Maalämpötalot jäähtyvät kesällä maaviileällä

Muistatko, miten kuumia viime kesät ovat olleet? Hellejaksojen aikaan on ollut turha etsiä pöytätuulettimia tai ilmastointilaitteita kodinkoneliikkeistä, sillä ne on myyty loppuun koko Suomesta. Ikkunoihin on kiinnitetty lämpösäteilyä pois torjuvia rullaverhoja ja öitä nukuttu pakastimessa viilennetyissä lakanoissa.

Maalämpötaloissa ei tarvitse varautua helteisiin tällaisilla konsteilla, sillä maalämpöjärjestelmää voidaan käyttää tehokkaasti myös rakennuksen jäähdyttämiseen.

 

Maaviileä jaetaan huoneisiin puhallinkonvektorilla

Kellarissa piipahdus voi tuntua helteiden aikaan virkistävältä. Kellarissa on viileää, sillä maaperän lämpötila pysyy tasaisen matalana ympäri vuoden. Myös maaviileän käyttö perustuu maaperän matalana pysyttelevän lämpötilan hyödyntämiseen.

Rakennukseen voidaan asentaa maaviileän hyödyntämistä varten yksi tai useampi puhallinkonvektori, jotka kytketään osaksi maalämpöjärjestelmän lämmönkeruupiiriä. Tuolloin lämpökaivoissa kiertävä viileä lämmönkeruuneste voidaan kierrättää sellaisenaan puhallinkonvektoriin. Kun rakennuksen tuloilma virtaa puhallinkonvektorin läpi, se viilenee jäähdyttäen samalla huoneilmaa. Maaviileä voidaan jakaa tehokkaasti huoneilmaan tällaisen järjestelmän avulla.

Yksi puhallinkonvektori kuluttaa sähköä suurin piirtein pöytätuulettimen verran. Kun sähköä kuluu vähän, ei maaviileän käytöstä seuraa juurikaan ylimääräisiä kustannuksia eikä myöskään hiilidioksidipäästöjä.

Tutustu tästä omakotitaloon, jonne on asennettu jäähdytys maaviieällä.

 

Maaviileän käyttö tehostaa maalämpöpumpun toimintaa

Lämpökaivon lämmönkeruunesteeseen siirtyy rakennuksen huoneilmasta lämpöä, joka johdetaan maaperään tai hyödynnetään käyttöveden lämmityksessä. Kesällä huoneilmasta kallioperään johdettu lämpö parantaa maalämpöpumpun hyötysuhdetta talvella ja vähentää sitä kautta myös talvikauden sähkönkulutusta ja lämmityskustannuksia.

Maaviileää voidaan hyödyntää vain, jos maalämpöjärjestelmän lämmönlähteenä on porakaivo, sillä vesistö- tai maapiiristä ei saada kesällä riittävästi jäähdytysenergiaa.

 

Maaviileää voi käyttää myös haja-asutusalueella

Kaukojäähdytykseen verrattuna maaviileällä on puolellaan monia etuja. Kaukojäähdytys tarvitsee toimintaansa varten paksuja putkistoja sekä suuria vesivirtoja, eikä jakeluverkostolle välttämättä löydy tilaa tiiviisti rakennetuilla alueilla. Jakeluverkoston ulottaminen haja-asutusalueille ei aina ole edes taloudellisesti kannattavaa. Maaviileää voidaan käyttää riippumatta siitä, sijaitseeko rakennus asemakaava- vai haja-asutusalueella.

Maaviileää voidaan hyödyntää omakotitalojen lisäksi myös suurissa kiinteistöissä. Esimerkiksi Helsingissä noin 10 000 neliön kokoinen toimistorakennus jäähtyy kesäisin maaviileäjärjestelmän avulla. Kiinteistössä oli ennen kaukolämpö, ja maalämpöön siirtymisen jälkeen lämmitys- ja jäähdytyskustannukset putosivat lähes 38 000 euroa vuodessa. Ilmaston lämmetessä maaviileän hyödyntämisestä seuraa yhä enemmän säästöjä.

 

Tom Allen Senera Oy suunnittelee ja asentaa laadukkaat maalämpöjärjestelmät Suomen laajimmalla kokemuksella. Pyydä meiltä maksuton kartoitus ja tarjous!

Pyydä tarjous

Katja Manner

Kirjoittanut Katja Manner

Viimeisimmät Blogit