Maalämpö yleistyy rivi- ja kerrostaloissa – kiinteistölämpöpumppujen myynti on kasvanut 22 %

Maalämpö on nykyään tuttu valinta omakotitalon rakentajalle tai omistajalle. Myös rivitaloissa ja kerrostaloissa maalämpö on nykyään yhä yleisempi valinta. Maalämmön suosion taustalla on muiden lämmitystapojen kustannusten nousu. Esimerkiksi kevyen polttoöljyn hinta on viimeisten 20 vuoden aikana viisinkertaistunut ja lämmityssähkön hinta on kaksinkertaistunut.

Vuonna 2017 kiinteistölämpöpuppujen myynti on kasvanut 22 %. Tähän on vaikuttanut tietoisuuden lisääntyminen maalämmöstä myös rivi- ja kerrostalojen toimivana lämmitysratkaisuna, onnistuneet asuinkiinteistöjen maalämpöurakat sekä niissä toteutuneet säästöt. Aiemmin maalämpöön siirtyivät lähinnä öljylämmitteiset kiinteistöt, mutta tällä hetkellä myös kaukolämpöä vaihdetaan yhä enemmän maalämpöön.

Maalämmön suosion kasvu rivi- ja kerrostaloissa edellyttää, että kaikki urakat hoidetaan mallikkaasti ja käyttöönotossa mahdollisesti kohdattuihin haasteisiin tartutaan heti, kertoo Mika Manner Tom Allen Senerasta Gebwellin haastattelussa. Jotta maalämmön toimintaa voidaan valvoa jatkuvasti, liitetään Tom Allen Senerassa kaikkien suurten asuinkerrostalojen lämmitysjärjestelmät etävalvontaan.

Suurissa asuinkiinteistöissä kuluu paljon lämmitysenergiaa, minkä takia myös säästöt maalämpöön siirryttäessä ovat suuret. Öljylämmityskiinteistöjen kohdalla lämmityskulut putoavat noin 60–70 %. Kaukolämmöstä maalämpöön siirryttäessä säästöt ovat noin 50–55 %. Maalämpöön siirtyminen voidaan rahoittaa lämmityksestä saatavilla säästöillä, eikä se aiheuta korotuspaineita vastikkeisiin.

Katja Manner

Kirjoittanut Katja Manner

Viimeisimmät Blogit