Maalämpöpumppu kytketään lattialämmitykseen ohivirtauskytkennällä

Maalämpöjärjestelmän häiriöttömän toiminnan takaamiseksi maalämpöpumppu tulee kytkeä oikealla tavalla. Kun talossa on vesikiertoinen lattialämmitys, suositellaan käytettäväksi ohivirtauskytkentää. Vesikiertoisilla pattereilla lämpenevissä taloissa maalämpöpumppuun kannattaa puolestaan asentaa puskurivaraaja. Tässä blogissa selvitän, mitä ohivirtauskytkennällä tarkoitetaan ja mitä etua siitä on maalämpöjärjestelmän toiminnalle.

 

Ohivirtauskytkentä varmistaa riittävän veden virtauksen maalämpöpumpulle

Termostaatit ovat laitteita, jotka sulkevat lattialämmityspiirin, kun huoneen lämpötila on noussut tavoitetasolle. Kun termostaatti sulkeutuu, veden virtaus vähenee lattialämmitysverkostossa. Mikäli termostaatteja sulkeutuu yhdellä kertaa monta, voi lämmitysveden kierto maalämpöpumpulle ehtyä liiaksi. Maalämpöpumpun läpi on virrattava aina tietty minimimäärä vettä, jotta maalämpöpumppu saa purettua ulos tuottamansa lämmön. Veden riittävän virtaaman varmistamiseksi tehdään maalämpöpumpun ulkopuolelle ohivirtauskytkentä, jota kutsutaan toisinaan myös hullunkierroksi.

Ohivirtauskytkentä tarkoittaa sitä, että maalämpöpumpun ulkopuolella yhdistetään toisiinsa lämmitysverkoston suuntaan vettä syöttävä putki ja lämmitysverkostosta takaisin vettä tuova putki. Ohivirtauskytkentä mahdollistaa veden riittävän kierron maalämpöpumpulle, jos termostaattien sulkeutumisen myötä veden virtaama heikkenee liiaksi. Mikäli lämmitysverkoston virtaus on taas suurempi kuin maalämpöpumpun edellyttämä virtaus, ohivirtausputki päästää osan lämmitysverkoston vedestä kulkemaan maalämpöpumpun ohitse.

 

Betonilaatta toimii lattialämmityksessä eräänlaisena puskurivaraajana

Lattialämmitysputket kiertävät betonivalun sisällä ja luovuttavat siihen lämpöä. Betonilaatta varaa lämpöä tehokkaasti ja tasaa siten lämpötilojen vaihteluita huonetilassa. Betonilattia toimii siis lattialämmitystaloissa eräänlaisena lämpötiloja tasaavana puskurivaraajana.

Myös lattialämmitysverkostoon kohdistuu hetkellinen lämpöpulssi, kun maalämpöpumppu siirtyy käyttöveden lämmityksestä lattialämmityksen lämmittämiseen. Tuolloin maalämpöpumpun vaihtoventtiili kääntyy ja käyttöveden lämmityksen aikana maalämpöpumpun putkissa kiertänyt kuumempi vesi ohjautuu lämmönjakoverkostoon. Tästä ei kuitenkaan seuraa lattialämmityksessä niin suurta lämpölaajenemista kuin patteriverkostossa, sillä lattialämmitysputket on yleensä tehty muovista metallin sijaan. Lisäksi lattialämmityksessä lämmitysveden virtaus on suurempi kuin patteriverkostossa, minkä ansiosta hetkellinen normaalia kuumempi vesiannos sekoittuu nopeasti lattialämmityksessä kiertävään veteen. Lämpö siirtyy myös tehokkaasti betoniin, joka ympäröi lattialämmitysputkistoa joka puolelta.

Maalämpöä harkitsevan kannattaa valita projektiinsa urakoitsija, joka toteuttaa maalämpöpumpun kytkennän oikealla tavalla eli joko käyttäen ohivirtauskytkentää tai puskurivaraajaa. Näin varmistetaan maalämpöjärjestelmän häiriötön toiminta, maalämpöpumpun mahdollisimman vähäinen sähkönkulutus ja järjestelmän käyttö on huoletonta.

Tom Allen Senera Oy suunnittelee ja asentaa laadukkaat maalämpöjärjestelmät Suomen laajimmalla kokemuksella. Pyydä meiltä maksuton kartoitus ja tarjous!

Pyydä tarjous

Katja Manner

Kirjoittanut Katja Manner

Viimeisimmät Blogit