uutinen kompressori lämpokaivo lämpökaivot maalämpöjärjestelmä omakotitalo saneeraus alimitoitus hyötysuhde maalämpö mitoitus jäähdytys maalämpökaivo maalämpö asentaminen

Tekniikan Maailma 11/19: Oikein suunniteltu maalämpöjärjestelmä kestää

Tekniikan Maailma seurasi, kun vaihdoimme asiakkaamme vuodesta 2002 asti palvelleen maalämpöpumpun uuteen. Samalla taloon asennettiin maaviileäjäähdytys. Artikkelissa todetaan, että lämpöpumpun vaihtamiseen tarvitaan asiantuntemusta. Maalämpöpumput ovat vuosikymmenten varrella kehittyneet hyötysuhteeltaan niin tehokkaiksi, että uusi laite on valikoitava tarkkaan, jotta se ei ylitä aikoinaan porattujen lämpökaivojen mitoitusta. Oikein suunniteltu järjestelmä kestää aikaa. Lue artikkeli täältä (tilaajille).

Lue lisää
uutinen maalämpöpumppu maalämpökaivo

Laurin talot: maalämpökaivo ja maalämpöpumpun käyttöopastusta

Tom Allen Senera toteuttaa maalämmön Laurin taloihin. Jaksossa 6 porataan maalämpökaivo ja annetaan maalämpöpumpun käyttöopastusta. Seuraa upeiden talojen valmistumista MTV:llä! Jakson 6 löydät täältä.

Lue lisää
blogi asemapiirros luvat lämpökaivot maalämpö lämpökaivon poraus lämpökaivon sijoittelu maalämpökaivo porakaivo toimenpidelupa

Maalämpökaivo mahtuu pienellekin tontille

Maalämpö voidaan ottaa käyttöön pienelläkin tontilla, sillä maalämmön hyödyntämiseen tarkoitetut porakaivot eivät vie tilaa maan pinnalla eivätkä juurikaan rajoita tontin käyttöä. Myös poraustyöt onnistuvat pienellä tontilla, sillä porauskalusto ei vaadi enempää liikkumatilaa kuin esimerkiksi henkilöauto. Kun porataan useampi lämpökaivo, voidaan lämpökaivojen etäisyyttä toisistaan pienentää erilaisten ratkaisujen, kuten vinoporausten, avulla.

Lue lisää