruokailun jälkeen suuntasimme takaisin varastolle, jossa lajittelimme jätteet. Päivä työmaalla kävi kuntosalilla käynnistä, joka tuntui vielä seuraavana päivänä.   

kokeilu1

 

Suvi Szeto

Kirjoittanut Suvi Szeto

Kestävän kehityksen opiskelija

Viimeisimmät Blogit