Maalämpöpäiväkirja: Energiakaivot ja laitteiston asennus

Tavallisesti maalämpöpumppu ja muut laitteet asennetaan vanhan lämmitysjärjestelmän tilalle vasta, kun energiakaivojen poraus on valmis. Näin talo saa lämpöä koko urakan ajan. Meidän talomme lämmönjakohuone on kuitenkin niin tilava, että maalämpölaitteisto oli mahdollista asentaa purkamatta ensin kaukolämmönvaihdinta. Urakan aloituskokouksessa sovittiinkin, että sekä energiakaivojen poraus että laitteiston asennus aloitettaisiin tasan viikon kuluttua.

 

Arkeologisia kaivauksia lämmönjakohuoneessa

Minulle tuli kiire järjestää lämmönjakohuoneen tyhjennys epämääräisestä tavarasta, jota sinne oli vuosikymmenten varrella kerääntynyt. Huoltoyhtiö lupasi tulla hakemaan kierrätykseen menevät tavarat pois, mutta ensin oli eroteltava käyttötavara poisheitettävästä. Lämmönjakohuoneesta löytyikin kaikkea mahdollista vanhoista kiuaskivistä yli sata vuotta vanhaan Raamattuun asti.

P1080175 blog

Lämmönjakohuoneesta löytyi muun muassa Sortavalassa vuonna 1914 painettu Raamattu.

 

Asennustyöt alkavat

Heti, kun lämmönjakohuone oli siivottu, talomme pihaan kurvasi kuorma-auto. Sen kyydistä Tom Allen Seneran Jussi, Väinö ja Lauri purkivat maalämpöpumpun ja varaajat, ja siirsivät ne tottunein ottein kapeita käytäviä ja portaita pitkin lämmönjakohuoneeseen.

P1080189 blog

Boschin 756 litran käyttövesivaraaja saapuu.

 

P1080190 blog

Talon lämmityksestä ottaa vastuun Boschin 38-kilowattinen 7000 LW -maalämpöpumppu.

 

Energiakaivojen poraus

Maalämpölaitteiston asennus oli jo hyvässä vauhdissa lämmönjakohuoneessa, kun paikalle saapui Rototecin porauskalusto. Pihalle tuotiin separointikontti, johon kerättäisiin porauksesta syntyvä kivituhka veteen sidottuna. Taloyhtiön saunan vesihanasta vedettiin letku ikkunan kautta pihalle, ja porausvaunu ajettiin ensimmäisen kaivon luo.

P1080201 blog

Ensimmäistä neljästä 275 metrin energiakaivosta porataan.

Kaivojen poraamisesta syntyi yllättävän vähän meteliä. Vaikka talomme on 60-luvun alun rakennuksille tyypillisesti melko huonosti äänieristetty, poraamisen ääni kantautui etätyöpisteelleni vain vaimeana jumputuksena.

20210217_090704 blog

Viimeinen kaivo odottaa poraajaa.

Viikon kuluttua kaikki neljä kaivoa oli porattu. Porari kertoi, että kallio oli ollut kuuden metrin syvyydessä. Ensimmäisessä kaivossa oli tullut vastaan pieni kallioperän murtuma, ja  lämmönkeruuputkistoa laskettaessa selviäisi, oliko kaivo käyttökelpoinen, vai pitäisikö porata vielä varakaivo. Myös asentaja oli saanut lämmönjakohuoneessa työn siihen pisteeseen, että seuraavaksi olisi sähkötöiden vuoro.

 

Lämmönkeruuputkisto lasketaan energiakaivoihin

Poraamisen jälkeen oli vuorossa lämmönkeruuputkiston laskeminen kaivoihin. Ensimmäinen kaivokin osoittautui pienestä kalliorikosta huolimatta käyttökelpoiseksi, joten kaikki oli kunnossa. Seuraavaksi urakassa on edessä vaakakanaalien kaivaminen pihamaalle, jotta lämmönkeruuneste voidaan ohjata vaakaputkistoa pitkin energiakaivoilta lämmönjakohuoneeseen.

P1080219 blog

Kaivoihin laskettiin satoja metrejä lämmönkeruuputkistoa.

 

Maalämpöpäiväkirjasta

Maalämpöpäiväkirjassa seurataan espoolaisen kerrostalon siirtymistä kaukolämmöstä maalämpöön. Lue myös muut maalämpöpäiväkirjan tekstit!

Miksi taloyhtiömme vaihtaa maalämpöön?

Miten hain ARAn energia-avustusta taloyhtiöllemme?

Kaisu Manner

Kirjoittanut Kaisu Manner

Olen markkinoinnin asiantuntija ja pienen espoolaisen kerrostaloyhtiön hallituksen jäsen. Rakastan luontoa ja ulkoilua, ja unelmoin siitä, että tulevinakin talvina lumi narskuu jalan alla helmikuisessa metsässä.

Viimeisimmät Blogit