Öljylämmitys tai sähkölämmitys kannattaa vaihtaa maalämpöön mahdollisimman pian

Kun maalämpöön siirtymistä harkitaan, kannattaa ottaa huomioon, että öljyn ja sähkön hintojen nousu tulevaisuudessa tuottaa maalämmön valinneelle vielä suuremmat säästöt kuin tänä päivänä. Viidentoista vuoden aikana säästöt voivat olla jopa kymmeniä tuhansia euroja, mikäli öljylämmitys tai sähkölämmitys vaihdetaan maalämpöön.

 

Tilastokeskuksen tietojen mukaan lämmitysöljyn hinta on noussut 2000-luvun alusta keskimäärin 10 % vuodessa. Pientalojen lämmityssähkön hinta taas on noussut noin 7 % vuodessa. Seuraavassa tarkastelen maalämmön kannattavuutta, kun öljyn ja sähkön hintojen oletetaan nousevan seuraavan 15 vuoden aikana samaa tahtia.

Lämmitysöljyn hinta nousee 2000-luvulla

Lämmitysöljyn hintakehitys 2000-luvulla. Lähde: Tilastokeskus.

 

Lämmityssähkön hinta nousee 2000-luvulla

Lämmityssähkön hintakehitys 2000-luvulla. Lähde: Tilastokeskus.

 

Esimerkkinä käytän 2000-luvulla rakennettua 150 m²:n omakotitaloa, jonka lämmitysenergian tarve vuodessa on 18 600 kWh. Maalämpöjärjestelmän hinnaksi tulee arviolta 16 000 euroa, kun huomioidaan kotitalousvähennys. Jos maalämpöjärjestelmä rahoitetaan remonttilainalla, jonka korko on 3 %, lainanhoitokulut ovat 15 vuodessa yhteensä noin 19 888 euroa. Perusparannuslainasta voidaan tehdä korkovähennys, mikä pienentää kustannuksia edelleen. Tätä korkovähennystä ei ole kuitenkaan huomioitu seuraavassa laskelmassa.

 

Öljylämmityksestä kannattaa luopua heti

Laskelmat lupaavat öljylämmityksestä luopuvalle suuria säästöjä. Kun öljykattilan hyötysuhteeksi oletetaan korkea 90 %, tarvitaan 18 600 kWh:n tuottamiseen noin 2 067 l öljyä vuodessa. Öljyn hinnalla 1,15 e/l lämmityskulut ovat noin 2 377 euroa vuodessa. Kun öljyn hinta kohoaa 10 % vuodessa, 15 vuoden kuluttua rahaa on palanut yhteensä noin 75 523 euroa.

Kun omakotitaloa lämmitetään maalämmöllä, tarvitaan ainoastaan 5 040 kWh ostoenergiaa vuodessa. Sähkön hinnalla 0,12 e/kWh lämmityskulut ovat 605 euroa vuodessa. Viidentoista vuoden aikana lämmitykseen kuluu 15 203 euroa sekä lisäksi investointikuluihin 19 888 euroa eli yhteensä 35 091 euroa. Säästöä öljylämmitykseen verrattuna tulee 40 432 euroa. Näiden lukemien perusteella olen samaa mieltä kuin Ilmastotohtori, jonka mukaan öljylämmittäjän kannattaa vaihtaa uusikin öljylämmitysjärjestelmä maalämpöön mahdollisimman pian. Öljylämmitysjärjestelmä edellyttää lisäksi huoltoa, mikä nostaa öljylämmityksen kustannuksia tässä arvioidusta.

 

Sähkolämmitykseen verrattuna säästöä vähintään 20 000 euroa

Mikäli omakotitalossa on sähkölämmitys, ovat lämmityskulut ennen maalämpöön siirtymistä arviolta 2 232 euroa vuodessa. 15 vuoden kuluttua sähköntuottajalle on maksettu yhteensä noin 56 088 euroa. Maalämpöön siirtymisen seurauksena rahaa säästyy 20 997 euroa, kun myös investointikulut huomioidaan.

Tulevaisuudessa öljyn ja sähkön hinnat jatkavat nousuaan mahdollisesti vielä ennakoituakin nopeammin. Energiaa tuotetaan yhä pääasiassa fossiilisilla polttoaineilla, joiden varannot ovat ehtymässä. Energialle on myös aiempaa enemmän kysyntää, kun elintaso nousee maailman väkirikkaimmissa maissa, Kiinassa ja Intiassa. Suomi on lisäksi sitoutunut leikkaamaan kasvihuonepäästöjä, ja päästöjen vähentämiseksi energiaverotuksen kiristäminen ja sen seurauksena energian hintojen nousu on mahdollista.

 

Tom Allen Senera Oy suunnittelee ja asentaa laadukkaat maalämpöjärjestelmät Suomen laajimmalla kokemuksella. Pyydä meiltä maksuton kartoitus ja tarjous!

Pyydä tarjous

Katja Manner

Kirjoittanut Katja Manner

Viimeisimmät Blogit